ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Mănăstirea Caraiman

TIPĂREȘTE URM de aici

Cei care ajung în Bușteni, mai ales dacă timpul și condițiile meteo permit, trebuie să ajungă și la Mănăstirea Caraiman. Sfântul lăcaș - un așezământ pentru călugări - este nou, dar nu seamănă cu niciunul dintre cele foarte multe apărute după 1990. Din Bușteni, sunt două căi pentru a ajunge la lăcașul de la poalele masivului Caraiman. Din DN1, venind dinspre București, un drum secundar spre stânga - Strada Palanca - în urcuș și cu câteva serpentine, cu o foarte bună stare a carosabilului, conduce pe platoul de sub munte și sfârșește în fața mănăstirii.

În oraș sunt și indicatoare către Mănăstirea Caraiman, iar la începutul străzii lăturalnice există și o troiță. Știam că de pe Strada Telecabinei, spre stânga, o potecă prin pădure conduce și ea spre poiana cu mănăstirea. Venind dinspre sud, de la Casa Zura unde aveam cazarea, deși nu eram cu mașina, fiind mai aproape de Strada Palanca, noi am luat-o pe drumul asfaltat, pentru mașini. Cu mici popasuri pentru a privi orașul din vale, pentru a ne mai trage sufletul sau pentru a fotografia, am învins cu bine cei aproape 2 km de drum în urcuș.

În parcarea din fața intrarii în curtea mănăstirii nu erau decât trei autoturisme atunci când am ajuns noi acolo. Curând a sosit și un autocar cu pelerini așa încât nu am fost singurii vizitatori ai mănăstirii în acea după-amiază.

Gardul cu postament și stâlpi de piatră este din fier forjat cu o execuție deosebită. În lucrătura porții, foarte iscusită, distingem două persoane îngenunchiate în rugăciune. Dincolo de poartă, două biserici și un paraclis își ridică semeț turlele înspre înalturi. În stânga intrării se află magazinul de obiecte și cărți bisericești pe peretele căruia, la exterior, se poate citi - în română, engleză și italiană - un Scurt istoric la Sfintei Mănăstiri Caraiman, precum și câteva sfaturi privind ținuta și comportamentul vizitatorilor. Pe aleea principală mărginită încă de câteva flori întârziate de trandafir, am înaintat spre biserica mică.

Situată în partea dreaptă a curții, bisericuța cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" a fost înălțată după anul 2000. Construită din lemn, cu o turlă înaltă, ascuțită, această biserică seamănă foarte mult cu bisericile maramureșene. O cruce amplasată în vârful turlei și alte trei așezate pe acoperiș completează și înfrumusețează acoperământul sobru, maroniu. În interior, un spațiu mic, liniștit când nu sunt prea mulți vizitatori, pe lângă icoana praznicară, pot fi văzute și alte icoane pe lemn - simple sau ferecate în argint.

N-am rămas prea mult în biserica mică pentru că mi-a atras atenția aghiazmatarul mare, de formă circulară, cu toate geamurile decorate cu picturi. Am pătruns în interior și abia atunci, acolo, am înțeles că acesta este un loc legendar, plin de har, care-i cheamă pe credincioși. În mijlocul aghiazmatarului, înconjurat de patru pereți de scândură încărcați cu icoane și bilețele lăsate de pelerinii credincioși, se află tulpina unui brad. Se spune că Părintelui Gherontie Puiu, ctitorul schitului de la poalele Caraimanului, grav bolnav, internat în spital, i s-a arătat în vis Maica Domnului care i-a cerut să zidească o biserică lângă un brad cu șase ramuri, într-un loc de unde se vede Marea Cruce - Crucea de pe Caraiman. În vara anului 2000, Patriarhul Teoctist a încuviințat înființarea schitului Caraiman cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci". Nu intru în amănuntele vieții Părintelui Gherontie Puiu și nici nu detaliez legenda întemeierii sfântului lăcaș pentru că știu că cei interesați pot afla totul din surse autorizate. Mă voi mărgini să spun că la intrarea în agheazmarar ești întâmpinat de chipul Părintelui Gherontie Puiu acum trecut în neființă, și că bradul în jurul căruia a fost ridicat agheazmatarul este chiar bradul din vis, cu șase ramuri.

Din autocarul despre care am spus că a sosit cam în același timp cu noi, pelerini evlavioși au intrat, au îngenunchiat și s-au rugat la icoanele din jurul bradului. Eu am admirat și am fotografiat mai multe ferestre pictate.

