GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Turzii - sau crapatura de la Turda in alte cuvinte
Cheile Turzii vine la pachet impreuna cu salina Turda si alte obiective turistice. Cel putin in pachetul meu turistic personal propus in ziua respectiva. Am inclus si centrul Turdei in acest pachet, din pacate in fuga deoarece mai aveam drum de facut pana in judetul Salaj iar timpul alerga, nu statea pe loc.
Ca orice formatiune carstica in forma de chei din Romania unele mai spectaculoase altele mai putin Cheile Turzii este una din categoria spectaculoasa.
Primele date istorice sint de pe vremea romanilor, in zona a existat orasul roman Potaissa, iar ocupatia principala a fost exploatarea carierei. Din 1938 este declarata rezervatie naturala.
Cheile Turzii se afla in judetul Cluj, la 6 km de Turda, muntii Trascaului. Pe partea dinspre Turda se afla localitatea Cheia iar pe partea opusa Petrestii de Jos si Petrestii de Mijloc. Suprafata rezervatiei masoara 324 hectare, valea (cheile) cca 1300 m (partea cea mai spectaculoasa) partea cea mai abrupta din dreapta se numeste Dealul Sindului (sau dealul Bisericii deoarece a existat o biserica de lemn aici care ulterior s-a demolat) 758m, peretii de stanca inalti de cca 200 m de aici am dedus altitudinea Cheilor la cca 558m. Prin vale curge raul (paraul) Hasdate. S-au format si nenumarate pesteri aici aproximativ 50 buc, majoritatea mici, cateva de peste 20m si doar o singura pestera depaseste 120m.
Drumul pana aici se face prin drumul DN1/E81 dinspre Turda, Cluj Napoca, Sebes, A3 dinspre Oradea, Gilau. Dinspre Sebes si Oradea:dupa parasirea zonei de intrare/iesire de pe autostrada se vireaza la stanga pe DN75, iar dinspre Cluj, Turda dupa iesirea din Orasul Turda la dreapta. Se traverseaza localitatea Mihai Viteazul iar dupa iesire la dreapta se intra pe un drum secundar spre Cheia. Aici exista si o cariera, drumul de aici nu mai este asa bun dar circulabil. Se ajunge pe un platou care se numeste Dealul Lupilor si de acolo se coboara pana la cabana Cheile Turzii si intrarea in chei. Am inteles ca exista si o poteca pe care din Turda se fac 2 ore pana aici. este si transport cu microbuz din Turda.
Flora si fauna este diversa in jur de 1000 specii de plante si 67 specii mamifere, rozatoare, pesti si pasari exista aici.
Agrement:In primul rand sint traseele turistice in afara traseului care strabate cheile. Este frumos sa vedem si de sus cheile (nu a fost cazul meu) traseul dureaza ca 4 ore si se strabat ambii versanti (marcaj punct rosu), pe urma se poate merge la cabana Buru 4 ore (triunghi rosu) Cascada Ciucas la iesirea din chei (traseul din chei).
Pe versantul abrupt de aproximativ 200 m inaltimi se fac catarari cu echipamentul aferent, informatii despre inchiriere echipament, scolarizare probabil la cabana sau de pe net. Pentru cazare exista camping, casute si nou renovata cabana Cheile Turzii. Cazarea in sine nu mi se pare mult (80/120 ron) si nici preturile la meniu (ciorba 10-14 ron, fel doi 10-15 ron, bauturi suc, apa, tarii 4-6 ron) Nu cunosc date despre preturile de campare dar banuiesc ca nu poate fi mult. Masa se poate servi atat in restaurant cat si pe terasa amenajata. Mai este o zona cu mese banci pentru persoane care au venit de acasa cu mancare si nu doresc sa serveasca aici. se mai poate servi pizza, porumb fiert, kurtos kalacs, diferite souveniruri, jucarii, tarabe exista chiar si pe traseu (Dealul Lupilor) si este inca o parcare aici.
Exista si o taxa modica de platit dupa intrarea pe traseu dinspre cabana. Traseul incepe in padure, dupa care urmeaza zona spectaculoasa cu stanci creste inalte, scutite. Traseul in chei continua si pe partea stanga si pe partea dreapta. Incepem pe stanga, dupa ce trecem un podet si lasam o pestera in urma ajungem in locul in care se face catarare. La vizita mea au fost cataratori. Un panou memorial arata ca aici a murit cineva cazand de pe stanci. Dupa trecerea pe malul stang a raului Hasdate devine peisajul tot mai spectaculos. Din cauza timpului scurt am facut cca 3/4 din traseu si nu am mai iesit din chei spre localitatea Petresti.Vizita in chei a durat 1,5 ore la mine.
