ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Celic-Dere – un popas religios dobrogean

TIPĂREȘTE URM de aici

Început de vară pe meleaguri dobrogene, spicele grânelor dau în pârg, viile leagă rod, soarele devine nemilos cu călătorii care străbat drumurile. Peste coline domoale, sub poale de pădure în nordul Dobrogei se zărește o moară de vânt și o turlă de biserică. Palele de lemn care cuprind răsuflarea vântului erau ceva obișnuit pe aceste meleaguri, la sfârșit de secol al XIX-lea sute de asemenea instalații tehnice țărănești împânzind întreg arealul dobrogean. Azi au dispărut cu desăvârșire...

Am fost atras de fotografiile care arată frumusețea locurilor, dar și de încărcătura spirituală care sălășluiește la mănăstirile dobrogene înființate sub ocupație otomană: Celic-Dere, Saon și Cocoș. Întorcându-ne din frumoasa experiență deltaică (vezi impresii) am hotărât să traversăm Dunărea cu bacul la Smârdan și să ne abatem și spre una din cele trei mănăstiri menționate mai sus. Am ales mănăstirea Celic-Dere, situată la circa 25 km distanță de orașul Tulcea și la doar 15 km depărtare de Niculițel, o vatră monahală care se apropie de 200 de ani vechime, dar cu o moștenire religioasă milenară. Se cunoaște contribuția ținutului dobrogean la răspândirea creștinismului în arealul carpato-danubiano-pontic: prezența Sf. Apostol Andrei în Scythia Minor și martirii atestați în primele trei secole de creștinism.

Mergem pe DJ 229A, virăm dreapta acolo unde indicatoarele ne îndrumă spre mănăstire și după 500 m ajungem într-o parcare amenajată care poate fi neîncăpătoare duminica sau în zilele de sărbători. Câțiva localnici comercializează produse din zonă: legume, miere, fructe.

Soarele își face cu sârguință meseria și căldura e aprigă la orele amiezii astfel că nu stăm mult pe gânduri și pornim în explorare. Prima imagine ne confirmă pitorescul locului: moara de lemn, turlele albe ale bisericii și corpurile de chilii înșirate pe pantă. Ca să ajungi la destinație trebuie să urmezi o alee pietruită și să urci o serie de scări până pe platoul unde se află corpul alb, masiv al bisericii. Lăcașul de cult poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și construcția sa s-a întins pe o perioadă de câțiva zeci de ani (1901-1932), începând de la turnarea temeliei, ridicarea zidurilor, pictare și sfințire. Arhitecți cunoscuți ai vremii și-au adus aportul la edificarea bisericii: Toma Dobrescu și Dumitru Berechet.

Biserica e în totalitate albă la exterior, doar mozaicul colorat al hramului sparge acest aspect. În interior se află de fapt două biserici, demisolul fiind funcțional o mare perioadă de ani. Interiorul e luminos, recunoaștem influența bizantină a picturii și admirăm medalioanele icoanelor bine delimitate de porțiuni pictate cu motive vegetale. Iconostasul auriu cu valoare artistică atrage privirile, mobilierul sculptat e deosebit, candelabrul și suporturile-stâlp de iluminat (inițial pentru lumânări) din fața altarului au dimensiuni impresionante. Mănăstirea Celic-Dere adăpostește câteva icoane considerate făcătoare de minuni, cu caracteristici unice (de ex. icoana lui Iisus Hristos care se curăță singură – adevarul.ro/locale/tulcea ... 0238/index.html).

Un mic turn-clopotniță văruit în alb întregește imaginea complexului, iar corpurile de chilii de construcție mai recentă, „în trepte”, înconjurate de flori și arbuști dau un farmec aparte locului. Pe partea opusă se află un șir de căsuțe și o cișmea cu apă rece. Vizitatorul sau pelerinul, după caz, văd în majoritatea cazurilor doar ceea ce v-am descris pe scurt mai sus, dar ansamblul monahal este mult mai extins. Există mai multe căsuțe monahale ascunse de vegetație, o gospodărie extinsă, grădini, stupină – un adevărat „sat” mănăstiresc.

Am zăbovit câteva zeci de minute în incinta mănăstirii care poartă numele turcesc al apei curgătoare din apropiere („pârâul de oțel”), ne-am încărcat spiritual, am admirat peisajul după care știți cum se spune: „călătorului îi stă bine cu drumul”. Recomand un popas în acest loc celor care călătoresc pe drumuri tulcene.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 26.08.19 14:55:56
Validat / Publicat: 26.08.19 15:27:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Icoana hramului bisericii principale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Celic Dere [Frecăței, TL]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041676044464111 sec
    ecranul dvs: 1 x 1