ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Căldăruşani. Thanks, Lonely Planet

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Inspiraţi de reuşita ieşirii cu o săptămână înainte, la Mogoşoaia, sâmbăta următoare, tot în aprilie 2008, am hotărât să revenim cam prin aceeaşi zonă.

Mai întâi am mers la Snagov, la complexul Astoria. Interesant aici este faptul că intrarea se plăteşte separat pentru maşină, respectiv pentru fiecare persoană. Nu era încă timpul potrivit pentru plajă, dar multă lume venise la un grătar, sau pur şi simplu la o plimbare. Aşa am făcut şi noi. Ne-am plimbat, am stat pe iarbă la soare, nelipsind, bineînţeles, picnicul corespunzător. Am mai dat o raită pe malul lacului şi am pornit mai departe, către adevărata ţintă a călătoriei noastre: mănăstirea Căldăruşani.

Aceasta este situată pe o limbă de pământ ce pătrunde în apele lacului Căldăruşani. Am ajuns acolo pe drumuri mai bune şi mai proaste, asfaltate, sau nu, dar categoric efortul ne-a fost răsplătit.

Mănăstirea datează de la începutul secolului al XVII-lea, când a fost ctitorită de Matei Basarab.

Dacă atunci construcţia bisericii a durat doar 100 de zile, după incendiul din 1945 refacerea mănăstirii a durat din 1950 până în 1958.

Biserica, având trei turle, este o sinteză a stilurilor mănăstirilor Curtea de Argeş şi Dealul. Remarcabile sunt picturile exterioare.

Mănăstirea a reprezentat de-a lungul timpului un important centru monahal, dar şi artistic, aici funcţionând o şcoală de pictură bisericească la care a studiat printre alţii, Nicolae Grigorescu. Acesta, la 16 ani, în 1864, a pictat mai multe icoane, care acum sunt păstrate în muzeul mănăstirii, organizat în vechea trapeză (sală de mese). Tot aici sunt expuse lucrări ale altor pictori: Tătărăscu, Sava Henţia, Evghenie Lazăr, precum şi argintărie, broderie cu fir de aur sau argint şi alte obiecte de cult. Mănăstirea adăposteşte şi o valoroasă bibliotecă cu manuscrise şi tipărituri vechi.

Din păcate, nu am putut fotografia în muzeu. Am "tras" două poze, după care nu am mai îndrăznit, ruşinat de privirea dojenitoare a călugărului de la intrare.

În exteriorul mănăstirii se află un paraclis, vechi de vreo 200 de ani, care adăposteşte un osuar.

Într-un cuvînt, o oază de frumuseţe, linişte şi pace, un loc idilic pe care vă recomand cu căldură să-l vizitaţi când aveţi drum pe aici, şi un pic de timp liber.

În final, să mai amintesc faptul că aici s-au căsătorit religios campionii de tenis Mariana Simionescu şi Bjorn Borg.

Ne-am întors spre seară, prin Moara Vlăsiei, Baloteşti, Corbeanca, Buftea, de unde am intrat pe DN7, vechea şosea Bucureşti-Piteşti, care ne-a dus până acasă, obosiţi, dar mulţumiţi şi cu liniştea în suflet.

P. S.

Până acum vreo trei ani, dacă m-ar fi întrebat cineva despre mănăstirea Căldăruşani, singurul lucru pe care l-aş fi putut spune despre ea este că se află undeva, în jurul Bucureştiului. Ştiţi cum am ajuns să aflu mai multe şi să merg să o vizitez?

S-a întâmplat că într-o zi când aveam mai mult timp liber să mă plimb prin Carrefour, la raionul de cărţi am văzut un coş mare, cu cărţi la preţ redus. Răscolind prin el ca prin cuferele din podul casei bunicii, am găsit ceva interesant, pe care m-am grăbit să-l iau, ca să nu mi-l "sufle" altcineva.

Era ghidul "Romania & Moldova", publicat de editura Lonely Planet (ştiţi, ăia cu emisiunea de pe Discovery), în 2004. Ei bine, am fost uimit cât de "fair" este prezentarea Românicii noastre, dar şi foarte bine documentată. Preţul iniţial era de 56,99 lei, iar eu am luat cartea cu 9,99. Şi este originală, nu o traducere!!! Aici am citit mai multe despre mănăstirea Căldăruşani, dar şi despre multe alte locuri, unele despre care nici nu ştiam.


[fb]
---
Trimis de Costi in 04.02.10 18:01:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Complexul Astoria, de la Snagov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[05.02.10 15:08:51]
»

Rog WM99 să ataşeze la review aceast frumoasă melodie:

http://www.trilulilu.ro/al3cse/0cbb54b41e6251

webmasterXY*
[05.02.10 15:28:11]
»

Gata! auditie si lectura placuta!

Admin
[13.02.10 22:56:44]
»

mutat in noua sectiune 'Manastiri Oltenia & Muntenia'

Admin
[31.07.11 12:47:22]
»

Mutat la rubrica "Manastirea Caldarusani [jud. Ilfov]" (nou-creata pe site)

iulianic
[13.09.11 17:20:02]
»

Costi, sa vezi ce multe scrie Episcopul Gherasim Cristea al Ramnicului despre acest lacas in lucrarea sa "Istoricul Sfintei Manastiri Caldarusani"!

Daca tinem seama de faptul ca autorul a fost aproape 18 ani staret la Caldarusani, e de la sine inteles ca a cunoscut multe.

Editata la Episcopia Ramnicului in 1997, aceasta ampla lucrare (peste 200 pagini, text si imagini) prezinta istoricul lacasului de la infiintare (cu legende). De asemenea, prezinta arhitectura bisericii si a celorlalte constructii din incinta, schiturile manastirii, staretii cu personalitatea si aportul lor in dezvoltarea vietii monahale la Caldarusani, stradaniile culturale de aici (pictura, copiere de manuscrise, tipografie), averile manastirii pana la secularizare, precum si vizite ale diverselor personalitati ale vremii ramase consemnate in cartea de aur a manastirii.

Interesanta mi s-a parut lucrarea smeritului monah Casian Cernicanul "Istoriile Sfintelor Monastiri Cernica si Caldarusani". Ajutat de documente de arhiva si de istorisirile batranilor, autorul povesteste in limbaj specific, atat intamplarile trecutului celor doua lacasuri cat si despre personalitatea unor stareti si legatura frateasca existenta intre cele doua manastiri situate in apropierea Bucurestiului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Căldărușani [Gruiu, IF]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058856010437012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1