ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Renasterea “Cheilor Turzii”, o iluzie?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dana ma anunta din Ploiesti, cica “se zvoneste prin ziare, asemenea legendei Lordului John, "care era cel mai tare din parcare”, ca si la minunatele noastre Chei ale Turzii s-ar fi obtinut niste bani europeni pentru refacerea lor…Dar cum telefon pe-acolo prin salbaticie nu exista, sambata, 15 septembrie, “just” inainte de-a incepe ploaia, am reusit sa strabatem, pentru a doua oara in ultimii 5 ani, frumoasele chei de calcar, de la un capat la celalalt…prima data o facusem in urma cu 3 ani, cand locul arata acceptabil, gaseai la intrarea in chei un restaurant, cateva rulote care-ti ofereau strictul necesar ca sa nu mori de foame, adica sucuri, cafea si chipsuri, mai erau pe-acolo doua-trei tarabe cu suveniruri si un camping functional. Intrarea in chei era gratuita.

Mai auzisem ca un an mai tarziu, prin 2010, prin chei s-a pornit o viitura care a "maturat" totul in calea ei si a stirbit din frumusetea lor. Poate ca nici nu era rau, pentru ca suvoiul de apa a facut curatenie prin vale, pe marginile raului te impiedicai mereu de o serie de gunoaie lasate la voia intamplarii, mai ales pe la radacinile arbustilor…ce gunoaie? , adevarate conglomerate de pungi de plastic, ambalaje de Coca Cola, textile sau conserve goale de Tuborg... si totusi, acestea nu reuseau sa le diminue, daca aveai un pic de putere de abstractie, aproape cu nimic din frumusetea loc salbateca, parca antideluviana. Sa vedem ce-am gasit acum in acest paradis al turistilor si mai ales la alpinistilor…

Caseta tehnica

Inca din anul 1938, inaintea inceperii primei conflagratii mondiale, Cheile Turzii au fost declarate “ rezervatie naturala” datorita valorii lor floro-faunistice si estetice. Cheile Turzii ofera un peisaj carstic de o rara salbaticie: stanci inalte și abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, valcele pietroase, grohotisuri, arcade. Biologii gasesc pe-aici peste 1000 de specii de plante, animale, fluturi, unele rare precum usturoiul salbatic, odoleanul, omagul, vulturica, piciorul cocosului, sogartul de balta, tisa, scorusul, garofita alba, fluturasul de stanca. Fauna este reprezentata prin specii de pasari, pesti, serpi, batracieni, vulpei, nevastuici, jderul de piatra, mistreti, iepuri, caprioare, acvila de stanca. Rezervatia se afla in muntii Trascaului si face parte din patrimoniul U. N. E. S. C. O., fiind un adevarat monument al naturii din Europa.

Cheile Turzii se afla la 6 Km de orasul Turda, cel mai usor se ajunge acolo, folosind drumul spre Alba Iulia, ce-l gasiti, bine semnalizat, la un sens giratoriu, la intrara in Turda, daca veniti dinspre Ludus.

Partea salbatica si cea mai spectaculoasa a Cheilor, pe care v-o recomand s-o vizitati, are o lungime de 1270 metri (mergeti pana la al patrulea pod) si a luat nastere prin eroziune, singurul “vinovat” de acest lucru fiind raul Hasdate care, in milioane bune de ani de munca asidua, a sapat adanc in roca de calciu, inca din jurasic, cand Transilvania era populata de monstri ce s-au constiuit apoi in eroii principali ai filmului “Jurassic Parc”. Peretii veticali si alburii ai Cheilor sunt spectaculosi, atingand o inaltime de 300 de metri, dar intreaga rezervatie se intinde pe un areal mult mai mare, adica pe 324 de hectare de creste ascutite, turnuri de piatra, arcade adanc sapate si valcele pietroase sau grohotisuri si pesteri, ce ne incanta ochiul si ne taie rspiratia. In Cheile Turzii exista si aprox. 50-60 de pesteri, 8 dintre ele depasesc 20 m lungime iar cea mai mare atinge 123 m adancime, in aceste pesteri s-a adapostit si stramosul nostru, omul preisoric sau "Homo Preistoricus Ardelensis".

In locul numit „Piatra Taiata“, se afla in perioada romana principala cariera de piatra a castrul Potaissa, Turda de astazi. Este o zona preferata de alpinisti datorita verticalitatii peretilor si accesului relativ usor cu echipamente sportive. Sunt peste 200 de trasee de alpinism si escalada, anual se tin aici diverse concursuri si memoriale.

