ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul Crucii de la Mănăstirea Cerbu

TIPĂREȘTE URM de aici

Vinerea trecută am mers la Tulcea, unde am rămas peste weekend într-un scurt, dar foarte plăcut sejur. La dus am plecat spre Giurgeni pentru a traversa Dunărea pe podul de acolo, iar de la Hârșova am continuat pe DN 22A către Tulcea; dar nu despre drum voi vorbi în acest review (am făcut deja asta într-un articol anterior), ci voi prezenta un obiectiv pe care l-am vizitat până să ajungem la destinația noastră. Este vorba de Mănăstirea Cerbu, lăcaș de cult despre a cărui existență aflasem cu vreo două zile înainte, tot studiind o hartă de pe internet a traseului pe care urma să-l parcurgem. Așa că am hotărât să facem un scurt popas pentru a vedea obiectivul.

Drumul către mănăstire nu este deloc complicat. De la Hârșova, DN 22A străbate o zonă dominată cromatic în această perioadă de verdele grâului și de galbenul lanurilor de rapiță, iar eolienele completează peisajul. Șoseaua liberă ne-a purtat prin localitățile Saraiu și Topolog, apoi am intrat într-o zonă împădurită pe unde drumul coboară șerpuit. Chiar la ieșirea din această pădure, am ajuns la intersecția cu DN 22D și un indicator ne-a arătat faptul că Mănăstirea Cerbu se află la un kilometru de această intersecție; am virat stânga pe DN 22D (adică în direcția Brăila) și după câteva sute de metri am intrat tot spre stânga pe un drum pietruit spre lăcașul de cult. În apropierea șoselei este zidită o poartă ornamentală sub forma unei arcade, cu o cruce deasupra, poartă pe care este trecută denumirea lăcașului de cult. Am mai parcurs pe drumul pietruit câteva sute de metri pe lângă un lan de rapiță, cu ochii la cupola unei capele aflate pe vârful unui deal, de care ne-am tot apropiat.

Ajunși în curtea neîngrădită a lăcașului de cult, am parcat pe iarbă într-o zonă umbrită și am coborât pentru a vizita mănăstirea.

Mănăstirea Cerbu este un lăcaș de cult relativ nou, aflat încă în construcție, după cum am putut lesne observa, iar modul de realizare este într-adevăr inedit. În plan apropiat am văzut micuța biserică a mănăstirii, un altar de vară, precum și câteva anexe mănăstirești. Vreo doi căței ne-au întâmpinat fericiți, semn că sunt obișnuiți să primească diverse bunătăți de la cei care ajung acolo. În timp ce juniorul s-a oferit să împartă cățeilor vreo doi biscuiți, am studiat exteriorul bisericii. Aceasta este o construcție simplă, dreptunghiulară, nu prea înaltă, cu o singură turlă. Pe fațada exterioară din zona altarului este pictată Maica Domnului care înalță rugi spre cer, sugerând o stare de adâncă tristețe. În afară de această icoană pictată direct pe zid, în partea opusă, lângă ușa de la intrare sunt așezate două reprezentări ale Arhanghelilor Mihail și Gavril. Biserica cinstește ”Sfânta Cruce” în fiecare an, în a treia duminică a Postului Mare. În interior am admirat catapeteasma frumos sculptată ce are în partea superioară mai multe chipuri de sfinți și reprezentări ale unor scene biblice. Dintre cele câteva icoane expuse în interior (lăcașul de cult nu este pictat) ne-a atras atenția una amplasată în partea dreaptă, lângă catapeteasmă, având ca temă ”Crucificarea”.

Am ieșit după câteva minute din biserică și am pornit pe ”drumul Golgotei”, realizat în miniatură pe dealul în direcția căruia Maica Domnului pictată la exteriorul bisericii își înalță rugăciunile. Aici apare ineditul acestui lăcaș de cult. O cărare șerpuită urcă dealul trecând prin dreptul a nouă troițe, iar în vârf se află în construcție o capelă. Fiecare dintre aceste troițe adăpostește picturi ce evidențiază nouă opriri ale lui Iisus purtând crucea în spate. Am urcat spre prima troiță și cele trei picturi de aici arată ”Osândirea lui Hristos”. Pas cu pas, am urmat cărarea în zig-zag către celelalte troițe. Picturile evidențiază pe rând cum ”Hristos își ridică pe umeri crucea sa”, apoi ”Hristos cade sub povara crucii prima dată” și ”Hristos întâlnește în Drumul Crucii pe Sfânta sa Maică”. Ajunși la a patra troiță, ne-am odihnit puțin, prilej pentru a admira panorama tot mai frumoasă a mănăstirii și a împrejurimilor. Încetișor, am urcat pe cărare spre celelalte troițe rămase; picturile evidențiază alte momente semnificative ale ”Drumului Crucii”: ”Crucea este luată de pe umerii lui Hristos de către Simon Cirineanul”, ”Hristos își șterge și-și întipărește fața sa pe mahrama dată de Veronica”, după care urmează reprezentarea pentru ”A doua cădere a lui Hristos sub povara crucii”. Picturile de la troița cu numărul opt îl arată pe ”Hristos care sfătuiește femeile care-l plângeau” să nu îl mai plângă pe el, ci ”vă plângeți pe voi și pe fiii voștri! ”. Ajunși în dreptul ultimei troițe (numărul nouă) îl regăsim pe ”Hristos care cade a treia oară sub povara crucii”.

