ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lacul si barajul de la Izvorul Muntelui

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Meditatie

Ieri faceam o comparatie intre cele cateva decenii de dinainte de ’89, cand s-au construit 60-70% din locuintele si locurile noastre de munca, timp in care au aparut si cateva megaconstructii, precum Casa Poporului, Transfagarasanul, Canalul Dunare-Marea Neagra, planetele litoralului nostru (Saturn, Venus, Neptun), hidrocentralele Portile de Fier, Vidraru sau Bicaz si, cele doua decenii si jumatate de dupa ’89, cand nu s-a mai construit mare lucru dar macar putem circula liberi prin lume. Dupa ’89, multe constructii anterioare acestui an, au disparut. Se pare ca oriunde, atunci cand poporul are mai multe obligatii decat drepturi, precum era inainte de ’89, cetateanul sufera dar tara merge inainte, cand e invers, vezi cazul Greciei, cetateanul o duce bine dar tara o ia la vale. Vazand exodul masiv de tineri al tarii noastre si predictiile demografice, cum ca in 2050 vom avea cu 30% mai putin popor in tara, ma gandesc ca ar trebui macar sa schimbam acea zicala ce mie nu prea-mi place, stiti voi care, “tara frumoasa, pacat ca e populata” cu “tara frumoasa, pacat ca va fii depopulata”. Sa revenim la Bicaz.

Lacul “Izvorul Muntelui”

Acest lac mai este cunoscut si ca “lacul de acumulare de la Bicaz” Cateva date tehnice. Barajul a fost construit intre anii 1950 si 1960 (in doua cincinale), are o inalțime de 127 m, o lungime de 435 m. Lacul are o lungime de 35 Km si o suprafata de 36 Km2 iar adancimea maxima e de 97 de metri. Ca marime, este al doilea lac artificial din tara. Iulia Halaucescu, numita si “doamna acuarelei romanesti” a pictat 200 de panze cu lacul si barajul. La constructia lui, au lucrat intre 10.000 si 15.000 de muncitori, atat civili, militari cat si condamnati (mai ales politic). Se lucra “zi-lumina” si “noapte-lumina”, santierul barajului find luminat si noaptea. Au fost si multe accidente, la detonarile cu dinamita sau cand s-au sapat galeriile de aductiune ale barajului, din cauza acumularilor de gaze sau infiltratiilor de apa. Materialul excavat, era transportat cu carute trase de cai sau cu o mocanita pana la vagonetele ce asteptau in afara galeriei. Inca din 1956, a inceput stramutarea locuitorilor din satele Rapciune, Carnu, Retes si... a mortilor din cimitire. Preotii au avut un rol important in a convinge satenii de importanta barajului. Au disparut 22 de sate. In anul 1959, a fost dinamitata si biserica din Hangu. Barajul e impresionant. Te umple de fiori de admiratie dar si de groaza. Si lacul de acumulare e mare. E chiar imens. In eventualitatea unei catastrofe (daca barajul ar ceda in proportie de 75%), orasul Piatra Neamt ar fi acoperit cu un val de apa de 20 de metri in 30 de secunde, dupa 2 minute, acest val ucigator ar fi la Bacau iar in 12 ore, mega-tsunami-ul ar ajunge si la Dunare, sub forma unui val mai mic, de 5 metri, maturand totul in cale. La Bucuresti nu va fii nici un pericol la nivel inalt caci o alta constuctie anterevolutionara, Casa Poporului, e mult mai mare decat valul, asa ca oamenii politici isi vor continua linistiti sedinta.

Proiectul barajului dateaza din anul 1908 si a fost realizat de inginerul Dimitrie Leonida. Cu aceasta lucrare, el obtine diploma de inginer la Liceul Politehnic din Berlin. Dupa cele doua razboaie mondiale, proiectul sau a devenit realitate. Hidrocentrala de la Bicaz are o putere de 210 megawati, care pentru anii ’60-70, era foarte mult. La scoala ni se spunea ca jumatate din locuintele din Moldova ar putea fi luminate de aceasta hidrocentrala.

Astazi, cei ce vor sa strabata cu salupa intraga lungime a lacului, adica sa ajunga din portul barajului Bicaz pana la Poiana Largului (coada lacului) sau pana la “statia” Ceahlau, au ales solutia cea mai buna, caci drumul pe apa e rapid si fara gropi, in timp ce acela ce margineste lacul, e deteriorat.

