ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Peștera Cetățile Rădesei

TIPĂREȘTE URM de aici

După cum spuneam și într-un articol anterior, Padișul este o zonă extrem de bogată în trasee, locuri extraordinare și oameni minunați. Munții Apuseni sunt extrem de ofertanți în obiective turistice spectaculoase și natură sălbatică, încât merită să vă faceți o vacanță aici.

În acest articol vă voi povesti despre unul dintre cele mai spectaculoase trasee parcurse în Padiș: Peștera Cetățile Rădesei.

De la Cabana Simiriam am plecat cu mașina spre Cetățile Rădesei pe DJ 763 aproximativ 2 kilometri, apoi am virat brusc la dreapta pe un drum forestier care duce spre Cabana Vărășoaia. De la cabană am mai mers aproximativ 2 kilometri, după care am parcat mașina pe marginea drumului și am pornit la pas spre peșteră. Drumul este de pământ, dar se poate parcurge cu o mașină obișnuită.

Traseul pe care l-am urmat este marcat cu punct roșu. După aproximativ 1 kilometru ne-am intersectat cu traseul ce duce spre Stâna de Vale, care din păcate era impracticabil din cauza căderilor masive de copaci. Am întâlnit un panou de avertizare și acces restricționat montat de cei de la salvamont. Imediat după intersecție am intrat în pădure, am întâlnit și noi pe acest traseu mulți copaci căzuți pe care i-am ocolit ușor.

După încă 1 kilometru am ajuns la o bifurcație a traseului. Am continuat pe poteca din dreapta pentru a intra în peștera Cetățile Rădesei, poteca din stânga, ocolește peștera pe deasupra ei, dar pe acolo ne-am întors.

Imediat după bifurcație am coborât cu ajutorul unui lanţ de susţinere, până apropape de intrarea în peșteră. Portalului peșterii este înalt de peste 15 metri și are o lățime de 7 metri. Peștera are o galerie unică, de forma unui tunel lung de 212 metri, cu săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat până la suprafaţă.

Peștera Cetăţile Rădesei este foarte spectaculoasă, dar trebuie reținut că nu este electrificată, așadar sunt necesare surse de iluminat (frontale sau lanterne) pentru traversarea ei. Peștera este accesibilă pe întreaga lungime de 212 metri, traseul are un grad de dificultate mediu.

Ne-am pus frontalele din dotare în funcțiune și am pornit aventura. Intrare în peșteră se face pe malul stâng al apei, pe o terasă de stâncă. Odată intrați, ajungem într-o sală mare, de unde se coboară cu ajutorul lanțurilor vreo 3 metri până la firul apei care străbate peștera. Am urmat firul apei pe un culoar înalt şi larg, am trecut pe sub o arcadă de formă semicirculară, apoi am ajuns într-o sală mare, luminată natural prin cele 4 hornuri aflate în tavanul peșterii. Pereții albi și înalți de calcar ne-au cam lăsat cu gura căscată și ne-am oprit de multe ori să vedem spectacolul luminii care intră în peșteră și care în combinație cu calcarul alb și vegetația de pe perete creează un spectacol minunat. Ne-am bucurat de lumina naturală și am reușit să facem fotografii.

Următorul segment trece printr-o porţiune mai îngustă, lipsită de lumină, cu nivelul apei destul de mare, ca atare am reușit să ne udăm puțin la picioare :)). Traversarea acestui segment se face tot cu ajutorul lanțurilor. Zgomotul apei este amplificat de golul peșterii, abia dacă reușești să te auzi.

A urmat cea mai grea porțiune din această aventură dar și cea mai spectaculoasă, numită Canionul Cetățile Rădesei. La ieșirea din peșteră traseul este foarte îngust și coboară abrupt spre poiana Rădesei. Aici erau foarte mulți copaci căzuți, iar din cauză faptului că erau uzi riscul de alunecare a fost foarte mare. Coborârea se face tot cu ajutorul lanțurilor montate pe stânci. Cu mare atenție am reușit să ajungem în poiană.

Deși am citit că peştera este amenajată cu scări de lemn şi podeţe, noi am găsit doar lanțuri montate pe stânci, care ne-au fost de mare ajutor. Am parcurs cei 212 metri din subteran, în aproximativ 30 de minute.

În Poiana Rădesei, pârâul Rădeasa care iese din peşteră, împreună cu Pârâul Feredeu care vine din stânga, formează Someşul Cald.

Din poiană traseul se bifurcă din nou: o ramură face legătura cu Circuitul Someșului Cald (traseu închis temporar din caza căderilor masive de copaci), iar cealaltă urcă pe versant, chiar deasupra peșterii. Urcarea nu este foarte dificilă, mai sunt unele porțiuni unde ne-am ajutat de lanțuri, iar după 5 minute eram deaupra peșterii. Ajunși sus, am trecut pe lângă hornurile pe care le vedeam de jos din peșteră.

Sunt câteva locuri de belvedere, doar că pentru a ajunge la ele trebuie să ne mai abatem puțin de la potecă și să ne mai cocoțăm pe câte o stâncă, dar merită abaterea, pentru că peiajul este spectaculos.

