ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfântu Gheorghe
ÎNSCRIS: 12.06.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Balaton, mic ghid de excursie

TIPĂREȘTE

Balaton - Marea Ungariei

Tocmai m-am întors dintr-un sejur, 16-22 august 2012, din zona Balatonului.

S-a scris, pe site, frumos despre Balaton, încerc să completez cu detalii, ceva mai dezvoltate, fiind a patra descindere în această zonă, care, cred, merită atenție turistică și oferă atracții suficient de diversificate, pentru toate gusturile și toate pretențiile.

Am înconjurat lacul de jur împrejur, l-am străbătut cu barca cu pânze, m-am bălăcit în el, l-am gustat - este dulce.

SCURTĂ DESCRIERE GEOGRAFICĂ ȘI NU NUMAI

Balaton-Felvideki Nemzeti Park (Parcul National al Regiunilor Muntoase Balaton)  - cuprinde lacul Balaton și o mare parte din regiunile montane din nordul lacului. Este rezervație naturală din 1979.

De la Alsóörs, acesta se dezvoltă spre vest spre Vindornya-szőlős in județul Zala, incluzând zona Micului Balaton (Kis-Balaton).

Suprafața totală a Parcului este de 56.997 ha, dintre care 10.471 ha. strict protejate. Autoritatea parcului de conservare acoperă 50 de localități din județul Veszprem și 6 din județul Somogy.

Zona cuprinde șase zone de protecție: Peninsula Tihany, Bazinul Pécselyi, Káli, Tapolca, Munții Keszthely și Kis-Balaton.  

 --

Lacul Balaton - este situat la 150 km vest de Budapesta, județele Somogy si Veszprem. Este la altitudinea de 104,8 m față de nivelul mării, suprafața de 595 kmp și o lungime de 77 km - cel mai mare lac, cu apă dulce, din Europa Centrală. Este supranumit “Marea Ungariei”. Adâncime medie 3-4 m, cea mai mare, 11,5 - 12,4 m, lângă peninsula Tihany.

Lacul are origine tectonică și este un rest al Mării Panonice (în în sens stiințific-geologic). La început lacul era format din cinci lacuri care s-au extins pe directia NE-SW. Inițial peninsula Tihany era o insulă, aluviunile purtate de valuri au legat-o de țărm.

Clima este de tip continental, cu veri calde din mai până în octombrie și ierni foarte reci, când apa lacului îngheata, cu pod de gheață de până la 30 cm, în ianuarie și februarie. Datorită fenomenelor fizice de contracție și dilatare din zilele foarte reci și însorite, gheața se crapă, cu zgomot, producând așa numitul "bubuit al Balatonului". Vara, temperatura medie a lacului este de 23 grade Celsius. Vântul are direcție predominantă NE->SV, fapt ce produce o eroziune accentuată a malului din SV. Originea este tectonică (de prăbușire), localizată ca timp geologic în Pleistocen.

Lacul suferă de puternice procese de eutrofizare, consemnate din 1970, mai accentuate în sud-vest (Keszthely) de îmbogăţire cu materii organice şi cu substanţe nutritive (nitraţi, fosfaţi etc.) ca efect al activitatății antropice (industrie, agricultură, turism) și aportului din râul Zala. Prin acţiunea sa pe termen lung, acest fenomen asociat cu o puternică dezvoltare a algelor verzi și temporar celor roșii, în verile târzii - când acoperă tot lacul, face ca apele din lac, să fie din ce în ce mai sărace în oxigen, distrugând fauna acvatică (peşti etc.). A fost început un program european de dragare a nămolului sapropelic de pe fundul lacului, în zona sudică (Kesztely) dar a fost întrerupt de guvern.

pH apei este 8,4 (normal valoarea este 7 - neutru) sau chiar mai mare, datorat în principal acelorași fenomene.

Plaje cu nisip fin și apă puțin adâncă sunt în partea sudică, cea mai amenajată este cea dintre Balatonaliga și Balatongyörök (vest de Keszthely).

Staţiunile cele mai importante sunt: Badacsony, Balatonalmsdi,  Balatonboglár,  Balatonfüred, Balatonlelle, Fonyod, Keszthely,  Siófok, Tihany, Vonyarcvashegy.  

Cele mai populare sunt Balatonfüred pe partea vestică (unde sunt cei mai mulți turiști vestici) și care în prezent este la mare modă, Siófok cu acces facil (autostradă) pentru turiștii budapestani, pe partea de nord-est și Keszthely, în partea de sud.

--

VII ȘI VINURI

Datorită solului vulcanic și/sau calcaros, pe malurile lacului s-au dezvoltat multe plantații de viță de vie cu vinificație de calitate superioară,  cu trei regiuni viticole și a patra secundară:

1. Balatonfelvidék

Soiuri aproape exclusiv albe - Badacsony Pinot Gris (szürkebarát), Olaszrizling (Riesling italian) şi o varietate locală - Kéknyelű;

2. Balatonboglár-kőröshegy - vinuri ușoare cu aromă de fructe precum: Irsai Oliver, Királyleányka, varietăți de Chardonnay;

3.  Csopak-Balatonfüred, cu vii pe substrat calcaros, vinuri mai acide - Riesling si Cabernet Sauvignon - cele mai populare.  Vinurile din Balatonfüred sunt mai grase, mai aprinse, cu un continut al alcoolului mai mare, în timp ce vinurile din Csopak sunt mai discrete, mai ușoare, cu aroma și gust bogat. Zona Balatonfüred este atragătoare și datorită existenței apelor termale.  

