ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Deci, da, Am Fost Acolo - Cetatea Neamț

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La medic.

-Dom' doctor, eu sunt foarte nehotărât în ultima vreme.

După o mică pauză:

-Sau, nu sunt? ...

Stephen Hawking a prezis că omenirea mai are de trăit cel mult o mie de ani, după care va dispărea. Nu știu pe voi, dar, pe mine, această știre m-a șocat! Cuuum, doar o mie de ani???!!! Judecând după câte milioane de ani i-au trebuit omenirii să ajungă în acest stadiu, doar o mie de ani? Atâtea cuceriri științifice, atâtea capodopere literare sau de artă și toate să dispară peste doar o mie de ani?! Pe urmă, chiar m-am înfiorat: Păi, dacă mai avem doar o mie de ani, eu când dracu' mai ajung pe AFA ”consul”, ”pretor” sau, de ce nu ”augustus ”?! Că, după rata succesului meu, mi-ar mai trebui vreo două ere mezozoice și trei cretacice, dar, uite că englezul ăla nu vrea să-mi mai dea timp.

În fața acestei mari amenințări, n-am ce face, sunt nevoit să iau măsuri și greutăți, drept pentru care, ziua și postarea, să vă-nvăț minte, să-mi crească și mie punctajul! Ce, vreți ca atunci când vine ”The end of the world” să fiu de râsul lumii, să am doar vreo 3.000.000 de PMA? Să mi se bușească Poarta Raiului-n nas, că n-am și io, ca tot chivernisitu', niște puncte acolo?!

De aceea, spun, gata, am terminat-o cu amabilitățile, devin agresiv, deci, asta-nseamnă că o să va înec în postări!

Motive am, că a vrut marele și bunul Dumnezeu să poci umbla și să văz câte ceva, vorbele le am la mine și chiar dacă uneori nu-mi vin pe limbă, o să scriu în lb. gimnastică dar, nu mă las!

Ieri v-am plimbat prin Cetatea de la Rupea, dar, judecând după câți m-ați citit, îmi dau seama că v-am pierdut pe drum. Astăzi aplic măsuri forte, trec la altă cetate, una mai mare și frumoasă, despre care scris-a și George Coșbuc:

Sunt cu ceară picurate filele-n bucoavna mea,

dar citesc cum pot din ea.

Scrie-acolo de-o cetate, care Neamțu se numea.

Și-au zidit-o, scrie-n cronici, nemți, germani sau teutonici.

E ruină azi de veacuri

Unde-o fi, vezi asta-i greu, cine credeți că sunt eu

ca să știu atâtea fleacuri, cui va știu, îi dau un leu.

Zici că afli-n cărți, la școală, aș, rămâi cu mâna goală!

Da, oameni buni, despre Cetea Neamț o să vă povestesc eu astăzi. Nu, nu strâmbați din nas cei care ați fost aicea, dați-vă-n jurul meu și ascultați-mă, că merită, spun eu.

În primul și-n primul rând, aflați despre ea, Cetea Neamțului, că este amplasată lângă orașul Tg. Neamț și că accesul se face relativ ușor. Tot orașul Tg. Neamț are indicatoare despre cum se ajunge la această cetate. Care aveți GPS-uri și nu înțelegeți ”dulșile grai moldovinesc”, iacă, vă dau adresa ca s-o treceți pe GPS-uri: Str. Arcașului, nr 1.

Cetatea este mândria orașului, a județului și a Moldovei și, după ce o s-o vizitați, o să vedeți că merită.

Puțină, dar foarte puțină, istorie

Cetatea a fost construită pe vremea lui Petru I Mușat, se știe cert că, pe la anii 1395, regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, înainte de a se bate cu oștile lui Ștefan I Mușat, a emis un edict, “Ante Castrum Nempch”, adică ”înaintea cetății Neamț”.

Cetatea este așezată pe Culmea Pleșului și a fost, încă de la început, una dintre cele mai întărite cetăți ale statului moldovenesc feudal. Numele de ”Neamț” provine de la râul care curge în zonă și care a devenit ulterior hidronim pentru oraș și, mai târziu, județ.

