ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 14.05.09
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2008
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    91.67%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Manastirea Arhanghelului Mihail

    TIPĂREȘTE

    La cererea userilor care si-au pierdut timpul citind review-urile mele despre Thassos, iata-ma incercand sa completez cu cateva detalii din placutele mele sederi si pelegrinari in acest loc in care ma intorc de fiecare data cu nerabdare.

    Nu voi face referiri la tavernele care impanzesc toata insula, desi sunt actionari majoritari in economia insulei, ci vreau sa va scriu despre cel mai frumos loc al insulei: Manastirea Arhanghelul Mihail

    Dupa discutiile avute intro seara cu proprietarii vilei unde amfost cazati, oameni foarte credinciosi, niste adevarati premianti ai ortodoxismului, am hotarat sa facem o vizita a doua zi la vestitul lacas de cult, omniprezent in toate pliantele din insula. Dupa un drum de cativa kilometri, am ajuns la Sfanta manastire, lucrul anuntat din vreme de indicatoarele rutiere. Fac cateva fotografii, admirand peisajul care ni se arata cu naivitate (de unde sa stie el, peisajul, ca o sa il iau cu mine? ), stana de capre care se zarea pe plaja micului golf de la poalele falezei, privesc cu neretinuta admiratie marmura roz din zidul din stanga intrarii si intram, surprinsi de faptul ca nu se plateste taxa de vizitare. Ne conformam pictogramelor de la intrare, opresc aparatul de fotografiat si ne imbracam cu toalele date de un barbat caruia puteai doar sa ii ghicesti varsta. Barbatiii nu au voie in pantaloni scurti si cu umerii goi, femeile nu au voie in pantaloni, fie ei si lungi si deasemenea nu au voie cu umerii goi. Prima dezamagire: Sfantul Lacas este in plin proces de renovare si extindere, deci putem sa vizitam doar curtea manastirii. coboram intro mica curte interioara unde dealtfel era si magazinul de suveniruri, dat totodata un excelent loc de incarcat memoria cu peisaje uluitoare. Intram in magazin, unde o maicuta tanara servea clientii, impachetand cu gesturi sigure, dar de o meticulozitate rar intalnita, obiectele de cult care vor umple multe case din europa, poate chiar din lume. Ne luam si noi un catui, cateva suveniruri pentru prieteni si cateva cutiute de tamaie care l-a intoarcerea in tara s-a dovedit ca e prea putina totusi! Tamaia greceasca este mult mai aromata, cei care au luat stiu despre ce vorbesc, genereaza un miros mai discret si mai... cosmetic? ! ? ! Iesim in mica curte al carui zid se prelungeste in jos cu stancile pe care este asezata manastirea. Tragem cu urechea la explicatiile unui ghid care, , lumina" un grup de turisti si astfel aflam ca a fost consttruita in secolul 18 si adaposteste unul din cuiele cu care a fost crucificat Mantuitorul. Ce nu am inteles este de ce se numeste Arhanghelul Mihail si nu Arhanghelii Mihail si Gavril, dilema care a fost lamurita partial tot de catre gazda noastra, care ne-a spus ca este singura din lume cu acest hram. Cumparam cateva lumanari si intram sa le aprindem in micuta capela pe care abia acum o observam. Undeva, intr-un colt intunecat, o multime de sabii inconvoiate si alte efecte miltare stau marturie despre destinul acestui loc in veacurile trecute, cand Insula Thassos se afla sub dominatie otomana. Se spune ca intro pestera de la poalele stancilor se afla un izvor tamaduitor, izvor care ar fi, , fugit" acolo din curtea manastire dupa ce un turc, intrigat de vizitele numeroase ale enoriasilor la respectivul izvor, a incercat sa ii polueze apa, lucru care i-a adus sfarsitul, odata cu mutarea izvorului la poalele stancilor.

    Ne asezasem pe o banca sa lenevim un pic, cand aparu o maicuta cu un bol mare in maine, pe cae il aseaza pe o masuta la umbra si pleca fara un cuvant. Rahat! Da, rahat autentic, nu este o expresie peiorativa! Proaspat si aromat, simt cum imi creste glicemia, noroc ca m-a oprit bunul simt cultivat de mama propritate personala, in primii 7 ani de viata. Dar era atat de bun rahatul ala... si apa atat de rece...

    Mai zabovim un pic si ne pregatim de plecare, sa mai prindem din ziua de plaja. Parasim cu regret curtea manastirii dupa ce inapoiem, , fracurile" cu care ne-a acoperit goliciunile domn onorabil de la intrare, regret datorat si faptului ca nu am putut vizita si biserica manastirii... poate altadata! .

    Cei care mergeti in Thassos, rupetiva cateva ore si vizitati Manastirea Arhanghelu, chiar daca nu megeti cu masina, stati de autobuz este chiar in fata intrarii. Nu veti regreta.


    [fb]
    ---
    Trimis de recul* in 22.07.10 18:43:09
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 11123 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (recul*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Manastirea Arhanghelu, poarta de intrare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7400 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    Cris
    [22.07.10 18:48:30]
    »

    Frumos scris, felicitari.

    Pe langa ce localitati este manstirea? Noi o sa stam in Skala Potamia si m-ar interesa sa stiu cum ajungem.

    biancuta
    [22.07.10 18:49:50]
    »

    Un lacas de cult care merita vizitat daca ne aflam in Thassos. Felicitari pentru prezentare!

    recul*AUTOR REVIEW
    [22.07.10 18:54:09]
    »

    @pacurarcris

    multumesc!

    manastirea se afla la aproximativ 20 de km de Skala Potamia spre Potos, practic mergi in continuare pe drumul care te aduce din Limenas. Merita, crede-ma! Poate anul asta au terminat si lucrarile si veti putea vizita si biserica. Ganduri bune!

    pit70
    [22.07.10 19:18:31]
    »

    ma gandesc foarte serios sa fac si eu o excursie acolo

    webmaster77
    [22.07.10 19:37:23]
    »

    mutat la "Descopera Thassos"

    georgiana
    [22.07.10 19:38:01]
    »

    Si eu amfostacolo!

