GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Sparchez Maria, Moeciu – o picatura de istorie intr-un ocean de uitare
Am dat peste ea in plimbarea pe jos, facuta cu gasca, prin Moeciu.
In afara de placuta de la intrare, nu am gasit despre ea absolut nicio informatie pe net. Se vedea ca este reconditionata si intretinuta (noroc cu ONG-urile), dar, din pacate, nu era deschisa si pentru vizitare (si nici nu parea locuita). Este una dintre multele casute vechi din zona, dar una dintre putinele care a avut sansa sa fie ajutata sa “traiasca” in continuare!
Am reusit sa-i fac cateva poze prin gard, si v-o arat si voua, sa vedeti ce frumoasa e, poate cand treceti pe acolo, va opriti si o gasiti deschisa!
Dupa cum scrie si in descriere este denumita Casa Sparchez Maria, fiind o casa cu crosnie care dateaza de pe la 1800 si ceva.
Am cautat crosnie, sa vad ce inseamna. Era un adapost pentru oi sau vite, in spatele casei, lipita de casa, pe toata lungimea ei, de fapt parte din ea. In alte parti crosnie este echivalent cu polata – incapere mica, lipita de casa taraneasca, cu destinatie de magazie pentru unelte si obiecte de gospodarie. In cazul casei de fata, crosnia a fost transformata in bucatarie.
Detalii tehnice: “temelie de piatra, pivnita sub tinda si casa mare, cu intrare prin tinda, pereti din barne incheiate in cheie nemteasca, tencuiti, acoperisul in doua ape cu fronton tesit, infundat in casa mare si cu grinzi aparente in casa (camera de locuit) si in tinda. Prispa cu balustrada din scanduri dispuse vertical, streasina supralargita. Décor in tencuiala peretilor la fatada. ”
Cu trei incaperi, cu temelia de piatra, cu pivnita care se intinde sub tinda si sub “casa” mare, cu acoperisul cu streasina supralargita, bag de seama ca a fost o casa de oameni gospodari.
Curtea plina de iarba si flori (se vedea ca nu a “calcat” nimeni batatura de ceva vreme), de papadii care zburau in bataia usoara a vantului, dealul inverzit care incepea de la gardul de uluca, linistea seculara a casei, leaganul din barne care a aparut muuult mai tarziu in viata casei, ca si foisorul, toate astea m-au facut sa vreau sa locuiesc acolo, sa-mi intind rufele pe sfori in tinda si sa-mi chem copii desculti si prafuiti din ulita, la masa rotunda cu scaunele mici cu trei picioare, unde sa le dau ciorba de gaina de batatura cu leustean din gradina, cu mamaliga aburinda, in strachini de pamant si linguri de lemn.
Trimis de vulpe mihaela in 27.03.19 10:44:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Adaugă meniului de la masa cu trei picioare, o porție de fasole făcăluită și un desert: plăcintă de dovleac.
Aș numi-o ”Casa din valea zânelor”!
Felicitări pentru transpunerea într-un asemenea peisaj mirific!
@vulpe mihaela: Și eu s-aduc desertul: un SB fierbinte, garnisit cu dulceață de zmeură, culeasă cu poala din buza pădurii până să dea ursul de ea!
Și seara să depănăm povești întinse-n iarbă, cu ochii la stelele care spuzesc cerul verii!
Că dacă avea crosnie, înseamnă că erau oameni cuprinși, aveau animale, măcar oi!
Frumos și idilic! Păcat că celelalte case nu se refac!
@vulpe mihaela:
Măi, Vulpițo, frumos ai scris, iar imaginația ta (cu rufele întinse, chematul copiilor la masa cu trei picioare, etc., etc.) m-a impresionat tare mult!
Mi-ai adus aminte de mesele copilăriei mele, luate cu surorile și părinții pe o măsuță cu trei picioare și scăunele mici, ambele făcute de tata! Mămăliga aburindă era pusă pe un fund de lemn și tăiată cu ața, după ce tata îi făcea o cruce și binecuvânta mâncarea.
Ehe heeei, ce vremuri frumoase, demult apuse! Acum suntem în epoca digitală, sclavi ai computerului, abia mai avem timp să ieșim în natură!
Felicitări pentru scriere și descriere!
@doinafil: Chiar si eu am mai prins masutele si scaunelele si mamaliga rasturnata... si mie mi-e taaare dor de vremurile alea si de oamenii care nu mai sunt!
@vulpe mihaela: O zonă minunată! Mulțumim pentru semnalare și pentru frumoasele fotografii.
Casa descoperită de voi face parte dintr-un proiect mai amplu de punere în valoare a zonei Bran-Fundata-Moeciu intitulat Poarta Carpaților, atât din punct de vedere peisagistic, cât și din persepctiva promovării activităților meșteșugărești și agricol-pastorale. Căsuța tradițională a fost restaurată cu fonduri elvețiene-norvegiene și face parte dintr-un traseu turistic.
Mai multe amănunte despre proiect, dar și trasee, hărți și alte materiale informative descoperiți accesând următoarele adrese web: poartacarpatilor.ro și cem.ro/downloads.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Alegere traseu nemarcat - Moieciu de Sus — scris în 11.09.24 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cu Ochiul la Panoramă, cu Inima la Tradiție: Amfiteatrul Transilvania — scris în 01.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 O plimbare la Cascada Chișătoarea și Moieciu de Sus — scris în 25.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Drumeții de toamnă — scris în 07.10.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- May.2021 Paşte la Moieciu — scris în 06.05.21 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Amfiteatrul Transilvania — scris în 28.10.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Plimbare prin Poiana Andolia - Moieciu și Fundata — scris în 16.07.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