ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Apa sarata si namol, pe litoral la Techirghiol

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Prima dată am venit la Techirghiol din curiozitate, în urmă cu doi ani. Şi pentru că mi-a făcut bine, m-am întors şi vara aceasta. Este un loc mai liniştit, mai puţin aglomerat, o adevărată oază de sănătate, apreciată îndeosebi de persoanele vârstnice care revin regulat pentru cura cu soare, nămol şi apă sărată. Lacul este situat la marginea localităţii Eforie Nord şi se poate ajunge uşor atât cu maşina dar şi pe jos. În limba turcă denumirea este Tekirgöl şi înseamnă “lacul Tekir”, după numele unui bătrân tătar olog şi orb care ar fi ajuns din greşeală cu măgarul său în mâlul acestui lac. După ce a reuşit în cele din urmă să îşi scoată măgarul din nămolul urât mirositor, omul a observat, spre marea lui bucurie, că putea zări din nou lumina soarelui, picioarele lui se întremaseră iar rănile de pe spatele animalului se vindecaseră şi acestea. Atraşi de acest miracol şi căutând tămăduire, oamenii au început să vină în număr mare pe malul acestui lac pentru a se scălda şi unge cu nămol.

    Lacul Techirgiol este cel mai întins lac salin din ţara noastră, deşi în ultimul timp suferă un proces de îndulcire iar adâncimea sa ajunge până la 9 metri. Nămolul este de origine organică şi proprietăţile sale terapeutice sunt cunoscute în întreaga lume. Astfel, încă din 1924, nămolul sapropelic de la Techirghiol a primit medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris. Acesta este folosit în special pentru tratarea bolilor reumatismale, ginecologice, cardiovasculare, de piele sau ale sistemului nervos şi se găseşte în toate clinicile de pe litoral.

    Sfaturi pentru un tratament eficient afli şi la faţa locului de la „veteranii” în ale nămolului. Astfel, trebuie urmat un anumit „ritual” timp de cel puţin zece zile, spunea o doamnă cu experienţă. Întâi trebuie să îţi răceşti corpul fâcând o baie în lac timp de aproximativ 20 de minute după care te ungi bine cu nămol şi stai la soare până ce acesta se usucă, se deschide la culoare şi simţi că începe să crape. Apoi urmează încă o baie în lac. Aceşti paşi trebuie parcurşi cel puţin de două ori pe zi. Nu ştiu acum cum stau exact lucrurile, noi nu am reuşit să ajungem mai mult de 3 ori consecutiv, cert este că după o simplă baie simţi deja o stare de bine. Este relaxant să îţi simţi corpul plutind în apa sărată în imponderabilitate iar apoi să simţi nămolul patrunzând în toţi porii, ars de dogoarea soarelui.

    La intrarea de pe şoseaua principală există o parcare cu plată însă se mai poate înainta cu maşina o porţiune până mai aproape de lac fără să se plătească nimic. Aproape de plajă există vânzători ambulanţi de la care se poate cumpăra nămol la preţuri modice, un pahar de jumătate de litru costând 3 lei, cam cât o bere... Nămolul se poate procura şi pe cont propriu dar îţi trebuie ceva dexteritate să îl pescuieşti de pe fundul lacului...

    Lacul nu este amenajat, plaja are nisip destul de fin acoperit parţial de smocuri de iarbă uscată şi, din păcate, presărat cu cioburi fine de sticlă. O doamnă se plângea că strânge zilnic cu zecile şi tot degeaba. Plaja este destul de mică, dar destul de lată. Am observat totuşi că s-au făcut câteva timide îmbunătăţiri. Pe plajă au apărut coşuri de gunoi, s-a amenajat un bar îmbrăcat în stuf cu umbrele şi măsuţe unde se pot consuma diferite răcoritoare. Nu se pot închiria şezlonguri sau alte articole de plajă iar fondul muzical era asigurat de un post de radio local. Pe plajă nu există salvamar dar nici nu este necesar întrucât apa sărată te ţine la suprafaţă. Apa este mai caldă decât în mare şi se adânceşte treptat. Lacul era destul de curat faţă de acum doi ani când algele erau destul de numeroase. Acum am observat câteva doar la mal, mai stranie este senzaţia când le simţi sub picioare în apă.

    La Techirghiol nu vin doar vârstnici ci şi tineri, familii cu copii mici. Eu sper că această oază de sănătate îşi va recâştiga prestigiul de odinioară şi lucrările de întreţinere îşi vor face mai mult simţită prezenţa. Până atunci, dacă iubiţi apa sărată şi nămolul veniţi totuşi la Techirghiol şi veţi simţi din plin binefacerile naturii.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 23.07.10 17:06:07
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 21159 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 "Omul Negru" pe malul lacului Techirghiol
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7050 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [23.07.10 17:19:38]
    »

    Techirghiolul continua sa-si pastreze renumele, anul acesta se simte un aflux masiv de turisti in special datorita imbunatatirii conditiilor de tratament si a ecologizarii zonei. Mai sunt multe de facut, insa Techirghiolul incearca sa iasa din conul de umbra unde a fost aruncat de nepasarea factorilor de raspundere.

    Felicitari pentru review si mai ales pentru ca ai adus la lumina beneficiile lacului Techirghiol.

    biancuta
    [23.07.10 17:42:14]
    »

    Foarte frumoasa si utila prezentarea ta! Namolul sapropelic are efecte foarte bune asupra diverselor afectiuni. Felicitari pentru review!

    dorgo
    [23.07.10 18:07:32]
    »

    Cand eram mic, parintii sau bunicii din Bucuresti ma duceau la Techirghiol si ma ungeau cu namol peste tot. Locuiam in Vasile Roaita (Eforie Sud) sau la Eforie Nord. Pana la lacul Techirghiol, am aflat de cateva ori povestea tanarului erou UTC-ist care a tras sirena pana dusmanii l-au ciuruit cu gloante. Cand ajungeam din nou acasa, dupa namol si soare eram foarte obosit, adormeam pe loc, nu mai aveam timp sa ma duc la baie si sa-mi scot namolul de sub unghii sau din urechi...

    creivean
    [23.07.10 18:11:15]
    »

    Şi eu AmFostAcolo, în copilărie şi mi-a plăcut. Felicitări pentru review.

    ileanaxperta*
    [23.07.10 18:33:29]
    »

    Subscriu la ce au scris antescriitorii mei...inclusiv la ce a scris @creivean.

    Felicitari pt. impresiile tale "stufoase" dar si foarte frumoase...in special foarte utile si un vot si de la mine (al 5-lea. Of!... Nu am timp sa astept dupa SB)

    ancamariagadea*
    [23.07.10 21:51:18]
    »

    Un review care aduce in lumina un loc aparte. Mi-a placut...Bravo, @krondia!

    trandafir 1970*
    [23.07.10 22:22:58]
    »

    Scris cu sufletul, ca de obicei; folositoare impresii pentru cei care sunt acum pe litoral sau care vor veni si se intreaba ce mai e acolo? Ai votul meu!

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [25.07.10 22:47:55]
    »

    acolo l-am văzut eu pe Gică Petrescu...

    webmaster13
    [26.07.10 08:24:13]
    »

    sper sa placa melodia atasata!

    krondia*AUTOR REVIEW
    [28.07.10 13:58:06]
    »

    Mulţumesc pentru aprecieri şi melodie, îmi place, se potriveşte foarte bine. A nu se puncta.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, creivean, dorgo, ileanaxperta*, krondia*, trandafir 1970*
    Alte impresii din această RUBRICĂLacul Techirghiol:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.79137492179871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1