Cum tot ce este în Moldova trebuie să aibă legătură cu Ștefan cel Mare, așa și cu cetatea de vorbesc eu despre ea. Fănică și-a dat seama de importanța fortificațiilor în acea perioadă, motiv pentru care omul a dat poruncă să-i fie întărite și supraînălțate zidurile. Cum ce poruncea Fănel nu prea se discuta, pentru că altfel unde-ți stăteau picioarele îți stătea și mecla, cetatea suferit modificări, respectiv s-a construit podul de acces în cetate, în formă de arc de cerc, zidit pe 11 piloni, s-au înălțat zidurile și s-au mai construit, așa, la mișto, patru bastioane ale curții exterioare.

Vremurile i-au dat dreptate lui Fănel, pentru că cetatea, astfel modernizată, a făcut față cu brio asediului turcilor lui Mahomed al II-lea, după ce avusese loc bătălia de la Valea Albă- Războieni, bătălie în care Ștefan cel Mare și-a cam luat-o pe coajă.

Aceasta este cetatea unde mămica lui nu-l lasă pe fiie-su-n cetate, după ce și-o furase de la turci, ci-l trimite, câinoasă, la luptă:

- Du-te la oștire, pentru țară mori!”zice Dimitrie Bolintineanu că i-ar fi transmis mă-sa lu' Fane Babanu, pe cale orală, iar ăsta n-a avut ce face, a plecat. De draci că nu l-a lăsat mă-sa în propria casă, s-a dus și s-a răzbunat pe turci pe care i-a bătut de le-a mers fulgii. Cică, după aia, turcii s-au dus la poartă și au strigat:

- Mama lu' Ștefan cel Mare?! Mama lu' Ștefan cel Mare?!

A ieșit mă-sa și le-o zis:

-Da, măi, și vrieți, 'ăi?

La care turcii au spus, plângând:

-Ne-a bătut Ștefan cel Mare!

Nu, strict istoric n-o să credeți povestea de v-am spus-o, dar, tot din cauză de istorie, poezia cu mă-sa lui Ștefan, care nu-l primește-n cetate după bătălia de la Războieni, 1476, e harneală cruntă, pentru că Doamna Oltea-Maria abia ce murise, de vreo 8 ani mai devreme.

Asta a fost o scurtă divagație, ca să nu vă ia somnul cât îmi citiți expunerea, da?

După Ștefan cel Mare cetatea a cunoscut decăderea, Alexandru Lăpușneanu a cam paradit-o dar, mai apoi, Ieremia Movilă a refăcut-o, iar Vasile Lupu a transformat-o-n mănăstire.

Care nu știți, vă spun eu, la 1686 un grup de polonezi și de cazaci au asediat cetatea și au dus-o-n interior pe Domnița Ruxandra, fiica lui Vasile Lupu, ca să le arate unde sunt îngropate averile lu' tac'su. Asta, femeie de bun simț, le-a arătat locul și astfel polonezii n-au plecat cu mâna goală ci cu vreo 19.000 de galbeni. Doar atâta, că i-au tăiat și gâtul domniței, faptă abominabilă de altfel, care arată stadiul de barbarie în care se trăia în acea perioadă, mai ales că se spune de decedată că era frumoasă-foc !

Cetatea Neamțului este cunoscută în istorie și pentru faptul că, a fost asediată de Jan Sobiesky, regele polon, dar garnizoana cetății, formată din aproape 19 soldați, a rezistat. Toate astea se petreceau la 1691, când nu cred că era vreunul dintre voi născut, așa că nu mă puteți contrazice!

Se mai spune că Sobiesky a cucerit cetatea doar după ce a falsificat, cu ajutorul unui grămăticmoldovean trădător, o scrisoare către garnizoana cetății, venită ca din partea lui Vodă Constantin Cantemir, prin care acesta le cerea să predea cetatea. Când a văzut că garnizoana de i se opusese număra 19 oșteni, Jan Sobiesky, ca un mare și înțelept rege ce se afla, fiind și un desăvârșit cavaler, a dat poruncă să fie toți omorâți. Șansa oștenilor a fost hatmanul Jablonowsky, care i-a explicat regelui că nu se face așa ceva, că oamenii și-au făcut doar serviciul așa cum era el prevăzut prin fișa postului de-o avea fiecare.