Fata de vizita mea din 2013 (acelasi pachet cu vizita salina, strand si chei) am observat imbunatatiri la amenajari, dar cea mai importanta este finalizarea renovarii cabanei. In afara de cele 2 vizite in chei nu ratez niciodata ocazia sa nu ma opresc pe A3 (folosesc des acest drum) si sa admir Cheile din departare. Am gasit pe Youtube acest minunat videoclip (bineinteles tot filmare cu drona) rog webmaster sa il posteze la inceput.
https://www.youtube.com/watch?v=bPWlTOjM77s
Trimis de AZE in 22.07.16 22:29:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.56555600 N, 23.67194400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
felicitari pentru articol!
Cheile Turzii, Turda si imprejurimile sunt locuri dragi mie, despre care am scris si eu cate ceva. Vezi si provocarea cu virginele din Cluj vezi impresii.
Referitor la Cheile Turzii am parcurs atat drumul prin chei, ultima data erau doua din cele patru poduri metalice mari rupte, iar tarversarea Hasdatelor la intrarae in chei ear o adevarat aventura, pe un bustean si un cablu suspendat de siustinere, experienta pe care o puteaiu depasi toti turistii. Am fost si cazat la casutele de la Cabana Cheile Turzii cu vreo 30 de ani in urma (o, tempora!), am parcurs si drumul per pedes de acre ai amintit de la intrarea in chei pana la Turda, am stat cadva si la un gratar pe platoul din apropierea intrarii in chei, iara de la cabana am avut si un tarseu de noapte catre Mihai viteazul de unde am luat mocanita la 2:00 a. m.
Am amintiri multe in zona si cu siguranta voi reveni sa ma plimb, sa admir, inaltimile ametitoare ale cheilor, dar si sa ating alte obiective inca nevizitate.
Felicitari inca o data! Mi-ai facut ziua frumoasa. Am citit cu drag, tocmai ce terminasem si eu de asternut niste impresii frumoase cu delfini.
@AZE - Frumoasă zonă și frumoase poze! Păcat că nu știm să ne protejăm minunăția de natură pe care o avem!
@AZE - Frumos, deosebit de frumos! Zona Cheilor Turzii, ca de altfel toata zona Apusenilor, merita vazute si revazute. E genul de peisaj care te atrage mereu. Prin chei nu am mai fost demult, dar am fost, spre deosebire de alte locuri frumoase din tara asta, unde imi propun, dar nu reusesc, sa ajung. Si daca prin chei nu am mai trecut de mult timp, de vazut, de la distanta de mai multe ori. Ultima oara a fost in 2013, intr-un pelerinaj la manastiri in Ardeal. Si vazand, de la distanta intrarea in chei, am revazut intrarea in Cheile Oltetului, care sunt la fel de frumoase. Numai ca acestea au fost mai in drumurile mele si le-am parcurs de mai multe ori in ultimii ani.
Si parafrazand spusele colegei @mprofeanu avem o tara frumoasa, pacat ca este locuita! Cred ca daca s-ar legifera distrugerea naturii, cum suntem noi tentati sa incalcam regulile, ar fi mai mari sanse sa mai avem natura nedistrusa.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@Dan&Ema - Multumesc, ma bucur ca Va place zona, am citit articolul Dvs mentionat in ecou si l-am votat chiar daca a trecut un an de atunci. Dupa 2 vizite revenirea va fi doar prin admirarea cheilor de pe A3 (cateva drumuri pe an)
@mprofeanu - Buna, multumesc pt vot cred ca ati observat gunoaiele din poza P11. Din pacate asa este mai avem de invatat dar in fiecare an este un pic mai bine. Daca si autoritatile si-ar face treaba si ar da o amenda de vor pomeni si copii despre acesta-da atunci se va observa o imbunatatire.
@liviu49 - Multumesc pt vot, Va recomand sa revedeti Cheile Turzii dar sa alocati mai mult timp pentru vizita. Merita vazut atat de jos cat si de sus.
@AZE:
Am un gand serios cu Turda si imprejurimi ramane doar de ales cand
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Chei ce ascund o comoara – Cheile Turzii — scris în 27.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Foarte Frumos — scris în 25.04.19 de felixtm din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, ambii versanți — scris în 25.03.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bistro Caffe, terasa din Cheile Turzii, cu mâncare gustoasă — scris în 31.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Imagini si impresii 'la cald' din Rezervația Naturală Cheile Turzii — scris în 30.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2017 Cheile Turzii, o drumeție printre stânci abrupte cu treceri pe patru punți peste râul Hașdate — scris în 17.05.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cheile Turzii. Un “must see” ce nu trebuie ratat — scris în 17.05.16 de vega06 din BUCURESTI - RECOMANDĂ