ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cheile Oltetului si Manastirile Bistrita, Arnota si Hurezi

TIPĂREȘTE

Aflati in concediu, cazati fiind la Pensiunea Castania, despre care am scris un review aici am pornit in dupa-amiaza sosirii noastre, dupa ce ne-am lasat bagajele in camere si bineinteles dupa ce am servit masa de pranz, sa vizitam Cheile Oltetului si sa vedem ce program de vizitare exista la Pestera Polovragi, situata a circa 300 de metri de la intrarea in chei. Ne-am plimbat in Cheile Oltetului pana la Pestera Polovragi. Am vazut ca la pestera exista un program de vizitare 10-18, ultima plecare cu ghid fiind la ora 16,30.

Stiam ca se poate escalada muntele spre cetatea dacica de deasupra Pesterii Polovragi.

Am cautat semnul banda rosie pentru ca citisem despre traseul de circa 20 minute prin padure spre ruinele cetatii dacice, dar nu am reusit sa ne dam seama pe unde ar trebui sa mergem. Am intrebat apoi pe cineva care parea a fi din partea locului, dar din cele descrise de el era vorba despre traseul spre Crucea lui Ursache si nicidecum spre ruinele cetatii dacice unde doream noi sa ajungem. Oricum, eram abia in prima zi, venea seara si ne-am intors spre pensiune, gandindu-ne ca mai sunt destule zile si ca vom avea timp sa facem si acel traseu.

A doua zi am pornit spre Rezervatia trovantilor, despre care am postat un review aici, apoi spre mai multe manastiri.

Prima manastire vizitata a fost Bistrita, situata in localitatea Costesti, foarte aproape de Rezervatia trovantilor. Am ajuns acolo intr-o zi de sarbatoare, era slujba mare, pe noi ne-a impresionat in mod negativ “ceata” de cersetori din parcare, de la poarta si de pe alei, care doreau cu orice pret sa se afirme si sa-si etaleze “defectele”… In sfarsit, la aceasta manastire au fost mai multi cersetori decat in alta parte.

Pentru ca slujba s-a prelungit si nu am reusit sa ajungem la Pestera liliecilor (acolo se mergea cu o maicuta drept ghid, dar numai dupa terminarea slujbei), ne-am propus sa mergem mai departe, la Manastirea Arnota, despre care am postat un review separat aici. Motivul a fost ca despre Manastirile Bistrita si Hurezi s-a tot scris, dar despre Manastirea Arnota nu exista pe site nici o povestire.

De la Manastirea Arnota ne-am intors spre Manastirea Bistrita, slujba nu se terminase inca, deci nici maicuta nu ne putea fi ghid pana la Pestera Liliecilor, asa ca am pornit mai departe spre Manastirea Hurezi.

Aici am vizitat atat curtea manastirii, biserica, cat si muzeul din curte care adaposteste o colectie de obiecte si icoane brancovenesti din secolele XVI-XVIII.

Muzeul este la etaj, in vechea locuinta a lui Constantin Brancoveanu pe care o folosea atunci cand venea la Hurezi. In muzeu am admirat icoane aurite, patru din ele fiind icoane imparatesti datand din 1694, candele brancovenesti din argint, vesminte preotesti din perioada 1692-1872 si un candelabru brancovenesc. Exista, de asemenea, Biblia lui Serban Cantacuzino din 1688 si doua exemplare din Evanghelia de la Snagov din 1697. Intr-una din sali exista (in copie) un document din 1711 care se referea la zestrea Manastirii Hurezi, cea mai bogata din toata Tara Romaneasca, la acea data.

In muzeu nu era permis fotografiatul, existau camere de luat vederi peste tot, la intrare o maicuta care citea o carticica de rugaciuni si privea un monitor urmarind tot ce se petrecea in interiorul muzeului. Nu am facut fotografii din dorinta de a nu fi tratati drept lipsiti de respect si “pacatosi”, iar la plecare ni s-a oferit o revista cu profil religios.

Am plecat apoi spre localitatea Horezu, la intrare erau multe magazine cu obiecte din ceramica si am oprit sa cumparam suveniruri pentru noi si pentru prietenii de acasa.


[fb]
---
Trimis de ascent in 20.10.10 22:31:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cheile Oltetului - grote in peretii calcarosi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2800 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

raoulp55
[20.10.10 22:46:00]
»

O incursiune frumoasa, in spatiul monahal oltenesc...

magdalena
[21.10.10 08:20:40]
»

Ati vizitat zone frumoase, sper sa am si eu parte de o vreme cat de cat bunicica.

