ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.12.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Cernica

Ilustrație video-muzicală
Ralf Eugen Barttenbach - Winding Paths

Asculta mai multe audio instrumentala
TIPĂREȘTE

Nu cred ca exista bucurestean indragostit de turism si vizitare de vestigii istorice care sa nu fi vazut manastirea Cernica. Desi s-a mai scris despre acest asezamint, am curajul sa scriu si eu adaugind celorlalte si review-ul meu pentru ca, poate, aduc ceva informatii in plus.

Mai intii vreau sa spun ca, de oriunde veniti, pe soseaua de centura a Bucurestiului, intre podul de intrare pe autostrada A2 si iesirea spre Urziceni, este o intersectie cu indicatoare foarte vizibile. De la acea intersectie sint 5 km pina la manastirea Cernica, iar drumul este foarte bun. Turnul portii de acces pe domeniile manastirii se vede de la mare distanta. Pe marginea soselei, pe stinga si pe dreapta, inainte si dupa intrarea in manastire, daca sinteti cu masina aveti posibilitatea de a parca chiar daca uneori este mai aglomerat. Se poate si intra cu masina pe domeniile manastirii. Pe o alee in panta, avind in ambele parti apa lacului Cernica, la 50-60 de metri, atit pe stinga cit si pe dreapta, sint spatii mari de parcare. Taxa de intrare pentru masini este de 2 lei si se plateste la turnul din sosea. Comoditatea costa, ar zice unii, pentru ca se pierde imaginea foarte frumoasa a lacului si smircurilor lui de langa intrare, precum si micul popas al celor insetati. Fintina Turcului, loc legendar, cu apa rece, in prezent este in renovare. Drumul nu este atit de anevoios incit sa merite sa ratati imaginea bisericii vazuta de la marginea apei. Pentru persoanele cu deficiente de deplasare, nu numai ca este indicat a merge in parcarea amenajata in interior, dar exista si posibilitatea de a trece, la cerere, dincolo de bariera pazita pentru a-l lasa pe cel bolnav cit mai aproape de intrarea in biserica.

In ultimii ani, de o parte si de alta a cailor de acces, pe toata lungimea peninsulei, s-a facut un gard de lemn pentru a descuraja pe cei care vor sa faca picnic pe malul lacului, in incinta manastirii.

In aceasta primavara noi am ajuns la Cernica atunci cind lacul inca era in cea mai mare parte inghetat. Imaginea lacului inghetat in stralucirea soarelui de amiaza era foarte interesanta.

Dupa locul de parcare, veti vedea, pe partea stinga magazinul de obiecte si carti bisericesti, iar pe partea dreapta, putin mai inainte, muzeul manastirii care adaposteste multe obiecte religioase vechi. Prezentarea istoriei manastirii exista deja pe citeva site-uri: www.cernica. go.ro www.manastirea-cernica.ro foarte documentate, agreate de Patriarhia Romana.

Nu voi scrie aici despre istoria acestui lacas sfint, voi scrie despre ceea ce am vazut si simtit eu mergind la manastirea Cernica.

La biserica Sf. Gheorghe aflata pe partea stinga, se ajunge trecand pe sub turnul clopotnita, actualmente in renovare, inconjurat de schele. Biserica are nu numai o dimensiune considerabila, dar si o valoare religioasa deosebita. Moastele Sf. Calinic de la Cernica, icoanele mari, picturile deosebite si catapeteasma impresionanta creeaza o atmosfera aparte. Cladirile anexe, pridvoarele chiliilor pictate cu scene religioase, intregesc ansamblul arhitectural si pictural al manastirii.

Mergind mai departe pe alea dintre ape (totul este pe un fel de laguna cu intrarea prin baza acesteia) se ajunge la cimitirul stravechi in interiorul caruia, pe partea dreapta, mai larga, se afla o bisericuta. Mica, dar frumoasa, biserica Sf. Lazar din cimitir serveste drept capela, iar in subsol adaposteste un osuar.

In cimitir sunt multe morminte vechi, lacasuri de veci ale unor personalitati, unele dintre ele decorate cu sculpturi, adevarate opere de arta.

Dincolo de cimitir ne-a atras atentia un copac ramuros, foarte mare, iar o placuta montata de Comisia pentru Ocrotirea Naturii, ne-a informat ca ne aflam in fata unui arbore ocrotit, un exemplar secular de QUERCUS ROBUR, originar din America Centrala, Asia sau Malaezia.

Pe partea stinga, dupa Centrul social-cultural Sf. Calinic de la Cernica, se afla biserica Sf. Nicoalae. A doua biserica a manastirii Cernica este foarte mare si se afla in reconstructie de multi ani, motiv pentru care nu am avut acces in interior nici de aceasta data.