4.  Tihany - zonă mai puțin renumită (viticol); de încercat soiul Merlot și Cabernet.

La Kesztely, în Casa vinurilor, se pot degusta toate tipurile de vin produse în jurul Balatonului, dar în multe din localitățile din jur sunt crame de unde se poate servi vin de calitate.

Nu trebuie să ratați vinotecile, foarte numeroase, cu vinuri din toată Ungaria, rețineți în principal podgoriile tradiționale: Tokaji, Eger, Villany și Badacsony, cu diferite soiuri, pentru toate gusturile și toate buzunarele.  Vinuri tradiționale ungurești: Furmint, Hárslevelû, Juhfark, Királyleányka, Kéknyelû, Olaszrizling, Kadarka, Kékfrankos. Dintre acestea,  Kéknyelû, este singurul vin care se produce numai în Ungaria, pe sol vulcanic din Badacsony.

Un sfat de la un consumator de vinuri (eu - din pruncie), alegeți vinurile crescute pe substrat vulcanic, apoi argilos și în ultimă instanță, calcaros.

Dacă trebuie să alegeți între vin și bere, alegeți vinul, berea ungurească este mai slabă decât cea românească.

De jur - împrejur sunt multe crame, pivnițe subterane frumos amenajate, cu clădiri tradiționale acoperite cu stuf, unele cu vedere la lac, unde se pot consuma cine romantice sau prânzuri bogate stropite cu vinuri tradiționale. Atenție șprițul nu este prea cunoscut în Ungaria; în plus apa lor minerală (și nu numai a lor, nu este la nivelul celei românești și afectează calitatea șprițului).

---

BUCATE

Orice mâncare tradițională sau europeană, prețuri de la modeste la mari în funcție de clasă și stil, porții generoase, consistente, bucate uneori compatibile cu gusturile noastre alteori nu, mai grele sau mai ușoare funcție de preferințe, dar toate gustoase și pe care, într-o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, le aduceți acasă.

PEȘTE

Lacul are o faună piscicolă variată care cuprinde peste 40 de specii diferite, printre cele mai cunoscute este şalăul, avatul, crapul, amurul, somnul şi multe albituri dar şi două specii specifice acestei ape cum ar fi sabiţa (Pelecus cultratus) şi anghila. Majoritatea pescarilor vizitează aceste locuri în căutarea acestor specii.

--

DISTRACȚIE

  - plimbări pedestre cu puncte de belvedere, parcuri, faleză;

  - cicloturism; sunt piste de jur împrejurul lacului;

  - pescuit, la mal sau cu barca (cu vâsle sau veliere) - se pot închiria; necesită permis; Anul 2012 a fost foarte și este în continuare foarte prolific pentru pescuit;

  - plajă, înnot, spa;

  - concerte, audiții muzicale culte, ușoare sau populare;

  - vizitări muzee, clădiri istorice și culturale, biserici de diferite culte, uneori grădini zoo;

  - manifestări sportive, culturale, gastronomice, oenologice;

  - plimbări cu vaporașe, veliere, bărci cu vâsle sau electrice;

  - festinuri gastronomice sau bahice;

  - băi termale cu toate activitățile conexe (masaj, hidromasaj, saună, împachetări, etc).

---

REPERE TURISTICE pe malurile lacului

Alsóörs 

Cunoscută din evul mediu prin exploatarea de piatră roşie pentru construcții. Conacul din secolul al XV-lea, cel mai vechi din Ungaria, a primit numele de Casă Turcească (Curtea Petőfi nr. 7) datorită coşului său în formă de turban.

 

Badacsony

Muntele Badacsony (437 m) este un fost vulcan, cu coloane de lavă pietrificată - "orgi de bazalt", constituind o particularitate geologică. În apropiere sunt podgoriile pentru vin roşu, preferate ale unui vechi ordin călugăresc. Aici sunt două din cele mai frumoase crame, vechi de două sute de ani. Tot aici funcționează Casa Szegedy Róza (str. Kisfaludy) cu Muzeul Memorial Literar, păstrând vestigiile literare şi ale viticulturii regiunii Balaton şi cel mai frecventat restaurant de pe acest mal al lacului - Casa Kisfaludy, construită în stil baroc (str. Szegedy R. nr. 87). În punctul cel mai înalt al muntelui este punct de belvedere Kisfaludy, înalt de 14 m și Crucea Ranolder, de pe creasta sud-vestică. Casa din Badacsonytomaj a pictorului lacului, József Egry (1883-1951) a fost transformată în muzeul memorial (Aleea Egry József nr. 12). Biserica Sfântul Imre din Badacsonytomaj - prima biserică din bazalt în Europa Centrală - a fost construită în 1932.

 Atracțiile regiunii Badacsony:  munţii de origine vulcanică: Gulács (393 m), Csobánc (376 m), Szent György (415 m). La Badacsonyörs merită vizitat Arboretul Folly (str. Arboretum nr. 5), cu 400 de specii de brazi.

 

Balatonalmádi

Cunoscutâ din 1877, cu cel mai mare ştrand de pe malul nordic, cu clădiri de culoare roşie, zidite din gresie permiană, cum este şi biserica romano-catolică, cu capela Szent Jobb (str. Óváry Ferenc), decorată cu un splendid mozaic de aur din Veneţia și care s-a aflat iniţial în cetatea regală din Buda, aici fiind păstrată şi mâna dreaptă a regelui Ştefan cel Sfânt, venerată ca relicvă naţională. Simbolul aşezării Vörösberény aparţinând administrativ de Balatonalmádi este biserica reformată din secolul al XIII-lea, unica biserică-fortăreaţă medievală rămasă intactă din zona platoului Balatonului.

