GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu demult am realizat un periplu pe la vreo 20 de biserici fortificate din Transilvania, si-am constatat că marea lor majoritate erau închise. În urmă cu două zile, căutând pe internet obiectivele turistice ale oraşului Reghin, am găsit, pe lângă un muzeu etnografic şi o colecţie de ouă provenind de la toate păsările lumii, 4 biserici şi-o pădure rotundă.
Muzeul etnografic l-am sărit, căci am văzut multe muzee etnografice la viaţa mea si am impresia că toate seamănă între ele. Dacă într-o bună zi te-apuci să aduni ce nu mai are săteanu’ nevoie prin casă…o ladă de zestre, o furcă, o coasă, o pereche de “iţari”, un “brăcinar”, un război de ţesut, câteva cămeşi înflorate (ii) si vreo două pluguri de pe vremea bunicilor, iese (nu “de-o ciorbă”, vorba unei useriţe), ci de-un muzeu etnografic, ceva mai mic.
Iar la “colecţia de ouă” nu mă duc, m-am săturat de ouă, de când mi-au redus “băieţii răi’ salariul cu 35 la suta, mănânc numai ochiuri cu cartofi prăjiţi, plus de-asta am venit şi cu o mulţime de ouă frumoase de marmură de pe o plajă din Grecia.
Au rămas aşadar pe listă doar pădurea si bisericile…am luat la rând cele patru biserici…biserica săsească, catedrala greco-catolică si două catedrale ortodoxe, dar toate patru erau închise…şi-atunci apare întrebarea, turistul ce trece prin Reghin ce poate vizita? … o pădure deschisă, fără lacăt la uşe sau 4 biserici superbe, dar la poarta cărora atârnă un lacăt mai greu decât puterea mea de înţelegere...
Biserica Evanghelică sau “săsească”, datează din anul 1330, e construită în stil gotic si domină, cu turnul ei de 47 de metri înălţime, colina din centrul Reghinului.
Catedrala Greco-Catolică, a cărei construcţie a durat ”parcă o veşnicie”, adică mai bine de un deceniu, poartă hramul "Adormirea Maicii Domnului", si are forma coifului papal. Ca formă arhitectonică, catedrala este un unicat european, plus de asta, ea nu are nici măcar clopote ci sunetul clopotului este digitalizat. Se pare că e unul dintre primele lăcaşuri sfinte care a trecut în era informaticii.
Apoi am vizitat şi două catedrale ortodoxe, despre care nu am găsit prea multe informaţii, prima e chiar lângă “coiful papal” greco-catolic iar a doua se află în cartierul Iernuţeni. Frumoase amândouă, dar închise şi ele.
Personalitatea cea mai marcantă a oraşului Reghin, cărturar si promotor al Scolii Ardelene, a fost Petru Maior, care a activat aici ca protopop greco-catolic. Prin eforturile sale susţinute, a apărut la Reghin prima biserică românească din piatră, ce poartă hramul Sfânta Treime. Statuia marelui cărturar se află în parcul din centrul oraşului, pe care l-am vizitat în continuare. E-un parc bine întreţinut care conferă oraşului, un aer de eleganţă iar casele vechi din centru, ce-au aparţinut pe vremuri comunităţii evreieşti, au fost recondiţionate.
Dar, Reghinul este în primul rând oraşul muzicii şi al dansului. Aici au loc numeroase concursuri de dans modern. Aşa că, cea mai frumoasă amintire a zilei nu mi-a lăsat-o nici Pădurea Rotundă, nici cele 4 biserici, ci exuberanta demonstraţie a micilor dansatori ai Clubului ”Dansul Viorilor”.
Asadar, @Web13, muzica te rog!
http://www.youtube.com/watch?v=iYY_f9u0FeE
Dorgo
Trimis de dorgo in 14.12.11 13:47:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Uite că se poate scrie şi un review despre ce nu ai văzut într-un oraş. Interesant!
Trecând peste faptul că acum vreo două săptămâni promiseseşi solemn (a câta oară?) că ai terminat cu scrisul pe anul ăsta (nu-i bai, tot aşa ai promis şi anul trecut, după care ai mai scris vreo 10-15) şi peste faptul că afirmi sus şi tare că nu te intereseză locul I, care îţi aduce numai necazuri, trebuie să recunosc faptul că ai un talent deosebit, acela de a scrie (mult), despre lucruri mărunte. Unii ar numi asta limbariţă, alţii - har de povestitor, ba chiar talent scriitoricesc.
În ce mă priveşte, încă nu sunt pe deplin lămurit, aşa că mai aştept...
Să ştii însă că în privinţa acurateţii scrierii, nu stai prea bine (aici, unii m-ar putea cataloga drept cârcotaş).
Dar trebuie să-ţi atrag atenţia că încă nu ai atins acel prag al acumulărilor cantitative care să asigure saltul calitativ.
Am să dau un singur exemplu. Citesc în review-ul tău:
”Catedrala Greco-Catolică [... ] are forma coifului papal.
Mirat, m-am uitat imediat la fotografie (P05) şi ce să vezi, nici vorbă.
De altfel, cred că te-ai referit la cele trei coroane, puse una peste alta, vorba poetului (tiara papală) şi nu la coif, acesta fiind un fel de căciuliţă din material textil, purtată de papă pe sub tiară.
Pentru conformitate, uită-te aici: theborgias.wetpaint.com/p ... nts+and+Regalia
Aşa că, nu ai nimerit-o deloc!
Cu riscul de a-l supăra pe fanul tău declarat, care tocmai a postat un review despre cercetare şi documentare, am să citez din acest review, ceea ce îţi era adresat:
”Îi reamintesc Domniei sale însă că un traseu presărat în urmă cu o muncă bine făcută, îl obligă prin natura firii umane la mai multă atenție atunci cînd privește înainte...
