ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O plimbare la Cascada Chișătoarea și Moieciu de Sus

TIPĂREȘTE URM de aici

În ultima zi din excursia noastră în zona Fundata am făcut o plimbare în Moieciu de Sus și având în vedere că se află lângă drum ne-am oprit și la Cascada Chișătoarea. Prima impresie despre zonă a fost făcută de sus din DN73 de la un superb punct de belvedere. Există o porțiune de șa montană pe care trece șoseaua de unde se vede atât Moeciu de Jos, Cheile Grădiștei și Munții Bucegi, cât și Piatra Craiului de cealaltă parte.

Acces Moeciu de Sus

Superba zonă turistică se accesează din drumul național DN73 Brașov-Pitești. Mai exact după Bran în direcția Pitești și după ce intrăm în comuna Moieciu de Jos urmează un indicator pe partea stângă 73F.

Părăsim Moieciu de Jos, satul Cheia și urmează un prim obiectiv turistic realizat de natură Cheile Grădiștei. Trecem de acesta și acolo de unde auzim chiș, chiș ???? se află Cascada Chișătoarea pe partea dreaptă a drumului dincolo de pârâul Turcului. După vizită în scurt timp vom ajunge la următorul obiectiv turistic creat de această dată de mâna omului Moieciu de Sus.

Despre comuna Moieciu

Comuna din județul Brașov (din 1968) are în componență localitățile Moieciu de Jos, Sus, Cheia, Peștera, Drumul Carului și Măgura. Suprafața totală a comunei are aproximativ 95 kmp, și 5000 locuitori (2011).

Din punct de vedere geografic comuna se află în culoarul depresionar Bran-Câmpulung Muscel în imediata apropiere a munților amintiți (mai sus la acces zonă), Bucegi și Piatra Craiului.

Conform istoric în perioada ocupației romane tot pe aici era drumul comercial între Cumidava (Râșnov) și Jidava (Poenari de Muscel)

Ca să n-o mai lungesc în perioada comunistă locuitorii comunei Moeciu (din cei care nu făceau naveta la vreo fabrică din orașe) se ocupau de agricultura de munte, creșterea animalelor și datorită faptului că edilii comuniști de atunci din motive organizatorice și specifice nu reușeau să realizeze o colectivizare în această zonă mare parte a bogățiilor au rămas sătenilor. În consecință în această zonă a existat o bunăstare materială față de alte zone din țară.

Faptic se poate observa în prezent această bunăstare și înflorire turistico-economice, proprietarii de pensiuni-hoteluri nu se încurcă cu prețuri reduse, oricum iarna-vara e plin, și probabil din acest motiv n-o să mă vedeți nici pe mine prea des pe acolo ????

Vizita noastră

Am povestit că prima dată mi-am făcut o idee de sus din acel loc de belvedere. În Moieciu de Jos nu am făcut opriri nici măcar la filtrul de poliție care nu ierta nici un șofer care cobora dinspre Moieciu de Sus, erau verificați atât cu tester alcool cât și cu drugtester. Câțiva erau deja opriți definitiv probabil cu niște dosare penale în derulare și dădeau telefoane...

După ieșire din sat Cheia am făcut o scurtă oprire la Cheile Grădiștei o realizare a naturii excepționale și o realizare a omului în formă de complex la fel de excepțională dar bineînțeles cu prețurile pe măsură.

Cascada La Chișătoarea se poate observa din drum pe partea dreaptă dincolo de pârâul Turcului. Turistul care nu știe de acest obiectiv îl poate rata, nu este de dimensiuni mari și nu prea iasă în evidență. Totuși este un obiectiv rar în zonă și face parte din rezervație, în consecință o oprire este obligatorie având în vedere că s-au amenajat și parcări. Un coș de gunoi amenajat a fost făcut țăndări de un urs, ambalaje goale pe jos și labe de urs se vedeau în noroiul de lângă.