În anul 1717 Mihai Racoviță a dat poruncă să se distrugă cetatea, fapt ce a dus la pierderea totală a importanței Cetății Neamț. Mult timp, satele de la poala cetății au folosit la construcții piatra din zidurile cetății, până pe la 1834, când se interzice acest lucru.

Ulterior, în perioada 1968 -1972 cetatea este reparată, fiind întărite zidurile cetății și apoi, mai târziu, între anii 2007-2009 reabilitată și adusă în halul în care o vedem noi azi.

Toate astea de vi le-am zis, le aflați de la ghidul care vă întâmpină în cetate și citind pe net, este o pagină special destinată, sau din fel și fel de cărți, cum am făcut și eu.

Cert este că, în decursul veacurilor Cetatea Neamț a rămas un simbol pentru noi, moldovenii și, de ce nu, pentru toți, românii, mai ales dacă sunt și moldoveni! :p

Ultima oară am ajuns aici prin luna februarie 2016, venind dinspre Nordul Moldovei. Am traversat ușor orașul Tg. Neamț și am ajuns la fel de rapid la Cetate, mai ales că, așa după cum v-am povestit, sunt indicatoare care nu te lasă să te rătăcești.

Din locul de unde-am parcat mașina și până la intrarea-n cetate se urcă preț de vreo 15 minute, destul de pieptiș, dar drumul este asfaltat, poate fi considerat o bună plimbare.

Când ajungi lângă cetate, se observă în toată splendoarea, podul în arce de cerc, construit pe pilonii de piatră.

Cetatea domină cu adevărat înălțimile din zonă, panorama locului cuprinde orașul Tg. Neamț și dealurile și pădurile din jur.

După recondiționarea cetății s-au reconstruit încăperi: vechiul paraclis, monetăria, dormitoarele, bucătăria, închisoarea, cancelaria.

Sunt expuse straie din perioada respectivă, arme și diferite tablouri care să întregească arhitectura și să ajute la înțelegerea modului de viață din acele timpuri, când vodă făcea ce voia, cu cine voia. Cam ca Băsescu în zilele de-a fost președinte.

Periodic sunt organizate Zilele Cetății, anul ăsta fiind în intervalul 1-3 iulie.

Ce puteți vedea aici, pe lângă frumoasele moldovence? Nu știu dacă se merită să vă uitați la altceva dar, dacă ajungeți, vă găsiți voi și alte ocupații, vin să cânte diferite formații, sunt ansambluri de dansuri populare, mă rog, cam cum este la astfel de situații.

Dacă ai trăiri vizitând Cetatea? eu, da, este mult mai aproape de ceea ce ar însemna o garnizoană, oamenii știu să-și vândă marfa. Este evident că nu toți vor fi încântați sau, măcar, mulțumiți, dar, totuși, când treci podul de piatră spre Cetate ai o oarecare emoție știind că, poate, pe vreuna din acele pietre o fi călcat și Ștefan cel Mare.

Cam atâta vrusei io să vă spui despre locație, sper că cei de-ați pierdut timpul citind să nu mă-njurați prea mult!

Uite, ca să vă-mbunez, mai spui un banc. Cu Ștefan cel Mare, evident:

Ștefan Cel Mare sta la sfat cu boierii țării.

La un moment dat intră un soldat, obosit de cât alergase:

- Măria Ta, vin turcii peste noi !!!

Ștefan:

- Câți sunt ?

- Vreo 10 mii, răspunde soldatul.

- Vom învinge! spune Ștefan. Să-mi aduceți cămașa roșie să nu vadă soldații noștri dacă sunt rănit.

După două luni aceeași știre, de astă dată cu vreo 20 de mii de turci.Ștefan îi liniștește pe cei prezenți și cere, din nou ,cămașa roșie.

După trei luni povestea se repetă, vine soldatul disperat:

- Măria Ta, vin turcii peste noi !

Ștefan: - Câți sunt ?

Soldatul: - 100 de mii !!!

Ștefan: - Cu Dumnezeu, înainte, vom învinge! Tu, du-te și adu-mi pantalonii ăia maro...

Haidi, pa!