Intr-adevar, sunt momente in care poti face fotografii, alteori nu. Mie mi s-a intampla deseori sa cer acordul preotilor sau maicutelor prezente si constat cu surprindere ca ma lasa. Poate de aceea am fotografii, acolo unde fotografiatul nu este permis.

ascentAUTOR REVIEW
[21.10.10 10:27:33]
»

@magdalena - nu am indraznit sa intrebam, dar cred ca nu ne-ar fi dat voie pentru ca in muzeu erau niste valori inestimabile. Ne-au intimidat si camerele video amplasate in fiecare camera a muzeului...

georgiana
[21.10.10 14:04:28]
»

Mi-a placut decrierea. Si noi am fost acolo, in luna aprilie. Dar nu erau deloc turisti, cam pustiu.

valimi
[21.10.10 14:32:36]
»

N-ai pierdut deloc vremea prin Oltenia, ai avut si de unde alege...

Vot cu SB.

ascentAUTOR REVIEW
[21.10.10 15:03:25]
»

@georgiana - pana acum am preferat lunile de vara, suntem mai "frigurosi" din fire...

@valimi - cred ca in "Oltenia de sub munte" asa cum se mai numeste zona aceea nu te plictisesti si ai ce vedea 10 zile, nu 5 cum am stat noi.

Multumesc pentru aprecieri!

corinne
[21.10.10 20:56:33]
»

Saptamana trecuta am ajuns si eu, de sarbatoarea maicii Parascheva la manastirea Bistrita si am observat cercetorii care se inghesuiau pe langa noi si nu ne dadeau pace. Din cauza aceasta nu stiam cum sa plecam mai repede, sa nu pateasca ceva masina in parcare. (deci nici n-am indraznit sa vrem sa vizitam Pestera Liliecilor)

La manastirea Hurezi am ajuns dupa-amiaza cand nu era slujba si muzeul nu era deschis.

Felicitari pentru descrierea manastirilor!

biancuta
[22.10.10 10:57:45]
»

Frumoase locuri! Eu inca nu am ajuns acolo. Mi-a placut descrierea ta! Felicitari!

ascentAUTOR REVIEW
[04.11.10 22:18:40]
»

@corinne si @biancuta - multumesc!

magdalena
[04.11.10 22:54:12]
»

@ascent, in genere nu se permite fotografiatul pentru ca blitz-ul poate dauna icoanelor, cel putin acesta este motivul pe care eu l-am intalnit, si atunci ti se poate preciza sa faci poze fara blitz.

Sigur ca nu intotdeauna indraznesti sa intrebi... , depinde de starea de spirit si de circumstante.

hlli
[04.11.10 23:03:45]
»

As mai vrea sa adaug ca la manastirea Bistrita, in zilele de sarbatoare este de regula foarte multa lume.

Marea majoritate a credinciosilor vin pentru a se inchina la moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, moaste aduse de ctitorul manastirii Barbu Craioveanu. Multi oameni bolnavi incurabili, ce s-au inchinat si rugat la moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, s-au vindecat. Pe sub moaste, printr-un loc mic si strimt, un om poate trece in pozitie aplecat cit mai mult, tiris chiar, sprijinindu-se pe miini si genunchi. Nu sunt o miniona... din contra... si apoi, un genunchi nu imi este chiar foarte sanatos... am zis ca nu voi reusi, ca este ceva imposibil de trecut pe sub moaste... Si totusi, cu dorinta in suflet si cu ajutorul lui Dumnezeu, mi s-a parut pe final ceva extrem de usor. Asa am si plecat de la manastirea Bistrita, cu sufletul usor, parca mi se luasera multe din ginduri si din framintari, cu credinta ca Sfantul Grigorie Decapolitul chiar face minuni.

Sa mergeti la manastirea Bistrita si sa va inchinati Sfantului Grigorie Decapolitul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ascentAUTOR REVIEW
[05.11.10 11:03:21]
»

@hlli - ai dreptate, dar noi eram asa, pe fuga, vroiam sa vedem multe intr-o zi... Iar in biserica era atat de multa lume, ca abia-abia am putut inainta cativa metri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, biancuta, corinne, georgiana, hlli, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078458070755005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1