...
În altă ordine de idei, ca să ne mai amuzăm puţin:
La ora când scriu acest ecou, ai trei voturi, două de F. UTIL/F. BUN şi unul NU-MI PLACE. Cele trei voturi au fost acordate de userii: georgiana, sandu. 53 şi vladex
Mă întreb şi nu găsesc deloc răspunsul: oare cine ţi-o
fi dat votul negativ? Ai vreo bănuială? )))
@Dorgo,
Eu ti-am dat votul din mijloc, deci pe cel cu nr 2. Primul era de la @Sandu 53 si era vot de 900 pma. Al meu, de asemenea. Si vreau sa va informez, pe aceasta cale, ca eu niciodata nu am dat vot negativ cuiva, pe acest site. Dupa cele doua voturi pozitive, a urmat al treilea, negativ, din pacate.
@georgiana, ai fost foarte subtilă
Da, votul cu minus e de la mine. Nu mi-a placut si gata. Spre deosebire de tine, eu am votat de mai multe ori negativ. Nu sunt genul de om care se extaziază în faţa frazelor kilometrice, care nu au nici cap nici coadă, cu atât mai putin vreo informaţie turistică. Crezi ca era cazul sa te disculpi? Costi chiar facuse o gluma, pe care cred că a gustat-o şi Dorgo (măcar el are simţul umorului şi ştie că are tot "sprijinul" meu)
Upss, a mai apărut un vot negativ. Ai cumva idee de la cine este?
Scrie un ecou şi lămureşte-ne şi pe noi!
@Vladex,
Da, am fost subtila, in ecoul de mai sus, recunosc
Nu am fost extaziata de frazele lui Dorgo, incat sa cad pe spate! Doar l-am votat! Pentru ca atunci cand mi se intampla lucrul acesta, obisnuisc nu doar sa votez, ci sa scriu si cate-un ecou.
Precum poti vedea, nu scriu multe, sa bat apa-n piua ca altii care intra aici doar ca sa socialize. Sau sa strige-n gura mare ce patrioti sunt ei si cand era vorba de Cimitirul Belu au uitat complet de iubirea de tara si de valorile romanesti ingropate acolo, sub pamant.
Acolo, chiar nu era necesar simtul umorului! Era chiar de prisos, pentru cine are in suflet ceva sfant!
Scuzati-ma dar chiar nu pot sa ma abtin.
”Muzeul etnografic l-am sărit, căci am văzut multe muzee etnografice la viaţa mea si am impresia că toate seamănă între ele.
Iar la “colecţia de ouă” nu mă duc, m-am săturat de ouă...
... Au rămas aşadar pe listă doar pădurea si bisericile…am luat la rând cele patru biserici…biserica săsească, catedrala greco-catolică si două catedrale ortodoxe, dar toate patru erau închise…
Extras din Regulamentul referitor la impresiile si fotografiile incarcate pe site:
Cap. 1
B] NU SUNT ACCEPTABILE PE SITE:
...
2) Impresii despre locuri in care nu ati fost personal.
...
Intelegeam daca era incadrat la rubrica Filozofari, sa zicem ca ar fi de discutat putin despre faptul ca bisericile nu sunt deschise tot timpul dar este incadrat la "Descopera judetul Mures".
Pentru numele lui Dumnezeu ce sa descoperi in acest review?
Sincer ma simt frustrat, nepuntincios, de-a dreptul orilpilat ca se permite publicarea unor asemenea impresii pe acest site.
@Vladex... te inteleg, ai dreptate, nici eu nu ma mai suport cum scriu, ma duc in baie in fata oglinzii si-mi dau palme dupa review-uri dintr-astea, dar voturile tale permanente negative, zau, sunt ca niste picaturi de cerneala intr-un ocean plin cu lapte.
Dar, ia zi, macar PO15 ti-a placut?
Andox are dreptate.
Articolul ramane pe site doar de dragul... Reghinului, ca o compilatie de diferite informatii posibil utile unui vizitator.
Din punct de vedere al Regulamentului concursului are insa valoare nula, motiv pentru care vor fi retrase punctele standard (articolul va fi retras din concurs) si vor fi anulate voturile.
Cine doreste, poate sa-si refaca votul (cu unul simbolic, de data aceasta).
Sper ca nu v-am incurcat cu votul meu, noroc ca acum sunt prima care voteaza si nu mai trebuie sa se contabilizeze plusurile cu minusurile. Oricum, rezultatul final va fi interesant de urmarit.
@Costi, [off topic, sters]
@Andox... am vazut ca Reghinul nu prea e reprezentat pe site precum Sighisoara, Sovata sau Tg. Muresul (din judetul nostru), asadar am scris trei review-uri despre partea turistica a acestui oras, atat cat este ea... exista in tara noastre si orase fara obiective turistice...[off-topic, sters]
cu stima
Enuturile si mesajele care nu se refera la subiectul articolului - Reghinul - le puteti transmite prin mesaj personal. Rog pastrati acest fir de discutie exclusiv pentru subiectul pentru care a fost initiat.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin Reghin și împrejurimi» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Muzeul etnografic Reghin – un patrimoniu valoros — scris în 18.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Umbra vremurilor de altădată – Castelul Teleki din Gornești — scris în 22.09.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Zidul, Lacătul şi Şcoala — scris în 30.08.17 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Reghin pe repede 'nainte — scris în 25.10.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Omul care a făcut pădurea să cânte — scris în 13.12.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Baile sarate de la Jabenita — scris în 21.07.11 de dorgo din TâRGU MUREș - nu recomandă
- Oct.2009 Satul berzelor (Gornești) si satul fructelor (Suseni) — scris în 26.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