Rog web să pună și videoclipul : youtube


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 23.11.16 22:32:25
Validat / Publicat: 24.11.16 09:38:01

VIZUALIZĂRI: 2700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

49 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 curtea interioară văzută de pe ziduri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

49 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 49
webmasterX
[24.11.16 07:22:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 09:16:41]
»

@webmasterX: Este vreo problemă cu reviewul? Văd că nu este publicat și mă gândeam că, poate, am greșit ceva.

webmaster
[24.11.16 09:37:41]
»

@Yersinia pestis: deci da: n-ai... bască, vba bancului .

-

Explicaţia reală - vezi Occam - e "cea mai simplă posibil": pozele trebuiau validate înainte de publicare şi nu am avut - de aseară până acum - "resurse"...

calatorul
[24.11.16 09:46:27]
»

Un loc minunat, frumos renovat in ultimii ani, merita facut un drum pana acolo, mai ales ca in jur mai sunt atatea lucruri de vazut.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 09:51:33]
»

@webmaster: E ca-bancul cu melcul pe care ursul îl aruncă de pe pragul casei în pădure. După vreo șase luni, bătaie-n ușa viziunii. Iese ursul iar melcul, de jos:

- Auzi, ce-i cu faza asta de mi-ai făcut-o adineaori?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 10:00:16]
»

@calatorul: Da, o vizită în Bucovina trebuie să includă și Cetea Neamț. Bine, Neamț nu e în Bucovina, dar drumul spre sau dinspre, poate include și Tg. Neamț, mai ales că imediat lângă se află Humuleștiul lui Creangă. Am fost acasă la el, nu era la domiciliu, dar ușa era deschisă, poți s-arunci o privire!

Apoi, recomand drumul prin Vânători, chiar dacă un picuț mai slăbuț, peisajul te ajută să treci peste deranj. Ajungi pe lângă Lacul Bicaz, ești mai tot timpul, pe lângă Ceahlău, muntele moldovenilor.

Apoi, ajungi la Piatra Neamț, oraș curat și frumos, mai departe Buhuși și Bacău.

La un tur din ăsta ai văzut jumate din Moldova și nici nu ești obosit...

Melcu
[24.11.16 10:01:38]
»

@Yersinia pestis: bineeeee, ursule, te-oi prinde io odată la cotitură...

calatorul
[24.11.16 10:09:47]
»

@Yersinia pestis: Multumesc pentru raspuns si completari, ultima oara cand am facut drumurile astea, acum cativa ani, pentru a 5 a oara cred, soselele erau cam tragice. Ziceai ca au fost bombardate sau minate, partial reparate, a fost o grea incercare si am renuntat sa facem tot traseul.

Acum citesc pe AFA si vad poze cu sosele refacute, asfalt bun si cred ca la vara mai vizitez odata locurile astea asa frumoase, vazute si cu masina, si cu trenun si cu autobuzul si la pas, de fiecare data la fel de placut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 10:17:19]
»

@calatorul: Asta e partea turistică a Moldovei. Ar rămâne partea cu Galați, Bârlad, Vaslui, Iași și Botoșani. Asta este preferată de pescari, în zonă fiind multe bălți populate cu pește, precum și smârcurile Siretului și ale Prutului, iar la Galați, evident, Dunărea!

Apoi, este Iașiul, obiectiv turistic în sine.

Gata, ai scăpat de mine, m-am tirat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[24.11.16 10:21:58]
»

@Yersinia pestis: Asa este, doar ca eu pestele prefer sa/l prind direct in farfurie, fie aia de bors, fie oricare alt mod de preparare, indiferent care, si este principalul motiv pentru care trec bucuros prin zonele indicate. Fir intins!

ANILU
[24.11.16 10:33:25]
»

@Yersinia pestis: Iar ai pus o melodie d-asta de călărit? Şi ce-i o doamnele alea negre de stau în capu articolului?

Să ştii că am fost prima la votat, asta după ce am citit, dar nu am apucat să scriu părerea mea, că deh sunt la serviciu.

Mi-a plăcut plimbarea prin Cetatea Neamţului, pe care recunosc nu am vizitat-o. Am fost în zonă, chiar am făcut un circuit prezentat de tine printr-un ecou mai sus, dar cetatea am ratat-o.