Odata, demult, cand eram elev, impreuna cu niste amici, am hotarat sa escaladez varful Toaca din muntele Ceahlau. Am ajuns cu trenul si cu autobuzul pana la Bicaz, in port. Am traversat cei 35 de Km ai lacului intr-o salupa si am coborat la poalele muntilor, in satul Ceahlau. De acolo si pana sus la varful Toaca n-a mai fost decat placerea ascensiunii. In zilele senine, de pe varful Toaca, se vede Marea Neagra. La revenire am trecut prin Durau si apoi am facut “stopul” pana acasa. In acea vreme, in anii ’70, soseaua ce marginea lacul, era buna.

Drumul Bicaz-Poiana Largului

Daca doresti sa vizitezi lacul “Poiana Muntelui” in toata maretia sa, trebuie sa ajungi pe acest drum, care, pe cat de spectaculos ti se pare, cand esti cu nasul pe sus si admiri doar natura ce-l inconjoara, pe atat devine de prost, cand cobori privirea. Adesori, trebuie sa fii mai atent la drum decat la frumsetile din jur. Aici, stancile si padurile dintr-o parte a soselei si apa lacului din cealalta, par a fii vesnice iar asfaltul soselei, ceva trecator. In curand, datorita caderilor de pietre si a viiturilor de pe versanti, acesta s-ar putea transforma, intr-un drum forestier. E bine sa opresti din cand in cand masina si sa privesti lacul. Drumul e sinuos si foarte putin circulat si populat, poti sa-ti lasi masina in mijlocul drumului, sa faci cateva fotografii si apoi sa te intorci. Nimeni cu te va claxona. Ajuns in capatul opus, in Poiana Largului, dupa 35 de Km de serpentine, apare si animatia unei localitati mai mari. Un hotel, cateva terase, oameni mai multi. Daca nu te-ai saturat de drum prost si vei dori sa o pornesti mai departe, admirand aceeasi combinatie “natura salbatica si sosea cu petice”, din Poiana Largului, poti s-o pornesti spre Brosteni si Vatra Dornei. O pornesc intr-acolo. Peisajul se schimba, apare in prim plan si apa Dornei dar zona e si mai pustie. Brosteni-ul pomenit de Ion Creanga, nu mi se pare a fi un oras, are mai mult aerului unei comune mai mari. Pe un drum de 90 de Km, n-am intalnit decat cateva autoturisme, carute trase de cai, 2 autosanitare si doi tineri ce iesisera la “povesti” pe-o banca. Am oprit si i-am intrebat ce e cu cladirea aceea parasita ce sta langa blocul lor de garsoniere, vizibil populat din cauza sforilor cu rufe puse la uscat pe balcoane. “Acolo a fost scoala. Inainte erau copii multi in sat, acum nu mai sunt. Tinerii pleaca la munca in Spania, in Italia, in Germania. Pe-aici nu te mai angajeaza nimeni”. Se lasa seara si in departare apar luminile unui oras. E Vatra Dornei. Am ajuns din nou din nou la “civilizatie”.

“Avem o tara frumoasa, cea mai frumoasa din lume dar ce pacat e, ca n-avem si drumuri bune”


[fb]
---
Trimis de dorgo in 02.08.15 10:53:56
Validat / Publicat: 02.08.15 12:36:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.

VIZUALIZĂRI: 6003 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Lacul Izvorul Muntelui
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 11:43:30]
»

@Web, te rog videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=CdH27O7Wu4g

webmaster98
[02.08.15 12:36:17]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mirmicu
[02.08.15 12:59:48]
»

Frumos dar se cere o corecție: lacul Izvorul Muntelui și, implicit, barajul de la Bicaz sunt situate exact în Moldova nu în Bucovina. Faptul că v-ați deplasat către Vatra Dornei și distanțele în zonă sunt relativ mici nu înseamnă să trebuie să facem confuzie între regiunile istorice. Ați "sărit" din Moldova în Bucovina dar hai să nu le facem varză.

webmaster
[02.08.15 13:13:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Lacul de acumulare Bicaz / Izvorul Muntelui" (deja existentă pe sait)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.15 13:16:15]
»

@dorgo - N-am citit încă articolul tău (promit că-l voi citi), dar... nu mă pot abţine. Cum de ai încadrat lacul şi barajul de la Izvorul Muntelui în secţiunea "Descoperă Bucovina"? Eu am crescut lângă lacul şi barajul de la Izvorul Muntelui, dar nu în Bucovina.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.15 13:59:02]
»

@dorgo -

In eventualitatea unei catastrofe (daca barajul ar ceda in proportie de 75%), orasul Piatra Neamt ar fi acoperit cu un val de apa de 20 de metri in 30 de secunde, dupa 2 minute, acest val ucigator ar fi la Bacau iar in 12 ore, mega-tsunami-ul ar ajunge si la Dunare, sub forma unui val mai mic, de 5 metri, maturand totul in cale.

