ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În Munții Călimani, la '12 Apostoli'

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu, nu despre un lăcaș de cult vreau să scriu aici, ci despre un frumos traseu montan din Munții Călimani. Este adevărat, traseul pe care l-am făcut noi începe la Schitul '12 Apostoli', dar pentru că nu l-am vizitat, nu pot spune despre el decât că este relativ nou, făcând parte dintr-un ansamblu monahal destul de mare, ceea ce m-a făcut să mă întreb de ce este doar schit și nu mănăstire. Asta, însă, nu interesează în cazul de față.

Abia scăpasem de febra musculară provocată de drumeția la Cheile Bicăjelului când nepoții mei vin cu o nouă provocare - Rezervația geologică '12 Apostoli' din Munții Călimani. Aveau și argumente menite să mă ademenească: traseul este scurt, cărarea lină, ca-n parc, iar peisajele și formațiunile megalitice nu aveau cum să nu mă impresioneze.  

Așadar, am adăugat o nouă filă la capitolul 'Mătușa și muntele'.

Unde se află Rezervația geologică '12 Apostoli'?

În județul Suceava, nu departe de Vatra Dornei, din comuna Dorna Candrenilor, un drum secundar se desprinde din șoseaua națională. Există și un indicator care informează că până la Schitul '12 Apostoli' sunt 9 km. Acest drum este doar pietruit, este în pantă și are multe curbe în ac de păr. O mașină 4x4 îi face față cel mai bine. Drumul sfârșește în poarta schitului, mașinile rămânând aici. Un izvor și o cărare în urcuș marchează începutul traseului spre Rezervația geologică '12 Apostoli'.

Traseul nostru

Până a ajunge acolo noi am avut de străbătut un drum mai lung. În Bicaz, lăsăm în stânga deviația spre Cheile Bicazului - Lacu Roșu, apoi o alta care duce la Izvoru Muntelui, de unde începe urcușul pe Ceahlău, traversăm Barajul de la Bicaz și ne angajăm pe șoseaua (acum reparată) de pe malul lacului. La Poiana Largului, dincolo de viaduct, virăm dreapta și ne angajăm pe drumul spre Vatra Dornei. Am remarcat apele mult scăzute ale lacului, Piatra Teiului nemaifiind acum înconjurată de ape, ci de un imens câmp verde pe care pasc liniștite vacile.  

Din satul Poiana Negri, comuna Dorna Candrenilor, la indicator, ne angajăm pe drumul pietruit, prin munte, care sfârșește în poarta Schitului '12 Apostoli'. Călugării spun că drumul a fost reparat, cinci straturi de pietriș fiind necesare pentru ca el să arate așa cum este acum. Cu toate acestea, nu este o fericire să-l parcurgi. Diferența mare de nivel, curbele accentuate, îngustimea sa, nu sunt motive pentru a-l aprecia ca fiind un drum plăcut.

Am lăsat mașina în poarta schitului și, pe cărarea de lângă izvor, am început urcușul spre Rezervația geologică '12 Apostoli'.

Acesta este unul dintre cele două trasee care duc la legendarele formațiuni de stâncă. Este cel mai scurt. Indicatoarele spun că până acolo ai de mers 1 oră și un sfert. Cel de-al doilea traseu, din satul Gura Haitii, comuna Șaru Dornei, este puțin mai lung - aprox. 12 km, cu timp de parcurgere de 3 ore.  

Dar, poate și pentru faptul că mă aflam și eu în micul nostru grup, a fost ales traseul mai scurt, cu grad de dificultate mai mic, cel care are ca punct de plecare platoul de deasupra schitului. Traseul marcat cu punct rosu, trece printr-o zonă cu jnepeni, cu afini și cu merișor (afinul roșu). Cine spune că până la stâncile 12 Apostoli i-a trebuit fix o oră, ori a trecut pe acolo în extrasezon, ori nu îi plac afinele și merișorul. Bobițele lor negre și roșii ițite la marginea cărării te îndeamnă să te apleci, să le culegi și să te înfrupți din aceste minunate daruri al muntelui. Noi, ca și alții, am făcut-o din plin.

Cărarea continuă prin pădurea umbrită de brad, iar la un moment dat - pe partea dreaptă - o plăcuță cu o inscripție cam ștearsă, avertizează că te afli nu departe de un izvor - "sursă de apă potabilă" . Așadar, dacă nu v-ați împrospătat rezerva de apă la izvorul de lângă schit, faceți-o aici pentru că mai departe nu veți mai avea ocazia.  

Urmărind marcajul, cam după 35 de minute (asta presupune că nu ați pierdut vremea la afine sau la izvor) ajungeți la primele stânci. Cărarea te duce chiar la ele. Aici se impune o primă, adevărată ședință foto. Am continuat apoi pe cărarea care trece mai la deal de o altă stâncă. De aici, în partea dreaptă, la orizont se profilează Vârful 12 Apostoli (1760 m). Până acolo, în funcție de condiția fizică a fiecăruia, se mai merge aprox. 20 minute. Panta, deși scurtă, este mai abruptă.

