GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Cernica, loc de popas si reculegere.
![](/images/printer_off_32.png)
Cunosc faptul ca exista destule rewiews-uri, scrise de persoane mult mai experimentate decat mine, despre acest mic paradis aflat la 5 km de Bucuresti. Desi poate nu voi fi in asentimentul multora dintre dumneavoastra, asa cum am perceput-o eu, un om care am trecut pragul lacasului acesta de nenumarate ori, la Cernica nu vii niciodata in vizita...
Poate ca veti considera acest comentariu ca pe unul axat mai mult pe trairea spirituala pe care o ai trecand pragul acestui asezamant monahal si ceea ce reprezinta el din punct de vedere cultural si religios, si nu ceea ce reprezinta ca atractie turistica, dar sper ca prin cele ce voi scrie sa pot sa descriu acest colt de rai de asa maniera incat cititorii acestui rewiew in momentul in care ii vor trece pragul sa simta incarcatura istorica si spirituala, aflata intre zidurile acestui asezamant.
Consider ca fiecare loc pe care il vizitezi poate sa iti dezvaluie adevarata sa valoare numai daca pe langa impresia vizuala pe care o lasa, ii cunostii si ii simti si valoarea istorica si emotionala...
La Cernica istoria se contopeste cu prezentul, atat istoria religioasa a acestui popor cat si cea politica si economica, in cadrul cimitirului aflat in incinta anasamblului. (il veti gasi venind de la intrare pe partea dreapta, dupa bariera de unde nu se mai poate merge cu autoturismul) dar si in istoria acestui loc unde te simti foarte aproape de Dumnezeu.
Poate parea un lucru nu tocmai spectaculos descrierea unui loc unde oamenii vin sa i-si planga rudele, prietenii si apropiatii, desi sincer de cate ori am fost acolo... si am fost de peste 30-40 de ori, nu am vazut pe nimeni plangand, niciodata, toti cei pe care i-am intalnit se aflau acolo pentru a se reculege, pentru a gusta din linistea fizica si spirituala pe care o inspira acest loc data probabil si de prezenta ilustrilor locuitori ai acestui asezamant, mireni si fete bisericesti.
In incinta acestui loc de odihna vesnica isi dorm somnul de veci nenumarati oameni politici, militari, scriitori, oameni de cultura, precum: Alina Stirbei (fiica domnitorului Barbu Stirbei), Maria Romanoff , marele ban Tudor Vacarescu, cronicarul Naum Romniceanu, istoricul Ioan Lupas, scriitorul Gala Galaction, pictorul Ion Tuculescu, Alexandru Nicolescu, Stefan Urlateanu,dar ,si multi purtatori ai cuvantului lui dumnezeu Mitropolitul Nifon Rusaila (Primul Mitropolit al Romaniei dupa unirea de la 1859, cel care a fost presedintele divanului Ad-hoc din Bucuresti in 1857, divan care la ales drept domn pe Alexandru Ioan Cuza, realizanduse astfel unirea principatelor Romane) al carui monumet funerar este pictat de Gheorghe Tattarescu, Parintele Dumitru Staniloaie unul din cei mai importanti reprezentanti ai teologiei Europene a secolului nostru, dar nu in cele din urma Parintele Visarion Iorgulescu poate cel mai important propovaduitor al credintei, contemporan cu noi, trecut in nefiinta in anul 2008, la a carui procesiune de inmormantare am fost prezent si va pot spune ca nu exista cuvinte pentru a descrie ce am simtit atunci, cand mii de oameni sau adunat la Manastirea Cernica spre ai aduce ultimul omagiu , asta desi evenimentul nu a fost unul mediatizat public. Intamplator sau nu Parintele Visarion poarta acelasi nume ca mahalaua in care sa nascut Sfantul Calinic de la Cernica (mahalaua Sfântului Visarion).
Mergand mai departe trebuie amintit numele celui care a marcat profund existenta asezamantului monahal de la Cernica si nu numai, Sfantul Calinic, o om care de-a lungul intregi vieti a lasat urme adinci de credinta atat locurilor pe unde a trecut cat si oamenilor, profetiile sale dovedinduse adevarate cu privire la moartea mitropolitului Nifon, alungarea lui Ioan Cuza, dar si cele doua razboaie mondiale. Un fapt pe care calugarii il relateaza si care te face sa incerci sa verifici autenticitatea lui, este legenda conform careia, pe cand era inca in viata Sfantul Calinic aflanduse in chilia sa si fiind deranjat de oracaitul broastelor de pe lac (chilia Sfantului este situata pe insula Sf. Gheorghe chiar pe malul lacului), a iesit afar si a cerut broastelor sa mearga la distanta de chilia lui pentru ca zgomotul sa nu il mai tulbure, de atunci niciodata broastele nu mai oracaie in apropierea chiliei. Sincer am incercat in cateva randuri sa vad daca asta este realitatea si sincer nu am auzit broaste in apropiere, poate a fost doar o intamplare sau poate ca legenda este adevarat, nu pot decat sa cred ce am vazut.