Nu cunosc aceste statistici, dar povestea în sine - aceea cu ruperea barajului - circula şi când eram eu copil. Bineînţeles, atunci nu eram în starea de a evalua proporţiile catastrofei. Pot spune însă că doar copiii şi poate câteva babe se înspăimântau la o asemenea perspectivă.

Am străbătut de multe ori Lacul Bicaz (sau Lacul Izvorul Muntelui cum i se mai spune) cu barca cu motor. Cele mai multe dintre întoarcerile noastre din drumeţiile pe Ceahlău erau pe calea apei, de la Durău şi până la Bicaz, la baraj. Pentru noi, pe atunci elevi de liceu, era o combinaţie foarte plăcută. Mergeam cu trenul, cu autobuze locale, cu barca şi foarte mult pe jos. Era foarte frumos!

În acele timpuri, Ziua Marinei se serba şi la Bicaz, pe lacul de acumulare. Trenurile şi autobuzele erau atunci foarte aglomerate motiv pentru care nu ne-a făcut plăcere să reedităm acele momente. Am fost o singură dată preferând apoi perioade mai liniştite şi mai puţin aglomerate.

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 14:51:06]
»

@iulianic - Am shutit si eu nistre info de pe google-ziarul "Adevarul". "

"Un accident la barajul de la Bicaz ar crea cea mai mare catastrofă pentru judeţele din aval de Bistriţa. În anul 2010, Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice Bucureşti, a realizat un studiu pentru stabilirea zonelor inundabile în caz de avariere sau debite în regim natural catastrofal. Pentru barajul de la Bicaz s-au presupus trei ipoteze, respectiv o avariere a barajului pe 25% din înălţime (24,4 m) şi 25% din lăţime (50 m); avariere pe 50% din înălţime (48,9 m) şi 50% din lăţime (100 m); avariere pe 75% din înălţime (73,3 m) şi 75% din lăţime (150 m). În ipoteza unei catastrofe la acumularea de la Bicaz, cu breşă de 75% pe lăţime şi înălţime, unda ar parcurge distanţa de 260,7 km, până la confluenţa cu Dunărea, în 12 ore. La lacul Bâtca Doamnei (intrarea în Piatra Neamţ), unda ar ajunge în 32 de secunde, iar la CHE Bacău în 147 de secunde. Calculul ipotetic pentru înălţimea valului produs, la 75% avariere, este estimat la 60 de metri în aval de barajul Bicaz, iar înălţimea undei de viitură ar scădea treptat, ajungând la 19,5 metri (Bâtca Doamnei -Piatra Neamţ), 8,3 metri (de la Lilieci până la Baza de agrement Bacău), iar la confluenţa cu Dunărea - 5,42 m. Autorităţile consideră o eventuală avarie la barajul de la Bicaz este puţin probabilă. „Producerea unei avarii la Barajul Izvorul Muntelui are un grad de probabilitate extrem de scăzut”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. "

Citeste mai mult: adev.ro/nk863a

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 15:04:28]
»

@iulianic - Realitatea e ca azi mi-a fost lene sa mai caut rubrica lacului Bicaz, cred c-am nevoie de-o secretara care sa-mi posteze de-acum incolo reviurile (dau anunt)... Am intrat pe "scrie un review", apoi pe "Romania" apoi pe "Bucovina" (prima greseala) si apoi pe ce mi-a iesit mai repede sub ochi, ca-mi dadea ciorba-n foc, nu mai puteam astepta, zau, s-ajung si la "Moldova" si la "Bicaz". Asta e! Scuze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
izabiza
[02.08.15 17:47:53]
»

@dorgo - mai există și varianta de ”click pentru a încarca articolul în rubrica tampon”, urmând ca webamsterul să mute articolul în secțiunea potrivită

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 18:19:44]
»

@mirmicu - Niciodata n-am stiut, pe sosea, unde se termina Moldova si unde incepe Bucovina... In cazul de fata, eu cred ca, poza 13 e inca in Moldova si poza 15 e deja in Bucovina... asa sa fie oare?

izabiza
[02.08.15 18:33:45]
»

@dorgo -

depinde. Dacă șoseaua aia din poza 15 e în județul Suceava... atunci posibil să fie în Bucovina. Dacă e tot prin Neamț, nu mai e.

mirmicu
[02.08.15 19:22:43]
»

@dorgo: Eu cred că m-am exprimat destul de clar. Consider că este o greșeală uriașă să încadrezi barajul de la Bicaz în Bucovina. E ca și cum ai considera Băile Felix în Maramureș. Nu discutăm aici la nivel de bornă kilometrică.