P. S. Stai liniştit în 1000 ani ai timp să ajungi şi tu "augustus".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marius gaudi*
[24.11.16 10:56:06]
»

Eu propun să ţi se acorde câte un punct la fiecare vot, nu 900... astfel vei scrie şi mai mult, chinul tău va fi mai mare, proporţional cu plăcerea noastră de a-ţi citi articolele.

Am fost la Cetatea Neamţului prin 95-96, acum înţeleg din poze ca s-a mai schimbat câte ceva...

Gata, după cetatea Rupea trebuie să trec şi Cetatea Neamţului în program... cum mă bagi tu la cheltuială...

maria55 †
[24.11.16 11:23:48]
»

@Yersinia pestis: nu, nu ne-ai pierdut pe drum! Si nici nu cred ca are sa se intample vreodata! Suntem aici cu totii, chiar daca nu 100000 precum turcii...

Tu "enerveaza-ne " zilnic, avem noi ac de cojocul tau!

PS. Am Fost Acolo!!!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 12:43:01]
»

@Melcu: Șoarecele și elefantul treceau o apă, pe un pod din lemn.

La un moment dat șoarecele îi spune elefantului:

- Doamne, elefantule, ce mai tropăim!

krisstinna
[24.11.16 12:45:43]
»

Yersi! Nu pot acum, dar promit să îți scriu un ecou "normal" de pe lp. Sunt pe aici, te urmăreasc să știi. Și mi-a plăcut ce am citit.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 12:47:18]
»

@ANILU: Asta-i muzica ce-mi place, din aia fără vorbe ! Adriana-mi spune că n-am toată țigla pe casă iar când mergem cu mașina îmi interzice, oficial, să ascult mai mult de o oră, pe urmă zice că muzica poate afecta traficul rutier. Mă gândesc eu că doar dacă sare ea din mașină.

Cât despre doamnele din poză, eh, ce-ai tu cu idealul meu de frumusețe feminină ?!

Sincer, îți și vă recomand Cetatea Neamțului, merită fiecare bănuț! Fie și numai pentru panorama pe care o poți vedea de sus!

Unii spun că e un pic kitchoasă prezentarea, dar, cred eu, e un pic exagerată afrimația, invidia, bat-o vina, să spunem că e mai comercial. Una peste alta, ai încredere-n mine, când aveți posibilitatea, vizitați-o!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 12:52:15]
»

@marius gaudi: E clar, tu ai ceva cu mine! M-ar fi ajutat o propunere prin care, numai în cazu-mi, fiecare vot să aibă 10.000 sau, chiar mai multe puncte. Când colo, el îmi vrea răul și asta doar pentru distracția lui, personală!

Nenea webule, noi, aiceașa, în astă glorioasă adunare, n-avem sancțiuni pentru sadici, cumva gen scos limba către ei, ceva?

Da, merită vizitate și Rupea și Cetatea Neamț, doar că, moldovean ce mă aflu, cred că ai să fii mai mulțumit de Neamț. Și, nu te mai plânge, obrazul turistic subțire, cu cheltuială se ține. Să fii tu sănătos că de permis să faci turism o să-ți poți permite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 13:01:07]
»

@maria55: Păi, da, cum să mă lăsați din brațe, voi, singurii mei prieteni?! N-ai văzut ce idei are @marius gaudi, să primesc câte un sfert de jumătate de punct la fiece postare???!! Ăsta-i caz de reclamat la UNICEF, știu că aicea-i organizația aia de-i apără pe copii, iar eu, în plus, sunt și orfan. De ambii părinți!

Cuuum, dacă ai 50 de ani, ca-n cazul meu, nu se pune?! Nu-i nimic, reclam și UNICEF-ul!

He, he, he, nu mă provoca la chestia cu enervatul, că chiar devin nervos! Și, v-am mai spus, când sunt nervos eu sunt tare calm!!!

P. S. Mâine plec la Timișu de Jos, deci, știi ce urmerază, o să vă năpădesc cu impresiile mele!!!

P. P. S. Buei, nu-i frumos, nu mă-njurați de mamă, nu vă spusei că-i decedată?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 13:05:31]
»

@krisstinna: Da, mă duci cu zăhărelul, până și io mi-am dat seama!

E normal să-ți placă ce-am scris, io de ce mă strădui aicișa, huh?