De aici mai avem de parcurs câțiva metri până la treptele capelei ridicate pe vârful dealului - înconjurată de schele. Capela are o turlă și se află în construcție; o singură pictură este realizată deocamdată în exterior, deasupra intrării: o reprezentare pentru ”Sfânta Mahramă” pe care a rămas întipărit chipul lui Hristos.

Am ieșit puțin în lateral și ne-am așezat pentru câteva minute pe iarbă, admirând lăcașul de cult de aici de sus, dar și zona împădurită care se întinde pe dealurile din vecinătate. Estimez că noi am urcat dealul până la capelă, trecând prin dreptul fiecărei troițe, cam în 20 de minute (nu ne-am grăbit deloc, iar cel mic a urcat pe jos alături de noi).

După acest scurt moment de odihnă, am coborât urmând aceeași cărare și apoi am plecat spre Tulcea. Am ajuns înapoi la intersecția drumurilor principale și ne-am îndreptat spre următoarea localitate din drumul nostru – satul Ciucurova.

În încheiere, vă recomand să vizitați acest lăcaș de cult atunci când veți ajunge pe meleagurile dobrogene!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 26.04.16 19:31:41
Validat / Publicat: 26.04.16 20:35:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 5194 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Pe dealul din vecinătate este realizat în miniatură ”Drumul Golgotei”. Cele nouă troițe adăpostesc picturi care evidențiază nouă opriri ale lui Iisus purtând crucea în spate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.04.16 20:34:36]
»

Bună recomandarea

Mutat în rubrica "Mănăstirea Cerbu [Ciucurova, TL], #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

webmaster26
[26.04.16 20:39:21]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Floryn81AUTOR REVIEW
[26.04.16 20:49:50]
»

@webmaster26 - Poziționarea lăcașului de cult este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad
[26.04.16 21:28:59]
»

Un articol frumos scris, ca toate celelalte ale tale şi felicitări pentru schimbarea statutului!

Floryn81AUTOR REVIEW
[26.04.16 21:30:55]
»

@irinad - Mulțumeeesc!

mishu
[26.04.16 22:32:15]
»

Un articol minunat, foarte frumos povestit, te felicit si eu pentru schimbarea statutului si pe langa votul obisnuit am si placerea superbonusului. Felicitari.

Floryn81AUTOR REVIEW
[26.04.16 22:48:24]
»

@mishu - Mulțumesc pentru aprecieri! În ceea ce privește statutul, marile provocări de-abia de-acum urmează! Sper să am și pe viitor același spor la scris ca în prezent!

tata123 🔱
[27.04.16 10:37:36]
»

@Crazy_Mouse - Ave Praetor! Un articol drăguț despre frumoasele meleaguri dobrogene. Chiar zilele trecute recomandam acest lăcaș de cult lui @Michi pentru incursiunea ce o planifică în județul Tulcea - mi-a plăcut locul (văzut în fotografii pe Internet) și l-am trecut și eu pe listă.

Mi-a plăcut poziționarea acestei mănăstiri și acel Drum al Crucii în zig-zag, oarecum inedit prin modul de construcție (asemenea „drumuri” mai există în România, dar de obicei marcate prin troițe ori cruci de lemn - de exemplu: crucile înșirate de-a lungul urcușului la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă - „Meteora României”, Calea Crucii de pe dealul Muncelu, drumul Crucii de lângă Mănăstirea Hadâmbu etc.).

Michi
[27.04.16 16:37:16]
»

Mulţumesc pentru acest review Crazy Mouse. Tu şi Tata123 m-aţi scutit de documentare.. Nu ştiam că în România sunt atâtea locuri în care este simbolizat Drumul Crucii. Cu excepţia Ierusalimului, singurul pe care l-am mai văzut, a fost chiar anul acesta de revelion în Polonia la Kalwaria Zebrydowski. Acolo începând cu anul 1600 s-au ridicat 42 de capele care evocă martiriul lui Iisus. Complexul a intrat în patrimoniul Unesco. Iată că şi noi, mai modeşti şi cucernici, am evocat Drumul Crucii în atâtea locuri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[27.04.16 17:18:34]
»

@Michi - Mulțumesc și eu pentru ecou! Și pentru noi a fost o surpriză plăcută acest Drum al Crucii de la Mănăstirea Cerbu. Văzusem locul în câteva imagini pe internet înainte de plecare, însă eu cred că a meritat să facem un scurt popas aici.

În ceea ce privește continuitatea credinței pe meleagurile dobrogene, cu siguranță ați auzit de acel așa-numit ”triunghi al mănăstirilor din nordul Dobrogei” ce unește pe hartă mănăstirile Celic-Dere, Saon și Cocoș. Vă recomand să mergeți și acolo (în acest scurt sejur noi am reușit să vedem două dintre ele) întrucât accesul este destul de facil și aveți ce vedea atât la Celic-Dere, cât și la Saon. La Mănăstirea Cocoș nu am mai ajuns, dar trebuia să lăsăm câte ceva de văzut și pentru o viitoare vizită, nu-i așa?!

Articolele despre mănăstirile Celic-Dere și Saon le am în lucru (primul într-o stare destul de avansată) astfel că sper să le postez până la Paște, urmând ca după Paște să scriu despre Tulcea și despre ceea ce am vizitat în oraș.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alex_iasi
[07.05.16 15:19:07]
»

Un articol foarte bine structurat, felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex_iasi, irinad, Michi, mishu, tata123 🔱

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23836994171143 sec
    ecranul dvs: 1 x 1