Dar sa vedem ce apare in presa locala (sursa Internet) …

”Tariful de intrare in chei este de 2 lei pentru copii si 4 lei pentru adulti. Subiectul banilor a starnit multe polemici, o parte a consilierilor locali “mai cu bun simt” din Turda au considerat ca aceasta majorare a preturilor nu se justifica. Ar trebui rezolvate mai intai problemele zonei si apoi majorate preturile. Presedintele Consililuli Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat ca exista un proiect castigat prin fonduri structurale europene in valoare de 1.684.663 de lei pentru amenajarea Cheilor, ce vizeaza in principal asfaltarea drumului de acces in chei. Exista turisti sau autovehicole care nu reusesc sa coboare si mai ales sa revina din Chei. De asemenea, lipsesc pubelele si un grup sanitar modern la intrarea in chei. ”

Ajunsi in vecinatatea cheilor, nici noi nu ne-am hotarat ce sa facem, sa lasam masina in prima parcare, cea “sigura” si sa coboram acel "kilometru" de serpentine de drum colturos si abrupt, pe jos, sau sa coboram “la risc”, cu masina…am ales a doua varianta dar cand am vazut coloana de BMW-uri si Mercedes-uri care coborau sau urcau “la pas”, ne-am dat seama ca era mai bine sa coboram “per pedes”, pentru ca altfel, ai sanse serioase sa nu mai iesi de pe-acolo…ajunsi jos, la intrarea in chei, o femeie de la o taraba, ne spune…”pai sotul meu s-a dus dom’le, zilele trecute, ca sa betoneze gaurile din serpentine, caci altfel n-aveati cum sa coborati astazi, pana aici”…

Restaurantul “Cheile Turzii” era in paragina, la fel si campingul sau vechea toaleta.

Refacerea drumului de acces in chei? Deocamdata... “just an illusion”…

Cheile insa sunt minunate, natura ii da fara incetare lectii serioase “Omului Sapiens”…Cheile Turzii sunt poate cele mai frumoase chei ale Transilvaniei… de ce? ... pentru ca pe o distanta de nici 1,5 km de drum plat, gasesti "paduri galerii", varfuri de calcar ametitoare, grohotisuri, carari taiate in roca de calciu si suspendate de-a lungul raului Hasdate, cristalinul si zgomotul etern al unui rau plin cu pastravi care se zbenguie in voie prin apa rece, o vegetatie abundenta ce simpatizeaza admirabil cu stanca, izvoare ce se preling peste peretele de creta, imbracat in verdele muschilor...

Pereti alburii abruputi si verticali, dati parca la polizor, sunt plini de cordelinele si pitoanele a zeci de alpinisti, alpinisti care, in acea sambata de septembrie parca si-au dat cu totii intalnire in chei. Multi erau deja catarati sus pe stanci, dar am vazut si ceva trist... undeva pe o costisa, printre cateva radacini, o lumanare aprinsa, cateva flori si o placa de marmura fixata in calcar, ce iti dadea de inteles ca alpinismul e-un sport frumos dar periculos…

N-am mai vazut decat una sau doua conglomerate de ambalaje de plastic si metal ce invesmantau altadata majoritatea radacinilor vaii, semn ca viitura sau taxa de la intrarea si-au facut efectul.

Asadar, poftiti in Cheile Turzii, mai ales dupa ce fondurile europene vor fi cheltuite. Sa speram ca nu vom asista la o alta iluzie…

Dorgo

@Web te rog clipul “just an illusion” http://www.youtube.com/watch?v=9idmedIj5pk&feature=related


[fb]
---
Trimis de dorgo in 17.09.12 18:48:40
Validat / Publicat: 17.09.12 19:51:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dupa 75 de Km de mers, de la Tg. Mures pana in Cheile Turzii, iata-ne ajunsi in prima parcare a rezervatiei, cea "de sus"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.09.12 19:51:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

abancor
[18.09.12 08:04:54]
»

Într-adevăr, în august 2010, podurile 2 şi 4 nu mai existau, fuseseră luate de apă. În locul podului 2 se trecea prin apă, iar în locul podului 4 se improvizase o trecere pe un buştean, cu un cablu pe post de "balustradă".

Acum care este situaţia?

elena_iasi
[28.07.13 23:26:01]
»

Noi AmFostAcolo anul trecut si mare minunatie mare, am coborat cu masina pana la cabana. Drumul nu a fost usor, dar am reusit pana la urma sa ajungem.

Cheile sunt intr-adevar superbe, am parcurs traseul cel mai usor, cel care merge paralel cu rau (aproximativ o ora), daca am fi avut timp mai mult mi-ar fi placut sa facem un traseu mai lung.

Din pacate anul acesta n-am mai prin chei, desi am vizitat Clujul in luna mai, dar am avut alte obiective de atins.

Felicitari @dorgo pentru minunatul review, citindu-l mi-am reamintit clipele minunate petrecute acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, elena_iasi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Turzii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061450004577637 sec
    ecranul dvs: 1 x 1