Cât despre faza cu urmăritul, brrr, you are my Big Brother? Că mie mi-ar plăcea!

elviramvio
[24.11.16 14:24:20]
»

@Yersinia pestis:

Recidivasi frumos, imi place!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 14:59:50]
»

@calatorul: Sîc-sîc, nu m-ai nimerit, nu sunt pescar, neam!

Decât să cheltui bani pe scule și mai știu eu ce, prefer să merg la Pescărie și să-mi aleg eu ce vreau să pap! E mai economic, cred eu.

Dar, ținând cont că urarea-n sine e pozitivă, mulțumesc pentru ea!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.11.16 15:02:33]
»

@elviramvio: Da, eu sunt într-o perpetuuă recidivă, nu mă mai învăț minte odată!

Tocmai ce fusei pe la tine și citii cum te-ai dat cu dușmanul, ai fost să vorbești cu Babeș, ăla de nu putea suporta bacteriile sau, în cel mai bun caz, le studia, de nu mai aveau, bietele de ele, pic de intimitate!

Dar cu tine nu vreau să mă dușmănesc, așa c-am citit, tot-tot și-am și votat. ”Foarte Util”, off course!

elviramvio
[24.11.16 15:13:11]
»

@Yersinia pestis:

Vazui bre dom'le dar acum sunt grabita asa ca scriu doar pentru linistea ta. Dar sa stii ca doar la tine m-am gandit cand am scris articolul, am facut spiritism cu Babeș sa nu se ia de o bacterie mutanta moldoveana si uriasa, nu de alta dar omor jumate din useri, mai ales dunarencele!

Fain graisi de cetate, eu acum o luna am fost doar in parcare. Atunci cand eram mai juna si sistemul informatic al gleznelor functiona, am urcat, da parca si parcarea era mai sus.

crismis
[24.11.16 19:12:33]
»

@Yersinia pestis: Citii si io de dimineata, constiincioasa, votai desigur F. Util, sezi in stare latenta si nu te reactiva! Da' nu avui vreme de un coment-ceva, ca patria ma ceru sa ma duc sa fac injectii la oameni (sa stii ca nu-i nicio exagerare, chiar intepai o tanti azi, in scop de facere de bine, evident). Printre picaturi, citii la serviciu ecourile si, deoarece colegele mele erau individioase si se uitau urat la mine ca de ce ma hlizesc fara ele, am declarat pauza de cenaclu literar si le-am lecturat in plen despre Cetatea Neamtului by Marele Clasic in Viata Yersinia Pestis! Deja ti-ai mai castigat 3 fane infocate, pacat ca doar onorifice.

(astea suntem noi 4 in timpul cenaclului)

PS: Am apreciat ca ai inceput cu un banc cu doctori. Da si ala cu melcu (salut, @Melcu!) mi-o placut!

crismis
[24.11.16 19:16:39]
»

@elviramvio: Da, bre Elvirico, si eu am remarcat ca de la o vreme tot creste distanta de la parcare pana la obiectivul turistic! Cred ca e sabotaj la nivel international!

... In alta ordine de idei... ce vrusesi sa zici de dunarence?! E de bine, nu?!

Safta Radu
[24.11.16 19:20:04]
»

Of, of, of, bacterie mică şi nevinovată! Ce să mă fac eu cu tine? M-ai şters tu de la prieteni, dar nu sunt supărat, poate ai făcut-o într-un moment de supărare atunci, când ai vrut să renunţi. În sfârşit, dacă-mi place un review de-al tău, vei avea un vot din partea mea fără probleme. Şi hai să-ţi zic şi eu un banc scurt: Ştefan Cel Mare se uita împreună cu supuşii la un film de acţiune cu Chuck Norris, ca pe vremuri, la video. În toiul acţiunii, în sala unde se aflau intră un străjer disperat:

- Măria Ta, turcii sunt la porţile cetăţii!

- Sunt mulţi?

- Câtă frunză şi iarbă!

- Pfffff, bine mă, hai, ia-le câte o sută de lei de fiecare şi bagă-i şi pe ei la film!

calatorul
[24.11.16 19:45:31]
»

@Yersinia pestis: Subscriu atitudinii, nici eu nu sunt pescar dar nu din cauza uneltelor trebuitoare, ci pentru ca nu am rabdare sa pazesc balta in speranta ca vreun pestisor va fi atras de mica mea oferta.

