ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Grădina Romei

TIPĂREȘTE URM de aici

Ce denumire măreață!!! De pe Bulevardul Traian ajung în Grădina Romei... ????‍♀‍Nu știu ce mătrășenie are Satu Mare cu imperiul. Grădina Romei e un parc. E-un parc frumos, nu zic, cu gard, ca o delimitare față de lumea înconjurătoare astfel că, intrând în parc, pătrundem în altă lume.

Bulevardul Traian este destul de traficat, ca dovadă că Satu Mare are, totuși, resursele sale deși, pe partea ailaltă de parc, ajungem pe Strada Crișan care este foarte cumințică și liniștită pentru că Grădina Romei are două căi de acces: una principală cu 3 arcade pe sub care trece omul iar în partea opusă a parcului, se iese pe o alee lungă ce duce spre Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Școala Postliceală Sanitară și Academia Comercială.

Între astea două porți, e o lume în care se poate respira. Aerul e mai curat, copacii sunt înalți și vegetația proaspătă. Era răcoare că am fost la început de noiembrie. Nu ploua dar era umiditate în aer și aproape că simțeam cum respiră copacii și ozonează aerul. De la poarta principală am intrat pe alei. Mă întrebam dacă-mi amintesc ceva de parcul ăsta că am mai fost. Nu, nimic. Părea un loc total diferit. Locul e amenajat, cu adevărat, curat, îngrijit, cu bănci în bună stare. Lângă o alee erau adunați, în semicerc, dovleci proaspeți și vopsiți cu imagini plăcute că românu’ nu mai vrea sperietori. Era clar că au făcut ceva activități tematice acolo. La mijlocul parcului este o platformă largă la care se ajunge urcând niște scări și care oferă vizibilitate de ansamblu și face omu’ să se simtă important că-i sus.

Nu erau mulți oameni în parc. În orașele mai micuțe cam așa se întâmplă că nu-i de unde atâta populație. Tocmai de-asta era locul mai aerisit. Am parcurs aleile în plimbare lejeră, ne-am bucurat de aerul curat, de dovleci, de peisaj, de atmosfera naturală. Am avut cam 2 ore la dispoziție și nu ne-am plictisit acolo.

Peste drum de intrarea principală în Grădina Romei este Biserica Romano – Catolică Sfântul Iosif.

Parcul ăsta are și pagină fb și număr de telefon. Închide la ora 22:00.

Acum 150 de ani locul se numea Grădina de Tir pentru că era locul de relaxare al membrilor de la Societatea de Tir care era un sport apreciat la acea vreme.

Începând cu 1896, timp de 5 ani, s-a lucrat din greu la amenajarea parcului. Planurile de amenajare aparțin grădinarului Johann Hein, originar din Hamburg. Acesta are un palmares de peste 300 de grădini amenajate. La acea vreme, grădina se numea Kossuth Kert.

Ocazional, se organizau petreceri în parc. Celebră a rămas chermeza pompierilor de la 1902 când s-au folosit artificii aduse de la Constantinopol.

O vreme, grădina a fost la concurență cu parcul Pelikan dar, în timp, acesta a devenit agitat și aglomerat astfel că preferințele actuale sunt către Grădina Romei.

În parc există Casa Verde care a fost, anterior, baie comunală. Pe vremea comuniștilor, grădina s-a numit Parcul Pionierilor. Unii nostalgici îi mai spun astfel și astăzi. Alții, însă, îi spun parcul ciorilor datorită numeroaselor zburătoare aciuate în biosistemul grădinii.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 25.11.23 01:57:39
Validat / Publicat: 25.11.23 07:39:53

VIZUALIZĂRI: 266 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Pe lângă Grădină Romei, Satu Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Satu Mare (orașul) :

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064420938491821 sec
    ecranul dvs: 1 x 1