ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail

TIPĂREȘTE URM de aici

Situata pe drumul dintre Aliki si Astris, dupa Thymonia Beach, langa Livadi Beach, ridicata intr-o zona splendida, pe o stanca abrupta de pe malul Marii Egee, manastirea e o destinatie placuta pentru turistii care trec prin zona. In aceasta manastire se pastreaza o parte a unui piron sfant (folosit la crucificarea lui Isus).

Chiar sub manastire, langa mare, se afla o pestera cu apa sfintita. Istoria pesterii este una speciala care merita povestita. In timpul ocupatiei turcesti, in ciuda opresiunii acestora, credinciosii continuau sa viziteze biserica arhanghelului. Turcii, observand credinta oamenilor dar si miracolele facute de sfant, au trimis cativa oameni sa distruga manastirea. Unul dintre ei a indraznit sa intre in biserica si sa "polueze" apa sfintita care curgea aici de multi ani. In acel moment a fost traznit de sfant si a murit, in timp ce izvorul a disparut din templu. De atunci apa sfanta curge printre stanci. Se spune ca orice om care are o problema de sanatate si bea putina apa de aici se insanatoseste.

In manastire se afla o colectie vasta de obiecte religioase. Cel mai valoros este pironul cu care a fost crucificat Isus, un dar oferit de imparatul bizantin Nikiforos Votaneiatis (1078 - 1081) manastirii Philoteos de pe Muntele Athos. In fiecare an, in prima marti dupa Paste, manastirea organizeaza o procesiune care incepe in satul Theologos. In cadrul procesiunii urna in care se afla bucata de piron sfant este dusa inapoi la manastire.

Manastirea este o filiala a Sfintei Manastiri Philotheos de pe Muntele Athos. Este cea mai mare si cea mai faimoasa manastire din Thassos. Data exacta a infiintarii ei este necunoscuta, dar s-a gasit o referire la ea intr-un document oficial din 1287. In 1835 a fost reparata, dupa cum este inscriptionat pe peretele vestic al manastirii. In 1974 au venit aici primele maicute, ajutate de un calugar de pe muntele Athos, venit de la Philotheos. Acestia au renovat manastirea, care era nelocuita la acea vreme si, dupa munca sustinuta si indelungata, au adus-o la starea in care este azi. Se pare ca aici s-a strans o avere din donatiile credinciosilor. Din cate am auzit grecii si in ziua de azi doneaza o parte din veniturile lor catre biserici si manastiri, asa ca locasurile sfinte din Grecia au parte de venituri consistente.

Apropo de venituri- daca vizitati magazinul manastirii, aflat foarte apropape de intrare si semnalizat in asa fel incat nu-l poti rata, vei mai vedea de unde mai are manastirea inca o sursa de venit - din vanzarea de obiecte si artefacte religioase sau cu tenta religioasa. Toate lucrurile de aici sunt scumpe, din cate imi aduc aminte cel mai ieftin era un flaconas cu mir sau apa sfintita (cred ca avea 5 - 10 ml) si care costa 1 euro. Am mai cumparat niste patratele din material umplute cu tamaie cred (maicutele spuneau ca sunt "lucruri sfinte din manastire"- am dedus noi ca ar fi tamaie) si care au un ac de siguranta atasat. Acestea sunt menite sa fie prinse de hainele pe care le porti ca sa te fereasca de rele. Mai poti cumpara lumanari, candele, iconite, cruciulite, brelocuri, carti de rugaciuni, mir si tot felul de chinezarii cu tenta mai mult sau mai putin religioasa. Unele obiecte erau fabricate local, din lemn de maslin, si erau la preturi incepand cu 30 - 40 euro. Ce am mai vazut interesant au fost niste sectiuni din pietre semipretioase pe care erau lipite (sau pictate, nu mi-am dat seama) tot felul de figuri sau scene religioase. Si acestea treceau de 50 euro, ajungand pana la cateva sute, in functie de marimea pietrei.

Biserica manastirii are o vechime de 400 ani. Este o constructie veche, micuta, din piatra, zugravita in alb, cu acoperis din piatra, caracteristic zonelor de munte. Din pacate a fost singura in care am putut intra, lucru care ne-a cam dezamagit, noi dorind, ca toata lumea de altfel, sa vizitam manastitrea despre care citisem atata. Accesul in manastire nu este permis, din motive necunoscute noua, manastirea fiind despartita de bisericuta si curte printr-o poarta metalica. In interiorul bisericutei nu este permis fotografiatul, inca un lucru care ne-a nemultumit. Peretii sunt afumati de lumanari, e si cam intunecos. Altarul e din lemn si pe cateva suporturi sunt expuse cateva Biblii vechi. In rest mai poti vedea cateva icoane dar nimic spectaculos. Nu inteleg de ce nu permit pozatul in aceste conditii. Biserica da insa intr-o terasa cu vedere la mare. Privelistea de aici este superba, albastrul Marii Egee si Muntele Athos care se vede in departare fiind numai bune de pus pe un wallpaper. De aici se vede si Livadi Beach, plaja invecinata. Pe terasa maicutele aseaza un bol cu rahat grecesc, foarte bun, cadou pentru vizitatori. Apoi poti sa te racoresti la fantana din curte. Si sa admiri privelistea stand pe o bancuta sau la una din mesele de aici.

Manstirea este locuita exclusiv de maicute. Din acest fapt tinuta vizitatorilor trebuie adaptata pentru a fi decenta - barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi, iar femeile fuste lungi si un fel de cape sau acoperitoare pentru umeri. In cazul in care nu sunteti imbracati adecvat, la poarta este o maicuta care asigura pantalonii, fustele si capele pentru vizitatori.

In incinta manastirii totul este curat, ingrijit, vopsit in alb. Multe flori, multi leandri, maslini si pini. In curte, chiar langa intrare este si o toaleta, foarte moderna, cu faianta, gresie si obiecte de baie noi.

Totusi, faptul ca am putut vizita doar bisericuta, nu si manastirea ne-a lasat un gust amar. Nemaivorbind de faptul ca ne-am simtit oarecumva "jecmaniti" la magazinul de suveniruri unde cred ca am lasat spre 40 euro, cu toate ca nu am luat decat cateva lucrusoare. Cele sfinte se platesc scump!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 24.07.14 15:24:54
Validat / Publicat: 24.07.14 17:06:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 16831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail- vedere de pe terasa manastirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.08.15 09:25:33]
»

Mutat în rubrica "Mânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia], THASSOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060949087142944 sec
    ecranul dvs: 1 x 1