Asta se întâmplă atunci când din câteva poze și ceva informații din presă vrem să scoatem un review.

Îmi pare rău dar de la un aspirant la titulatura de consul așteptam ceva mai mult.

izabiza
[02.08.15 19:51:28]
»

@mirmicu - știu că sunt cam nouă pe aici să-mi dau cu părerea, dar poate @dorgo chiar a fost neatent, hai să zicem și doar superficial.

(si o sa mă opresc, dat fiind că nu mai am nimic de adaugat legat de impresii. Poate doar că imaginea Ceahlăului e copleșitoare, mă emoționează și îmi stârnește dor de ducă

kelyboy
[02.08.15 21:53:19]
»

@dorgo - Eu sunt din Bacau si vreau sa va spun ca inca de cand eram mic am auzit vorbindu-se de o asemenea ipoteza, nu vreau sa alarmez pe nimeni dar un asemenea scenariu este posibil, s-au mai intamplat asemenea catastrofe in lume de-a lungul timpului, se spune ca atunci cand o biserica este construita se meneste si felul in care aceasta va fi distrusa, am auzit vorbindu-se la noi in urbe ca Biserica Sfantul Nicolae din localitatea noastra a fost menita sa dispara inghitita de ape si doar crucea de pe turla va ramane afara din apa, nu stiu daca e doar o legenda, dar cine stie, mai bine fereasca Dumnezeu...

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 22:00:25]
»

@mirmicu - mirmicule draga, de unde-ai auzit tu ca vreau sa fiu Consul? Adica sa iau 400 de euro pe an, cand pentru excursiile alea toate ca s-ajung la 6 milioane de puncte, am dat mai mult si-am stricat si doua masini? Plus ca ultimele 4 premii le-am refuzat... Cum sa ajunga Consul un om care are 70 de penalizari? Cu una mai mult decat cele 69 de plaje din Skiathos? Am zis public ca scriu 400 de reviuri si "bye, bye AFA"... atat... fara suparare... ca suffit!... it's enough!... apoi devin chibitz... e cazul sa mai lasam si tinerii sa scrie... eu, cel putin, m-am plictisit de-atata scris, ma ales ca eram obisnuit cu reviuri ce-aveau cate 15.000 sau chiar 25.000 de vizualizari si multe ecouri si dezbateri interesante (in urma cu 2-3 ani). Azi, orice-ai scrie, nu treci de 1000 de vizualizari, (din care stii bine ca doar 10% se citesc) si ecouri sunt f. putine. Deci pentru cine scriu eu? Pe FB unde imi am prietenii, primesc mai multe laikuri decat voturi aici, pentru aceleasi articole. Saitul a trecut pe hoteluri si alimentatie, calatoria e pe locul 3. S-a diversificat informatia, nu mai ia omu doar de pe acest sait informatia ce-l intereseaza, decat "tintit", mai ia si din alte parti... asa ca mai scriu si eu umpluturi, in timp ce fierbe ciorba... mai am de scris doua reviuri... unul il tin pentru Craciun. Numai bine...

Michi
[06.08.15 20:10:55]
»

@dorgo - Nu cred ca te vei opri la 400 reviewuri pentru ca va fi foarte greu sa te stapanesti, sa pui capat unei preocupari prolifice de peste cinci ani in care ai scris in primul rand ca sa-ti satisfaci dorinta de exprimare. Nu te poti opri pentru ca ai har. Ca vei ajunge sau nu consul e mai putin important, nu recompensa materiala e miza (singur ai scris ca in excursii ti-ai stricat doua masini), oricum cu valoare mai mare decat 2000 eu pe care i-ai obtine esalonat in 5 ani. Eu am scris 300 reviewuri, am acumulat 7200000 de puncte dar nu sunt chiar atat de dusa cu pluta incat sa-mi inchipui ca voi mai face excursii inca cinci ani de acum incolo, adica pana la varsta de 86 ani (daca o mai apuc). A fost si este placerea mea de a comunica, sigur ca si cea de a fi apreciata, de a fi printre oameni cu aceleasi preocupari- aceste trei componente sunt mai importante decat premiul in sine. Toate premiile reprezinta un efort material serios al saitului si stimuleaza competitia dar majoritatea userilor cred ca nu alearga dupa valoarea materiala ci mai mult pentru notorietate si un loc in comunitate. Parerea mea.Nu stiam de 70 de penalizari, mi se par o mare performanta, probabil ai fluerat tare in biserica.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic, izabiza, kelyboy, Michi, mirmicu
Alte impresii din această RUBRICĂLacul de acumulare Bicaz / Izvorul Muntelui:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075066089630127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1