Cascada în sine nu curge mai mult apa se prelinge pe o stâncă modelată de vreme și natură. Stânca este mai mult lată decât înaltă. Cred că firicelele de apă se preling de la o înălțime de maxim 10 m. Pe alocuri stânca este îmbrăcată în mușchi verde. Cât am stat acolo s-a mai oprit o mașină. Alte 50 au trecut și nici măcar nu au încetinit. Așa cum povesteam locul de parcare era amenajat dar nu am văzut nici un panou privind câteva informații despre nume, obiectiv, etc.

Pe urmă a urmat plimbarea în Moieciu de Sus. Satul a fost destul de animat în ziua vizitării. Relieful satului și peisajul văzut face toți banii. Ce se poate face aici? Tot ceea ce oferă un turism rural. Începând de la cazare și masă fie într-un loc modern fie într-un loc mai tradițional, se poate vizita biserica istorică, anumite gospodării mai vechi, se poate face ciclism, echitație, drumeții. Un panou din centrul satului ne îndeamnă la parcurgerea traseului ecoturistic nr. 9: La Amfiteatru. Uităndu-mă puțin pe hartă practic se face un circuit pe dealurile din jur și se înconjoară toată zona din Moieciu de Sus până la Cheile Grădiștei și retur pe versantul vecin. Traseul are o lungime de 10 km și o diferență de altitudine de 900-1200 m. Există și alte trasee mai lungi cu plecare de aici din satul Moieciu de Sus.

Noi doar am urcat puțin pe dealurile din jur și am vizitat și biserica Adormirea Maicii Domnuluicare se află deasupra satului. Biserica a fost zidită în 1837 din piatră. Bineînțeles înainte de 1837 a existat în acest loc o bisericuță din lemn. Doi ani au durat lucrările de construcție, iar primele renovări mai ample au avut loc între anii 1953-1957. Ultimele lucrări de renovare au avut loc în 2012, astfel la momentul vizitei aveam impresia că am ajuns într-o biserică nouă. Se poate ajunge și cu mașina pe ulițele care urcă până la ultima casă de pe deal dar am ales niște scări amplasate foarte pitoresc prin vegetația înverzită a satului.

M-a încântat foarte mult această vizită, recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 25.06.23 22:03:51
Validat / Publicat: 26.06.23 06:54:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.

VIZUALIZĂRI: 1753 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cascada Chișătoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.06.23 07:50:21]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[26.06.23 07:54:14]
»

@AZE: Tare-mi place când citesc un review prin locuri în care am mai fost. Am făcut Paştele la Moeciu de Sus în 2021 la Guliver Resort Mountain pe Drumul Carului. A fost foarte reuşit din toate punctele de vedere: cazare, masă dar în primul rând natură. Din resort vedeam şi Piatra Craiului şi Bucegii încă albi de zăpada. Ca şi tine am fost la Fundata, Şirnea, Cheile Grădiştei dar la cascada Chişătoarea nici nu am fost, nici nu auzisem de ea. În schimb, o altă cascadă din Arieşeni, Apuseni, Pişoaia, mai spectaculoasă cu o cădere de apă de 18m, are un nume la fel de popular. Foarte frumoase poze.

AZEAUTOR REVIEW
[26.06.23 07:58:04]
»

@webmaster: Mulțumesc

liviu49
[26.06.23 07:59:21]
»

Ma bucur ca se mai gasesc turisti sau calatori prin zona Moieciu care iau in serios cele scrise de mine in urma cu ceva ani despre cascada Chisetoarea. Sunt convins ca cei mai multi trec fara a se gandi sa opreasca si la aceasta minune a naturii. Probabil ca se grabesc spre un pat sau o mancare in pensiunile din Moieciu. Pacat ca ignoram ceea ce natura a creat special ca noi oamenii (efemeri totusi pe aceste meleaguri) sa ne bucuram de munca ei si care vor dainui vesnic. Asta daca nu cumva tot noi oamenii vom reusi sa distrugem ce a creat natura.