Si prefer sa ma asez la celalalt capat al lantului trofic, adica la primire meniuri pescaresti de orice fel, cum ziceam mai sus. In rest, vorba marelui * (la propriu) FAnus - rece, alb, sec si, dac/o mai fi si gratis...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[24.11.16 20:34:59]
»

Doamne, ce îmi mai place stilul, scrierea! După o zi lungă și grea la serviciu, o astfel de lectură îmi descrețește fruntea. Acum pe buni, o să mă duc și eu pe acolo. Încă nu am fost. Dar niciodată nu-i târziu!

Zoazore
[24.11.16 20:41:41]
»

@Yersinia pestis: Deciiii... așa cum întreba și@crismis, sper c-ai zis de bine de dunărence, da?

Mersei și io cu voi (cu Adriana și cu tine) pi la ceteatea lu Germanu (a, nu, Neamțu) și-mi plăcu grav!

Pe când am fost mică, am alergat și io printre zidurile-alea. Că puteam! Acuma... am rămas să citesc ce scrii tu. Și-abia aștept să te-ncordezi și să scrii unu pe zi, că bine-mi mai face la starea de spirit!

dorgo
[24.11.16 20:57:21]
»

@Yersinia pestis: Ziceai ca: "Stephen Hawking a prezis că omenirea mai are de trăit cel mult o mie de ani, după care va dispărea. "

Nooo! , eu nu cred! Ea va disparea in mai putin de 150 de ani! Lumea, asa cum o stim noi, cu 7 miliarde de oameni ca popor si cu Wizzair, Bluair, McDo, Internet, cu trenuri rapide si miliarde de automobile pe mii de autostrazi, cu vapor langa vapor, va disparea odata cu ultima picatura de hidrocarbura. Apoi va incepe haosul, foametea si molimele. Concluzia mea e cam dura?

youtube

Lovitura de gratie, nu o va da o anumita natie ci lumea invizibila a microbilor lui Babes, fiinte care au fost pe pamant inaintea noastra si vor fi si dupa noi si, paradoxal (!), zic unele guri, pentru ca peste tot se vor aduna munti de gunoaie, (ce nu vor mai putea fi transportate, reciclate sau incendiate), mediu excelent pentru inmultirea acestor mici creaturi. Iar medicamentele vor disparea, caci ele se prepara tot (din si cu) hidrocarburi. Stanepotii nostri, vor "prinde" spectacolul sfarsitului lumii, noi, "din pacate", nu, decat un pic, pe documentarele SF ale "National Geographic". Vor mai supravietui totusi cateva comunitati izolate (inuiti, beduini, pastori, triburi amazoniene) ce nu depind de petrol si electricitate, asa ca bucura-te ca ne-am nascut acum, in cea mai fericita clipa a vietii pamantului, mai frate!

Cat depre locul unde vom ajunge mai apoi, pai cred ca Admin, Augustii, Pretorii si Consulii, vor ajunge-n rai, webii si ceilalti uzeri cu sau fara titlu, ce-au scris macar un cuvant pe AFA, vor ajunge-n iad, dar e bine si-acolo, ca macar e cald, iar chibitzii si restul omenirii, va ramane pe pamant ca sa crape de foame si sa-i manance paduchii si acele oribile creaturi microscopice, ce vor stapani mapamondul de la pol si pana dincolo de tropice. Ei si? Crezi ca-i va pasa cuiva de draga noastra planeta albastra, care de-abia acum, (dupa aproape 5 miliarde de ani) a nascut cu greu prima fiinta ganditoare, exact la jumatatea existentei maritului nostru Soare (6 miliarde de ani)? Nu! Dumnezeu ne va parasi si va pleca sa populeze alte galaxii. Iar la un simplu calcul contabil, pe-aici, pe la noi, un nou ciclu al vietii, pornit de la zero, mi se pare, prea putin probabil.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, crismis, dorgo, elviramvio, Lucien, maria55, marius gaudi*, maryka, Safta Radu, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cetatea Neamțului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062968015670776 sec
    ecranul dvs: 1 x 1