ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Natura și omul pe DN 73F: Cheia – Moieciu de Sus

TIPĂREȘTE

Sfârșitul de august a fost o surpriză plăcută pentru mine, am descoperit o zonă minunată a țării noastre, un loc unde natura se împletește în mod fericit cu așezările umane. Este vorba de perimetrul localităților Cheia – Moieciul de Sus, acolo unde cadrul natural încadrează atât de bine casele localnicilor, dar și pensiunile și casele de vacanță. Cazați fiind la Mistral Resort (vezi impresii) am putut explora puțin zona și admira lucrările naturii dar și intervențiile omului.

Din drumul național care străbate Culoarul Rucăr-Bran se desprinde la un moment dat un (fost) drum județean, refăcut și ridicat la rangul de drum național (73F). În dreptul Primăriei Moieciu începem incursiunea în această zonă montană superbă. Ne va însoți în permanență râul Turcu, cunoscut și drept râul Moieciu, care izvorăște din două izvoare situate în pădurile de brazi care încep după Mistral Resort. Râul adună mai mulți afluenți, îl observăm când pe dreapta, când pe stânga, traversează localitatea Bran, ca în final să își verse apele în zona Tohanu în râul Bârsa.

Nici nu parcurgem câteva sute de metri și încep să apară pe ambele laturi ale șoselei case, vile și pensiuni care mai de care mai frumoase. Florile nenumărate cu o cromatică nemărginită și arhitectura de bun gust individualizează anumite clădiri; de asemnea, curțile amenajate cu filigorii, leagăne de tot felul, locuri de joacă pentru copii în stil rustic, ornamente de lemn (fântâni, căruțe, rădăcini decorative) și arbuști ornamentali întregesc imaginea idilică a unor proprietăți. Din loc în loc întâlnim mici magazine cu „de toate” – utile pentru cei care doresc completarea proviziilor ori alte diverse chestii. Înconjurate cu garduri de lemn putem vedea și mici grădini de legume fiindcă în zonă trăiesc și localnicii propriu-zis, nu numai proprietarii de pensiuni și turiștii. Grămezi de lemne așezate ordonat nu lipsesc din curți deși e vară – ele demonstrează faptul că iernile vin devreme aici și gerul poate face flori pe ferestre iarna dacă nu suntem pregătiți.

O parte a satului Cheia e situată pe teren mai plat, înălțimile fiind mult mai departe de axul drumului. Treptat dealurile înalte se apropie și îngustează raza vizuală; pe culmi sunt întinse fânețe și căpițe ordonate linear. Satul a fost inițial o așezare în care creșterea animalelor era ocupația principală a sătenilor, păstoritul încă influențează gastronomia locală (brânza de oaie și pastrama fiind pe primul plan). Cel mai important monument religios cu valoare istorică din zona aceasta este biserica „Adormirea Maicii Domnului” edificată pe o bază veche din secolul al XVIII-lea. Picturile exterioare, medalioane cu sfinți în registrul superior, realizate la începutul anilor 1800, creează o pată de culoare pe fundalul pădurii verzi.

Urmează o zonă ceva mai sălbatică, împresurată de stânci și îmbrăcată în brazi, care se desfășoară pe câteva sute de metri: Cheile Grădiștei. Râul Turcu și-a săpat drum printre stâncile calcaroase formând o trecătoare pe unde astăzi meandrează șoseaua construită de om. Deasupra autoturismului se înalță un perete vertical de rocă, situat la peste 1000 m înălțime, numit Vârful Colțul Cheii. La ieșire din scurtele chei se deschide un drum la dreapta spre marele complex turistic Cheile Grădiștei.

După ce străbatem un mic platou pe care pensiunile și-au făcut loc pe orice petic de pământ disponibil ajungem din nou într-o mică trecătoare împădurită. Aici vom opri 30 minute pentru a admira Cascada „La Chișătoare”, un fenomen natural plăcut ochiului. Puteți identifica rapid locul după podețul de lemn care traversează râul Turcu pentru facilitarea accesului turiștilor (podul s-a cam șubrezit și exista un indicator de „Acces interzis”). Cascada formată de firele de apă ce se preling de la o înălțime de 15-20 m pe mușchi și stâncă seamănă puțin cu surata sa, „celebra” cascadă Bigăr. Mi-am propus să ajung și iarna aici pentru a vedea firele de apă înghețate sub forma unor coloane de cleștar.

După acest mic pas montan intrăm în localitatea Moieciu de Sus, loc în care factorii naturali și-au dat întâlnire pentru a oferi omului condiții ideale de odihnă și relaxare (aer ozonat, natură cât cuprinde, radiații ultraviolete bogate). Unitățile de cazare se înșiră ca mărgelele, una după alta; trebuie să te documentezi asiduu pentru a identifica exact locul care să întrunească exact dorințele fiecăruia. În apropierea virajului la stânga pe Valea Băngăleasa, pe o înălțime se află biserica satului având hramul „Adormirea Maicii Domnului” (și aici avem câteva picturi exterioare).