Numai bine si calatorii placute!

nicole33
[26.06.23 08:30:00]
»

@Michi:

Ca şi tine am fost la Fundata, Şirnea, Cheile Grădiştei dar la cascada Chişătoarea nici nu am fost, nici nu auzisem de ea.

Nu-i bai, nici eu nu auzisem de această micuţă cascadă cu un nume amuzant, dar atât de sugestiv pentru sunetul produs de căderea de apă, dar am reuşit să o văd şi filmez în octombrie 2021, când am ajuns pentru a nu ştiu câta oară în zonă.

Cu toate acestea, pe AFA există totuşi trei articole strict despre Cascada La Chişătoare: amfostacolo.ro/hotel9.php ... oieciu&id=23210, cel mai recent fiind cel scris de mine.

nicole33
[26.06.23 08:44:39]
»

@AZE:

Frumoasă plimbarea voastră şi frumoasă prezentarea acestor locuri atât de des vizitate de turişti.

Cascada La Chișătoarea se poate observa din drum pe partea dreaptă dincolo de pârâul Turcului. Turistul care nu știe de acest obiectiv îl poate rata, nu este de dimensiuni mari și nu prea iasă în evidență.

Din mersul maşinii ai toate şansele să o ratezi, dacă nu ştii de existenţa ei şi nu o cauţi în mod special, neexistând niciun panou care să-ţi atragă eventual atenţia.

Am fost şi eu acolo (vezi impresii), dar am ajuns pe jos în plimbare plecând din satul Cheia. Tot aşa, maşinile circulau pe şosea fără măcar a încetini când treceau prin dreptul cascadei.

Cascada în sine nu curge mai mult apa se prelinge pe o stâncă modelată de vreme și natură.

Debitul cascadei variază mult în funcţie de anotimp. După o perioadă cu precipitaţii abundente şi căderea de apă este mai bogată.

Îmi doresc să ajung acolo şi iarna să o văd îngheţată.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.06.23 10:19:27]
»

@AZE: Parcările s-au amenajat anul trecut, din păcate încă lipsesc panourile indicatoare/informative. Nici podul de lemn nu mai există, iar frunzele de brusture au năpădit baza „cascadei” . Poate e mai bine că nu se mai permite accesul chiar până la cascadă, declarată rezervație bio-geologică, terenul era destul de alunecos.

Cascada aflată la 900 m altitudine constituie o curiozitate naturală în această zonă, la această înălțime. Apa a dizolvat calcarele de pe traseu creând alte depuneri de carbonat de calciu sub formă de travertin în zona căderii.

Vă puteți opri câteva minute în zona firișoarelor de apă pentru a admira opera Naturii, mai ales dacă prindeți un debit crescut. A se vizita doar dacă sunteți cazați în acest areal peisagistic spectaculos!

crismisPHONE
[26.06.23 13:38:05]
»

@AZE: Foarte frumoasă zona, am ajuns și noi de mai multe ori pe-acolo, ultima oară în minivacanța de 1 Mai. La Amfiteatrul Transilvania se poate drumeți, dar se poate urca și cu mașina (chiar și cu gardă mai joasă), deși o bună parte din drum este forestier. Peisajele de sus sunt deosebit de frumoase, nouă ne-a plăcut mult mai mult decât la Cheile Grădiștei. Se poate face un traseu cu grad mic de dificultate, practic o plimbare pe platou, există și un restaurant unde am mâncat binișor și câteva spații de cazare (pe care le-am avut cândva în vizor, însă nu reușeam neam să prind liber, iar între timp mi-a trecut).

Cât despre cascada cu pricina... Am oprit, cum să nu?! O văzusem pe Google Maps și mă amuzase numele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, liviu49, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Moieciu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066532850265503 sec
    ecranul dvs: 1 x 1