GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie Fundata-Șirnea-Dâmbovicioara-Rucăr-retur
Fain de stat și lenevit acolo La Vulturi -- vezi impresii -- dar călătorului îi stă bine cu drumul, astfel zis și făcut o excursie prin împrejurimi. Am văzut ce ne-am propus și la revenire a rămas timp și pentru lenevit acolo.
Drumurile parcurse
Drumul făcut a fost:
-ieșire din Fundățica pe același drum îngust pe care am venit la cazare
-circulat în Fundata spre direcția Bran pe DN73 până la intersecția cu DJ730
-coborât până la Dâmbovicioara prin satul Șirnea pe alt drum super-îngust, vizitat peștera Dâmbovicioara ajungând acolo pe DC22.
-după vizită am coborât spre Rucăr pe DJ730 oprind de mai multe ori la Cheile Dâmbovicioarei, ieșind din nou pe DN73.
-după vizită Rucăr am urcat înapoi spre Fundata pe DN73, dar am intrat pe alt drum spre Fundățica, cel pe care circulă pe sub complexul Cheile Grădiștei.
Câteva cuvinte despre satul Șirnea
Cum am coborât de pe DN73 spre Dâmbovicioara și am început să observ această zonă mi-am dat seama că am ajuns pe un alt rai pământesc amenajat de această dată sub poalele munților Piatra Craiului. Satul Șirnea aparține de comuna Fundata oficial au fost 276 locuitori în 2011 și este una din localitățile care se declarau sat turistic în 1973 (în urma documentării am aflat că pe vremea aceea nu existau pensiuni, zonele turistice erau cele declarate de câtre PCR (partidul comunist român) iar cazul Șirnea împreună cu încă 13 localități din țară era un test).
Pentru cei care se cazează în zonă în afară de activitățile obișnuite turistice ar mai fi câteva obieciuri sărbătorite la anumite dăți (Iarna la Șirnea, ziua olimpică, noaptea de sânziene, măsura laptelui, etc)
Dâmbovicioara
Trecem din județul Brașov în județul Argeș și traversăm și satul Ciocanu care aparține de comuna Dîmbovicioara. Acum 100 de ani nu exista ca și comună, cele câteva case care formau un sat aparțineau de Rucăr. Comuna de azi avea peste 900 locuitori în 2011. Tot drumul ne-a însoțit pârâul Dâmbovicioara asta până la punctul de vărsare în râul Dâmbovița. De văzut și de vizitat avem aici Peștera Dâmbovicioara (voi scrie separat), Cheile Dâmbovicioarei, Cetatea Oratea de la situl arheologic Podul Dâmboviței.
Cheile Dâmbovicioarei
Coborând dinspre Dâmbovicioara intrăm în zona aceea spectaculoasă cu aspect de canion format din 20 chei cu pereți cu o înălțime între 100-200 m. În afară de peștera Dâmbovicioara mai sînt o mulțime de mini-peșteri majoritatea au fost săpate de apele Dâmbovicioarei.
De-a lungul cheilor sînt multe locuri de popas amenajate pentru turistul dornic de odihnă sau de căscat ochii. Am văzut mulți cicliști dar nu lipsesc nici traseele montane din zonă.
Rucăr
Se află la DN73 Pitești-Brașov, și într-o zonă cu relief interesant dar și spectaculos. Practic se întâlnesc mai mulți munți pe aici în împrejurimile Rucărului. În 2011 avea peste 5000 locuitori. Noi ne-am deplasat până acolo să mâncăm dar cu ocazia asta am văzut și câte ceva obiective turistice.
Am găsit ceva interesant o biserică veche Sfântul Gheorghe și Dimitrie. A fost construită între 1780-1786 de un român macedonean Gheorghe Nicula Smerna Linotopetis. Biserica se află în mijlocul unui cimitir dar știți ce m-a fascinat la ea? Pictura originală, merită văzută. În imediata vecinătate se află o altă biserică: Biserica evanghelică română.
Parcul Podișor este un parc din zona centrală a comunei Rucăr. Se află dincolo de Profi și pârâul Râușor, există podețe pietonale în zonă. Parcul este amenajat pe un deal amenajat, îndreptat. Sînt câteva izvoare amenajate pe teritoriul parcului, sînt ceva locuri de odihnă, o scenă, o bisericuță și de aici pleacă o potecă pe numele de Poteca La Podișor pentru iubitorii de drumeții. Din parc se vede comuna și munții din jur.
Monumentul eroilor am văzut în 2 locuri în Rucăr. La o intersecție și într-un parc care se numește Grădina Publică. Aici se află Monumentul Eroilor din al doilea război mondial și este împrejmuit cu un gard din fier forjat.