In incinta manastirii sint in renovare mai multe edificii dar asta nu le poate scadea valoarea spirituala si arhitecturala.

Nu pot sa nu mentionez faptul ca venim aici si pentru placerea reintalnirii cu natura si cu “chiriasii” domeniului manastiresc. Cotofenele (sau tarcile) sunt atat de multe si nu par deranjate de oamenii care circula pe alee. De o parte si de alta, arborii de la marginea lacului gazduiesc cuiburile lor, iar ele zboara la mica inaltime si poposesc pe alee ciriind.


[fb]
---
Trimis de florinsta in 20.03.12 21:33:50
Validat / Publicat: 20.03.12 22:40:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5993 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florinsta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Cernica - Intrarea din sosea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17749 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

sunflower
[21.03.12 08:22:37]
»

Este foarte frumoasa manastirea, locul are ceva special, ca toate locurile car eadapostesc Sfinte Moaste! Mi-a placut mult si mie cand am vizitat-o in urma cu ani buni, insa mi-a displacut taxa de vizitare de la poarta, nu banul dat in sine, ci ideea!!! Acum se mai plateste la intrare? ... a fost primul locas de cult la care am platit inainte de a intra... inca nu fusesem la manastirile din Moldova! Review plin de informatii, scris cu sufletul, felicitari!

florinstaAUTOR REVIEW
[21.03.12 09:09:07]
»

@sunflower:

Multumesc pentru aprecieri.

Sa stii ca taxa (2 lei) este numai pentru autoturisme, respectiv pentru a intra in parcarile din incinta manastirii. Noi am parcat in afara manastirii pentru ca era vremea prea frumoasa si am dorit sa mergem pe jos (inclusiv pentru poze). Este adevarat ca sint putine manastiri care percep taxa pentru parcare dar sint destule care percep taxa / vizitator (cum ai spus - in Moldova si Bucovina in mod special).

iulianic
[21.03.12 09:33:34]
»

@florinsta: Ai dreptate! Taxa de 2 lei (care fusese de 1 leu pana acum vreo doi ani) este doar pentru intrarea autoturismelor care vor fi parcate aproape de biserica. Plimbaretii sau credinciosii care vin pentru a se ruga, nu sunt taxati.

La Manastirile din Bucovina (monumente UNESCO) se incaseaza taxa de intrare pentru vizitatori chiar si in orele cand este slujba. De ex. vara trecuta la Manastirea Sucevita, dupa ce am lasat masina in parcarea cu plata, am intrat si chiar daca era duminica, slujba fiind in desfasurare si neputand admira in voie picturile (nu mai vorbesc sa fim insotiti de un ghid care sa ne dea informatii suplimentare), am fost taxati.

Altfel, felicitari pentru review si modul in care ai surprins detaliile! Eu am fost de multe ori la Cernica, am admirat crangul, pasarile si copacii uriasi, dar nu am sesizat placuta cu arborele orcotit QUERCUS ROBUR. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflower
[21.03.12 10:42:27]
»

@florinsta:

Da, acum, gandindu-ma, poate am platit pt masina si asta mi se pare ok, pt ca polueaza. Noi veniseram, intr-adevar cu masina si am intrat tot cu masina.

Multumesc.

sunflower
[21.03.12 10:45:19]
»

@iulianic:

Exact la acest lucru evidentiat de tine ma refeream. Am vizitat si manastiri dein zona Neamtului, unde de asemenea am platit taxa sau am fost taxati la pomelnic in functie de numarul "numelor" scrise... In Ardeal nu am intalnit asa ceva... Nu sunt sume mari, dar totusi, dupa mine sunt nepotrivite, oricum, cine doreste lasa ceva in "cutia milei"... Dar aceasta e doar parerea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[21.03.12 11:16:52]
»

@sunflower: "... taxati la pomelnic in functie de numarul "numelor" scrise"? Este pentru prima oara cand aud de asa ceva, dar nu ma mira nimic. Stiam de taxa de vizitare la muzeele manastirilor, de taxa de intrare a turistilor in incinta, dar de numarul numelor scrise pe pomelnic, nu.

La multe manastiri, functie de suma pe care o atasezi pomelnicului (care poate fi mai mic sau mai mare) acesta se citeste un anumit numar de zile. La Cernica, pentru a pomeni un decedat sase luni, se plateste o suma... usturatoare pentru majoritatea romanilor credinciosi.

webmaster13
[21.03.12 17:36:18]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

florinstaAUTOR REVIEW
[21.03.12 21:49:07]
»

@webmaster13:

Multumesc! Melodia este foarte potrivita.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
florinsta, iulianic, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cernica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073415040969849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1