 

Balatonederics 

Cămile, bivoli şi zebre - "locatarii" parcului safari al Muzeului Africa (str. Kültelek nr. 11) înfiinţat de către Endre Nagy - vânător african. Colecţia extrem de bogată a muzeului este reprezentată de trofeele şi obiectele etnografice africane. Peştera Csodabogyós recent deschisă, poate fi vizitată cu anunţ prealabil.

 

Balatonfüred 

Centrul de recreaţie de pe malul lacului Balaton este prima staţiune balneo-climaterică şi de terapie a Ungariei, de aici a pornit la drum primul vapor pe Balaton şi aici s-a înfiinţat prima asociaţie de vele, şi tot aici au fost construite vilele celebrităţilor secolului al XIX-lea. Vila în stil eclectic a marelui prozator romantic Mór Jókai (1825-1904) a devenit acum muzeu memorial (str. Honvéd nr. 1), cu mobilier original şi obiecte personale ale scriitorului. La spitalul de cardiologie sunt trataţi bolnavi de peste trei sute de ani, iar apele curative sunt recomandate sub formă de cure de băut, la Izvorul Kossuth, în tratamentul diabetului zaharat şi al tulburărilor digestive.

Pe coridorul sanatoriului (piaţa György) sunt expuse plăcile comemorative ale Panteonului de la Balaton, iar de 170 de ani încoace, în ultima sâmbătă a lunii iulie, în sala de teatru se organizează Balul Anna. Aleea Tagore de pe malul lacului este decorată cu statuile şi plăcile comemorative ale personalităţilor maghiare şi străine. Festivitatea de desfacerea velelor, care semnalează începutul sezonului de pe Balaton, este ţinută în luna mai, în grădina trandafirilor. O privelişte unică oferă eșantioanele de aragonit din peştera Lóczy, lungă de 120 m (la capătul lui străzii Öreg-hegyi).  

Se mai pot vizita valea şi izvorul Koloska sau punctul de belvedere Jókai.

 

Balatonudvari

În cimitirul localității se găsesc 50 de morminte marcate cu pietre funerare, în formă de inimă, din perioada 1808-1840.

 

Felsőörs 

În secolul al XII-lea a fost ridicată una dintre cele mai frumoase biserici în stil roman de pe malurile lacului Balaton. Orga bisericii, cu cinci registre, construită în 1745 este locul concertelor de orgă. Pe aleea galeriei cu exponate geologice de pe muntele Forrás, vizitatorul are ocazia să intre în atmosfera erei terţiare.

 

Bazinul Káli 

Zonă protejată cu calderele unor vulcani stinși. La marginea localităţii Kékkút este o fântâna, romană, cu apă minerală - Theodora. Ceea ce conferă o atracţie distinctă zonei, sunt ruinele unor palate şi biserici medievale şi formaţiuni geologice spectaculoase. Coloanele de bazalt  din munţii Hegyestű, stâlpii bazaltici ale muntelui Negru, mici lacuri în crater - lacul Kornyi - şi stânci de dimensiuni uriaşe, cu forme bizare datorate eroziunii eoliene, la Szentbékkálla, Kővágóörs şi Salföld, sunt socotite rarităţi mondiale. În ferma protejată din Salföld şi-au găsit din nou adăpost vitele sure, oile raţcă, bivolii - animale odinioară indigene în regiune.  

Keszthely

Cea mai mare şi mai veche aşezare de pe malurile lacului Balaton a fost un important centru comercial în timpul romanilor: ruinele castrului urbei Valcum din secolele II-IV e. n. pot fi văzute la Fenékpuszta. În casa Pető din strada Kossuth, nr 22, s-a născut compozitorul Károly Goldmark. Strada duce în piaţa centrală, unde se ridică biserica parohială franciscană din secolul al XIV-lea, a cărei fresce gotice au fost recent scoase la lumină, iar rozeta ferestrei este de asemenea originală. Castelul Festetics (str. Kastély nr. 1), cu 101 de camere, cu porţi ornamentale, cu turn în stil baroc, cu capela principală rămasă intactă şi cu Biblioteca Helikon cu 86 mii de volume, printre care se găsesc şi nenumărate rarităţi, este al treilea castel după mărime din Ungaria. În cele 16 săli ale Muzeului-Castel Helikon poate fi văzută o expoziţie prezentând modul de viaţă dintre secolele XVIII-XIX, arme şi colecţia de trofee a prinţului Windischgärtz, iar în sala de muzică cu oglinzi sunt organizate săptămânal concerte. Splendidul parc englezesc de odinioară - teritoriu protejat - se află în restaurare. Fostul său proprietar, György Festetics a înfiinţat în 1797, prima şcoală superioară agricolă din Europa, numită Georgikon (str. Georgikon nr. 20). Alături este expoziţia de vinificație şi agricultură, din secolul al XIX-lea, împrejurimile lacului Balaton şi Muzeul-Fermă Georgikon (str. Bercsényi Miklós nr. 67). O curiozitate o constituie baia-insulă construită din lemn în 1892 care pătrunde adânc în lac.

 Muzeul Balaton (str. Múzeum nr. 2) - formarea, flora şi fauna, istoria balneară şi a navigaţiei, vestigiile arheologice şi etnografice de 700 de ani.  