Fiind o comună de și localitate turistică am văzut puține opțiuni de servire a mesei. Casa Rucăreană oferă preparate tradiționale mai mult. Am mai văzut câteva terase, o pizzerie, un Profi un mini-Auchan de la Petrom.
La întoarcere în Fundățica am trecut pe lângă Mânăstirea ortodoxă Sfânta Treime. După ce am admirat puțin din depărtare (de fapt de pe drumul de sub complex) complexul Cheile Grădiștei am trecut pe lângă complexul Odăi din Plai și mi-au plăcut căsuțele amenajate în stil hobbiți cu iarbă pe acoperiș și ferestre rotunde. Chiar am văzut hobiți turiști se mișcau prin camere că afară ploua... Am ajuns și în zona veche din Fundățica, care era cu ceva mai animată fiind mai multe cabane. Biserica veche Adormirea Maicii Domnului din piatră și acoperită cu șindrilă a fost construită în 1930 și sfințită în 1943. Pictura a fost realizată de Ion Vartolomeiu. Lângă biserica veche există și o biserică nouă. Pentru localnici dar și turiști am văzut și un magazin La 2 Pași acolo, dar și un parc de aventuri. Activitățile de bază de petrecut timp liber în Fundățica rămân totuși drumețiile, ciclismul, schiatul, plimbări cu căruța, atv, echitație și... idei ar mai fi destule.
Închei descrierea aici, voi atașa poze frumoase, vacanțe reușite.
 
WM rog acest video, ms. youtube
Trimis de AZE in 18.06.23 20:41:03
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@AZE: Mi-a făcut multă plăcere să-ţi citesc reviewul pemtru că sunt locuri pe care le-am vizitat de mai multe ori. Din păcate, pe atunci nu aveam calculator si am făcut doar câteva poze pe hârtie aşa că citindu-ţi articolul mi-am adus aminte de frumuseţea acestor locuri. La Fundata chiar am înnoptat prin anii ´60. Era un sat cu câteva case răzleţite pe dealuri şi atât.Am mai fost prin zonă acum doi ani de Paste la Moeciu.
Foarte frumoasă este zona Ruzărului! Am fost acolo și eu, sunt vreo 10 ani de-atunci. Cheile și peștera Dâmbovicioarei n-ai cum să le uiți!
Felicitări!
@AZE: Plaiuri mioritice incredibil de frumoase! DJ 730 care face legătura între județele Brașov și Argeș pornind din Fundata, trecând prin Șirnea - Ciocanu și ieșind în Podu Dâmboviței. Un drum destul de îngust, asfaltat integral, cu diferențe considerabile de nivel, dar foarte pitoresc (l-am parcurs atât iarna, când necesită atenție sporită, cât și vara).
Iată cum descrie avocatul și omul politic liberal interbelic Ion Irimescu-Cândești o excursie în zona Rucăr - Podu Dâmboviței, la 1912 (redăm doar fragmentul referitor la Cheile Dâmbovicioarei): Cînd șoseaua se strecoară ca să pătrundă în defileul Dîmbovicioarei care de departe se înfățișează ca niște parapete cari adăpostesc comorile lumei, rămîi locului uimit de atîta frumusețe.
Dacă ai norocul ca timpul să fie frumos, ai privi zile întregi la jocul razelor de soare cari se sfărâmă de stînci ca să se cearnă în pulbere în văzduh. Și cînd ai pătruns în această strajă de stînci, te sdruncină sălbătăcia lor. Gît vede ochiul în sus se înnalță zidurile de piatră, cari crezi câ-s gata să se prăvălească din clipă în clipă.
În dreapta rîul curge gălăgios, zdrobindu-se de bolovanii colțuroși, în stingă șoseaua se strecoară umilă, sfioasă, ocolind cu delicatețe asperitățile stîncilor, iar călătorul care trece pe aici este conștient mai mult ca oricînd de micimea lui.
Cînd ai scăpat din acest clește de piatră și dai cu ochii de loc mai întins, te uiți în urmă, uimindu-te singur de curajul ce ai avut ca să treci prin locuri atît de fioroase. Pînă la peșteră mergi numai gîndindu-te la aceste locuri. (în Viitorul, iulie 1912).
Natura a fost apreciată întotdeauna...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Cateva obiective culoarul Rucar - Bran — scris în 14.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Culoarul Rucăr – Bran și obiectivele sale de top — scris în 19.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Schitul Dragoslavele – Stavropighie Patriarhală — scris în 09.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Ce poti vizita intr-o duminica pe culoarul Rucar-Bran — scris în 23.08.16 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Vă invit la Rucăr — scris în 19.07.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Drumetie pe varful Piatra Dragoslavelor — scris în 29.01.15 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Coltii albinei — scris în 17.06.14 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