ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Bran - un mic colț de RAI

TIPĂREȘTE

Nu știu câți dintre voi ați fost la Mănăstirea Bran din districtul cu același nume, însă eu am decis să petrec câteva ore acolo, într-un cadru ireal, imposibil de descris prin frumusețea lui. Nu cred că voi putea reda minunăția acelui loc doar prin cuvinte și fotografii, dar sper să conving o parte dintre cititori să nu rateze acest important obiectiv turistic. Pentru bucuria sufletului...

Nu-mi dau seama de ce abia în acestă vară am ajuns acolo, trec de două trei ori pe an pe culoarul Rucăr – Bran, probabil am simțit că trebuie să mă abat de la drumul național, pentru a vedea frumusețea zonei, care nu se dezvăluie de pe drumul național. În pus, gazdele mele de la Pensiunea Arinul, unde ne-am petrecut vacanta în această vară, mi-au recomandat acest obiectiv, ca pe unul dintre cele mai frumoase din țară, frumusețea locului fiind desprinsă din cele mai vii culori ale naturii.

Cum ajungem acolo

Nu este foarte greu de ajuns, la ieșirea din Bran către Moieciu de Jos, pe DN 73 întâlnim un indicator către comuna Șimon și Mănăstirea Bran, urmăm acel indicator către partea stângă și intrăm pe DJ 52, o șosea ingustă și destul de aglomerată datorită numeroaselor case și vile prezente în zonă.

După aproximativ 3 km, întâlnim un alt indicator pentru pensiunea Conacul Boieresc și Mănăstire, urmăm indicatorul pe partea stângă, intrând pe un drum proaspăt asfaltat dar mult mai îngust, cu multe curbe, urcând accentuat. Case pe stânga și pe dreapta, fără multe refugii, astfel încât dacă ne-am fi întâlnit cu o mașină din sens opus ar fi fost o mare problemă. Noroc că acest drum îngust nu este foarte lung, la un moment dat odată cu ultima casă acesta devine ceva mai larg. Surpriza plăcută a fost asfaltul nou, proaspăt turnat, din păcate acesta nu ajunge foarte departe, fiind nevoiți ca ultimii 2 km până la Mănăstire să îi facem pe un drum plin de gropi și denivelări, cu mult pietris. De altfel multe mașini au parcat imediat după ce asfaltul s-a terminat, mai târziu am regretat faptul că n-am parcat și noi acolo. Ajunși la o intersecție am descoperit indicatorul către Conacul Boieresc si Casa Bunicii, două pensiuni extraordinare pe care vi le recomand pentru liniște și peisaj. Indicatorul pentru Mănăstire dispăruse, dar am fost îndrumați de o pereche de tineri la 70 de ani să o luăm în direcția pensiunilor. Acolo drumul este de maxim 2,5 m lățime, în rampă și la un moment dat fără vizibilitate. Este clar că n-au loc două mașini una pe lângă cealaltă, dar înăinte de a urca se poate vedea toată valea și eventualele mașini care sunt pe drum. Problema este la capătul rampei, când nu mai ai nici o vizibilitate și când te poți trezi cu o mașină în față, așa cum ni s-a întâmplat nouă. Fiecare am frânat în timp util, eu am rămas înțepenit într-o rampă foarte abruptă, cealaltă mașină în rampă, dar mai aproape de capăt. El a pornit greu, a urcat cu spatele și mai greu, noroc că era 4x4, iar eu abia am fost nevoit să dau puțin în spate pentru a-mi lua din nou avânt. Dar am ajuns cu bine și am parcat lângă Conacului Boieresc. De aici și până la Mănăstirea care încă nu se vedea mai erau vreo 300 de metri, dar trebuiau parcurși pe un drum asemănător de îngust și cu o pantă mai mare, astfel încât cea mai bună opțiune era să o luăm la pas. În plus descoperisem un peisaj de poveste pe care la volan nu prea l-am luat în considerare. Dar... intrasem într-o lume de vis.

Mănăstirea Bran

Mulți fac confuzie între Mănăstirea și Schitul Bran, de fapt este unul și același obiectiv, Schitul a fost construit în urmă cu zece ani, adică în 2006, fiind transformat în Mănăstire în anul 2013, odată cu re-amenajarea și mărirea clădirilor destinate pesonalului monahal. În 2009 a fost sfințită de către Mitropolitul Ardealului, părintele mitropolit Laurențiu cu hramul Soborului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar a paraclisului este Duminica Sfintelor Mironosițe.

