GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Recunosc că nu am mai auzit de această formaţie din Tg.Mureş, înregistrarea este din 1975
N-as fi scris acest review, daca nu aflam cu stupoare, ca cei 5 Km de sosea dintre Gradistea de Jos si Gradistea de Sus, s-au deteriorat atat de mult incat cineva a fost nevoit sa faca “cale-ntoarsa”.
Valea Moeciului
Dupa ce-am trecut ca niste argonauti de stancile (Scilla si Caribda?) ce anunta intrarea in chei, incepe adevaratul spectacol al naturii. La Complexul Cheile Gradistei am fost de mai multe ori si am ramas mereu cu o impresie placuta.
In urma cu 5-6 ani, in perioada de "boom” economic si implicit turistic al tarii noastre, am telefonat la o pensiune vestita de la Moeciu. Totul era rezervat pentru o lunga perioada de timp. Amabila, patroana, mi-a recomandat insa o alta pensiune mai mica, ceea ce mi-a dat de inteles ca oamenii de aici din valea Moeciului, se ajuta unul pe celalalt. Anul acesta insa, an de criza, am vazut prin Valea Branului si a Moeciului, tablite cu “pensiune sau vila de vanzare”, imediat dupa sarbatorile de sfarsit de an, semn ca nimic nu e sigur in acest destul de labil sector al tarii, numit turism.
Locul nostru preferat de evadare in natura, dar nu numai al nostru, la sfarsit de saptamana, a fost, ani intregi, valea Moeciului si Complexul Cheile Gradistei. De ce? Pentru aerul curat si pentru bucatele alese pe care le gaseai aici si nu in utimul rand pentru ca Moeciu este o placa turnanta pentru multe alte drumetii, precum cascada Chisatoare, Coltii Tapului, Cabana Padina, Varful Omul sau spre castelul Bran sau Rasnov.
Complexul Cheile Gradistei se afla in localitatea Moeciu, la 30 de Km de Brasov si la 7 Km de castelul Bran. Aici au aparut mai multe constructii, poate prea multe, cocotate pe cele doua dealuri frumos impadurite si dotate din loc in loc cu mici partii de schi sau sanius. Sursele de poluare lipsesc pe-aici, deci valea Bran-Moeciu este una “anti-stress”, un refugiu din fata tumultului citadin. Tot de-aici se pot pune la cale, cateva drumetii montane, dar valea poate fii foarte usor parcursa si cu automobilul. Exista si un heliodrom pentru VIP-uri.
Restaurantul Cheile Gradistei mi-a parut intotdeauna un loc inedit, un "altceva" decat cu ce eram noi obisnuiti. O imbinare fericita intre modern, pe dinafara si traditional, pe dinauntru. O minicascada interioara, intregeste farmecul locului. Apa ei se varsa intr-un lac, plin cu ratuste. Complexul e un loc ideal pentru relaxare, conferinte, nunti, botezuri, onomastici, team-building-uri sau petrecerea sarbatorilor Craciunului sau pentru Revelion… Parcarea este generoasa, mancarea e multa si variata, desi preturile sunt ceva mai mari ca-n alte locuri. Mi-a placut mai ales aranjamentul naturist al restaurantului, format din mult lemn, piatra si apa. Iarna sau vara, o plimbare pana la mini-cascada numita Chisatoare, te intoarce pe bancile liceului la orele de fizica, atunci cand profu’ iti explica ca apa are doua forme de agregare, una mai spectaculoasa decat cealalta, solida si lichida. De la Chisatoare, in 6 ore esti pe Varful Omu, daca ai o conditie fizica buna. La cabana Omu, am urcat de doua ori, odata pe aici si a doua oara pe Valea Cerbului, din Busteni. Acolo, pe Omu, la peste 2500 metri inaltime, pe creasta golasa a muntelui, pentru o vreme, ma simteam cel mai “măreţ” om din ţară, chiar daca imi iesea limba de-un cot si mai aveam inca mult drum de facut cu rucsacul in spate, pana inapoi, la “civilizatie”. Iarna insa, drumul pana la varful Omu e periculos, uneori interzis din pricina avalanselor si unor accidente ce s-au petrecut aici cu turisti prea temerari. Inainte si dupa mini-cascada Chisatoarei, aflata la cativa Km de Complexul Cheile Gradistei, gasesti o sumedenie de vile si pensiuni dar si cateva case de vacanta de-ale unor oamenilor cu dare de mână, care au gasit un mijloc normal (pentru ei) de-a evita ambuteiajul de week-end de pe DN1, helicopterul personal! Văile Moeciului si a Branului au o pozitie naturala privilegiata, fiind situate intre doua masive spectaculoase, populare si foarte umanizate ale tarii noastre - Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului. Nu e putin lucru sa te scoli dimineata si sa admiri un rasarit de soare printre culmile masive ale Bucegilor si un apus de soare printre cele crenelate, precum zimtii unui fierastrau, ale Pietrei Craiului.