Aici, în vărf, este cel mai frumos. Inutil a încerca să descriu stâncile semețe, zările albastre, pădurea de brad... Pozele pot spune mai multe. Dacă ocoliți stânca din vîrf, veți observa mai multe cărări. Toate duc spre Apostolii împrăștiați prin pădure. Nu știu dacă sunt 12, mai puțini sau mai mulți. N-am încercat să-i număr. De altfel, cred că nici n-aș fi reușit. Sunt răsfirați pe o suprafață destul de întinsă.

Ce sunt cei 12 Apostoli?

Consideraţi cei mai masivi munţi vulcanici din România, Munţii Călimani adăpostesc Rezervaţia '12 Apostoli' cu stânci sculptate de intemperii vreme de multe mii de ani. Figurile zoomorfe si antropomorfe modelate în lava vulcanică cimentată, legendele care însoțesc aceste formațiuni neobișnuite, sunt cele care-i atrag pe turiști.

Mărturisesc faptul că nu am ajuns acolo în ideea de a încerca să identific Mucenicul, Mareșalul, Sfinxul, pe Ramses sau pe Nefertiti și nici pe cea mai misterioasă dintre toate aceste stânci - Moșul - o formațiune pe care, privind-o din unghiuri diferite, cineva cu imaginație debordantă poate identifica trei chipuri umane diferite. M-am mulțumit savurând frumusețea naturii având grijă în același timp și pe unde mă deplasez deoarece cărările sunt mai abrupte din zonă.  

Mai trebuie să spun că tradiția locală menționează faptul că zona stâncilor megalitice a fost loc de procesiuni ritualice în vremea dacilor. Mai târziu, când creștinismul a pătruns și pe meleagurile noastre, stâncile din Călimani au primit numele celor 12 apostoli.  

Nici legendele haiducești nu au ocolit aceste locuri. Se spune că stânca din apropierea izvorului (numit ulterior Izvorul Pintea), păstrează urma palmei lui Pintea - cel mai cunoscut dintre haiducii care a cutreierat pădurile masivului vulcanic.

Dar, dacă vreți să citiți mai multe despre Rezervația geologică '12 Apostoli' din Munții Călimani, să-i aflați poveștile și poate impresiile altor călători care au ajuns acolo, consultați internetul!

Ceea ce pot spune în final este că Rezervația geologică '12 Apostoli', unul dintre cele mai misterioase locuri din România, este un loc superb pe care neapărat trebuie să-l vizitați. Vă va impresiona prin frumusețe naturală, aer pur și legende străvechi.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 08.09.24 14:05:44
Validat / Publicat: 08.09.24 14:45:20

VIZUALIZĂRI: 234 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Munții Călimani - Rezervația "12 Apostoli".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[09.09.24 10:58:43]
»

@iulianic: Am fost în munţii Căliman acum juma de secol, mai precis prin anii ´72-75. Eram cu soţul, copiii şi Dacia 1100 pentru câteva zile la Vatra Dornei şi gazda ne-a recomandat să mergem în munţii Căliman. Am lăsat maşina la un capăt de drum de ţară (pe atunci nu se furau, nu se vandalizau maşini) şi am început urcuşul voiniceşte. Ca şi pe Ceahlău, o portiune de drum soţul a cărat băiatul pe umeri ptcă nu avea mai mult de 5-6 ani. Nu era niciun schit şi nici marcaje, ci natură sălbatecă şi o cărare serpuind printre stânci. Toată drumeţia a durat jumătate de zi, pe atunci făceam două-trei poze pe hârtie şi nicio însemnare. Mare pierdere! Atât mi-a rămas: spectaculosul şi pustietatea. M-am bucurat că ţi-am citit textul frumos şi pozele deosebite şi cu timiditate aşi putea spune că Amfostacolo.

iulianicAUTOR REVIEW
[10.09.24 06:33:07]
»

@Michi: M-am bucurat că chiar și așa, indirect, ați fost cu mine în Munții Călimani, la Stâncile '12 Apostoli'.

Și acum, oamenii iubitori de munte merg cu copiii foarte mici pe creste. Am văzut în două rânduri mame cu copii mici în spate. Îi purtau într-un fel de rucsac și păreau în siguranță. M-am gândit cu spaimă ce s-ar întâmpla dacă mămica ar cădea.

Nepoata mea, acum o adolescentă, urcă pe Ceahlău (pe piciorușele ei) de la vârsta de trei ani și jumătate. Și acum, ca o căpriță, este mereu în fruntea tuturor celor din grupul nostru.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Parcul Național Călimani:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054019927978516 sec
    ecranul dvs: 1 x 1