Istoria regiunii viticole Balaton şi soiurile de vinuri sunt păstrate de muzeele vinurilor: Casa Vinurilor Hungaricum - Muzeu al Vinului şi al Dogăriei (str. Helikon nr. 4), Muzeul Bacchus al Vinurilor (str. Erzsébet királyné nr. 18) împreună cu vinurile celorlalte 21 regiuni viticole din Ungaria.  

Cofetăria-Muzeu Marţipan (str. Katona J. nr. 19) cu macheta din marţipan a castelului, iar Muzeul Păpuşilor (str. Kossuth nr. 11) cu un bogat univers al păpuşilor.

 

Örvényes

Moara de apă de peste 200 de ani de lângă podul de peste pârâul Pécsely, funcţionează şi astăzi (str. Szent Imre nr. 1), măcina grâul din 1211 şi păstrează până în ziua de azi vechi unelte ale meseriei de morar.

 

Szigliget

Această staţiune de odihnă cu atmosferă unică a lacului Balaton, cu casele căţărate pe coasta dealurilor şi cu dumbrăvile ei verzi, şi-a păstrat caracterul familial până în prezent. Sunt ocrotite casele cu acoperiş de stuf - monumente de artă populară ale satului vechi (pe străzile Ady Endre, Kisfaludy, Kossuth, Petőfi). De la ruinele cetăţii Szigliget din secolul al XIII-lea, aruncat în aer în anul 1702, aflate pe muntele cetăţii, înalt de 242 m, se deschide o panoramă splendidă. Castelul Esterházy (str. Kossuth nr. 174) funcţionează ca o casă de creaţie a scriitorilor, în al cărui parc frumos îngrijit, de 12 pogoane, trăiesc peste 150 de specii de brazi.

 

Tihany 

Peninsula Tihany de origine vulcanică, pătrunzând adânc în lac, locuită de aproape o mie de ani, bogată în rarităţi de plante şi de animale, lungă de 5 km şi lată de 3,5 km, poate fi recunoscută de departe după biserica ei cu două turnuri. Din această biserică abaţială benedictină, întemeiată în 1055, s-a păstrat până în zilele noastre doar cripta păstrând mormântul regelui Andrei I - una din cele mai preţioase vestigii arhitecturale maghiare şi scrisoarea de întemeiere a abaţiei - primul act în care apar două propoziții în limba maghiară. În Muzeul Abaţial Benedictin (piaţa I András nr. 1) din mănăstirea bisericii construită în secolul al XVIII-lea, în stil baroc şi decorată cu valoroase sculpturi din lemn, şi-a găsit adăpost expoziţia de istorie bisericească, camera memorială a ultimului rege maghiar Carol IV (1916-1918), colecţia de sculpturi în piatră din epoca romană şi din evul mediu. În biserica abaţială au loc în timpul verii concerte de orgă.

Casele tradiţionale din satul vechi, construite în secolul al XVIII-lea, şi casa olarului (Aleea Pisky nr. 9), care pot fi văzute în Muzeul de Etnografie în Aer liber (str. Batthyány Lajos nr. 36), evocă viaţa de toate zilele a satului pescăresc de odinioară. Regiunea Tihany, de Protecţia Mediului este din 1952 primul patrimoniu ocrotit al ţării, în care străbaterea drumului Lajos Lóczy poate fi o experienţă de neuitat. Valorile acestui ţinut constau în stâncile de bazalt roase de vânt, colonia de sihaştri scobită în roca vulcanică, micile peşteri în stânci ale călugărilor aduşi aici în secolul al XI-lea, migdalii de pe Muntele Csúcs şi câmpurile cu levănţică. Din locurile naturale de belvedere ale peninsulei: culmea Kiserdő şi  "Casa de aur", cel mai frumos con de gheizer al Câmpului gheizerelor, se deschide o privelişte de neuitat a Lacului Belső - îndrăgit de către pescari - şi a Lacului Külső - loc ocrotit pentru zecile de mii de păsări care îşi fac cuiburile aici. Din port - unul dintre cele mai frumoase ale lacului Balaton - circulă podul plutitor la Szántód situat la o distanţă de 1,5 km,  pe malul drept al lacului. Muzeul Păpuşilor (str. Visszhang nr. 4) dezvăluie perioada 1850-1920.

 

Balatonboglár

Staţiunea de odihnă aşezată la sud, este punctul de sosire al concursului de traversare înnot a lacului Balaton, de la sfârşitul lunii iulie, cu startul din Révfülöp de pe malul opus. Se poate vizita colecţia de istorie locală a Casei Fischl (str. Erzsébet nr. 12-14), prima biserică din beton armat din Ungaria construită în 1932, locul de belvedere ridicat pe Dealul Cetăţii şi Capela Albastră şi Roşie de pe Dealul Capelei, cunoscută pentru expoziţiile de arte plastice şi manifestările în aer liber organizate aici.

 

Balatonföldvár

Staţiune de odihnă, extrem de populară, întemeiată în 1872 cu vile elegante, iar din balconul turnului de observare, înalt de 20 m, se deschide o panoramă circulară a întregului peisaj. La Kőröshegy, în biserica romano-catolică construită în secolul al XV-lea se ţin concerte.

 

Balatonlelle

În sălile Muzeului şi Galeriei Kapoli (str. Kossuth nr. 35) amenajat într-o casă ţărănească ridicată în secolul al XVIII-lea sunt expuse lucrările a doi creatori proeminenţi ai artei păstoreşti maghiare: Antal Kapoli şi al fiului său. În biserica romano-catolică se ţin concerte de orgă. Somogyabód este vizitat la începutul lunii iulie de cei care manifestă interes faţă de Festivalul Off Road.