Iata si cateva informatii practice practicate de restaurantul Cheile Gradistei
- Ciorbe de vacuta, de pui, de zarzavat, de fasole-intre 6,5 si 9 lei
- Gratar de pui, curcan sau porc, cu garniturea de pireu, cartofi natur, pilaf si salata asortata- 22-35 de le
- Pastravi prajiti cu garnitura, sarmale cu mamaliguta-35-38 lei
- Muraturi excelente, paine de casa si vin rosu la carafa (12-14 lei)
- Cafele de diferite feluri - inte 4 si 6 lei
Asadar, pofta buna si poftiti la drumetie!
@Web 13, poate gasesti te rog, o melodie asortata cu o zi de iarna la Moeciu, mersi!
Trimis de dorgo in 22.10.13 07:12:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@all
Multumesc "big-boss"-ului, webilor, consilierilor si uzerilor veterani sau new-entry, care au contribuit prin punerea in pagina a textelor, imaginilor, muzica, voturi, felicitari si cuvinte de incurajare, sa devin PRETOR. De-acum, daca-mi permiteti, imi iau o scurta vacanta de la scris. Numai bine tuturor!
Ia uite domne, n-am fost atent să văd dacă nu cumva tocmai votul meu te-a săltat de 4 milioane de puncte, să fi știut și eu la ce ispravă am fost complice!
@dorgo:
Wauu... 4 mil...
Felicitari domnule. Asta inseamna munca nu joaca.
@dorgo: Defineste scurta dom'doctor. Ca si G.B. ne zicea ca intra in silenzio stampa si il tinea doar o zi, doua.
Oricum, sincere felicitari!
@mirmicu:
Pana sa iti raspunda el, imi dau si eu cu parerea.
Cred ca omul nostru are suficienta experienta de viata sa poata face diferenta intre una scurta si una lunga (despre pauze vorbesc). Si in plus " pauzele mici si dese, sunt cheia marilor succese ".
@Diaura: N-am vrut sa fiu sarcastica. S-a vrut o glumita. M-am gandit doar, cunoscandu-l, ca nu va rezista mult pe "tusa".
@mirmicu:
Ooo... dar nici vorba sa te fi inteles gresit. Am gustat gluma ta si am continuat.
@mirmicu: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume ETC.) ... Nu are cont pe AFA !!!!!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: te rog frumos @Web 13 (merci beaucoup!), sa schimbi melodia din antetul reviewului "Vinul de Burgundia" cu o melodie de pahar frantuzeasca haioasa, pe care incerc sa v-o traduc...
youtube.com/watch?v=3qps1leSlT4
"Recunosc că nu am mai auzit de această formaţie din Tg. Mureş, înregistrarea este din 1975"
Eu "am prins" aceasta forrmatie Dentes a studentilor "dinţari", de la Fac. de Stomatologie de la IMF Tg. Mures, (cantau mai ales la balul bobocilor), cand eram si eu pe-acolo invatacel. "Iarna pe ulita" este o melodie reprezentativa a lor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Alegere traseu nemarcat - Moieciu de Sus — scris în 11.09.24 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cu Ochiul la Panoramă, cu Inima la Tradiție: Amfiteatrul Transilvania — scris în 01.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 O plimbare la Cascada Chișătoarea și Moieciu de Sus — scris în 25.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Drumeții de toamnă — scris în 07.10.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- May.2021 Paşte la Moieciu — scris în 06.05.21 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Amfiteatrul Transilvania — scris în 28.10.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Plimbare prin Poiana Andolia - Moieciu și Fundata — scris în 16.07.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