ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pasul Tihuța – trecătoarea care unește

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu știu alții cum sunt dar eu am fost încântat de această zonă pitorească aparținând județului Bistrița Năsăud, cu drumuri șerpuite, pajiști pline de flori și brazi falnici. Nu trecusem niciodată prin Pasul Tihuța și doream să văd această trecătoare montană despre care auzim în fiecare iarnă că se blochează din pricina viscolului.

În această vacanță am străbătut Pasul Tihuța dus-întors în drum spre/de la Tinovul Mare din Poiana Stampei (vezi impresii). Trecătoarea unește Transilvania cu Bucovina, iar șoseaua asfaltată (DN 17) atinge 1201 m altitudine. Din punct de vedere al șoferului traversarea acestui pas montan nu mi s-a părut grea deloc (bineînțeles, era vară), șoseaua având serpentine largi și pante/rampe lungi, dar cu înclinații moderate. Panglica de asfalt este impecabilă permițând o rulare în siguranță, iar deschiderile spre înălțimile montane sunt dese și picturale.

De-a lungul traseului sunt mai multe pensiuni și restaurante, câteva concentrate în zona Piatra Fântânele, localitate aflată la 1100 m altitudine care își dorește să capete statutul de stațiune climaterică montană (deși e numită „stațiune montană” , oficial nu se află pe lista localităților atestate ca stațiuni turistice, document afișat pe site-ul Ministerului Turismului).

Piatra de temelie a turismului din zonă a fost pusă de hotelul „Castel Dracula” , o unitate de cazare de dimensiuni impresionante, așezată strategic pe o costișă cu vedere superbă spre înălțimile din jur. Nu m-am gândit niciodată că această clădire ar putea fi construită înainte de 1989, dar citind acum istoria hotelului (numit inițial „Tihuța” ), aveam să aflu cu surpindere că lucrările s-au desfășurat între anii 1976-1983 (condiții grele de construcție = zonă de munte).

Inaugurat în epoca comunistă, hotelul a atras numeroși turiști străini atrași de scrierile lui Bram Stoker și povestea lui Dracula. Povestea incitantă a apariției și construcției hotelului puteți citi aici: arhiva.bistriteanu.ro/201 ... 0409158663.html. În 2013 urmașul scriitorului a dormit în acest hotel – vezi amănunte aici: mediafax.ro/life-inedit/d ... vampir-11716351. Hotelul este închis de câțiva ani – de aceea nici nu am mai oprit în acest loc (aș fi putut vedea bustul lui Bram Stoker, dezvelit în 2006).

Parcă pentru a contracara legenda vampirului, vis-a-vis de hotelul Castel Dracul se află Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” și o cruce metalică de 31 m înălțime ridicată la inițiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania (ro.wikipedia.org/wiki/Cru ... sul_Tihu%C8%9Ba). De fapt „schitul de la Piatra Fâmtânele” a apărut în perioada interbelică, la 1928 fiind ridicată o bisericuță din lemn în această zonă de graniță (ziarullumina.ro/societate ... ita-162971.html).

Pentru a admira în voie peisajul din Pasul Tihuța ne-am oprit pe un drumeag lateral, aproape de cota 1200. Timp de 30 de minute am stat pe o pajiște plină de flori sălbatice, am privit zările, ne-am bucurat de razele calde ale soarelui și de adierea ușoară a unei aripi de vânt. O troiță de lemn veghează întinderile verzi, un drumeag de piatră spintecă fânețele, baloți de fân sunt pregătiți pentru iarnă, sălașe sunt „aruncate” ici-colo pe pantele domoale – un peisaj încântător.

Pentru detalii individuale accesați linkurile sugerate, pentru a vă face o idee despre peisajul natural și antropic priviți fotografiile. Alte cuvinte sunt de prisos.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.09.23 20:36:50
Validat / Publicat: 06.09.23 21:08:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în Pasul TIHUȚA [BN]

VIZUALIZĂRI: 697 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Peisaj în Pasul Tihuța.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.09.23 23:42:12]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[08.09.23 15:59:45]
»

@tata123 ????: Am stat şi am asteptat să vânez superbonusul de 20 PMA. Iată că mi-a ieşit. Acum hai, hai! se apropie al 1000-lea review. Tineţi aproape!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.09.23 16:26:41]
»

@Michi: Trag nădejde ca pe urs de coadă! ????

Multe articole au „înțepenit” în „buza” superbonusului, dar acesta este trendul - mai elegant spus (probabil însă că nu mai place poporului afaist ce scriu ori obiectivele românești nu sunt apreciate). Dar să lăsăm lamentările, tot înainte! ???? Da, mai e puțin până la 1000. ???????????? Vedem după...

Mulțumesc pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[09.09.23 07:44:41]
»

@tata123 ????: ???? Da, mai e puțin până la 1000. ???????????? Vedem după...

Se citeşte şi se votează mai puţin, pentru că din cei vechi unii s-au retras, alţii au obosit iar cei mai noi nu s-au familiarizat cu concursul, competiţia... încă. S-au ridicat câţiva dintre ei care au intrat în top, ar trebui şi noi cei mai vechi să-i incurajăm. Deranjează şi numele userului UX..., păi cum să-i mai distingi şi urmăreşti? Cât despre prezentarea României pe felii şi bucăţi e o acţiune mai mult decât binevenită, pentru că mulţi dintre noi trecem pe lângă frumuseţi fără să le remarcăm.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin... Pasul Tihuţa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057286024093628 sec
    ecranul dvs: 1 x 1