ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2015
DE fra
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Paşcani [IS], Hannover (începând cu aug2020)
ÎNSCRIS: 18.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pietrosul Rodnei - privire de la 'balcon' asupra Maramuresului

TIPĂREȘTE

Wow! Niciun review pentru acesta destinatie. Nici nu eram sigura unde sa introduc review-ul. De fapt, gresesc. Exista un review in doua parti, chiar foarte bine realizat. Eu am exagerat un pic in ideea ca e o destinatie de vis care merita mai multa atentie. Si sunt destui vizitatori, dar se pare ca putini scriu despre asta...

Ce-i drept, nici mie nu-mi vin multe cuvinte in minte. Asta nu pentru ca nu merita muntele, ci pentru ca peisajele trebuie vazute si simtite, nu doar citite. Oricum, eu de multe ori scriu ca sa am la ce atasa poze, asa ca sper sa starnesc interesul cu imagini, daca nu reusesc prin cuvinte.

Am parcurs traseul clasic (parerea mea), care pleaca din Borsa, din spatele spitalului municipal, cu destinatia varful Pietrosul Rodnei de peste 2300m. Am plecat cam pe la 9 dimineata si am mers cu masina parte din drum. Sa zicem ca pe la 10.00 am inceput partea de mers pe jos. Am citit pe un blog de drumetii montane detalii despre traseu si stiam la ce sa ma astept. Socrii mei facusera si ei acelasi traseu in urma cu un an, asa ca aveam destule informatii.

Masina am lasat-o intr-un soi de parcare, o zona mai larga, unde si drumul se bifurca si o directie este spre schit sau ceva manastire. Cealalta, spre statia meteo. Drumul este marcat, ca orice traseu montan. Sa zicem ca ar fi lat ca de un sens de masina. Un fel de drum forestier. Chiar am intanit si o masina mica pe drum, probabil a celor de la statia meteo. Masina era gen de teren, foarte inalta, dar mica. Nu stiu marca sau exact modelul, dar stiu ca la statia meteo era si una toyota mare, tot de teren, dar foarte mare. Ne-am minunat si noi cum a putut urca pana acolo. Oricum e clar ca cei care intra cu masina sunt de la sau in colaborare cu statia meteo. Eu asa zic: ca ei stiu exact ce masini au pe traseul respectiv, ca nu cumva sa se nimereasca doua concomitent, ca nu exista nici cale de iesire, nici de intoarcere pentru o asemenea situatie.

Estimez ca statia meteo este plasata undeva la doua treimi din drumul spre varf. Si apoi urmeaza imediat LACUL IEZER. Acesta este o minune naturala, un lac glaciar. Citisem ca este interzisa camparea cu cortul in zona lacului, dar ca zona, este loc pentru asa ceva. Adica e un platou destul de intins, cu un peisaj extraordinar. Nu erau corturi acolo, dar am intalnit mai multe grupuri de turisti cu cortul dupa ei si imi imaginez ca acolo intentionau sa se stabileasca. A nu se intelege ca prin cele ce spun aici incurajez incalcarea regulilor. Eu doar relatez cele observate de mine. Noi nu ne-am oprit deloc la lac, ci ne-am continuat traseul.

De aici spre varf se schimba peisajul. Nu mai sunt paduri, si nici arbusti. Este doar stanca si o carare serpuita de o persoana care inainteaza spre varf. Eu vazusem cararea asta in poze, dar la fata locului nu o mai gaseam. Dar tot mergand si mergand, incepe sa se contureze o linie in zig-zag pe coama muntelui. Nu-mi venea sa cred ca pe acolo trebuie sa mergem noi. Prea abrupt! Prea sus! Numai la asta ma gandeam. Si pe masura ce urcam, mi se cam impaienjeneau ochii si ma cam lua cu ameteli. Dar deh... si alta presiune, si inaltimea, si aerul prea curat si rece si eu nu prea in forma... faceam cativa metri si cateva minute pauza. Alti cativa metri, alta pauza. Am mai intalnit turisti, am mai cerut informatii. Si aproape ca am ajuns. Si oboseala m-a coplesit si am facut cale intoarsa. Am trecut de partea mai grea si am reusit sa vedem de partea cealalta a muntelui. Un sentiment extraordinar! Am privit si varful. Ar mai fi luat vreun sfert de ora zic eu sa ajungem pana acolo (nu era deloc departe, daca noi il vedeam), dar voiam si sa ne intoarcem si era destul drum de parcurs. Vedeam si ceva nori cam negri si tremuram din toate incheieturile... dar uiti de toate si de toti cand esti asa de sus si de jur imprejur sunt numai munti maiestuosi!

Printre stancile acestea de la lac in sus am vazut MARMOTE. Multe marmote. Sunt asa simpatice sum urca si coboara fara nicio problema asa rotofele cum sunt. Si atente la orice miscare. Se strecoara cu mare usurinta prin orice crapatura gasesc intre roci masive. Le-am si auzit glasul! Si numai pentru a le vedea si tot a meritat efortul.

Am luat-o in pas vioi la coborare, cum facem de obicei. Cam pe la 17.00 eram inapoi in Borsa, cautand un restaurant sau local sa mancam si noi ceva. Am avut si cu noi ceva la pachet si rontaieli de tot felul, dar o mancare aburinda tare ne mai statea in minte...


[fb]
---
Trimis de fra in 13.08.15 17:52:43
Validat / Publicat: 13.08.15 20:38:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARPAŢII MARAMUREŞULUI.

