ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2006
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Drumetie Cabana Buru – Coltul Corbului

Ilustrație video-muzicală
Nicolae Kirculescu - Momentul muzical

TIPĂREȘTE

Buru este o localitate din Muntii Trascaului, partea nordica a acestora, care cuprinde si Cheile Turzii. Situati pe latura estica a Muntilor Apuseni, Muntii Trascaului se intind pe o lungime de peste 70 km. Muntii Apuseni fiind formati in cea mai mare parte din roci calcaroase, si Muntii Trascaului au spectaculoase fenomene carstice. Daca Muntii Bihor se mandresc cu numeroase pesteri si avene, aceasta zona a Apusenilor – Muntii Trascau - se mandreste cu numeroase chei si defilee, fenomene exocarstice. Printre cele mai cunoscute sunt Cheile Turzii, Cheile Rametului, s. a.

Cum ajungem in Buru? Din Turda trecem de localitatile Mihai Viteazu (nu intram in Cheile Turzii), Cornesti Moldovenesti si Buru, aflat la o distanta de aproximativ 20 km fata de Turda. Drumul e superb, in dreapta avem partea de nord a Muntilor Trascaului iar in stanga Ariesul. Masivele inverzite sunt dezgolite din loc in loc, lasand sa se vada cate o stanca golasa cu forme ciudate.

Intre Moldovenesti si Buru exista o portiune unde candva era un drum ingustat, dar foarte spectaculos, denumit Coltii Fetei. Unul din “colti” era situat pe partea dinspre Aries dar a fost aruncat in aer prin anii 1950 din cauza accidentelor care se produceau aici. Cabana Buru se afla cam la 5 km inainte de localitatea cu acelasi nume.

Prima data am facut acest traseu (Cabana Buru – Coltul Corbului) prin 1998-2000. Eram cazati la Cabana Cheile Turzii si am pornit la plimbare prin imprejurimi. Iesind din chei am luat-o la dreapta, spre Arieseni. Asa am ajuns la Cabana Buru, situata langa padure, in locul numit Padurea Orasului. Pe atunci functiona vechea Cabana Buru.

Am revenit a doua oara prin 2006, dar am gasit o cabana noua. De fapt, este Cabana Buru II. Vechea cabana inca exista si e anexata celei noi.

Amplasata intr-un cadru mirific pe Valea Ariesului, la poalele muntilor, sub liziera padurii, fiind destul de nou construita si moderna, este cea mai cunoscuta cabana din zona. Cabana e moderna si incapatoare, zic eu. In fata cabanei este o terasa. Cateva mese sunt protejate de umbrele de soare, altele se afla intr-un separeu din lemn. Pentru copii este amenajat un mic loc de joaca. La intrare este si o parcare destul de mare...

Cand am fost aici prima data traseul incepea din dreptul Cabanei Buru I, marcajul fiind dunga albastra. Cand am revenit, nu am mai gasit punctul de plecare, asa ca am pornit din dreptul noii cabane, dar am incercat sa ajungem pe poteca pe care o stiam, luand-o usor spre stanga. Urcusul nu e sinuos, dar e destul de anevoios. Eram cu fetita noastra care nu implinise inca 5 ani si care a urcat voiniceste, dar am fost nevoiti sa o luam frecvent in brate. Drumul e drept, isi face loc printr-o vale nu prea adanca. Pe jos era un covor gros de frunze si pamantul era uscat, asa ca am avut noroc sa nu intram in noroi.

Diferenta de nivel este de 200 metri iar pana in varf sunt de urcat 850 metri, care se pot parcurge in 30-45 minute mers lejer. Din loc in loc am fost nevoiti sa sarim peste bustenii cazuti de-a latul drumului.

Din cand in cand ne mai opream sa ne tragem sufletul si sa inspiram aerul curat, dar nu stateam prea mult, ca ne lua moleseala. Am ajuns in varf in fata unei bifurcatii. Traseul continua la stanga (cred ca spre Cheile Turzii) iar spre dreapta suntem indrumati spre Coltul Corbului. Dupa ce parcurgem un drum de 5-10 minute printr-un luminis, ajungem la un palc de copaci. Prima data ne-am tot invartit si nu stiam pe unde sa o luam, aici nemaifiind niciun indicator, dar a doua oara stiam deja ca piatra Coltul Corbului trebuie sa fie la dreapta, dupa acesti copaci.

Coltul Corbului este o stanca aflata pe acelasi nivel cu platoul pe care ne aflam, dar in relief pe masivul calcaros. Am urcat pe piatra cu atentie si avand grija de copii. Daca privesti in jos, te ia cu ameteala, aflandu-ne la o inaltime de 607m, insa in fata avem o priveliste superba asupra Vaii Ariesului! De acolo, de sus, Ariesul se poate vedea pe o portiune foarte mare, inaintand prin Tara Motilor.