Am ajuns la prima bifurcație, cea din fața peșterii, apoi am contiunat drumul spre mașină, prin pădure. Ne-am oprit pentru câteva minute într-o poiană pentru a ne recăpăta puterile. După atâtea urcări și coborâri aici poți sta relaxat să te bucuri de aerul curat și peisajul de o frumusețe incredibilă. Întreaga zonă este o combinație armonioasă de stânca și vegetație.

Încărcați cu energie și voie bună ne-am întors la mașină fiind foarte mulțumiți de ceea ce am descopirit în acestă aventură.

Concluzie

Peștera Cetatile Rădesei este foarte spectaculoasă. Înainte de a o vizită trebuie să știți câteva lucruri:

1 - peștera nu este electrificată, așadar lanternele sau frontalele sunt obligatorii pentru a o parcurge. Sunt porţiuni în care ai nevoie de ambele mâini libere pentru a te folosi de lanţuri.

2 - această peșteră nu trebuie traversată sub nicio formă după o ploaie zdravănă sau în timpul unei ploi, fiindcă acel firicel inofensiv de apă care străbate peștera poate deveni foarte rapid un șuvoi de apă care mătură tot ce întâlnește în cale. Așadar, urmăriți prognoza când faceți acest traseu și purtați încălțăminte impermeabilă, cu talpă aderentă, stânca fiind umedă şi alunecoasă în peşteră.

3 - marcajul puct roșu este vizibil pe toată lungimea traseului chiar și în interiorul peșterii.

Toate cele bune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 19.12.20 17:47:17
Validat / Publicat: 19.12.20 20:17:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PADIȘ [BH]

VIZUALIZĂRI: 1412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 interior peșteră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[19.12.20 23:14:36]
»

Cetatea Radesei e o bijuterie naturala!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.12.20 23:21:40]
»

Din păcate, tot ce e lemn are viață scurtă. E chiar bine că s-au instalat și lanțuri, măcar ele rezistă mai mult. Am fost de 3 ori aici, și am prins-o în grade diferite de echipare, am prins și tot canionul așternut cu bușteni în bună condiție, încît mersul pe ei era aproape o promenadă, dar și fără nici un fel de amenajare, încît parcurgerea a durat de 3 ori mai mult. Și asta la numai 2-3 ani distanță. (La fel e situația „balcoanelor” de la Cetățile Ponorului, care prin 2002 erau chiar balcoane, 4 la număr, țapene, din bușteni întregi, depășind nițel buza falezei; acum nu se mai vede nici urmă, parcă nici nu ar fi fost).

Niște prieteni au mers pe aici după cîteva zile de ploaie. Într-adevăr, a fost nevoie să se ude pîna peste brîu. ​

Și mai departe, circuitul Șomeșului Cald e interesant și merită parcurs, nu e dificil și mai ajunge la 2-3 peșteri, un mic grohotiș, o cascadă... ​

Testosu'PHONE
[20.12.20 07:27:13]
»

@zlatna:  Din păcate o furtună de acum câțiva ani a doborât în mare măsură copacii din zona peșterii, chiar pe deasupra peșterii. Arăta destul de sinistru. Chiar și traseul marcat pe deasupra peșterii a fost deviat din cauza copacilor doborâti  scoși din rădăcină.

La fel și mai departe în Cheile Someșului Cald, care sunt, sau cel puțin erau, foarte faine.  

La refacerea Balcoanele din zona Cetăților Ponorului s-a renunțat, se pare, din cauza unor accidente rezultate din escaladarea acestor balcoane de către unii turiști.  

La Ghețarul Focul Viu s-ar putea amenaja un acces pana la gura peșterii, fiind destul de dificila acea coborâre.

La fel și în Cheile Galbenei ar necesare câteva mici amenajări suplimentare, în special în zona Cascadei Evantai, dar și un pic înainte de ea.

Testosu'PHONE
[20.12.20 07:35:03]
»

@zlatna:  Se pare ca în sfârșit se va asfalta și bucata de drum dintre IC Ponor și Padis, care este impracticabila acum.

Cum se pare ca se asfalta și bucata dintre Șaua Scarita și Glavoi, cu amenajarea unei parcări și a unor dușuri și Wc-uri în zona campingului. Absolut necesare, după părerea mea.

Iar tema susținută de unii, vai ca dacă se va asfalta vor ajunge în zona felurite tipuri de turiști, nu prea ține. Omul se educa nu prin blocare și oprelisti ci cu totul altfel.

La fel și cu toaletele din Glavoi, necesare, ținând cont de nr

 foarte mare de turiști campati acolo în fiecare an. Unde sa se spele și sa își facă nevoile? În pădure? ​

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.12.20 19:11:32]
»

@Dan&Ema:      

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.12.20 19:13:42]
»

@abancor:  Ne-a plăcut foarte mult peștera Cetățile Rădesei, iar lanțurile montate pe stânci ne-au fost de mare ajutor. Toată zona Padișului este frumoasă, majoritatea traseelor sunt accesibile oricărui turist.

Mulţumesc pentru ecou şi vot.

Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.12.20 19:16:42]
»

@Testosu:  Vă salutăm cu drag! Mulţumesc pentru ecou şi vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Testosu', zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Padiș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058794021606445 sec
    ecranul dvs: 1 x 1