VIZUALIZĂRI: 2973 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Se vede si statia meteo in spate. Nu e mare distanta intre aceasta si lac. Sau cel putin nu pare mare, pentru ca se merge in drum drept si e usor de parcurs
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[31.12.15 16:59:57]
»

Frumoasa excursie! Mi-am amintit de momentul cand am ajuns si eu pe Pietrosul Rodnei, pe Buhaescu, la lacul Lala Mare si Lala Mica pe Vf Ineu. Faini sunt Muntii Rodnei. Marmote am auzit si eu dar nu am putut sa le si vad.

La multi ani!

fraAUTOR REVIEW
[01.01.16 15:53:44]
»

Multumesc. Chiar povesteam despre aceasta miniexcursie unui prieten care fusese si el chiar inaintea noastra si am rememorat peisajele si sentimentele si chiar mi-am dat seama ca nu am povestit de cascada cailor, care e tot in zona, aproape de borsa.

Si o privire tot spectaculoasa asupra muntilor Maramuresului se vede din telescaunul care merge pana sus spre cascada.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[18.01.16 14:57:22]
»

Frumoasa priveliste, frumos versant, de vizitat. Si inca un vot 14 pentru SB, mica mea satisfactie si recompensa meritata pentru autoare.

fraAUTOR REVIEW
[22.01.16 14:25:16]
»

@Dan&Ema: Pentru primavara acestui an mai caut ceva trasee montane si m-ati facut curioasa cu Buhaescu. Care e localitatea din care ati pornit urcarea si ce traseu ati urmat? E dificil? Daca ati gasit traseul pe un alt site, poate imi trimiteti un link pe privat, daca puteti si doriti. Multumesc anticipat

Dan&Ema
[23.01.16 21:20:33]
»

@fra:

Din Moisei am pornit. Mai e putin si se fac 30 de ani de cand am parcurs traseul. Ce imi amintesc este ca am ajuns intai la o stana de unde am urmat o poteca nemarcata. Am strabatut cel mai mare afinis din cate am strabatut vreodata cu niste afine imense, dovada ca era o poteca cvasinecunoscuta turistilor. De aici am urcat oarecum la liber pe Buhaescu Mare. Apoi am coborit la tauri zona in care am auzit marmote dar nu le-am vazut. De acolo mai departe pe o poteca marcata in Borsa, in localitate, nu in statiune.

Imi pare rau ca nu sunt mai concret, dar cam atat imi amintesc. Traseul a avut dificultate medie, dar a fost unul lung care necesita ceva conditie fizica sau experienta in drumetii si in orientare.

Va urez excursii frumoase, Muntii Rodnei sunt in general accesibili tuturor celor obisnuiti cu drumetiile montane.

In afara de Pietrosul care trebuie cucerit ca cel mai inalt varf al masivului daca mergeti in zona, va mai recomand si zona lacurilor Lala cu varful Ineu.

Cu harta si experienta buna in orientare turistica pe munte si vreme senina in Rodnei se pot incerca si trasee inedite nemarcate.

fraAUTOR REVIEW
[25.01.16 10:48:49]
»

Da, sa stiti ca imediat ce am pus intrebarea catre dumneavoastra, am cautat trasee si cu Buhaescu si cu Ineu. Am gasit. De regula mergem doar pe trasee marcate si pe care au mai fost cunoscuti ai nostri, ca sa putem avea informatii clare (nu vrem sa aparem la stiri).

Mentionez ca nu am dormit niciodata in cort si nici nu ma atrage ideea, dar stim ca miscarea si aerul curat sunt necesare organismului si ne fac bine si psihic. De aceea mai facem cate o drumetie, dar scurta (de cateva zile cu tot cu drum) si intensa (cam facem si urcarea si coborarea in aceeasi zi). Asta ca sa-mi intelegeti "profilul turistic".

Si am mai cautat ceva trasee care pornesc din Piatra Neamt sau prin Calimani. Astea sunt si zone relativ aproape de noi. (si in Iasi, si in Suceava, si Botosani, si in Gura Humorului, si in Piatra Neamt, si in Bacau putem ajunge in aproximativ o ora cu masina - am descoperit asta recent si sunt tare mandra)

liviu49
[16.04.16 14:32:41]
»

@fra - Da! Din partea mea calificatul maxim pentru aceasta drumetie. Pacat ca nu ati ajuns pana in varf! Oricum ati reusit mai mult decat mine, pentru ca eu nu am fost pe-acolo niciodata. Muntii Rodnei i-am vazut de pe drumul de la Vatra Dornei la Borsa (faimosul DN 18), dar la jumatatea drumului, la pasul Prislop, la 1450 m, ne-am oprit si am facut cale intoarsa spre Vatra Dornei. Din ce am vazut eu, de la acea distanta, se pare ca nu este prea greu de mers si urcat pe muntii Rodnei. Sper sa nu fie aceasi iluzie ca cea pe care o ai cand vii de la Padina spre Varful cu Dor. Putinele poze m-au convins ca locul merita sa fie vizitat. Ce sa-l mai pun pe lista de dorinte pentru zana cea buna sau pestisorul de aur, pentru ca, din pacate, nu prea depinde de mine, ci de altii care sa accepte sa mearga cu masina lor cu mine prin toti coclaurii. Acum cativa ani, baiatul meu cel mare, care s-a nascut cu 26 de ani mai tarziu ca mine, mi-a spus ca nu mai merge pe jos cu mine pe munte pentru ca il imbolnavesc. Intre timp au mai trecut 9 ani peste mine si sper ca nu si peste el.

Concluzia mea, de fapt recomandarea unui om mai sarit (in varsta) citind acest articol ar fi : calatoriti si urcati pe munte! . Nici-o oboseala nu poate invinge bucuria de a fi acolo in varf, de avea totul la picioare!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, fra, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munţii Rodnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.41315197944641 sec
    ecranul dvs: 1 x 1