 

Balatonszárszó

Cetatea Bagolyvár (str. Bagolyvár nr. 16/A) a fost construită în stilul cetăţilor cavalereşti, iar în localitatea Balatonszemes din vecinătate, merită atenţie Muzeul Poştei (str. Bajcsy-Zsilinszky nr. 46), care prezintă istoria dezvoltării poştei maghiare.

 

Balatonszentgyörgy

Atracţia localităţii o constituie Cetatea Csillagvár construită în formă de stea la începutul secolului al XIX-lea în stil romantic, fiind castelul de vânătoare de odinioară a familiei Festetics. Sălile ei adăpostesc o expoziţie cu viaţa din fortăreţele secolului al XVII-lea. Stilul de construcţie caracteristic regiunii este reprezentat de Casa Regională (str. Csillagvár nr. 68) din localitate.

 

Fonyód 

Din punctul de belvedere Bercsényi, se deschide cea mai completă panoramă a Regiunii de Sus a lacului Balaton; aici se găseşte cel mai mare ştrand de pe malul lacului Balaton. În apropierea Cetăţii Alsóvár (str. Szent István nr. 119) este amplasat restaurantul Százéves Pince (Pivniţa de o sută de ani) cu renume excepţional, cu pivniţă de 22 m.

 

Siófok 

Cea mai mare aşezare de pe malul estic, se întinde pe o fâşie de 17 km iar în portul său acostează toate tipurile de ambarcațiuni. Hotelurile Malului de Aur şi de Argint sunt foarte căutate, parcurile sale cu o atmosferă plăcută sunt decorate cu statui, iar biserica evanghelică construită din lemn finlandez a fost construit de către Imre Makovecz. Fiul proeminent al oraşului este Imre Kálmán (1882-1953), autorul celebrei operete Csárdáskirálynő. În muzeul ce-i poartă numele (Aleea Kálmán Imre nr. 5) sunt păstrate pianul şi obiectele personale ale compozitorului, iar în Muzeul Apelor József Beszédes (str. Sió nr. 2) se poate vizita expoziţia care prezintă istoria navigaţiei şi a pescuitului în lacul Balaton. În Muzeul Minereurilor (Aleea Kálmán Imre nr. 10) au fost strânse 3000 de tipuri de minerale din Bazinul Carpatic. Simbolul oraşului este turnul de apă înalt de 45 m (piaţa Szabadság), iar Centrul Cultural, din regiunea sudică a lacului Balaton din apropierea sa, serveşte drept loc de desfăşurare a unor evenimente socio - culturale.

 

Szántód

Rada de la Szántód serveşte ca loc de traversare pe malul nordic, portul fiind construit în 1802.

Lucrările de renovare, în urma cărora, complexul ocrotit al fermelor construite între 1716-1741 de către călugării benedictini din Tihany a devenit un centru turistic şi cultural, au fost distinse cu premiul Europa Nostra. În clădirea conacului se pot vedea picturi şi sculpturi, în pivniţa de vinuri - o expoziţie cu istoria viticulturii, în hambar - arta populară caracteristică ţinutului iar în casa servitorilor s-a amenajat o expoziţie de istorie locală. La han se servesc mâncăruri gustoase şi băuturi de excepţie, în jurul strungii paşte o turmă de oi raţcă, o cireadă de vite, acvariul adăpostește lumea vieţuitoarelor din Balaton. De la capela Kristof (1735) ridicată pe Dealul Capelei, se deschide o splendidă panoramă asupra malului nordic.

 

Zamárdi 

Printre casele ei, câteva constituie monumente ale arhitecturii populare (str. Fő nr. 120., 129). Vestigiile arhitecturii şi ale culturii locuinţelor din preajma Dunării sunt expuse în casa regională Zamárdi (str. Principală - Fő u., nr. 83).  

 

Buzsák

A dobândit renume europeană datorită artei populare şi a broderiilor sale de o frumuseţe unică, care acoperă şi cuverturile de altar şi veşmintele de liturghie ale bisericii. Casa Regională din Buzsák (str. Fő nr. 8) amenajată într-o casă ţărănească tradiţională cu pridvor, veche de 200 de ani, prezintă istoria satului şi agricultura ţărănească. În casa satului poate fi vizitată expoziţia de artă populară, iar bogăţia portului popular poate fi admirată la pelerinajul de la Buzsák (august). Baia termală din Csisztapuszta este foarte frecventată şi în cele mai multe cazuri se ajunge aici cu trenuleţul, care pleacă din Balatonfenyves.

 

Hévíz

Situat la 7 km vest de Kesthely, adăpostește un lac cu apă termală, cu nuferi, cu efect curativ, cu suprafaţă de 47.500 m2, cu adâncime maximă de 36 m. Apa iese la suprafaţă cu un debit de 420 de litri pe secundă şi o temperatură de 36 grade C, este bogată în substanţe radioactive, sulfuroase şi gazoase, baia în aer liber fiind agreabilă şi în timpul iernii.  

 Un factor deosebit reprezintă nămolul cu efect curativ din fundul lacului: este deosebit de eficace în tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor, al bolilor reumatice, inflamatorii şi în artropatii. Lacul a cărui suprafaţă este acoperită cu nuferi roşii este folosit pentru baie din 1795, şi are apă excelentă şi pentru cure de băut. În 1968 au luat fiinţă băile minerale acoperite (Aleea Dr. Schulhof Vilmos nr. 1) care sunt alimentate de apa lacului. Tratamentele balneare se fac sub supravegherea medicilor specialişti la Spitalul de Reumatologie şi Reabilitare, iar pentru efectuarea unei cure balneare se recomandă un examen medical prealabil.