Amplasarea mănăstirii în acest loc, la o altitudine de peste 1000 m pe dealul Balabanului a fost puternic influențată de peisajul mirific din jur, fiind la confluența Masivului Postăvaru, Bucegi, Piatra Craiului, Munții Leaota și Măgura Codlei, forme de relief înalte care îți bucură privirile și redau tinerețe sufletului. Aer curat și viață! În plus, locul amplasării a fost influențat și de direcțiile de apărare a Armatei Române din primul război mondial, pe culoarul Rucăr-Bran, poziții stategice păstrate cu jertfele ostașilor români. În memoria lor a fost ridicată în 2009 o troiță „întru cinstea și veșnica pomenire a tuturor martirilor neamului românesc”, vis-à-vis de biserică.

Slujbele se țin zilnic de către obștea monahală formată din două măicuțe (dintre care una maică stareță, absolventă a două facultăți) și un părinte slujitor duhovnic absolvent și el a două faculțăți.

Pentru comunitate și vizitatori, slujbele au loc în zilele de marți, joi și sâmbătă, iar duminica de la ora 09.00 slujbele se țin în biserica mare. În rest biserica se poate vizita, se pot cumpăra lumânări sau alte obiecte bisericești, se pot petrece momente în rugăciune și liniște, se poate admira peisajul de pe pajiștea din jurul bisericii.

De remarcat faptul că la intrarea în biserică ți se oferă cipici pentru încălțăminte pe care trebuie să-I pui înăinte de a intra în biserică, de asemenea regulile impun ca telefoanele să fie închise iar cei care se roagă sau se închină să nu fie deranjați de declanșatoarele aparatelor foto. Icoanele n-au voie să fie sărutate de buze acoperite cu ruj, nu este permis accesul cu animale de companie, mâncare sau băuturi de orice fel iar locul pentru rugăciune al femeilor trebuie să fie în stânga, iar la barbati în dreapta. Sunt reguli prezente în oricare mănăstire, dar aici au fost spuse cu subiect și predicat datorită numeroaselor incidente ivite în timp

Interiorul bisericii este pe cât de simplu pe atât de frumos, pereții sunt albi cu icoane așezate simetric între ferestrele bisericii, altarul cu iconostașul din lemn cu trei uși, ușa împărătească flancată de ușile diaconești. fiind foarte frumos sculptat, candelabrul este impunător, cu multe becuri în formă de lumânare, iar covorul de un roșu aprins, care crează un contrast puternic cu albul pereților. Parcă tot sângele celor care și-au pierdut viața aici a întrat în acest covor extraordinar.

În interior descoperim și o parte a moaștelor Sfântului ucenic Teodosie de la Brazi și ale Sfinților Cuvioși Mucenici de la Sinai.

Poate ar mai fi de adăugat faptul că la această mănăstire nu se înfăptuiesc nunți sau botezuri și nici nu se găsesc camere de închiriat pentru credincioși.

Am petrecut vreo două ore acolo, practic ne-am plimbat pe cărările Dealului Balabanului adimirând de-o parte Bucegiul și Postăvarul și de cealaltă parte Piatra Craiului, masive impunătoare care conferă forță și priveliști de neuitat. M-am simțit binecuvântat, liniștea din jur, aerul ireal de curat, dar mai ales frumusețea locului determinându-mă să constat, dacă mai era nevoie, că avem o țară minunată, binecuvântată de Dumnezeu. Un colt de RAI, pe care noi avem obligația de a-l păstra cât mai curat.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 13.10.16 18:06:21
Validat / Publicat: 14.10.16 06:42:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 6263 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[14.10.16 07:03:12]
»

@pepsi70ro:

Mi-ai atins sufletul cu pozele tale extraordinare. Zona mai putin umblata a Branului si Rucarului inca te copleseste cu splendorile ei.

zlatna
[14.10.16 08:40:31]
»

@pepsi70ro: Felicitari pentru acest articol.

Recunosc ca nu am auzit de aceasta manastire si am fost de foarte multe ori in zona.

Afland din articolul dv. despre ea, cand o sa mai ajungem in zona sigur o sa o vizitam.

Peisajele din zona suprinse in poze de dv. sunt de o frumusete aparte, mai ales pozele 8,10 si 12.

Va doresc concedii placute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[14.10.16 08:58:11]
»

@pepsi70ro: Felicitări pentru vizită, ați văzut o zonă minunată și o mănăstire simplă, aproape de suflet. În ultimele zile din august am fost și noi în acest „mic colț de Rai”... ne-a plăcut foarte mult peisajul... relaxant, incredibil, carte poștală. Am scris un articol dedicat acestui lăcaș de cult acum vreo trei săptămâni, dar e încă în calculator... nu l-am postat.

Descoperiți România!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[14.10.16 09:18:46]
»

@pepsi70ro: Cand am vazut cine este autorul articolului m-am dus direct la poze stiam ca va urma o experienta minunata si asa a fost, iar peisajele parca sunt de poveste.

