GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica 'Sfintii Ingeri' (Romanii de Jos) – monument istoric brancovenesc
Aceasta bisericuta, pe care o intalnesti in drumul spre Manastirea Hurezi, ctitorita de staretul acesteia, Dionisie Balacescu (infatisat in tabloul votiv alaturi de Constantin Brancoveanu III, voievodul Constantin Nicolae, precum si de calugarii Hurezilor) ar putea trece neobservata daca nu ai remarca portile masive din lemn pe partea stanga cum te indrepti spre bolta de intrare in Manastire.
Fiind toamna, curtea era aramiu colorata cu frunzele copacilor partial dezgoliti, imprimand bisericii un aer autumnal.
Biserica, declarata monument istoric, inaltata la 1700, este una simpla in exterior, alba, cu un brau colorat ce desparte registrul inferior de cel superior si este lipsita de turla.
Pridvorul deschis al acesteia este unul inedit, in forma ovala, cu baza pietruita si cu barne din lemn pe care se sprijina acoperisul.
Interesant este si faptul ca zidul ce desparte pronaosul de naos este partial dezgolit, tocmai pentru a patrunde lumina in interior, deoarece in naos nu exista decat trei ferestre dispuse asimetric (una pe stanga si una pe dreapta), intrarea in naos facandu-se pe sub o arcada sprijinita pe doua coloane pictate in stil brancovenesc cu motive florale.
Pictura bisericii executata in 1757 are o paleta coloristica foarte bogata, nici-un colt nefiind lasat nepictat. Poarta de intrare in altar este deosebita de cele pe care le-am ntalnit la alte biserici, viu colorata, iar iconostasul este cel original.
Cand am ajuns noi aici, pentru a acorda o clipa de regaz sufletului nostru, in biserica rasuna o cantare divina, care avea darul de a invita la rugaciune si meditatie, amintindu-mi de biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie brancoveneasca (click aici).
Daca la Manastirea Hurezi contempli in primul rand realizarea arhitecturala brancoveneasca a intregului lacas de cult, aici, la biserica Sfintii Ingeri, simti ca te poti reculege, aceasta functionand ca biserica sateasca (apartinand de Romanii de Jos), insa ar putea fi considerata ca facand parte din ansamblul monahal al Hurezilor prin faptul ca Dionisie Balacescu, egumen al Manastirii Hurezi s-a invrednicit sa construiasca o alta biserica in apropierea acesteia.
Trimis de magdalena in 08.11.10 16:07:03
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am primit cadou de la nepoata mea pe care am trimis-o in mini-vacanta la Valea Mariei un foarte frumos ulcior din ceramica de Horezu... este foarte frumos! mi-am reamintit de el citind review-ul tau scris cu multa sensibilitate. felicitari!
Da, frumos, cand am fost noi acum vreo 2 saptamani era inchisa! Dar cu siguranta vor mai urma si alte incercari! Felicitari si... puncte, fireste!
Nu ati pierdut timpul deloc in excursia voastra, va felicit pentru asta.
M-ai reintrodus in atmosfera, in seara asta m-a dus sotia din nou la biserca, la mostele sarbatoritilor de azi...
cred ca ti-a prins bine excursia, la noi s-a inchis sezonul... am ramas doar cu cititul.
N-am ajuns aici, felicitari pentru povestire!
Pozele sunt deosebite!
Am observat-o si am trecut pe langa ea cand am vizitat manastirea Hurezi! Noi n-am mai avut timp si pentru vizitarea ei dar acum o descopar virtual. Felicitari pentru descriere!
Eu inca nu AmFostAcolo, dar cand m-oi duce, am un ghid excelent. Review-ul tau.
Am trecut de 10 ori cel putin pe acolo dar nu m-am oprit sa vizitez.
Stilul brincovenesc este un stil aparte si foarte frumos, il gasim in mai multe zone ale tari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Oltenia de sub munte - magia energiilor renăscute pe tiroliene și trovanți — scris în 08.08.22 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O plimbare în orașul Horezu — scris în 03.10.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Biserica veche din Măldărești — scris în 26.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Arnota și Bistrița două frumoase mănăstiri din Oltenia de sub Munte — scris în 27.10.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Schiturile Olteniei – „44 de Izvoare” și „Păpușa” — scris în 03.02.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 La plimbare prin Costeşti, atât cât ne-a permis vremea — scris în 29.10.18 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Relaxare cu Ghiţă şi Sofia [Centrul de echitaţie ˝Cuib Liniştit˝ Chiceni, Tomşani, VL] — scris în 26.06.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