ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
13 AD. + 2 COPII -- v: 10; 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Start drumetii 2019 in Muntii Cernei

TIPĂREȘTE URM de aici

Muntii Cernei fac parte din Masivul Retezat – Godeanu, parte a Carpatilor Meridionali, si sunt strajuiti in stanga de Valea Cernei, care ii desparte de Muntii Mehedinti. In dreptul statiunii Baile Herculane nu intalnim inaltimile mari ale crestei Muntilor Cernei, ci extremitatea lor sud-vestica descrescatoare in altitudine. Cel mai inalt varf al Muntilor Cernei este Varful Dobrii (1.928 m), dar in zona pe care o voi prezenta traseul atinge maxim 625 m alt.

Statiunea Baile Herculane se situteaza la cota 160 metri deasupra nivelului marii si datorita acesteia, dar si a amplasarii favorabile in culoarul Cernei, beneficiaza de o clima calda cu influente mediteraneene.

Intalnirea AFA de la Baile Herculane a oferit posibilitati variate de cunoastere a zonei. Eu (Dan) si alti 15 amatori, user-ii @irinad, @Mika, @ioana74, @Dana2008, @zlatna si @Denisa13 unii solo, altii cu partener / partenera si / sau copil am optat pentru o drumetie in Muntii Cernei, in care am fost insotiti cu rol de ghid de profu’ de mate Sebi Pop, care ne-a incantat cu povestile lui.

Descrierea traseului

Am pornit de la Hotelul Minerva, am trecut pe langa Sara’s Sons si am coborit in Valea Cernei, urmand drumul la dreapta pana la Podul Rosu. Il traversam si continuam tot la dreapta pe strada Izvorului pana intalnim mai multe marcaje si o poteca ce se arata a urca in stanga.

In prima parte a traseului am urmat marcajul punct albastru. Urcam prin padure ba in serpentine, ba mai pe scurtaturi si ajungem in curand intr-un loc descoperit, unde intalnim si un drum de masina. Suntem in Platoul Coronini. In partea superioara a platoului se gaseste Izvorul Coronini, dar noi nu am urcat pana la el si un camp de panouri fotovoltaice. Drumul de masina urca usor pe culme catre niste proprietati destul de singuratice. In Platoul Coronini am aflat si de povestea rulotei pe care turistii o vad aici, este a unui roman din Vaslui care s-a retras in aceasta poiana sa petreaca o viata mai “naturala”. Platoul este si loc de ramificatie a traseelor marcate pana aici comune. Sebi ne-a facut instructajul informativ referitor la vipere si alte vietati ce populeaza muntii. Am aflat si ca acesta este si locul unde yoghinii se intalnesc in fiecare an si formeaza spirala catre Absolut.

Continuam pe punct albastru, intrand din nou in padure. Poteca urmeaza o curba de nivel, dar in urcus sensibil, si realizez ca mergem paralel cu Valea Cernei, dar “pe sus”. Urmatorul reper pe care il atingem a fost Foisorul Verde, de unde se deschide o panorama superba asupra Varfurilor Domogled din Muntii Mehedinti. “La picioarele noastre” vedem in vale ruinele Cazinoului din Baile Herculane si parcul din fata acestuia. Daca am pomenit de cazinoul din statiune, sa amintesc ca Baile Herculane a ajuns cu niste mai multi ani buni in urma “cea mai frumoasa statiune de pe continent” cum o considera in 1852 Imparatul Austriei Franz Iosef. Multe personalitati de vaza precum Imparatul Iosif al II-lea, Imparatul Francisc I si Imparateasa Charlotte, Imparateasa Elisabeta s-au bucurat de beneficiile curative ale locului.

Ne punem picioarele din nou in miscare calauziti de acum de marcajul punct galben. Ne departam usor de buza prapastiei catre Valea Cernei si intram mai in adancul padurii. Ne “vom intalni” cu Rezervorul de Apa Munk, o constructie din caramida, boltita, solida la vremea ei, unde ne intersectam si cu alti turisti. Putin dupa acest reper si dupa ce traversam un valcel impadurit si ocolim abrupt un bustean doborit in poteca, cotim stanga in unghia scutit si in urcus la prima bifurcatie. Noua poteca marcata tot cu punct galben ne va conduce in curand la Izvorul Munk. AIci ne racorim cu apa proaspata si ne alimentam bidoanele de apa pentru restul traseului. Popasul de la izvor a fost foarte binevenit atat pentru odihna cat si pentru a asculta noi povestioare rostite de Sebi. La izvor sunt indicatoare turistice cu directiile si marcajele potecilor ce trec pe aici.

