ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.12.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

La Manastirea Sitaru

TIPĂREȘTE

La Manastirea de calugari “Sf. Nicolae” Balamuci, cunoscuta si sub numele de Manastirea Sitaru, am ajuns pe soseaua Bucuresti - Urziceni pina la Movilita, apoi la indicatorul de la intrarea in sat, am virat stinga spre Fierbinti. Urmind drumul serpuit prin sate si cimpuri, atenti la carute, biciclete, copii, pasari si ciini, am ajuns in Sitaru. Din Bucuresti, distanta este de aprox. 40 de kilometri.

Din centrul localitatii, de la monumentul eroilor, se face dreapta catre manastire. Drumul ingust, relativ bun, asfaltat cu exceptia unei mici portiuni pietruite, este serpuit, trece pe un podet si se termina la marginea padurii, in parcarea din fata portii manastirii.

Sfintul lacas construit de Papa Greceanu linga o mai veche bisericuta de lemn cu hramul Sfintul Nicolae, dateaza din 1627. Istoricul manastirii poate fi citit linga a doua poarta, dupa ce se parcurge aleea care porneste din parcare.

In incinta, biserica cu doua turle a Manastirii Sitaru este prima care atrage privirile. Cu pridvor deschis, pictat in intregime si cu pisania chirilica aflata deasupra usii artistic lucrata, aceasta biserica era incuiata la ora sosirii noastre. In stinga portii se afla turnul-clopotnita la baza caruia este o fintina frumoasa, cu multe picturi religioase pe stilpi si pe zidul de linga scara de acces in turn. Pe latura de est a incintei, intr-o cladire cu icoanele Sfintilor Petru si Pavel de o parte si de alta a intrarii, la etaj, se afla un paraclis in care se oficiaza in mod curent slujbele. Scara de acces are picturi pe peretii laterali, iar incaperea in care se oficiaza slujbele este larga, luminoasa, cu un tavan boltit si este pictata in intregime. Altarul este mare, din lemn pictat. Am inteles ca acest paraclis a fost construit dupa anul 1975 deoarece biserica veche nu avea posibilitati de incalzire, slujbele desfasurindu-se cu dificultate pe timp de iarna. La Manastirea Sitaru slujbele sint oficiate zilnic dupa tipicul traditional manastiresc, monahii indeplinindu-si misiunea de mijlocitori catre Dumnezeu pentru toti credinciosii.

Chiliile cu cerdac mare sustinut de stilpi de lemn, sunt pe latura nordica, iar in fata bisericii se afla locul unde se aprind luminarile pentru vii si raposati, intr-o mica anexa vegheata de icoana Sfintului Nicolae. In curte, prin iarba ingrijita, sunt expuse pietre, fragmente din vechile edificii manastiresti.

In afara zidului de incinta, Manastirea Sitaru are si un arhondaric foarte mare care ofera gazduire celor ce vor sa ramina cateva zile mai aproape de Dumnezeu. Nu am aflat amanunte legate de cazare. De asemenea, prin zidul inconjurator, alaturi de paraclisul Sf. Petru si Pavel, o poarta conduce la cimitirul manastiresc inconjurat de brazi, locul de odihna vesnica a celor ce au slujit cu credinta in vechime.

Am parasit incinta Manastirii Sitaru prin aceeasi poarta sculptata, flancata de Sfintul Nicolae si Sfintii Petru si Pavel. Deasupra arcadei pe care scrie” Pace celor ce intra, bucurie celor ce ramin, binecuvintare celor ce pleaca! ”, am remarcat doua cuiburi de rindunele care asteapta intoarcerea pasarelelor in linistea incintei monahale din codrii Vlasiei.

Mai multe amanunte si poze gasiti aici:

crestinortodox.ro/biseric ... taru-67849.html


[fb]
---
Trimis de florinsta in 31.03.12 18:27:57
Validat / Publicat: 31.03.12 20:41:35

VIZUALIZĂRI: 5736 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florinsta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Manastirea Sitaru - Poarta de linga parcare. Vedere din interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[31.03.12 19:16:38]
»

Mutat la rubrica "Alte manastiri din Oltenia si Muntenia" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

florinstaAUTOR REVIEW
[31.03.12 19:55:11]
»

@webmaster15:

OK, dar mie mi se pare zona mult prea mare in raport cu patrimoniul turistic existent. Din acest punct de vedere, eu cred ca cel ce doreste sa viziteze o localitate din Ilfov si vrea informatii cu privire la acea zona, nu va fi interesat sa parcurga toata lista de obiective turistice din Oltenia, de exemplu. Tot astfel, daca merge cineva in Bucovina (alta zona gigant: ‘Moldova si Bucovina’ – impropriu denumita), ar vrea sa vada mai usor si mai repede ceea ce exista de vizitat in minizona in care va merge.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster15
[31.03.12 20:46:21]
»

1. Review-ul tau a fost mutat la o rubrica despre manastiri, pentru ca, acolo este mult mai usor de gasit de cei ce cauta un astfel de turism, sa-i zic ecumenic.

2. Ilfov-ul il vei gasi extrem de bine ilustrat la rubricile despre imprejurimile Bucurestiului. O data, pentru ca... saitul nu este structurat pe judete, iar, pe de alta parte, pentru ca, cei ce au treaba-n Bucuresti, poate vor sa-i vada si imprejurimile.

3. Orice sugestie venita din partea unui user, nu numa' ca-i bine primita, dar si analizata cu atentie de echipa de webmasteri. De aceea, atunci cand ai sa-ti faci o lista cu sugestii pertinente, te rog sa dai un Report. Iti garantez ca el va fi analizat, iar raspunsul iti va fi trimis in cel mai scurt timp posibil.

Multumesc pentru intelegere!

L.E.: Am uitat sa precizez ca-n aceeasi rubrica Alte manastiri din Oltenia si Muntenia mai exista un review despre aceasta manastire, cel scris foarte bine in August 2010, de colega @catalinalupu. Deci, chiar aici este locul review-ului tau!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
florinstaAUTOR REVIEW
[31.03.12 21:20:11]
»

@webmaster15: OK, multumesc.

florinstaAUTOR REVIEW
[31.03.12 22:27:41]
»

@webmaster15:

Nu stiu de ce nu am gasit inainte rw-ul scris de colega noastra pe care l-am votat acum cind l-am citit. Este intr-adevar foarte bun.

Marian Preda
[22.09.12 19:45:17]
»

@florinsta:

Ei, as! Am venit cu... superbonusul! Binemeritat, deoarece observ ca-ti place acest gen turistic religios...

Sa se propovaduiasca toate voturile supra ta!

Elocvente fotografiile, bravo!

Sa mai scriiii!

Cu stima...

webmaster26
[15.12.15 13:22:57]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru], BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
florinsta, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09640097618103 sec
    ecranul dvs: 1 x 1