Biserica mare a mănăstirii cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci" se află alături de aghiazmatar. Este un edificiu nou, abia terminat, înălțat în perioada 2002-2007. Are trei turle - două pătratice, pe pronaos și una circulară, mai înaltă, pe naos. Nu este pictată la exterior. Pridvorul deschis, susținut de coloane simple, adăpostește trei icoane în mozaic reprezentând "Înălțarea Sfintei Cruci" - icoana hramului - în dreapta intrării și Maica Domnului cu Pruncul în stânga intrării. Deasupra ușii sculptate, Iisus Hristos binecuvântează pe toți cei ce trec pragul lăcașului.

Interiorul este pictat în întregime. Culorile sunt vii pentru că peste lucrarea terminată de curând nu a avut timp să se aștearnă patina vremii. Amplasarea scenelor biblice și a chipurilor de sfinți respectă canoanele ortodoxe. Două porțiuni mari de zid, pe peretele vestic al pronaosului, sunt acoperite cu chipurile sfinților români - în dreapta - și cu Sfinții Martiri Brâncoveni - în stânga. Nu poți să nu remarci catapeteasma și ușile împărătești migălos sculptate, dar și stranele, jilţul patriarhal și în general toate piesele din lemn la fel de fin executate, sculptate cu motive florale. De asemenea, nu poți să nu remarci candelabrul uriaş din naos la fel de frumos executat.

Nu am rămas prea mult lângă biserica mare, la mormântul părintelui Gherontie Puiu, ctitorul lăcașului și pentru o vreme stareț al schitului, în schimb am poposit pe o bancă în fața bisericii admirând de la distanță mozaicurile care împodobesc fațada vestică și privind perindarea grăbită a pelerinilor veniți cu autocarul.

Ne-am plimbat pe aleile din fața clădirilor complexului monahal cu Centrul social pastoral "Sfânta Cruce", cu Paraclisul cu hramurile "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul" și "Schimbarea la Față" și cu chiliile dispuse pe două etaje. Aleile sunt pietruite și mărginite cu trandafiri care - la început de noiembrie - încă se străduiau să ne bucure cu florile lor viu colorate. Iarba încă neatinsă de brumă, brazii și arbuștii decorativi, băncile pentru odihnă, toate acestea dau impresia că te afli într-un parc. Două troițe artistic meșteșugite completează minunatul decor al poienii de la poalele masivului Caraiman.

Deși nou, beneficiind de sprijinul forurilor superioare, sfântul lăcaș s-a dezvoltat repede, schitul Caraiman fiind ridicat în 2008 la rangul de mănăstire. Am aflat că Mănăstirea Caraiman dispune și de spații de cazare, cele 100 de camere fiind la standarde moderne. Nu am văzut cum arată o cameră, așa încât nu cunosc detalii privind dotări, prețuri…

Copiii sunt fără îndoială atrași de mica gospodărie monahală unde pot vedea câteva păsări, dar cel mai mult de iazul amenajat în spatele aghiazmatarului. Construit din piatră de râu, bazinul cu mici cascade este habitatul a două perechi de lebede. Atunci când am fost noi acolo, cele albe înotau elegant cufundându-și din când în când capul cu tot gâtul lung în apa tulbure, iar cele negre dormitau într-un picior, cu capetele ascunse în pene. N-am mai fost interesată de bani aruncați în apă sau dacă există sau nu peștișori în bazin… Frumoasele lebede mi-au captivat întreaga atenție.

La plecare, asemeni tuturor, am făcut o vizită magazinului de cărți și de obiecte bisericești. La fel ca și la alte lăcașuri de cult, de aici se pot cumpăra lumânări, tipărituri pe teme religioase, iconițe și mici suveniruri - cruciulițe, brățări…

Final…

Mănăstirea Caraiman este un lăcaș nou. Nu mă dau în vânt după lăcașurile apărute ca ciupercile după ploaie după 1990, dar Mănăstirea Caraiman - deși face parte din această categorie - a întrecut așteptările mele. Este unul dintre așezămintele mănăstirești de prim rang construite în ultimii ani. Dacă vă aflați în Bușteni, merită efortul celor 2 km de drum în pantă pentru a ajunge acolo. Chiar merită!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 22.11.18 11:03:21
Validat / Publicat: 22.11.18 14:14:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.

VIZUALIZĂRI: 4490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Bușteni - Mănăstirea Caraiman. Biserica mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[22.11.18 15:15:06]
»

Foarte frumos ai expus despre Mănăstirea Caraiman. Amplasarea pe acel platou, cu vedere spre Crucea Eroilor, dă un plus de farmec locului.

Toate cele bune!

DOINITA
[22.11.18 20:20:23]
»

Un superbonus meritat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Caraiman:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051449060440063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1