EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
12 Apostoli (1760m) — rezervație geologică, traseul scurt de 1h cu plecare de la Schitul 12 Apostoli, com. Dorna Candrenilor, jud. Suceava
Cel mai scurt și ușor traseu pentru a ajunge în Rezervația geologică 12 Apostoli este cel care pornește de deasupra Schitului 12 Apostoli.
Traseul
Pentru a ajunge la Schitul 12 Apostoli, trebuie să parcurgeți un drum forestier care pleacă din localitatea Poiana Negri. Veți observa la șosea un indicator spre Schitul 12 Apostoli, 9km.
Drumul este în pantă destul de înclinată, ultimii 3 km sunt de drum rău, gropi, bolovani, abrupt. Cu mare grijă, se poate parcurge și de mașini cu garda joasă (am vazut că au ajuns la mănăstire Skoda Octavia, Ford Focus, Dacia Logan).
Mașinile se parchează pe platoul din fața mănastirii.
Apă de izvor puteți lua de la mănăstire pentru a avea pe traseu.
Date tehnice
Dificultate - ușor
Lungime traseu - 9 km dus-întors
Timp - 1 oră, dus
Marcaje - punct roșu, apoi pe punct albastru care ocolește stâncile din vârf, cu revenire pe punct roșu la traseul de urcare.
Drumeția
Traseul marcat cu punct roșu spre 12 Apostoli începe de pe platoul de deasupra Schitului.
În scurt timp veți vedea un indicator spre izvor, noi nu ne-am dus pentru că am luat apă de la Schit.
Drumeția este una ușoară, plăcută, prin jnepeniș și afini, am măncat multe afine dulci. Se mai trece prin pădure, la umbră.
Să fiți atenți căci la un moment dat trebuie să o luați pe o cărare la stânga să intrați în pădure.
Cam în 35 min. ajungeți la primele stânci. Aici am făcut fotografii, m-am urcat pe una dintre ele. Am continuat apoi pe cărarea care vă duce pe deasupra unei alte stânci. De pe această stâncă, vedeți în partea dreaptă, la orizont Vârful 12 Apostoli (1760m). Mai aveți de mers cam 20 minute până în vârf.
Ocoliți stânca din vârf și urmăriți cărarea care vă va purta spre Apostolii răsfirați prin pădure. Trebuie să îi căutați, nu se văd toți în același plan. Cărările vă vor ajuta să îi descoperiți.
Apostolii sunt un complex de roci eruptive care se înalță maiestuos deasupra vegetației, creând un spectacol al imaginației prin figurile zoomorfe și antromorfe care te fascinează, uimește și cucerește.
Aceste figuri gigantice poartă diverse denumiri, printre care - Moșul, Mareșalul, Gușierul, etc.
Eu nu am învățat dinainte numele fiecărei figuri, am lasat imaginația mea să le atribuie ce denumire îmi sugera forma fiecareia. Acolo m-am simțit ca într-un loc feeric cu personaje mistice, ca un copil liber în parcul cu figuri care își așteaptă scânteia divină pentru a prinde viață.
Locul acesta este strâns legat de legendele haiducești și de Nedeea din Călimani, o sărbătoare cu rădăcini în ritualuri mistice dacice.
Drumeția noastră, cu fotografii, mâncat afine și admirat peisajele, a durat două ore și jumătate.
Pentru că la prognoză era anunțată ploaie în zonă, noi am pornit de dimineață, iar la întoarcere ne-a prins ploaia măruntă și deasă, chiar aproape de finalul traseului. Nu am întâlnit oameni pe traseu dimineața, dar la coborâre au început să apară multe grupuri care urcau. Era deja în jurul orei 12 și ei au urcat probabil pe traseul lung din Gura Haitii.
Recomandarea
Abia aștept să mai facem o plimbare până la 12 Apostoli, de data aceasta împreună cu băiatul nostru. Avem atât de multe locuri frumoase de văzut la noi în țară încât mi-e frică că nu am să le descopăr pe toate în această viață.
Trimis de Dana2008 in 20.08.20 11:47:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții CĂLIMANI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.18965000 N, 25.23827200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Muntele a fascinat dintotdeauna, Omul tinzând permanent către cucerirea celor mai înalte vârfuri. Pandemia actuală și măsurile de prevenție ne-au îndemnat să mergem pe Munte unde găsim aer curat, peisaje minunate și mult trâmbițata distanțare fizică. Cred că nobilul Munte nu a mai văzut până anul acesta atâta puzderie de mogâldețe care se mișcă pe potecile sale.
Formele create de Natură în rezervația geologică „12 Apostoli” au generat legende și povești care creează o aură de mister ce atrage interesul vizitatorilor. În jurul stanelor de piatră îți poți antrena imaginația plăzmuind personaje care sub acțiunea ploii și a vântului nu vor mai exista peste un timp.
Frumoase incursiuni montane. Felicitări! Numai bine!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Ai mare dreptate, noi am umblat și anul trecut mult prin munți, dar așa aglomerație că anul acesta nu am mai întâlnit.
Mă bucură faptul că de voie sau de nevoie românii au început să acorde atenție naturii, să cutreiere munții și să se bucure de frumusețea României.
Eu personal m-am îndrăgostit de natura din Romania. Avem aici în țara noastră, la o distanță mică, toate formele de relief.
Am trecut de doua ori in două săptămâni până în Suceava pe lângă Izvorul Muntelui... cu ce este mai prejos decât alte lacuri de acumulare din străinătate?
Noi suntem dependenți de ieșirea în natură.
Călătorii plăcute!
Sănătate! Numai bine!
Salut. Foarte frumos acest traseu iar pozele sant superbe. Votat cu mare drag. Toate cele bune.
@micutzu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Traseul pe lângă faptul că este frumos, este și foarte ușor de parcurs.
Călătorii plăcute! Sănătate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 În Munții Călimani, la '12 Apostoli' — scris în 08.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Vârful Pietrosul, provocarea din Munții Călimani — scris în 28.05.23 de Anca@Ana din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Pe poteca 12 Apostoli — scris în 20.11.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Pe vârful și pe coada Călimanilor — scris în 13.11.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Din Gura Haitii spre Pietrosul Călimanilor — scris în 24.09.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Circuit Gura Haitii - 12 Apostoli — scris în 16.04.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Circuit Sat Mița - Vârful Bistricior - Vârful Străcior — scris în 29.10.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