Ne vom intoarce partial pe acelasi drum pana la intersectia de care am amintit mai devreme. Marcajul calauzitor este acum triunghi albastru. Poteca clara si lina prin padure se apropie din nou de abruptul muntos si atinge punctul numit Foisorul Galben sau PIscul Jubiliar. Constructia solida a foisorului din lemn este asemanatoare primului, culoarea deosebindu-le. Este bineinteles in nou loc de popas si belvedere. Denumirea de Piscul Jubiliar este legata de marcarea inaugurarii in anul 1896 cu focuri bengale si de artificii a Canalului Portile de Fier, astazi acoperit de apele lacului de acumulare de pe Dunare. Momentul a fost marcat de participarea a multe capete incoronate ale vremii, gazdele fiind reprezentate de Regele Carol I.

Poteca noastra lina continua pe marginea abruptului impadurit si ajunge la Foisorul Rosu sau VArful Ciorici (625 m alt.). Este punctul cel mai inalt al traseului nostru. Foisorul acesta s-a ridicat in anul 2017 la marcaraea a 130 de ani de cand Imparateasa Elisabeta, mult mai cunoscuta sub pseudonimul de Sissi a scris poezia “Pe Varful Ciorici”, in anul 1887. De altfel Sebi ne-a povestit multe despre Sissi, o indragostita de natura, care a batut potecile acestor munti si drumurile staiunii Baile Herculane unde a trait povesti frumoase relatate in jurnalul ei intim. Atat ce ne-a povestit Sebi despre Sissi, ca mai ca ma asteptam sa o surprindem in placuta noastra aventura. Langa foisor este o proeminenta stancoasa, un pinten, de unde se poate admira panorama Vaii Cernei si a Muntilor Cernei si Mehedinti.

Urmeaza prima coborire a traseului nostru, una destul de pronuntata, care ne conduce pe o scurtatura intr-o alta poteca ce ne va insoti in cateva minute sub pintenul pe care fusesem cocotati mai devreme, intr-un loc spectaculos: Grota cu Aburi. O ciudatenie, veti spune. Aparent, da! Inca de la intrarea in pestera, lunga de numai 14 metri, de langa un mic prag stancos ce aveam sa il urcam, iesea abur cu miros de pucioasa (sulf). In zona este bine stiut ca sunt multe izvoare termale si sulfuroase, argumentatie ce ne apropie de adevarul stiintific. Aburul emanat aici are temperaturi de pana la 56 de grade Celsius si provine de la apa unui izvor termal si care si-a gasit loc sa se strecoare crapaturile din stanca iesind la suprafata taman in cavitatea pesterii. Daca insa va plac povestile si legendele si vreti sa va imaginati lucruri stranii, nu este greu sa adaugati acest condiment excursiei.

Dupa inca o halta de povesti ale lui Sebi, urma sa ne intoarcem pe unde am venit la Foisorul Rosu. Ploua marunt de ceva timp, dar parca nici nu ne udau picaturile pulverizate de ramurile copacilor padurii.

Urma sa coborim de acum in statiune. Sebi ne-a indrumat pe o scurtatura de el stiut, la capatul careia am citit ca era traseu interzis. Sincer, nu am vazut niciun grad de pericol pe poteca urmata. La un moment dat am intalnit din nou mai multe trasee marcate. Poteca a tot scazut in altitudine pana a ajuns in Baile Herculane in dreptul Bisericii Romano-Catolice, aproape de Statuia lui Hercule. Am urmat apoi firul Vaii Cernei in aval afland inca cate ceva despre Statiunea Baile Herculane, ajunsa intr-un grad de degradare strigator la cer.

Drumetia noastra a fost una usoara si faina; eu am considerat-o drept una de incalzire pentru anul acesta. Cu siguranta traseul acesta a fost ales inspirat de Sebi, caruia ii multumesc de companie in numele grupului. Poate fi parcurs in orice perioada a anului si poate fi parcurs si in 4 ore. Noi am drumetit cam 5 ore, mers lejer, cu multe popasuri.

Numai de bine tuturor! Si nu uitati ca mersul pe jos face piciorul frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 30.03.19 23:42:35
Validat / Publicat: 31.03.19 09:36:00

VIZUALIZĂRI: 1133 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vedere catre Muntii Mehedinti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Mika
[31.03.19 10:14:37]
»

Dacă ne vorbeam și nu scriam în aceeași zi! Ha... ha...

doinafil
[31.03.19 10:28:24]
»

@Dan&Ema: Felicitări pentru articol, Dane!

Aș fi vrut și eu să fac „picior frumos”, din păcate nu mai am suflul tinereții și nici „piciorul sprinten” de-atunci!

Cu Sebi am făcut și noi un traseu prin partea veche a Băilor, ne-a plăcut tare mult cum ne-a povestit despre ce-am văzut, este un ghid de toată isprava! Este un pasionat colecționar de documente vechi despre Herculane și împrejurimi, ne-a arătat niște fotografii vechi pe care le-a obținut cu greu, plătindu-le.