    Si am mancat si rahat, daruit in semn de bun venit de locuitorii manastirii!

    Mi-a placut mult privelistea ce se deschide in partea dreapta, de sus, asupra plajei si a marii!

    Avea o culoare superba!

    Un vot pentru Thasos, cu drag!

    recul*AUTOR REVIEW
    [22.07.10 19:40:30]
    »

    @webmaster77

    multumesc! mi-a scapat, recunosc...

    raduu1972
    [22.07.10 19:41:07]
    »

    am fost acolo .iti incanta ochiul si sufletul

    ileanaxperta*
    [23.07.10 16:07:07]
    »

    In vara lui 2008, in sejurul meu in Thassos, si eu AmFostAcolo. Am facut turul insulei si deci si o vizita la aceasta superba manastire.

    Cuiul din mana dreapta a lui Iisus, cu care a fost crucificat, este asezat chiar la intrarea pe partea dreapta, cum se intra in deosebitul asezamant.

    Panorama ce se intinde de acolo, parca din inaltul cerului, aproape de Arhanghelul Mihail, iti taie practic respiratia. Am atasat si eu poze cu acel peisaj, la review-ul meu inchinat insulei Thassos, ca de altfel si cu micile golfulete cu plaje ce se intrevad tot de acolo. Oricum, atat manastirea cat si peisajele sunt doar cateva din minunatele locuri ce merita vazute pe insula.

    Marius2060*
    [23.07.10 17:12:34]
    »

    Minunat povestesti. Ma faci sa regret ca nu am vizitat.

    gabonezu
    [23.07.10 17:45:32]
    »

    Frumos... Manastirea Sf. Arhanghel Mihail se afla pe drumul dintre Astris si Aliki.

    Sanziana
    [24.07.10 11:08:14]
    »

    grecii prin excelenta sunt un neam foarte credincios. Si contrar celor spuse de tine, nu mi-am pierdut timpul citind ce ai scris tu, chiar mi-a placut ,deci e cu folos drept urmare un vot

    recul*AUTOR REVIEW
    [24.07.10 11:33:44]
    »

    @sanziana

    multumesc pentru vorbele frumoase! Da, asa este, grecii sint un popor foarte credincios, im aduc aminte de un episod din vara trecuta, vecinii nostrii de pe palier, greci din Salonic aflati in vacanta in Thassos, duminica dimineata s-au imbracat adecvat si au plecat cu tot cu copii la biserica!!! cred ca asta spune foarte ...

    Admin
    [23.08.10 16:33:21]
    »

    corinka: nu ai de unde sti ca nu e un typo, citatul din DEX mi se pare deplasat. Ecoul tau de mai sus a fost sters.

    Nu stiu prin alte locuri, dar pe acest site eu personal gasesc razbunarile - si cu atat mai mult cele de acest tip - ca fiind de gust indoielnic, astfel ca te sfatuiesc sa incetezi.

    webmasterX
    [06.08.15 09:26:01]
    »

    Mutat în rubrica "Mânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia], THASSOS" (nou-creată pe sait)

    Visan125
    [05.09.16 10:47:59]
    »

    Am vizitat si noi in 30.08.2016, Manastirea Sf. Mihai. Pozitionarea ei pe un promontoriu stancos iti incanta ochii. Pe acesta il puteti fotografia cat doriti, nu pleaca de acolo. In rest fotografiatul este interzis atat in bisericuta vechecat si in toata incinta acesteia.

    Nu stiu daca si in biserica cea noua este interzis sa fotografiezi intrucat era inchisa. Inchisa pentru publicul de rand, vreau sa zic. Pentru cei cu relatii la cel-de-sus (si aici nu ma refer la cosar) se mai deschideau portitele inscriptionate cu "Accesul interzis! " pe care coborau unii vizitatori sub atenta supraveghere a celor care imediat incuiau portitele la loc.

    Biserica mare este in constructie. Asa ni s-a spus.

    In consecinta: biserica mare nu, poze nu, de Sfantul Piron nici nu am mai cutezat sa intrebam. Ce era sa facem? Am vizitat vechea bisericuta, am aprins cateva lumanari (cerberul cu chip de calugarita era acolo scotandu-le pe cele aprinse de max. 5 min. - pentru refolosirea cerii, banuiesc-), cateva suveniruri, o rugagiune la icoane si... gata.

    Am avut un sentiment ciudat ca prezenta noastra deranjeaza. Era 5 dupa amiaza, nu erau slujbe, nu era aglomeratie, dar nu am avut acel sentiment de bunatate, de liniste, simtind mereu cate o pereche de ochi urmarindu-ne. Nici vorba de maicute blajine, de castronele cu rahat...Fireste, nu pentru asta venisem, dar cand vezi ca din locurile unde tie ti se interzice accesul apar persoane care se urca intr-un microbuz VW, dirijate cu toate temenelele de cei ai casei....

    Am facut cateva poze inspre afara lacasului, cu Muntele Athos si promontoriul stancos din vecinatate si ne-am intors.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster26
    [05.09.16 13:54:39]
    »

    @savin512:

    Am vizitat si noi in 30.08.2016, Manastirea Sf. Mihai.

    Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, corinka, gabonezu, georgiana, ileanaxperta*, Marius2060*, raduu1972, recul*, Visan125
    Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069843053817749 sec
    ecranul dvs: 1 x 1