Ne-am odihnit putin, am admirat peisajul si ne-am intors pe acelasi drum. Chiar daca urcusul e destul de accentuat, eu cred ca e un traseu accesibil datorita timpului scurt de urcare.

Daca va aflati in zona Cheilor Turzii sau daca sunteti cazati la Cabana Buru, merita sa incercati acest traseu nu doar pentru placerea drumetiei ci si pentru privelistea frumoasa asupra vaii!

Pozele atasate nu sunt de pe traseu ci doar de la Cabana Buru si nu sunt de atunci.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 27.11.10 09:00:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6164 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cheile Turzii - spatiu de joaca in fata cabanei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

valimi
[27.11.10 09:07:58]
»

O excelenta iesire in mijlocul naturii descrisa cu multe amanunte.

Felicitari pentru review!

sandu.53
[27.11.10 09:33:13]
»

o zona cu un potentil turistic extraordinar! din pacate am fost doar o singura data in aceasta parte a tarii insa citesc cu placere de fiecare data review-urile scrise de tine si le apreciez pentru frumoasele descrieri si informatiile utile pe care ni le transmiti. felicitari!

webmaster13
[27.11.10 09:47:47]
»

In "Epoca de Aur" asteptam cu nerabdare sa aud acordurile acestei melodii la televizor, prevestea singura emisiune interesanta din acea vreme ... si nu intamplator am atasat-o aici la un review semnat @biancuta!

dorgo
[27.11.10 10:29:19]
»

@biancuta... am trecut de "n" ori pe-acolo, oare cum de-am ratat eu Buru? L-am trecut pe lista pentru vara viitoare! Felicitari!

biancutaAUTOR REVIEW
[27.11.10 10:53:12]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@web13, inspirat ca intotdeauna! Ce amintiri! Asteptam emisiunea cu placere, Teleenciclopedia! (parca era la 19.30, nu?)

@valimi, @sandu. 53. @dorgo, aceasta zona are intr-adevar un potential extraordinar! Ma bucur ca informatiile mele v-au fost de folos!

E o mica eroare in text.

Daca se poate, rog a se inlocui:

"In fata cabanei este o terasa cu mese si scaune de lemn si umbrele de soare iar pentru copii este amenajat un mic spatiu pentru joaca. "

cu:

In fata cabanei este o terasa. Cateva mese sunt protejate de umbrele de soare, altele se afla intr-un separeu din lemn. Pentru copii este amenajat un mic loc de joaca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster20*
[27.11.10 10:56:41]
»

E o mica eroare in text.

modificat

Alina Morar
[27.11.10 12:57:59]
»

Frumoase locuri avem in zona, asa-i Biancuta? Doar timp sa avem, pentru a le putea descoperi.

Si eu am trecut des pe langa aceasta cabana, dar n-am oprit.

dannek
[27.11.10 14:45:51]
»

de notat in agenda pentru la vara!

corinne
[27.11.10 17:41:33]
»

Frumoase locuri avem in tara noastra! Noroc pe cei care sunt mai aproape sa le viziteze !

creivean
[27.11.10 20:00:41]
»

Din câte-mi amintesc, AmFostAcolo de mai multe ori în copilărie, mai ales că-s născut şi eu undeva la poalele Trascăului. Munte, pe care-l port în suflet, peste tot, pe unde m-o duce viaţa.

Îţi mulţumesc pentru că ne-ai scris despre el. Eu, din păcate, fiind plecat de multişor din acea zonă, am scris doar un review despre acele locuri, respectiv despre frumoasa Aria Naturala Protejata Iezerul – Ighiel ( detalii pot fi găsite, dacă daţi click aici ),

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[27.11.10 22:54:46]
»

@Alina Morar si @corinne, asa e, avem foarte multe locuri frumoase!

@dannek, ma bucur ca-ti sunt de folos! Nu uita de Cheile Turzii!

@creivean, locul in care ne-am nascut si am copilarit nu-l uitam niciodata, te inteleg perfect! Ma bucur ca am reusit sa-ti aduc aminte de locurile dragi tie! Mult suflet ai pus cand ai scris randurile de mai sus! Te-ai nascut intr-o zona superba. Eu am fost acolo frecvent, dar revin mereu, fiindca am inca multe de vazut.

badge®
[27.11.10 23:40:04]
»

Eu vreau să știu un lucru: în 1999 am fost o noapte la Buru (I sau II, nu contează), unde am mâncat cea mai bună ciorbă ardelenească ce mi-a fost dat să întâlnesc. Țin minte că am basculat rapid două porții. Oare o mai fi la fel de bună... ? Cine confirmă?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, badge®, biancuta, corinne, dannek, dorgo, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Turzii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072701930999756 sec
    ecranul dvs: 1 x 1