GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Arnota sau Meteora României
În aceeași zi am vizitat Mănăstirea Bistrița și Mănăstirea Arnota, situate la mică distanță una de cealaltă, ambele localizate în același sat Bistrița, care aparține de comuna Costești, județul Vâlcea.
Meteora României, formulare pe care am găsit-o în mapa cu obiectivele turistice din zonă, la Pensiunea Andreea3* (vezi impresii) unde am fost cazați, care mi-a atras atenția și mi-a stârnit interesul. Noi am fost la Meteore în Grecia și am fost impresionați de acele mănăstiri construite în vârful munților. Această asemănare cu meteorele se referă la amplasarea Mănăstirii Arnota în vârful muntelui Arnota, la o altitudine de 840 m. și la drumul sinuos cu o lungime de 5 km. care trebuie parcurs în pantă, pentru a ajunge la destinație.
Înainte de a începe să urcați cu mașina pe serpentinele care duc la Mănăstirea Arnota, sunteți nevoiți să treceți printr-o zonă în care are loc exploatarea calcarului, porțiune care vă va îmbrăca mașina cu un strat gros de praf.
Drumul este parțial asfaltat, îngust, cu porțiuni fără parapeți de protecție și cu multe curbe de 180 de grade.
Într-un final ajungeți într-o parcare largă, în fața căreia se etalează zidurile albe ale cetății mănăstirești Arnota.
După ce intrați în interiorul mănăstirii pe sub turnul clopotniță, prima senzație este de liniște, ordine și relaxare instantanee, datorată multitudinii de culori ale florilor și a arborilor ornamentali care împodobesc curtea și chiliile. Toate aceste culori sunt estompate de zidurile albe împodobite cu brâu din piatră maro ale bisericii, ctitorită în prima jumătate a secolului al XVII -lea de către Matei Basarab. Catapeteasma reconstruită de Constantin Brâncoveanu în secolul al XVIII se află în versiunea originală la Muzeul de Artă din București.
Biserica este de confesiune ortodoxă și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.
Mănăstirea a fost sfințită în anul 1634. Este un așezământ de maici.
După ce am intrat pe ușa din lemn de castan, deosebit de frumos sculptată, care datează din vremea lui Constantin Brâncoveanu, am observat frumusețea picturii bisericii. Biserica a fost pictată în stil bizantin de către zugravul Stroe din Târgoviște, în anul 1644.
Matei Basarab și Doamna Elina sunt reprezentați în tabloul votiv din pronaos, pictat în sitilul bizantin întâlnit în bisericile creștine, în care ctitorii biseticii oferă macheta acesteia, prin intermediul sfinților sau a patronilor bisericii, către Maica Domnului și Mântuitorul Isus Hristos.
În mănăstire există o comoară însemnată cumpărată de Matei Basarab și de domnița Elena de la călugării de la Muntele Athos, care constă în părți din moaștele Sfinților: Mihail al Sinadelor, apostolul Filip, Ioan Chrisostom, Marina Athanasie, Ciril episcop al Alexandriei și o parte din sângele celor 40 de mucenici din Sebasta.
În pronaos se află mormântul lui Matei Basarab acoperit de o frumoasă piatră funerară realizată în stil baroc și cel al tatălui său, Danciu vel -vornic.
După vizitarea bisericii, am ieșit în curte unde se auzea liturghia. Mi s-a părut ciudat pentru că în biserica mănăstirii nu erau oameni în afară de noi. M-am orientat după sunet și am ajuns în paraclis, construcție nouă, realizată pentru conservarea bisericii vechi.
În paraclisul situat în interiorul clădirii cu chilii, m-a surpris placut imaginea stâlpilor din marmură pictați în culori vii, cu un puternic efect estetic.
Din exteriorul mănăstirii de pe deal, unde sunt amenajate câteva bănci cu mese din lemn, se pot observa: Mănăstirea Bistrița, râul Bistrița, cariera de calcar, muntii și satele din apropiere.
Va recomand să vizitați Mănăstirea Arnota, unică, deosebit de frumoasă și de valoroasă, ansamblul monahal fiind declarat monument istoric.
Trimis de Dana2008 in 08.12.17 17:01:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Start vot!
Felicitari pentru articol si pentru pozele atasate!
Am citit in cea mai mare viteza articolul, sa nu scap primul vot.
Oricum voi relua cititul si voi reveni, ca de obicei cu un ecou adevarat, pentru ca locul vizitat este deosebit.
Stiu ca mai am o datorie de un ecou. Nu am uitat, dar saptamana asta, in afara de sarbatorirea de Mos Nicolae, celelalte zile a trebuit sa mai si muncesc la servici.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Multumesc frumos pentru primul vot!
Este timp pentru toate, aici ecourile nu sunt contra timp. Le voi citi cu mare drag oricand.
Da, este un obiectiv turistic deosebit, din mai multe puncte de vedere, istoric si religios.
Manastirea Arnota mi-a placut foarte mult, alaturi de Manastirea Polovragi. Ele sunt manastirile mele preferatele mele din sejurul in Baia e Fier din vara aceasta.
Pe curand! Spor la treba la servici!
