ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 26.03.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 6 ani + 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
63.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Borsec - trecut și prezent

TIPĂREȘTE URM de aici

Prin 2015, rămânând singur acasă pentru câteva zile, după ce soția și copiii plecaseră împreună cu bunicii la mare, mi'a dat târcoale gândul să evadez câteva zile într'un loc cu aer curat, brazi (neapărat) și musai liniște cât mai multă. Locuind în Iași, mi'am stabilit să caut pe o rază de maximum 200 km. Pentru că zona Cheile Bicazului-Lacu Roșu nu prea indeplinea criteriile subiective menționate mai sus, un "je ne sais quoi" m'a atras către o zonă necunoscută mie, Borsec, așa că m'am aventurat cu gândul de a descoperi un loc despre care știam doar că ajunsese o palidă amintire a ceea ce fusese în anii săi de glorie de dinainte de '89.

Recenzia de față vine ca urmare a revenirii la locul faptei după 4 ani.

Urmând axioma "drumul cel mai scurt e cel în linie dreaptă", traseul a fost Iași- Pașcani-Târgu Neamț- Ceahlău-Borsec. Am regăsit Borsecul aproape la fel cum îl descoperisem cu 4 ani înainte, în sensul că nu prea s'a schimbat mare lucru în esență, ci doar timid și punctual în câteva locuri, mai precis câteva renovări ale unor foste vile ce au găzduit turiști în vremurile când România exploata din plin potențialul terapeutic al izvoarelor din Borsec sau alte stațiuni balneo-climaterice renumite în toată Europa.

Victimă a incompetenței și- de ce nu? - a relei voințe a celor care se ocupă de 30 de ani de turismul românesc, Borsecul contemporan pare încremenit într'un statu quo în cate prezentul încearcă încă să coexiste cu trecutul omniprezent în speranța unui viitor demn de o cauză mai bună.

După cum se poate observa din pozele atașate, multe clădiri sunt lăsate în paragină, unele pur și simplu abandonate vremii și vremurilor, altele aflate, de ani întregi, în proprietatea unor firme cu nume oarecum dubioase și care le'au lăsat pradă intemperiilor.

Trecând la partea mai plăcută a speței, stațiunea este îngrijită, curată, pe aleea pietonală pavată cu piatră cubică care începe chiar de la intrarea în stațiune sunt multe bănci, mici părculețe din loc în loc amenajate cu bun gust, pe alocuri și câte un mic loc de joacă pentru copii, cu leagăn, balansoar, tobogan.

În împrejurimi se pot face câteva trasee accesibile oricui, de cel mult o oră și un pic de mers lejer, fără diferențe de nivel semnificative. Începând cu Poiana Zânelor, unde se găsesc două bazine micuțe cu capacitate de câteva persoane având apă cu proprietăți benefice pentru afecțiuni ale picioarelor, traseul continuă spre cele două puncte de atracție: Peștera de gheață și Grota Urșilor. Ín prima se poate intra doar vreo 10 metri la lumina unei lanterne, nefiind foarte spectaculoasă în absența micului ghețar din anotimpul rece, pe când cea de'a doua este de fapt un canion ín miniatură cu o lungime de cca. 30 metri.

Imediat ce treci de Poiana Zãnelor există și o mofetă unde se pot face tratamente sub îndrumarea și supravegherea unui specialist.

Celebrele izvoare sunt frumos împrejmuite cu foișoare din lemn și are fiecare un panou cu informații privind compoziția chimică a apei precum și indicațiile terapeutice. O doamnă localnică îmi spunea că e preferabil să nu se consume apă de la izvoare diferite într'o singură zi. Am preferat să îi dau crezare fără să verific veridicitatea informației, așa că în prima zi doar am degustat căte puțin de la fiecare pentru a mă hotărî căruia să îi rămân fidel.

Referitor la posibilitățile de a servi masa, există pensiuni care oferă acest serviciu cu circuit închis pentru turiștii cazați (Korona, unde am stat eu) ori cu acces liber (Vila Borsec). În afara acestora, fix la intrarea în stațiune este restaurantul Faló - probabil rămas singurul după falimentul celuilat de peste stradă - despre care însă nu mă pot pronunța, nici gastronomic, nici pecuniar.