Să-i dea Domnul sănătate, să povestească și altora despre Băile astea, care sunt acum „vai mama lor!!! ”

Un articol frumos, ca de obicei! , „marca Dan plimbărețul și iubitorul naturii”!

nicole33
[31.03.19 10:40:07]
»

@Dan&Ema:

Start drumetii 2019 in Muntii Cernei

Mi se pare mie sau ai ratat "startul" cu vreo cinci minute?

Ţi-a luat-o Mika înainte, a fost mai iute de picior sau de "peniţă" , dar important este că aţi scris amândoi, fiind în avantajul nostru, al cititorilor, să citim cum a perceput fiecare aceeaşi excursie.

Si nu uitati ca mersul pe jos face piciorul frumos!

Ai şi tu dreptate, dar subscriu opiniei exprimate de Doinafil puţin mai înainte.

La cât mai multe astfel de drumeţii şi să ne povesteşti şi nouă, spectatorilor !

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.03.19 11:07:24]
»

@Mika: ????????????????????

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.03.19 11:13:45]
»

@doinafil:

Ma bucur ca v-a placut plimbarea cu Sebi de ziua urmatoare. Am vorbit si eu cu el despre statiune si despre informatia valoroasa pe care a colectionat atat in albumul de poze amintit de tine cat si in general.

Asa ca te felicit ca ai facut plimbarea printre ruinele infloritoarei si renumitei statiuni de candva azi cum ai scris tu...

Am facut si noi, cu Ema si Denisa, plimbarea prin statiune, tot duminica, dar numai noi 3. Ne-am intersectat cu Mika de cateva ori, apoi cu Dragos si cu alti colegi, din mers.

Eu am vrut sa separ informatia despre statiune de drumetie, asa ca inca nu am povestit tot ce aveam oe limba, mai ales ca am ales un drum de intoarcere mai altfel.

Multumesc de lectura si ecou si aprecieri! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.03.19 11:19:24]
»

@nicole33:

Mi se pare mie sau ai ratat "startul" cu vreo cinci minute?

Ladies first! Ma bucur ca am pierdut startul! ????

Noroc cu Ora Pamantului de ieri, care mi-a schimbat programul de aseara si m-a determinat sa scriu articolul despre drumetia in Muntii Cernei.

Tu si Doina aveti 2-0 aici! Stati cu ochii pe AFA ca va mai scriu.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[03.04.19 12:26:35]
»

@Dan&Ema: Presa din septembrie 1896 a relatat pe larg vizita împăratului Franz Joseph în România cu ocazia inaugurării canalului de la Porțile de Fier. Eram curios dacă împăratul Austro-Ungariei a fost la Băile Herculane cu acest prilej, având în vedere relatarea legată de Foișorul Galben. A fost!

La 15 septembrie 1896 împăratul Franz Joseph, regele Alexandru al Serbiei și regele Carol I sosesc cu trenul la Orșova, se îmbarcă pe un vas și străbat porțiunea de Dunăre amenajată, iar după toastul inaugural se reîntorc în Orșova. Aproape de orele 16.00 se îmbarcă într-un tren special spre Mehadia (denumirea sub care era cunoscută atunci stațiunea Herculane) pentru a lua un prânz de gală. La acest prânz de la ora 18.00 au participat 113 invitați.

Ziarul „Adevărul” scrie: Mehadia și munții din prejur mai cu deosebire, sînt iluminați în mod splendid. Probabil de menționatele focuri de artificii.

Mulțumim pentru relatarea acestei incursiuni.

Denisa13
[05.04.19 20:45:15]
»

Asa a fost si pentru noi Dane, start drumetii. De atunci noi am mai reusit doua drumetii scurte, usoare.

Drumetia din Herculane a fost foarte placuta si numai buna de incalzire.

Mie nu mi-a placut drumul "de-a dreptul" ales de Sebi. As fi preferat sa cobor pe un traseu nu doar "in unghii", dar totul este bine cand se termina cu bine.

Sa fim sanatosi si sa ne revedem curand pe carari de munte.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[06.04.19 07:36:47]
»

@Denisa13:

Eu mi-am taiat unghiile inainte ca sa glumesc! ????

Asa ca nu m-a deranjat scurtatura, chiar mi-a placut!

Stii, acum, imi pare rau ca nu am venit cu voi saptamana trecuta, dar, asta e.

Emi nu a putut si ar fi trebuit sa vin doar eu si am hotarit sa petrec timp cu ai mei ca in ultimul timp am calatorit mult solo si aveam nevoie de weekend in familie.

Dar nu scapati de mine... ????

Pe curand si weekend fain! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Denisa13, doinafil, Mika, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081527948379517 sec
    ecranul dvs: 1 x 1