Mergând spre capătul drumului asfaltat avem permanent în fața ochilor creasta stâncoasă a munților și verdele coniferelor. Garduri de lemn se înșiră pe culmile ce împresoară talvegul văii delimitând bogate fânețe; odăi simple sunt aruncate ici-acolo pe dealuri. Panglica de asfalt se termină în fața barierei care limitează accesul în Parcul Național Bucegi, de aici încolo drumețiile se fac doar pe jos.

Menționez în mod aleatoriu pensiuni, minihoteluri ori vile care mi-au atras privirea: Turnul, Codruț, Podul Turcului, Vraja Muntelui, Cezar, Darius, Millenium, Perla Carpaților, Crăiasa Munților, Arnica, Pui de Urs, Regina Munților și multe altele, mai mici ori mai mari. Încă se mai construiesc diverse clădiri, cu felurite funcțiuni, dar cred că zona a ajuns aproape de maximum de „încărcare umană” pentru a se păstra un echilibru. Am observat și câteva căsuțe vechi, urme ale vechilor așezări pastorale. Anumite imagini se pretează pentru reproducerea în serie, ilustrate minunate ale acestei zone montane.

Omul a încercat să domine natura, dar în zona Cheia-Moieciu de Sus el a reușit doar să se integreze în natură. Respectând natura, ne respectăm pe noi înșine!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.10.16 08:23:29
Validat / Publicat: 05.10.16 13:04:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.

VIZUALIZĂRI: 3651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Firișoarele de apă se scurg pe mușchi și stâncă - cascada „La Chișătoare”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.10.16 14:07:38]
»

@tata123: O zona frumoasa cu peisaje minunate. Daca mai intai am admirat peisajele, ulterior am admirat casele si multitudinea de flori de la geamuri si balcoane. Felicitari, votat cu placere.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.10.16 15:20:16]
»

@tata123: O să încep comentariul meu cu ideea de final: așa este, dacă respectăm natura ne respectăm pe noi înșine și respectăm totodată și generațiile care vor veni după noi și care se vor putea bucura, la rândul lor, de tot ceea ce oferă natura înconjurătoare!

Din păcate, mulți dintre cei care ies în natură, uneori fie și pentru numai 2-3 ore, lasă în urma lor un dezastru greu de imaginat! Am avut în această vară ocazia de a ne plimba în câteva rânduri pe potecile montane și în unele locuri ne-am îngrozit chiar de multitudinea de deșeuri abandonate pe marginea potecilor. Acei inconștienți chiar nu realizează că vor trece poate niște sute de ani până când gunoaiele pe care ei le-au abandonat se vor descompune...

În fine, să revenim puțin și la zona prezentată, un areal superb pe care l-am vizitat și noi în urmă cu câțiva ani și despre care mi-a făcut plăcere să citesc! Și fotografiile sunt reușite, mă fac să mă gândesc tot mai mult la o nouă ieșire în zona Bran-Moieciu. Doar vremea să ne mai ofere câteva zile mai călduțe, preferabil în timpul finalurilor de săptămână! Știu, nici nu sunt pretențios!

Felicitări pentru acest articol, l-am votat cu drag!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.10.16 15:29:11]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru aprecieri. Trebuie să avem grijă de natură, să fim conștienți...

Am citit minighidul ce l-ai dedicat zonei Cheia-Moieciu de Sus, Șimon, Peștera și Măgura (vezi impresii) - bine scris și fotografii superbe de la început de vară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[05.10.16 16:25:31]
»

@tata123:

O zona superba, merita strabatuta des.

Despre om si natura insa este mult de zis, sunt multe de facut, din pacate.

mprofeanu
[05.10.16 20:37:34]
»

@tata123: Frumoasă zona și frumoase poze! Trec pe acolo cel puțin de 5-6 ori pe an mergînd spre Brașov. În chei nu am mai fost de vreo 4 ani dar prin pozele tale mi le-ai readus în minte.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.10.16 21:46:03]
»

@elviramvio: Deocamdată ne bucurăm de natură și (unii dintre noi) încercăm să o menținem curată.

@mprofeanu: Mă bucur că imaginile v-au adus aminte de această zonă minunată.

România are multe zone frumoase, unele puțin cunoscute/promovate și astfel nu prea mulți turiști ajung pe acele meleaguri. În ultimele două luni am făcut drumuri destul de lungi prin țară și, pe lângă obiective mari și arhicunoscute, am observant și altele mai mici, mai isolate, dar care au farmecul lor. Trebuie doar să călătorim fără a ne grăbi până în cele mai ascunse unghere ale României. Curaj!

calatorul
[04.11.16 14:58:13]
»

@tata123: Frumoase locuri, frumoasa prezentare, ca si pozele insotitoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Moieciu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26479291915894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1