Apoi am citit si articolul si recunosc cinstit desi am trecut si eu de cateva ori prin zona nu am ajuns sa vad si aceste locuri.

Felicitari, votat cu mare placere si un SB supermeritat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[14.10.16 15:47:12]
»

@elviramvio: Într-adevăr sunt multe lucruri de descoperit acolo

pepsi70roAUTOR REVIEW
[14.10.16 15:48:22]
»

@zlatna: Mulțumesc. Fotografiile mele n-au redat nici pe departe frumusețea locului

pepsi70roAUTOR REVIEW
[14.10.16 15:51:23]
»

@tata123: Abia aștept să citesc impresiile tale. Chiar mă miram că nu există impresii despre acest binecuvântat loc

pepsi70roAUTOR REVIEW
[14.10.16 15:52:52]
»

@mishu: Mulțumesc. Dacă locurile sunt frumoase, atunci cu siguranță fotografiile vor fi pe măsură. Altfel, este mai greu

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.10.16 16:50:16]
»

Minunată aducere aminte și pentru mine, cea care am vizitat schitul prin mai 2008, atunci când nu se finalizase construcția și lăcașul nu primise încă rang de mănăstire, nici nu era așezământ de maici, ci de călugări și nu rareori se obișnuia să se mai săvârșească slujbe de botez, cununie sau... sfințire a autoturismelor, după cum menționam la vremea review-ului de evocare a acelui week-end care mi-a prilejuit întâlnirea cu Schitul Bran http://amfostacolo.ro/romania-pareri, 15/moieciu, 98,1159/la-pas-prin-moieciu-si-imprejurimi, 5116/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__18686. htm

Înțeleg că urcarea pe drumul forestier e tot cu emoții (așa a fost și pentru noi), dar la final, peisajul copleșitor de frumos te răsplătește din plin pentru nevoința și riscul ce ți l-ai asumat spre a ajunge la sfântul lăcaș. Cred că acum, toamna, panorama înconjurătoare ți se dezvăluie mai mult ca oricând ca un carusel de culori, așa că pentru temerari, nici acum nu e timpul trecut să urce la mănăstire, vor fi răsplătiți din plin de imaginile de neegalat.

Pentru că nu ai pomenit de imensa Cruce a eroilor neamului, aflată alături de troiță, mă întreb dacă mai există sau i s-a schimbat locul?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.10.16 17:27:55]
»

@pepsi70ro: Frumoase locuri ați vizitat! Mi-a făcut plăcere să recitesc despre ele și să le revăd în fotografiile atașate articolului. Noi am mers la mănăstirea Bran în iulie 2014, cu ocazia unui minisejur petrecut în zona Bran-Moieciu. Îmi amintesc faptul că atunci plouase mult și am ajuns cu destule emoții la mănăstire din pricina drumului greu, însă a meritat pe deplin. Deși împrejurimile nu erau vizibile până departe, peisajele cu pădurea care părea că fierbe sub plapuma grea a norilor mi-au rămas în minte.

Articolul acesta mă face să îmi doresc o nouă vizită în acea frumoasă zonă! Când? Vom vedea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna
[14.10.16 19:43:05]
»

@pepsi70ro: Off, ce dor îmi e de vară! Habar nu am avut de această mănăstire cu toate că merg în zonă din 1993.

Pozele sunt foarte frumoase, preferata mea e nr 17 Sunteți minunați! Vă salutăm cu mult drag!

tata123 🔱
[14.10.16 20:18:20]
»

@mariana. olaru: Drumul e cumva „aventuros”, adică sunt destule denivelări și pietre de ocolit - puțină atenție și trece repede. Drumul meandrat prin pădure e drăguț... și răcoros pe deasupra. Înafară de troița de lemn de vis-à-vis de biserica mănăstirii nu am observat altă cruce (cred că a fost îndepărtată). O zonă superbă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[15.10.16 14:21:43]
»

N-am văzut nici o altă cruce în apropierea troiței, nu-mi dau seama dacă era acolo, dar nu cred, aș fi remarcat.

În rest, este un obiectiv pe care aș vrea să-l ating ori de câte ori ajung în zonă. Mai mult pe jos și mai puțin cu malina... Doar este un colț de RAI!

printesa82
[26.10.16 01:29:01]
»

@pepsi70ro: Ce am citit si ce am vazut??? ...

Un articol de exceptie... si poze superbe... minunate... pare ca suntem in Rai ! Iar poza P18 ma lasat fara cuvinte..chiar ca-i un colt de Rai ! Foarte frumos. Votat cu mult drag.

webmaster26
[27.12.16 13:20:14]
»

@pepsi70ro: Mutat în rubrica "Mănăstirea Bran, ȘIMON" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mariana.olaru, mishu, printesa82, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bran [Șimon]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070497035980225 sec
    ecranul dvs: 1 x 1