ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2014
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 13.01.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muntii Rodnei, de la Iezer la Tarnita la Cruce, prin Pietrosul

TIPĂREȘTE

Buna ziua, bine v-am regasit!

Anul acesta a fost mai ciudat din punct de vedere meteorologic asa ca am ales sa ocolim Fagarasul si Parangul si sa ne orientam spre niste munti mai apropiati de noi:Muntii Rodnei! I-am ales ca sa fim mai aproape de casa si pentru ca in viziunea noastra erau mai accesibili. I-am Incoltit din trei parti, in trei zile diferite, crezand de fiecare data ca putem sa-i traversam intr-o zi, dar muntele si-a ras de noi.

In prima zi am facut traseul de la Borsa pana in Vf. Pietrosul Rodnei (2303 m), si mai apoi pana in Tarnita la Cruce de unde am facut cale intoarsa dupa ce ne-am dat seama ca nu am fi avut timp sa traversam muntele pana la complexul Borsa unde eram cazati la pensiunea Cascada Cailor (pe care o voi descrie in alta parte).

Am plecat de la pensiune pe la 7 dimineata spre Borsa de unde am luat-o in stanga peste un pod inainte de spital, am intrat cu masina pe strada Avram Iancu, si am luat-o pe drum in sus urmarind linia albastra. Drumul este asfaltat o bucata buna iar de unde se cam termina casele se mai poate merge pe el pana un pic mai sus de intersectia cu drumeagul spre schit. Am ajuns pe la ora 7,30 la o platform mica facuta din busteni si piatra, langa rau, unde am lasat masina, pentru ca de acolo in sus doar masinile 4x4 mai pot urca (cele nesimtite, nu de alta dar e interzis accesul cu masini pe drum prin padure pana la statia meteo Iezer).

De unde am lasat masina, am facut 2,5 ore pana la statie. Traseul e foarte slab marcat dar nu prea ai unde sa te pierzi pentru ca tot ce ai de facut e sa mergi pe drum pana la statia meteo... De altfel toate traseele in m-tii Rodnei sunt foarte slab marcate de aceea e bine pentru incepatori sa mearga insotiti de cineva obisnuit cu muntele. Dupa vreo 2 ore de mers, imediat dupa ce se iese din padure, pe partea stanga e un izvor de unde va puteti alimenta cu apa. Mai erau niste izvoare un pic mai in sus de statia meteo (intre statie si lac, care e la 5-10 minute distanta) dar nu am stat sa le urmaresc sursa, asa ca e mai sigur sa va luati apa inainte sa ajungeti la lacul Iezer.

Dupa vreo 30 de minute de pauza langa lac, la ora 10,30 am luat-o la pas potrivit, nici prea repede sa ne dam duhul dar nici nu am stat sa cascam gura, in asa fel incat am facut o ora pana in Vf. Pietrosul Rodnei, adica pe la 11,30-11,40 eram in varf unde cu poze si cu mancat am mai zabovit vreo jumate de ora. La ora 12 am pornit pe traseu tot pe linie albastra pe sub vf. Buhaescu mare si mic, prin Curmatura Buhaescului si vf. Rebra pana in Tarnita la cruce unde ca printr-o minune am dat peste un indicator! (la ora 13,46). Din Curmatura Pietrosului (intre Pietrosul si Buhaescu) in partea stanga, am putut vedea taurile Buhaescu, iar din Curmatura Buhaescu am vazut in partea dreapta Lacul Gropilor.

Dupa vreo ora in care am tot luat ciobanii la intrebari si ne-am tot codit si uitat lung peste vai si munti, am ajuns la concluzia ca nu avem timp sa traversam pana la complexul Borsa pentru ca ne-ar fi prins noaptea si ploaia prin padure, asa ca am facut cale intoarsa pe acelasi traseu.

Inapoi am pornit pe la 14,40 si am facut 1 ora pana la Vf. Pietrosul, 1 ora pana la Iezer si inca 2 ore pana la masina, pe la 18,50 eram in masina franti de atata mers si bucurosi ca nu am luat-o de nebuni peste munte. A fost un traseu frumos si cu ceva surprize, cum ar fi jderul de munte si marmota, dar ca sa apuci sa pozezi asa ceva trebuie sa fii silentios ca un apas, altfel nu vezi nimic.

Asta a fost primul traseu in M-tii Rodnei, ne revedem in a doua parte. (Complex Borsa, Taul Stiol, Saua Gargalau)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de florentin_dobre in 26.09.14 13:50:09
Validat / Publicat: 26.09.14 15:53:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARPAŢII MARAMUREŞULUI.

VIZUALIZĂRI: 3770 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florentin_dobre); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 Odihna de dupa masa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.09.14 16:22:48]
»

Articolul - descriind un tip de "călătorie" mai aparte, diferit de călătoriile turismului "de masă" / "de larg consum", are nevoie să fie "scos" din rubricile şi secţiunile obişnuite, astfel că a fost mutat în rubrica "La pas prin Munţii Rodnei, CARPAŢII MARAMUREŞULUI [#DRUMEŢII MONTANE]" (nou-creată pe sait)

florentin_dobreAUTOR REVIEW
[26.09.14 19:46:55]
»

@webmaster - Multumesc, am cautat si eu rubrica ,,La pas prin m-tii Rodnei", dar nu am gasit-o, si nu am avut curaj sa deschid eu alta rubrica de capul meu.

webmaster
[26.09.14 22:45:14]
»

Împreună cu continuarea sa (continuările? sale), Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

florentin_dobreAUTOR REVIEW
[26.09.14 23:13:50]
»

@webmaster - multumesc, am mai terminat acum partea a doua care urmeaza sa fie validata si urmeaza si partea 3.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
florentin_dobre
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munţii Rodnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.20329999923706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1