Trecand catre latura pitoreasca a acestui asezamant trebuie mentionata asezare Manastirii Cernica intre ape, practic pe doua insule, insula Sf. Gheorghe si insula Sf. Nicolae.
Am vazut manastirea Cernica in toate anotimpurile, dar pe mine cel mai mult ma impresionat primavara, sentimentul pe care il ai este ca intrega natura reinvie pe aceste insule pentru ca de acolo sa plece peste intreaga lume, copaci, flori, pasari totul pare ca arata altfel la Cernica si peste tot se simte spiritualitatea locului.
Pasi m-au purtat sa trec pragul manastirii din multe motive, unele triste altele vesele am venit la Cernica de multe ori fara sa stiu de ce anume, dar gasind de fiecare data ceea ce nici nu stiam ca, caut... echilibrul interior, de aceea am spus in deschiderea review-ului, ca la Cernica nu mergi in vizita... la Cernica vii cautand ceva chiar daca nici tu nu stii ca esti in cautarea lui cauti liniste, echilibru, frumusetea locului, istorie, spiritualitate.
Singurul loc in afara de Cernica, unde merg din aceleasi nestiute motive si manat de o chemare launtrica este Manastirea Sihastria dar despre sfanta manastire Sihastria voi povesti il al review la rubrica adecvata.
Sper sa luati acest review asa cum am vrut eu sa il prezint, si nu altfel.
Trimis de zambarescu in 27.03.12 21:47:42
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zambarescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.43517580 N, 26.25828190 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zambarescu: Da, este un review un pic mai altfel. De obicei incepem prin a prezenta ceea ce vedem: intrare, parcare, cladiri de importanta istorica, cimitir...
Cam asa am facut si eu, iar cand am ajuns la latura spirituala m-am oprit pentru ca stiu ca sunt pe aici si persoane care nu "gusta" astfel de trairi.
M-am plimbat de multe ori prin cimitirul de la Manastirea Cernica desi nu am pe nimeni din familie inmormantat acolo. Am citit nume celebre inscrise pe cruci, am analizat si am fotografiat monumente vechi, decorate cu adevarate opere de arta, am incercat sa patrund adancul unor epitafuri, dar... m-am oprit aici.
Felicitari pentru review-ul tau de suflet!
@iulianic:
Multumesc de aprecieri.
Se pare ca nu sunt singurul de parere ca la Cernica nu mergi in vizita.
Foarte frumos review! Si eu am scris review-uri de la 2 manastiri, dar nu de la Manastirea Cernica. Felicitari inca o data pentru review
Am retras PMA ale acestui articol, ca urmare a autovotarii sale de catre autor, de pe un cont 'clona'.
Vezi aici.
Utilizatorii care doresc si retragerea voturilor deja acordate, sunt rugati sa solicite printr-un ecou acest lucru.
@webmaster0: @webmaster0:
E usor sa acuzi pe cineva atat timp cate el nu se poate apara... dar este si josnic in acelasi timp.
In primul rand contul bartholomeu nu i-mi apartine ci este al sotiei mele, in regulamentul site-ului nu este interzis ca doi utilizatori sa foloseasca acelasi computer, am posta de pe acel cont fara sa stiu ca sotia mea avea unul si ramasese logat la site, dar normal ca tu mai intai tai si dupa acea numeri...
Ca moderator forum ar trebuii sa stii ca prima ta obligatie este sa fii impartial, si sa nu te implici emotional sau de alt fel, ori tu tocmai asta faci, iei decizii manat de propriile tale impresii si pareri, retragi dupa care republici ecouri functie de interesul tau personal.
Ar trebuii sa spui public in cadrul tuturor ecourilor la rewiew-rile mele unde mai denigrat faptul ca am refuzat orice premiu oferit, desi ma incadram la mai multe in urma punctajului acumulat.
Si ca sa inchei, inainte sa acuzi fii sigur ca ceea ce afirmi e conform cu realitatea, si deciziile tale se bazeaza pe fapte concrete si nu pe supozitii ale tale personale ca eu as fi incercat sa fraudez ceva... de-a-lugul scurtei perioade in care am postat pe acest site, PMA-urile obtinute m-au indreptatit de mai multe ori sa revendic premii de la concurs, DAR AM REFUZAT DE FIECARE DATA SI ASTA SPUNE FOARTE CLAR CARE AU FOST INTENTIILE MELE.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Mănăstirea Cernica: Punct de Întâlnire cu Spiritualitatea și Istoria — scris în 22.01.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Pe ostrovul de la Cernica... — scris în 23.01.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cernica — scris în 01.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Manastirea Cernica: tu esti? — scris în 03.09.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Manastirea Cernica — scris în 20.03.12 de florinsta din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Cernica – padure, lac si manastire — scris în 13.09.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Manastirea Cernica – peste 400 de ani de spiritualitate crestina — scris în 20.02.11 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