ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Palatul Mogoşoaia, un loc minunat

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Într-o zi însorită din aprilie 2008 am luat drumul Bucureştiului, pe A1, dar nu am intrat în capitală ci am ieşit de pe autostradă pe centură, la stânga, am mers până la Chitila, unde am intrat pe Şoseaua Banatului şi apoi am făcut la dreapta, pe drumul de centură Chitila-Mogoşoaia. La capătul acestuia, am făcut la stânga, pe DN1A Bucureşti-Târgovişte şi, după aproximativ un kilometru, luându-ne după un indicator, am intrat la stânga, pe drumul ce duce la Palatul Mogoşoaia, ţinta călătoriei noastre.

Am lăsat maşina pe un drum lateral de la intrarea în complex, pentru că parcarea era plină. De la intrare, se parcurge o alee de vreo două sute de metri şi se ajunge la poarta prin care se intră în curtea palatului. Poarta se deschide prin turnul cu foişor, care străjuieşte pe latura de est incinta palatului.

Înainte de intrare, în stânga acesteia, plasată în exteriorul incintei palatului, se află biserica "Sf. Gheorghe”, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, al cărui tablou votiv, evident, se află în interiorul bisericii. Tot aici se găseşte mormântul lui George Valentin Bibescu, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, vestit pilot, fondator al aeroportului Băneasa. El i-a dăruit palatul Mogoşoaia soţiei sale, Martha Bibescu, aceasta fiind cea cae l-a restaurat în forma în care o cunoaştem astăzi.

Palatul a fost construit de către Constantin Brâncoveanu, în stilul ce mai târziu a fost consacrat drept "brâncovenesc", la cumpăna secolelor XVII-XVIII, pe nişte terenuri cumpărate de la văduva unui boier, pe nume Mogoş, de unde şi numele palatului. Mai târziu în secolul al XIX-lea, palatul a fost cumpărat de familia Bibescu.

De-a lungul timpului, palatul a suferit destule distrugeri şi jafuri, ultimul în 1949, când a fost trecut în proprietatea statului, motiv pentru care, în prezent, el nu mai deţine obiecte proprii, acestea provenind din donaţii şi transferuri.

Complexul cuprinde mai multe construcţii, dintre care, bineînţeles, palatul este cea principală, fiind structurată pe trei niveluri. Subsolul este o pivniţă cu tavanul format din patru calote emisferice dispuse în jurul unui stâlp central. Parterul conţine câteva camere modeste şi alte spaţii destinate odinioară servitorilor. Etajul cuprinde spaţii destinate apartamentelor familiei şi holurile de recepţie a oaspeţilor, în prezent amenajate ca săli de exponate ale sărăcăciosului muzeu de aici.

Spre curtea interioară se deschide un pridvor cu arcade şi decoraţiuni florale, la care se ajunge direct din curte pe o scară, iar spre lacul Mogoşoaia, pe malul căruia se află palatul, se deschide o logie în stil veneţian, influenţă a arhitectului veneţian angajat de Martha Bibescu la renovarea palatului.

În stânga intrării, cum priveşti dinspre palat, se află bucătăria (cuhnie, cum se numea pe vremea lui Brâncoveanu), iar de cealaltă parte casa de oaspeţi.

În spaţiul dintre palat şi lac este amenajată o frumoasă grădină în stil florentin, care coboară în trepte spre malul lacului.

Complexul mai cuprinde nişte sere, vechi de peste 100 de ani şi, ceva mai departe, capela ce adăposteşte mormintele familiei Bibescu, inclusiv ale prinţilor Mihai şi George Basarab Brâncoveanu, căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial în misiuni de luptă ca piloţi pe avioane de vânătoare.

În această zonă se întinde un parc în care poţi veni să stai pe iarbă la soare, să te plimbi, sau pur şi simplu să visezi.

După ce am petrecut câteva ore plăcute, am părăsit palatul Mogoşoaia, cu convingerea că vom reveni aici când lucrările de renovare se vor fi sfârşit şi muzeul de artă brâncovenească va fi fost complet amenajat.