@Dana2008: Trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, ca singura mea prezenta a mea la aceasta manastire este din anul 1969, din timpul Scolii de Ghizi, organizate de BTT. Dupa saptamani de cursuri de istorie, geografie fizica si economica, de istoria culturii si a religiilor (da, in acea scoala am aflat despre biserici si manastiri un volum de cunostinte mai mult decat dublu fata de celelalte cursuri) plecam pe teren in excursii de studiu si unde vedeam pe viu toate cele invatate la cursuri. Una din cele mai frumoase excursii a fost cea la manastirile din nordul Olteniei, prilej cu care am vizitat si manastirea Arnota.
Felicitari pentru excursie, articol si poze.
Numai bine si calatorii placute!
Chiar dacă o porţiune de drum nu e asfaltată, şi la un moment dat ai impresia că te afli în regatul prafului, când ajungi acolo, sus, la peste 800 m altitudine, uiţi de tot şi de toate, pe mine mă cuprinde acea linişte pe care de multe ori o găsesc inexplicabilă, uitând că vin dintr-un mediu atât de ostil şi de agitat, numit jungla urbană. Am fost la Arnota de două ori, şi-mi amintesc faptul că în urmă cu vreo trei ani, în timp ce stam pe una din băncuţele din exterior, pe băiatul meu l-au chemat câteva măicuţe, care i-au dat să mănânce salată de vinete, măicuţele pregăteau salată de vinete şi zacuscă. Frumos review-ul tău, mi-a plăcut. Votat cu plăcere.
@liviu49: Ce școală frumoasă cu aplicații practice a cunoștințelor teoretice!
De atunci s-au mai schimbat multe și pe la mănăstiri. Dacă vei avea ocazia, zona merită să fie redescoperita după atât de mult timp.
Călătorii plăcute!
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
P. s. mai am un articol din zonă și am terminat cu vacanța de vara.
@Safta Radu: Da, acea liniște sufletească pe care o căutăm și de care avem nevoie zilnic, o găsim la mănăstire.
Ceva de întâmplă spontan. Ne transformăm în alte ființe peste care liniștea sufletească pune stăpânire, ne dorim și suntem mai buni, mai grijulii, mai cu luare aminte la ce facem, la ceea ce gândim și cum ne comportăm.
Acel control îl pierdem destul de repede când revenim în vâltoarea evenimentelor cotidiene.
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Ps. Când am fost eu acolo m-a rugat să ajut să duc un sac cu nuci .
@Dana2008: Nu pot decat sa ma bucur pentru toate locurile pe care le vezi si ni le povestesti si noua. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Te pup!
Călătorii plăcute și spor la scris si citit!
@Dana2008: Frumoase fotografii... întreg complexul monahal emană liniște și bucurie sufletească, florile din curte te binedispun, priveliștile vizualizate de pe tăpșanul din fața mănăstirii te încântă. E un loc superb...
Una din ironiile istoriei, dacă îi putem spune așa s-a petrecut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Dacă legenda vorbește despre ceata de turci aflați pe urmele domnului Matei Basarab și refugiul acestuia pe platoul montan, fapt care i-a salvat viața și a condus la întemeierea mănăstirii, faptele istorice consemnate în documente atestă aducerea la 1878 a unor prizonieri turci la Arnota. În urma Războiului de Independență circa 500 de ostași turci, prizonieri de război, sunt aduși la Mănăstirea Bistrița; pentru a evita aglomerația și bolile medicul spitalului de la Mănăstirea Hurezi a propus cazarea a 100 de turci la Mănăstirea Arnota, ei urmând a se deplasa la masă jos la Bistrița (se considera că mișcarea este bună pentru întreținerea sănătății). După repatriere, un general turc a scris despre comportarea exemplară a românilor cu prizonierii turci: Nu zic alta decât că atât eu cât şi compatrioţii mei, ofiţeri şi soldaţi, ducem cu noi cea mai vie amintire şi cea mai caldă recunoştinţă pentru purtarea voastră blândă, umană, binevoitoare şi cavalerească, cu care ne-aţi primit şi tratat în tot timpul în care am avut prilejul să stăm între voi.
@tata123: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Ecoul este foarte frumos și vine să întregească cele scrise de mine despre acesta superbă mănăstire!
Trebuie să îți mulțumesc frumos pentru îndrumarile tale pe care le-am urmat la Baia de Fier și care au creionat un concediu superb. Mai am încă de bifat finte ele și în anul viitor, pentru că sunt foarte multe de vizitat în zonă!
P. s. E greu să mai vin cu noutăți după articolul scris de tine despre Mănăstirea Arnota.
Călătorii plăcute și spor la scris si citit!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Mănăstirea Arnota - ctitorie voievodală — scris în 07.07.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Mănăstirea Arnota — scris în 28.01.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Arnota – cetatea mănăstirească de pe munte — scris în 31.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mănăstirea Arnota, locul unde se odihneşte Matei Basarab — scris în 10.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Pelerinaj la manastirea Arnota - Valcea — scris în 26.09.12 de cojocaru a.* din TECUCI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Arnota, veche de patru secole — scris în 15.10.10 de ascent din BRăILA - RECOMANDĂ