ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Cernica – peste 400 de ani de spiritualitate crestina

Ilustrație video-muzicală
Paula Seling - Clopote albe, clopote negre
TIPĂREȘTE

Sunt ani de cand nu am mai pasit in aceste locuri incarcate de adanca spiritualitate.

De Cernica, insa, ma leaga mai multe amintiri. Pe vremuri, bucurestenii obisnuiau sa iasa « din casa » in zilele insorite pentru a merge la strand. Am facut-o si eu de cateva ori, iar la finele claselor primare am sarbatorit « banchetul » chiar la restaurantul Cernica.

Nu stiu acum daca mai exista restaurantul sau strandul. La varsta maturitatii si a experientei de viata, Cernica reprezinta pentru mine o oaza de liniste si meditatie, un loc in care imi pot regasi increderea in mine si energia pentru a merge mai departe in momentele de grea cumpana.

Avand o asezare de exceptie, chiar langa lacul cu acelasi nume, inconjurat de paduri seculare de stejari, ansamblul monahal al Manastirii Cernica s-a nascut cu mai bine de 400 de ani in urma, sub domnia lui Radu Serban Voda (care recladise si Manastirea Comana pe vremea cand era boier), intemeiata fiind de vornicul Cernica Stirbei, insa cel care a pus neindoit amprenta asupra manastirii a fost Sf. Calinic de la Cernica, in timpul staretiei acestuia ctitorindu-se cele mai importante cladiri ale manastirii.

Nu doresc sa intru in amanunte istorice care pot fi gasite pe site-ul manastirii (click aici), ori ilustrate foarte bine chiar pe site, as preciza insa ca aici a functionat si o scoala de pictura bisericeasca, dar si un seminar monahal, care si-a redeschis portile in 1995.

Cand am fost penultima oara aici, soarele ardea puternic peste verdele verii. Acum, zapada s-a asternut peste Cernica, accentuand puritatea acestor locuri, brazii pictati de nea inaltandu-se semeti pe langa zidurile monahale.

Chiliile impresioneaza prin picturile prezente pe peretii exteriori ai acestora, ce reprezinta personaje si scene biblice, aspect ce le confera originalitate (Sf. Matei scriind Evanghelia, Ridicarea la Cer, Taierea capului Sf. Ioan, Sf. Treime).

Poarta bisericii este sculptata in lemn cu mult har si maiestrie. Elemente similare sculptate sunt prezente si pe zidurile bisericii, in casetele aflate deasupra si dedesubtul ferestrelor, precum si in braul decorativ de sub streasina.

Ceea ce m-a impresionat la biserica ridicata in 1842, ce poarta hramul Sf. Gheorghe si Schimbarea la Fata a Domnului, au fost picturile sale, mai ales fresca din pronaos ce ilustreaza facerea lumii. Unele dintre picturi infatiseaza scene din viata calugarilor.

Un aspect interesant este faptul ca sfintii sunt inconjurati de nori, ori plutind pe acestia in marea majoritate a scenelor pictate.

In pridvor se afla mormantul Sf. Calinic (canonizat in 1955), osemintele fiind scoase si pastrate in biserica in racla cu sfintele moaste, unde crestinii inlacrimati se roaga neincetat, simtind puterea divina izvorata de aici, multe dorinte fiind implinite de rugaciunile fierbinti ale acestora.

Tot aici este isi gaseste pacea deplina si Iosif Gheorghian, motropolit primat al Romaniei.

Am remarcat si faptul ca biserica are doua randuri de icoane imparatesti, primul rand despartind pronaosul cu cele doua turle, de naos.

Din istoricul ansamblului monahal, ce gazduieste o obste de calugari, aflu ca pe teritoriul acestuia se gasesc Casele Memoriale ale Sf. Ierarh Calinic si Sf. Cuvios Gheorghe, fost staret al manastirii, o colectie muzeala cu icoane, evanghelii, vase sfinte, haine bisericesti, cruci, carti si manuscrise, pe latura de S-E aflandu-se Biblioteca Manastirii care detine peste 14.500 de lucrari si 2000 de carti cu valoare de patrimoniu, iar in cimitirul manastirii sunt inmormantate diverse personalitati culturale, politice, istorice si bisericesti (Gala Galaction, Ion Tuculescu, Pr. Dumitru Staniloaie s. a.).