 

Kis-Balaton

Micul Balaton este un ţinut mlăştinos, cu smârcuri, al cărui stufăriş serveşte ca adăpost zecilor mii de păsări. Din cele 370 specii de păsări ale Ungariei, 150 cuibăresc aici, cele mai importante fiind bâtlanul, cormoranul, albinărelul și egretele nobil alb și pot fi urmărite de pe insula Kányavár, i la 2 km nord de Balatonmogyoród şi din turnul de observaţie din insula Pap (pe drumul ce duce din comuna Vörs spre canton). Zonele special ocrotite pot fi vizitate numai cu permis prealabil şi cu însoţitor. Merită și o deplasare la rezervaţia de bivoli de la Kápolnapuszta din apropiere, singura din Europa Centrală.

 

Nagyvázsony

O superbă privelişte asupra împrejurimilor se deschide din turnul înalt de 29 m, al cetăţii lui Pál Kinizsi (1446-1494), comandantul de oşti al marelui rege Matei Corvin, devenit căpitan de cetate dintr-un simplu morar. Cu istoria cetăţii şi descoperirile săpăturilor arheologice de aici vizitatorii pot face cunoştinţă în muzeul cetăţii (str. Vár nr. 9), iar în capela cetăţii pot vedea sarcofagul lui Kinizsi. Biserica şi mănăstirea ordinului "pálos", din care au rămas astăzi numai ruine, au fost probabil printre cele mai remarcabile realizări ale arhitecturii gotice târzii maghiare (Baráti-puszta). Interiorul bisericii Sfântul Ştefan (str. Rákóczi nr. 148) evocă secolul al XIV-lea. Castelul Zichy din secolul al XVIII-lea (str. Kossuth nr. 12) a fost transformat în hotel şi tot aici funcţionează şi o şcoală ecvestră iar în parcul său se organizează spectacolele de călărie din Nagyvázsony. O expoziţie a poştei şi telecomunicaţiilor poate fi vizitată în Muzeul Poştelor (str. Temető nr. 3), casa Schumacher cu acoperiş de paie în formă de şa (str. Bercsényi Miklós nr. 21) și care evocă locuinţa maistrului ţesător de odinioară, în grajd păstrându-se unelte ale unui atelier de arămărie.

 

Somogyvár

Această clădire memorială este al treilea ca importanţă din ţară, unde vizitatorilor le sunt prezentate rămăşiţele restaurate ale bazilicii benedictine Sfântul Egyed şi ale complexului de mănăstiri (Kaposvár-hegy) întemeiate în 1091. Sculpturile realizate cu gust artistic ales, ale coridorului înconjurat de coloane zvelte sunt exemple ale arhitecturii romanice şi gotice maghiare, restul vestigiilor din piatră sunt expuse la Galeria Naţională din Budapesta.

 

Tapolca

Oraşul aşezat în bazinul Tapolca, este înconjurat de 14 munţi de origine vulcanică (bazalt) în formă de căciulă, acoperiţi cu podgorii. Atracţii: formațiuni geologice, plimbare cu barca în peştera Tavas (str. Kisfaludy nr. 3) lungă de 4 km. În mijlocul oraşului, moara de apă, veche de 200 ani, de pe malul lacului Malom,  funcţionează astăzi ca hotel. Biblioteca şi muzeul orăşenesc, cu o expoziţie de istoria şcolilor (Dâmbul Templom, nr. 8), sunt adăpostite în clădirea şcolii elementare - una din cele mai vechi de acest gen din Europa Centrală.

Zalakaros

Băi termale minerale, cu apă de la adâncimea de 2300 m, cu un debit de 830 l/min, temperatura de 96 grade C, ce alimentează baia termală (str. Thermal nr. 4). Centrul terapeutic oferă tratamente medicale complexe pentru afecţiuni reumatice, ale aparatului locomotor, sistemului nervos sau ginecologice cronice. Sunt 12 bazine, din care unul cu hidromasaj iar în apropiere este campingul termal cu bazin propriu.

Vă doresc vacanțe plăcute!

NOTĂ: Am încercat să-l postez la secțiunea Balaton dar nu am putut trece de "stațiune"


[fb]
---
Trimis de ak-ar de rumÂn † in 23.08.12 15:23:13
Validat / Publicat: 23.08.12 17:52:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 27950 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ak-ar de rumÂn †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De pe promontoriul peninsulei Tihany
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2029 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.08.12 16:17:05]
»

@AK-AR de RUMÂN: cat la suta ai aprecia sa fie contributie personala si cat inspiratie/compilatie din alte surse?

Rog nu interpreta intrebarea ca rauvoitoare, ea doar urmareste implementarea prevederilor regulamentului, regulament care impune o contributie personala substantiala si specificarea surselor, acolo unde e cazul.

Articolul e util ca informatie, ar putea fi un candidat clar la MiniGhid AFA pentru aceasta destinatie, insa sunt dezamagit de aparenta lipsa totala a impresiilor personale - daca gresesc, imi asum vina, este o impresie a unei prime citiri, in viteza si cvasi "pe diagonala"

Admin
[23.08.12 17:51:10]
»

Desi a fost permanent prezent pe site in toata aceasta perioada, autorul a evitat sa raspunda intrebarii de mai sus. Inteleg din aceasta ca are incredere in judecata/aprecierea noastra, independent de ce ar declara d-sa.

