GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Locul unde nu s-a intamplat nimic...
Botezat astfel de Sadoveanu, Falticeniul este un targ moldovenesc tipic, linistit, asezat domol pe pe dealuri insorite acoperite de livezi cu meri, plin de flori si cu o istorie interesanta.
Desi consemnat de istorie, inca din sec. XV, ca mosie a unui anume Foltea (de la care ii vine si numele), perioada sa de prosperitate pare sa fi fost cunoscuta mai ales in sec. XVIII-XIX, cand devenise un important centru comercial. In aceasta perioada, circa 80% din populatie erau evrei, lucru care si-a pus puternic amprenta asupra vietii sociale si culturale a locului.
Locul poarta urmele trecutului, o marturie intensa in acest sens fiind fosta Ulita a Radasenilor (actuala strada Ion Creanga), unde se afla casa in care a stat Creanga cu Trasnea in perioada in care a urmat scoala de catiheti de la Falticeni, casa memoriala "Mihail Sadoveanu" sau Gradina Linistii, casa la care a poposit Eminescu in vizita la prietenul sau, etc. Pe strada Sucevei se gaseste Galeria Oamenilor de Seama ai Falticeniului cu amintiri despre: N. Labis, M, Sadoveanu, I. Creanga, G. Vasiliu-Birlic, Matei Millo, Ion Irimescu, Ion Dragoslav, Eugen Lovinescu, Horia Lovinescu, Anton Holban, s. a. Orasul gazduieste impresionanta colectie de sculptura donata de sculptorul Ion Irimescu careia ii este dedicat muzeul aflat pe str. Mihai Eminescu. Muzeul Apelor, ce adaposteste o colectie interesanta donata de academicianul Mihai Bacescu, a fost deja amintit.
Orasul are si locuri ce asteapta sa fie descoperite din lecturi: Dumbrava Minunata a Lizucai, Nada Florilor, Poarta Radasenilor, iazurile si Somuzul, dealurile din jurul orasului, de pe care noaptea se vede extraordinar cerul instelat.
Din Falticeni se poate ajunge cu usurinta la manastirile Rasca, Slatioara, Probota lui Petru Rares, Slatina lui Lapusneanu, la biserica din Boroaia unde se afla moastele parintelui Argatu, la biserica din Radaseni (considerat de Xenopol cel mai frumos sat din Moldova). La 6 km se afla Baia, una din fostele capitale ale Moldovei, unde veti gasi urmele lui Stefan cel Mare (Biserica Alba). La 40 km se afla manastirile Humor si Voronet, iar la 25 km, la Suceava, puteti vizita Cetatea de Scaun, Curtea Domneasca si Biserica ce adaposteste moastele sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Falticeniul are si o sinagoga declarata monument UNESCO.
In fiecare an, de Sfantul Ilie, orasul organizeaza "iarmaroc", similar celui prezentat de Creanga in Amintiri (lipsesc doar pupezele...)
Orasul are un singur hotel, dar suficiente pensiuni pentru un sejur de succes. Daca doriti sa va bucurati de liniste si aer de munte, va recomand sa va cazati la Malini, la 17 km de Falticeni, unde se afla si casa memoriala "Nicolae Labis".
Trimis de mvr in 30.09.13 10:14:42
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mvr); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mvr: Am citit - unul după altul - două dintre review -urile tale. Intervalul prea scurt de timp nu-mi permite să te votez la ambele, dar vreau să-şi spun că îmi place cum scrii. Dacă ai ataşa şi câteva imagini la ceea ce ne povesteşti, review-urile ar avea şi mai multă culoare.
@iulianic: Multumesc. Voi tine cont de sfat si voi incerca sa atasez si imagini.
Pozele încărcate au fost șterse din cauza rezoluției foarte mici
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Prin Baia – monumente de prim rang — scris în 05.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica lui Petru Rareș cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din Baia, fosta capitală a Moldovei — scris în 11.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Catedrala catolică din Baia (fosta capitală a Moldovei), măreață chiar în ruine — scris în 08.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica Albă - Biserica lui Ștefan cel Mare din Baia, fosta capitală a Moldovei — scris în 01.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Manastirea Camarzani [Vadu Moldovei, SV] si 2 Monumente istorice din Baia — scris în 05.10.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Pe urmele copilariei - Falticeni — scris în 14.03.10 de Sanziana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