Am ieşit cu greu din locul unde lăsasem maşina pentru că, între timp, numărul vizitatorilor crescuse considerabil şi mulţi dintre ei voiau cu orice chip să intre cu maşinile, în ciuda evidenţei că nu mai era loc.

Drept pentru care, pentru a ne alunga stresul creat de ambuteiaj, am încheiat ziua la complexul comercial Băneasa, pentru o şedinţă de shopping.

Vă asigur că merită să vă petreceţi o zi la Mogoşoaia, de preferat vara, deşi sunt convins că şi iarna zona are farmecul ei.


[fb]
---
Trimis de Costi in 04.02.10 10:16:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5381 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aleea spre intrarea în palatul Mogoşoaia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3000 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

lizuk
[04.02.10 10:18:47]
»

De multe ori cei care stau in alte localitati ne arata locuri frumoase de vizitat din orasul nostru. Merci de idee!

CostiAUTOR REVIEW
[04.02.10 11:07:32]
»

@lizuk

Şi când te gândeşti ce uşor se ajunge din Bucureşti la Mogoşoaia... mă rog, abstracţie făcând de trafic: Calea Griviţei, bd. Bucureştii Noi, DN1A (şoseaua Bucureşti-Târgovişte) şi gata.

Dar, aşa e, lucrurile mai aproape de noi trec mai uşor neobservate, ba uneori şi cu fiinţele de lângă noi se întâmplă aşa...

Pentru WM99, o rugăminte de a ataşa melodia de aici:

http://www.trilulilu.ro/AliaX/ea5dac2af026e0

lizuk
[04.02.10 11:11:43]
»

Si de-ai stii cat de usor se ajunge de la mine de acasa, din Chitila, in Mogosoaia... Ce sa mai, ai dreptate cu ce ai scris mai sus. Sa stii ca a fost un sincer "merci de idee", mai ales acum ca vad si pozele, abia astept o zi mai calduta sa ajungem si noi acolo

Diaura*
[04.02.10 13:11:47]
»

Frumos loc si buna idee pentru un weekwnd la primavara.Am apreciat si descrierea si imaginile.

Lizuk , sa verificam daca se poate vizita in aceasta perioada.Stiu ca acolo se toarana un film acum.

CostiAUTOR REVIEW
[04.02.10 13:25:41]
»

@Diaura

Cred că este vorba de serialul Aniela, de pe AcasăTV, primul serial romănesc de epocă, cu Adela Popescu.

Repet rugămintea pentru WM99, de a ataşa melodia de aici:

http://www.trilulilu.ro/AliaX/ea5dac2af026e0

webmasterXY*
[04.02.10 15:15:02]
»

Atasat coloana sonora aleasa de tine Costi.

Pe viitor va rugam sa aveti puntzintica rabdare la atasarea melodiilor, ne-am hotarat ca aceasta procedura sa o "executam" pe seara

Multumim de intelegere!

iriss27
[22.03.10 09:24:50]
»

Superb review, superbe poze! Felicitari!

As mai adauga, ca acum, primavara, padurea din spatele palatului este plina de albastrele!

Kyandra
[22.03.10 20:45:29]
»

Si eu as mai adauga ca pe la inceputul lunii iunie, aleea cu tei de la intrare cred ca miroase pana in Bucuresti)))))

Ca sa nu mai zic de un apus de soare pe lac...

magdalena
[18.10.10 11:22:01]
»

O descriere foarte frumoasa facuta acestui palat pe care am avut si eu prilejul sa il vad, din fericire se terminase renovarea!

As adauga faptul ca acum casa de oaspeti este transformata in restaurant.

Acest loc este frumos atat primavara, cum observ din fotografii, cat si in celelalte anotimpuri. Noi abia am fost, dar cred ca si iarna are un farmec aparte.

Eu recomand sa fie vizitat duminica, astfel se evita neplacerile cauzate de aglomeratia de pe sosea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, Diaura*, Dragoș_MD, iriss27, Kyandra, lizuk, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056996822357178 sec
    ecranul dvs: 1 x 1