Percep (cu destul regret) articolul ca o compilatie de informatii deosebit de utile -- imprumutate din diverse surse, cel mai probabil, adaptate *eventual* -- insa suferind la capitolul impresii, aprecieri si recomandari personale.

Altadata, pe vremea concursurilor, asemenea practici (si mai ales nespecificarea sursei informatiilor "imprumutate") erau pedepsite prin penalizari si/sau suspendari; lipsa unei mize 'materiale' diminueaza mult necesitatea unor cercetari exhaustive asupra conformitatii textelor incarcate.

Nu am, in consecinta, *certitudinea* ca situatia este conforma intuitiei mele, insa in absenta colaborarii din partea autorului, hotarasc publicarea articilului fara PMA.

Mi-as fi dorit sa pot selecta articolul ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie; am considerat intotdeauna ca includerea unor informatii provenind de la terti este benefica in completarea informatiei "personale", insa cea din urma trebuie sa ramana majoritara. Nu e deloc cazul, din pacate, mai sus.

ak-ar de rumÂn †AUTOR REVIEW
[23.08.12 17:51:54]
»

@webmaster:

30 - 35% este contribuție personală, restul sunt compilări din diferite surse de informare.

Nici nu am încercat să-l personalizez prea mult, fiind evidentă documentarea.

Am încercat să ofer eventualului turist o informație cât de cât completă.

Dacă considerați că rw este util, rog fără PMA.

Cu stimă!

webmaster
[23.08.12 17:52:44]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Lacul Balaton" -- deja existenta pe site, insa relocata, la randul ei in noua sectiune "EXCURSII si CALATORII" creata astazi in sub-destinatia (regiunea) BALATON.

ak-ar de rumÂn †AUTOR REVIEW
[23.08.12 18:24:29]
»

@Admin:

Regret că ecoul meu a apărut pe site la câteva secunde după ecoul d-voastră, nu am evitat răspunsul ci pur și simplu accesarea ecoului a fost mai târzie ca urmare a timpului afectat postării fotografiilor.

Rw de 10 rânduri sunt mult mai personale; cele elaborate nu pot fi decât documentate.

Am pus în balanță utilitatea informației, elaborată cu cea mai bună intenție, cu riscul de a fi admonestat pentru lipsa trimiterilor la sursă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgo
[23.08.12 20:59:28]
»

@AKAR... "Impresiile chiar de cateva randuri sunt la fel de valoroase ca si cele de 5 pagini" e-un panseu valoros si adevarat al unui coleg de-al nostru...

Eu cred ca ce ai scris tu acolo mai sus, poate fi gasit in orice ghid maghiar despre Balaton... eu, as fi rezumat subiectul doar la cateva randuri, 100% personale...

1. -Baltonul, dupa parerea mea, este marea Ungariei, chiar daca nu e mare si nici nu e "mare".

2. -Balatonul poate fi folosit vara ca lac de agrement si iarna, ca patinoar, caci apa lui dulce ingheata bocna. Echipa de hochei din Miercurea Ciuc, ar putea veni aici si in cantonamentul de vara, si in cel de iarna.

3. In regiunea Balaton, celebra prin vinurile sale vestite si in strainatate si prin cramele sale subterane ce se intind pe zeci de kilometri, se poate practica si jogging-ul sau ciclismul, de la un butoi la altul.

4. -In pestera Loczy, exista esantioane de aragonit, tot atat de frumoase precum cele de la mina de aragonit de la Corund, motiv suficient pentru ca Balatonul sa se infrateasca cu Corundul, ar fi o infratire in plus, adaugata la cele peste 100 existente intre cele doua tari vecine si prietene.

5. -Puteti linistit inota de la un capat la celalalt al lacului, distanta nu e mai mare decat a unui maraton, in Balaton nu exista arici de mare, rechini, crocodili sau meduze ucigase, singurul pericol il reprezinta velierele conduse de ungurii care au baut prea mult vin de Tokay si-au adormit la volan

6. -Cea mai mare atractie a Balatonului o reprezinta tinerele "balatoniene" aflate in vacanta, mai ales cele de la canotaj, natatie si polo, care au adus multe medalii la Jocurile Olimpice, propulsand Ungaria in TOP TEN-ul mondial.

7. -Iata de ce iubesc eu Balatonul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
ak-ar de rumÂn †AUTOR REVIEW
[23.08.12 21:54:09]
»

@dorgo:

- Nu m-am referit în nici un caz la valoarea rw-urilor de câteva rânduri (nu știu cum ai ajuns la această idee?!);

- Cele "cinci pagini" sunt scrise pentru potențialii turiști români care NU cunosc limba maghiară;

- Nu vei găsi în nici un ghid maghiar informații despre eutrofizarea lacului, despre chimismul acestuia (sau riscurile privind sănătatea, despre care nu mi-am permis să scriu);

- Nici un ghid maghiar nu cuprinde toate informațiile pe care le-am expus și care sunt sintetizate din multe surse și în multe zile;

1,2, 3,4, 5,6, 7... Ironia directă sau mai subtilă poate fi transmisă prin mesaje personale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
MCM
[23.08.12 23:03:07]
»

Pot banui cat timp a fost necesar pentru "construirea" review-lui. Si cata documentare. In mod sigur, daca voi ajunge in acea parte a lumii, voi citi informatiile de aici.

dorgo
[24.08.12 05:52:59]
»

@AKAR... scuze, nu lua in seama stilul meu mai sarcastic si strict personal si subiectiv, am apreciat munca ta si de aceea am si votat-o imediat... hai sa mergem mai departe, ca mai sunt multe de povestit mai ales despre zona ta minunata, prea putin cunoscuta si vizitata, pe nedrept... "life goes on, obladi, oblada"... hai, sa traim... cu stima...