Insa ceea ce m-a determinat sa ajung intr-o zi de duminica pe ostrovul Sf. Gheorghe, unde isi gaseste amplasamentul biserica si care se afla la numai 12 km est de Bucuresti, a fost nevoia de a iesi din orasul aglomerat si prafuit, nevoia de a respira aerul curat al unei zile frumoase de iarna.

Dacca simtim la un moment dat ca e prea tarziu pentru orice, ca am « pierdut » un tren, ca am gresit si ca solutii sau iertare nu mai putem gasi, ori poate e prea devreme, mult prea devreme pentru ca dorintele noastre sa isi gaseasca implinire, fie ca pasii nostri sa ajunga in aceste locuri sfinte, acordandu-ne ragaz gandurilor imprastiate sa se adune, sa se aseze in mintea noastra involburata, sa ne gaseasca drumul in care nu mai credeam...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 20.02.11 08:33:53
Validat / Publicat: 20.02.11 09:44:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Cernica - Magazinul de obiecte si carti bisericesti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

georgiana
[20.02.11 10:23:18]
»

Nu stiam ca aceasta manastire e veche de 400 ani! Nu am avut ocazia sa o vizitez, dar am trecut de nenumarate ori pe centura Bucurestiului, zarind indicatorul ''spre Cernica''. Poate intr-o buna zi voi avea ocazia sa o vizitez si eu.

Ma bucur ca ai putut acum iarna, sa mai iesi din casa si ca ai reusit sa te reculegi in acest loc plin de spiritualitate. Si mai ales ca ne-ai povestit si noua.

Frumos... mai ales ultimul paragraf, unde ne amintesti ca e atat de important sa nu uitam si de suflet!

Cata profunzime in aceste randuri!

Multumim pentru sfaturile din finalul review-ului. Si eu le doresc userilor care iti vor citi review-ul sa isi gaseasca drumul in care nu mai credeau... pentru ca Domnul e bun si intotdeauna primeste cu drag toate ''oitele'' ratacite!

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.02.11 12:19:41]
»

Webm, te rog, as dori acest videoclip http://www.youtube.com/watch? v=e5HhMNEX-0E&feature=related

Multumesc!

webmaster13
[20.02.11 12:49:11]
»

Rezolvat melodia solicitata!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.02.11 14:21:03]
»

Deși s-au mai scris review-uri pe acest subiect pe care îl credeam epuizat, iată că că tu ai găsit cuvinte pentru a adăuga încă o pagină plină de sensibilitate la povestea Mănăstirii Cernica. Dincolo de prezentarea sfântului locaș, am remarcat și eu, alături de Georgiana, mișcătorul mesaj final, care poate fi un îndemn pentru noi toți de a regăsi în drumurile noastre nu numai distracție și confort, ci și vechile vetre de credință, hrană adevărată pentru suflet...

savastefania
[26.02.11 14:01:11]
»

Foarte frumoasa descrierea!

Trebuie sa recunosc ca desi locuiesc destul de aproape de Cernica, nu am mai reusit sa o vizitez de mai bine de 3 ani.

Acum datorita tie, o sa imi fac timp sa merg sa ma imbogatesc spiritual.

iulianic
[13.09.11 18:02:40]
»

Magdalena, am scris mult si mai ales am citit mult despre manastirile Romaniei. Am si vizitat multe dintre ele. Pe AFA insa, am avut retinere in a ma desfasura considerand ca aici isi au locul comentarii pur turistice (drumetii, hoteluri, destinatii...). Cand vad ca membri mai vechi decat mine scriu - cu mult talent - si despre lacasuri de liniste spirituala, incep sa prind curaj.

Felicitari pentru review si multumiri pentru mesajul de suflet din final!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgiana, iulianic, magdalena, mariana.olaru, savastefania
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cernica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07103419303894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1