În încheiere, declar Borsecul vizitabil și frecventabil, cu speranța că va rămâne aceeași oază de liniște spre deosebire de suratele sale de pe Valea Prahovei.

P. S. Proprietarul pensiunii WEBER, la care de altfel m'am și cazat, spunea că există deja proiect pentru amenajarea în zona pârtiei a unui bob pe șine asemănător celui de la Lunca de Sus, primul de acest gen din România.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Raz Van in 23.08.19 19:22:48
Validat / Publicat: 23.08.19 22:44:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORSEC.

VIZUALIZĂRI: 3877 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Raz Van); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[23.08.19 22:43:08]
»

Cu ocazia primului review, @Raz Van: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Proprietarul pensiunii WEBER, la care de altfel m'am și cazat, ...

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster
[24.08.19 07:52:40]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

DOINITA
[24.08.19 11:20:06]
»

Felicitări pentru articol și bun venit alături de noi! Pentru ca știu cine e " Raz Van" , am sa spun și bun venit în grupul" Moldovenii de la AFA!

crismis
[24.08.19 11:23:18]
»

@Raz Van: Am poposit și noi în Borsec acum 3 sau 4 veri, pe când ne întoarcem din Maramureș; mai mult din curiozitate, să vedem ce s-o fi ales de una dintre cele mai cunoscute " perle ale apelor minerale" , dar și ca să ne dezmorțim un pic. N-am ajuns în Poiana Zânelor, doar prin parcul cu izvoare, am gustat din vreo două, am admirat arhitectura caselor renovate și am plâns de mila celor lăsate în voia sorții...

Concluzia a fost aceeași, că ar merita o reîntoarcere, zona e superbă și sunt câteva locuri ce te pot găzdui și omeni. Nu știu când se va întâmpla, dar se va întâmpla ...

Mulțumesc pentru aducere aminte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[24.08.19 12:06:40]
»

@crismis: " Sunt câteva locuri ce pot găzdui oameni" și chiar sunt și foarte bune. Noi am fost vara asta de 2 ori și am fost" gazduiti" la " Vila Montana" (vezi impresii), unde condițiile sunt excelente, iar micul dejun de excepție. Despre stațiune cam aceiasi impresie, de jale pentru vilelelasate sa moara încet și de speranța că încă unele mai pot fi "reanimare". Autoritățile locale chiar își fac treaba, dar cred ca legislația privind proprietățile lăsate în paragina ar trebui modificata. În Borsec, se poate mai mult și unii, de buna credință și cu drag de România, chiar o fac. Traseele sunt bine marcate și poți lesne sa ajungi, chiar dacă nu stai foarte bine cu condiția fizica. În Poiana Zânelor e atât de frumos și atâta liniște încât te aștepți sa apară și zanele. Am făcut acum 2-3 ani și traseele celelalte, grota urșilor, peșteră de gheață, cetatea bufniței, cariera de travertin, iar anul acesta am repetat de 2 ori. Sa ținem minte bine! La una din deplasările de anul acesta am avut cu noi o familie mixta, romano-australiana. Dl, care era partea australiana a fost vrăjit de frumusețile locale. În speranța că lucrurile se vor schimba în bine, va doresc tuturor, vacante frumoase! Putem fi și "turiști în România"!

crismis
[24.08.19 12:21:38]
»

@DOINITA: Înseamnă că trebuie să urgentăm revenirea în Borsec! Din vara asta n-a mai rămas cine știe ce, dar poate anul viitor...

Raz VanAUTOR REVIEW
[24.08.19 12:56:27]
»

@DOINITA: Mulțumesc pentru urare. Bine v' am găsit!

Raz VanAUTOR REVIEW
[24.08.19 13:02:14]
»

@crismis: Mulțumesc pentru gândurile bune. În limita timpului disponibil, o să scriu cel puțin un review despre pensiunile in care m' am cazat in Borsec.

DOINITA
[24.08.19 17:57:07]
»

@crismis: Și toamna e frumos pe cărări de munte...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, DOINITA, Raz Van
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borsec și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052896022796631 sec
    ecranul dvs: 1 x 1