ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Trasee Munții Măcin - Culmea Pricopanului

TIPĂREȘTE

Munții Măcin sunt cei mai vechi munți din România cu o altitudine maximă de 467 m. Situați în sud-estul țării, în Dobrogea, munții fac parte din Parcul Național Munții Măcinului. Zona Dobrogea este extrem de ofertantă cu multe frumuseți – vizitasem cheile Dobrogei, cetatea Enisala și Capul Doloșman în anii anteriori - vezi impresii

Toate traseele din Munții Măcinului sunt accesibile unui număr mare de turiști. Totuși o minimă condiție fizică este necesară. Culmea Pricopanului este probabil cel mai frecventat traseu – am făcut de 2 ori acest traseu în 2022 și 2023. Cea mai bună perioadă este aprilie-mai sau septembrie-octombrie. Sunt de evitat lunile de vară, când căldura devine sufocantă.

Lăsați mașina în apropierea carierei de piatră - de aici poteca urcă ușor, iar după circa 1 km intră în pădure. Marcajul bandă albastră este vizibil pe tot traseul. Pe parcurs vom vedea multe flori de primăvară. Dacă urmați indicatorul către Monoliții de granit veți avea o primă vedere de sus a câmpiilor dobrogene, dar și a masivelor pietre.

De la monoliți parcurgem o zonă fără umbră, apoi traseul intră prin pâlcuri de păduri tinere. În zonele fără pădure, printre pietre putem vedea mici șopârle specifice zonei. Ușor-ușor ajungem la alte puncte de belvedere de unde admirăm peisajele cu câmpurile galbene de rapiță.

Urmează o zonă cu o pantă mai accentuată și ajungem sus pe creastă. Printre stânci răsar buchete generoase de flori galbene, ce oferă un contrast frumos cu cerul albastru și iarba verde. Sus pe creastă vântul poate fi deranjant, astfel că o geacă sau un hanorac vor fi binevenite. Traseul urcă și coboară succesiv de la un vârf la altul – fiecare având fomațiuni stâncoase diferite. Din păcate plăcuțele cu numele vârfurilor sunt deteriorate.

După ultimul vârf începem să coborâm (uneori mai abrupt) prin pădurice și ajungem la un loc de popas, cu bâncuțe. De aici urcăm ușor spre Sfinxul din Măcin, mai puțin cunoscut comparativ cu cel din Bucegi. Apoi traseul coboară spre Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, trecând pe lângă zona de camping. Acest traseu este un circuit deci se poate parcurge în ambele sensuri. Neapărat să aveți suficientă apă cu voi, încălțăminte adecvată precum și pălărie de soare. Alte detalii despre trasee - parcmacin.ro

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 05.06.24 19:15:36
Validat / Publicat: 05.06.24 20:17:58

VIZUALIZĂRI: 413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Printre stânci vom vedea astfel de buchete galbene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[06.06.24 07:23:13]
»

@BOGDAN DSN: Din păcate, Sfinxul din Măcin nu mai este, s-a prăbușit pur și simplu acum câteva luni, probabil din cauze naturale... M-am bucurat să-l admir într-una din fotografiile tale!

A, și grijă mare, căci pe sub pietre nu-s doar șopârle, ci pot fi și vipere. Pericolul nu e unul de temut, doar de avut în vedere.

Frumos articol, frumoase poze (ca de obicei) !

mprofeanuPHONE
[06.06.24 07:37:13]
»

@BOGDAN DSN: Frumos traseu făcut și de mine în aprilie 2021 dar în sens invers celui abordat de tine. Mi s-a părut mai domoală urcarea, mai în etape de la mănăstirea Izvorul Tămăduirii.

mprofeanuPHONE
[06.06.24 07:41:43]
»

@crismis: Acum am aflat din ecoul tău că Sfinxul Dobrogean nu mai este! Se vedea mult mai bine când vii de la cariera de piatră. Ce l-am mai căutat pe traseul ce venea de la mănăstire. Era așezat cam într-o parte, dar când am coborât pe potecă s-a văzut în toată frumusețea lui. Mare păcat!

Michi
[06.06.24 10:19:20]
»

@BOGDAN DSN: Am fost o singură dată în Dobrogea continentală inclusiv munţii Măcinului în 2016 gratie recomandărilor şi ghidajului AFA. Era mai mare ruşinea să fi vizitat numai litoralul şi Tulcea şi să nu aflu ce frumuseţi sunt în Dobrogea: munţi erodaţi, mănăstiri, vestigii cetăţi antice. Nu am remarcat sfinxul din Măcin, de fapt nu am urcat în munţi decât puţin..

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.06.24 13:29:54]
»

@BOGDAN DSN: Frumoasă excursie! Am văzut Munții Măcinului numai din șosea, din mersul autoturismului - trebuie să iau măsuri!

@Crismis: Acum aflu despre dispariția Sfinxului dobrogean. Am ratat știrea din media sfârșitului de an (adevarul.ro/stiri-locale/ ... ia-2322156.html). Sfinxul era un obiectiv în sine, mult căutat de turiști - dar mai avem și alte formațiuni stâncoase interesante în vechiul masiv de piatră.

De fapt putem numi Munții Măcinului pe de-a-ntregul ca fiind un „Sfinx dobrogean” - am citit această chestie în presa de altădată.

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[06.06.24 22:13:48]
»

@crismis: O veste tristă cu dispariția Sfinxului din Măcin. Mulțumesc pentru aprecieri!

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[06.06.24 22:19:51]
»

@mprofeanu: Nu am avut info despre înclinare, pante etc... am luat de bune informațiile găsite, inclusiv pe site-ul parcului. Și am făcut de 2 ori acest traseu, în ani diferiți, în același sens 🙂

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[06.06.24 22:23:04]
»

@tata123 🔱: Neapărat să iei măsuri 🙂... o să mai pun în zilele următoare, un articol cu un alt traseu din Munții Măcin... poate așa te voi determina să iei acele măsuri. Cei care cred că nu prea au ce face/vedea în niște munți de 350-450 m înălțime, se înșeală.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Michi, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Măcinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093348026275635 sec
    ecranul dvs: 1 x 1