Nicu CONS. ONORIFIC AFA / UNGARIA
[24.08.12 12:22:45]
»

Zona asta creeaza dependenta

Am fost patru ani la rind in unul la interval de o luna am fost de doua ori dar cel mai deosebit a fost

Balatonul inghetat bocna si transformat in cel mai mare patinoar vazut de mine pina atunci.

Incercati o vacanta la Balaton mica sau mare si va fi bine, multi trec cu masina pe linga acest lac cu multe statiuni in jur si nu opresc se duc mai departe.

Puneti Balatonul pe lista viitoare si daca vreti bai termale in celalalt capat e Heviz nr 1 la bai termale in Hu, celelalte statiuni sunt dupa Heviz cind vorbim de bai.

In zona Balaton nu e voie sa ratezi Siofok - Balatonfured - Tihany (care e foarte mic dar pitoresc) Keszthely si Heviz.

Deja pe linga expresia in lb germana... zimmer frei... a inceput sa apara si... oferim camere... mai ales in Siofok.

De la granita cu Ro pina la celalalt capat al balatonului pe partea cu Siofok este autostrada.

Eu am facut o data acest traseu Timisoara plecare dimineata la ora 6 pina la Heviz pina in celalalt capat al balatonului si intoarcere inapoi si sosire seara tirziu in aceeas zi inainte cu ff putin de ora 12 noaptea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
bessondm
[24.08.12 12:55:35]
»

Mi se par extrem de binevenite informatiile adunate in acest review si, mai ales, forma in care le-ai structurat. Felicitari.

Michaell
[24.08.12 13:15:27]
»

@Nicu: recunosc ca sunt unul din cei care trec doar cu masina pe linga Balaton si nu opresc. dupa parerea mea, ungaria este cam (ca sa nu zic FOARTE) scumpa. ani de-arandul, in drum spre romania, in seghed, ne-am cazat la un hotel de trei stele si rareori am scapat sub 100 €. asta inclusiv o masa de seara pentru toti trei. vara mai plateai si AC-ul separat. cu parcarea in curte ajungeam la 110 €. consider ca este scump. aceleasi servicii le gasesti chiar si in austria la un pret mai mic. in ungaria evit chiar si sa alimentez masina. benzina este scumpa rau la fel si gpl-ul. ultimul (gpl) la noi este la ora actuala 79 centi, pe cand in HU trece de 1€. pentru noi astea sunt argumente care nu ma prea conving sa-mi petrec mai multe zile in ungaria decit strict necesar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
sunflower
[24.08.12 15:09:25]
»

Este un review extrem de util, va felicit pentru munca depusa in realizarea lui. Fotografiile atasate sunt superbe si ademenitaore inspre acest loc. Cand va veni timpul de Balaton pentru mine si familia mea, cu siguranata voi printa scrierea d-voastra, caci o gasesc extrem de interesanta. Inca o data, felicitari!

Nicu CONS. ONORIFIC AFA / UNGARIA
[24.08.12 15:36:58]
»

@Michaell

Eu chiar merg in Ungaria pentru varianta de cazare ieftin dar nu la hotel ma cazez la pensiuni.

Ex am avut cazare la Heviz (acolo e plin de turisti din Germania) la pensiune la 30 euro camera dubla, si am primit apartament la hotel de top pretul depasea 200 euro dubla, la fel la Hajduszoboszlo aprox 25 euro, Gyula 25 euro etc si conditii decente si loc de parcare in curte.

Data viitoare cind intrati in tara luati in calcul si varianta pe la Gyula cu o cazare, in centru sau linga bai sunt destule cu preturi acceptabile.

Poate ca nu doriti cazarea la pensiune, la hotel e scump.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Michaell
[24.08.12 20:14:13]
»

@Nicu: am auzit de Heviz. aveam un coleg mai in virsta care si el mergea aici la cura balneara. imi amintesc ca si el se plingea de faptul ca ungurii au ridicat preturile. sunt chiar si zboruri directe. ziarele la noi sunt pline de reclame. Heviz are aeroport propriu?

iti multumesc pentru sfaturi. sunt intodeauna binevenite. am ajuns la o virsta cand nu mi-e rusine sa invat de la altii. din pacate o oprire in locul numit de tine nu se potriveste cu felul cum am impartit fazele de drum pina la locul de destinatie in romania. prima oprire o facem la Göttlesbrunn (A), despre cate am scris si un review, iar a doua oara poposim la hotel Astoria linga Alba Iulia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Nicu CONS. ONORIFIC AFA / UNGARIA
[24.08.12 22:01:49]
»

Da exista aeroport linga Heviz si sunt chartere care aduc turisti din Germania din Frankfurt, Dusseldorf si Hamburg, si mai sunt din alte orase curse de autocar, cind am fost in extrasezon acolo erau pline hotelurile cu turisti din D.

Acolo ca turist esti intimpinat prima data in lb germana, fata de alte statiuni din Hu aici se vorbeste si alta limba nu doar limba maghiara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.

[pentru solicitari de redeschidere, scrieti-mi pe Feedback]
Daca ai fost acolo si doreşti sa ne povesteşti experienţa ta: Scrie impresii

Alte impresii din această RUBRICĂLacul Balaton:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066160917282104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1