ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.06.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Borsec - armonie versus ură

TIPĂREȘTE

Am plecat din Durău cu gândul să vizităm staţiunea Borsec. Pe la 9 dimineaţa am ajuns, am plătit parcarea 1leu/ora şi am încercat să aflăm câteva informaţii despre staţiune de la punctul de informare turistică. Era prea devreme, deschidea la ora 11. Ne-am uitat pe hartă şi am hotărât să mergem spre Grota de gheaţă, mofeta -recent deschisă-erau multe panouri care prezentau mofeta şi izvorul străvechi.

Am mers puţin şi un domn binevoitor ne-a spus că este ghid şi ne invită să vedem muzeul apei minerale. Ne-am bucurat foarte mult - nu m-am gândit că a fost o alegere dezastruoasă. Şi-a cerut scuze că nu vorbeşte foarte bine româneşte dar l-am liniştit spunându-i că acest lucru nu ne deranjează.

Am intrat în muzeu, a început să ne arate şi să ne explice despre apa minerală, ne-a prezentat câteva documente şi ne-a spus că românii sunt străini în această parte de ţară, că istoria pe care am învăţat-o în socialism nu este adevărată, ne-a făcut să ne simţim străini în ţara noastră. Cineva a ripostat, a început cearta, ghidul s-a enervat, ne-a spus că dacă nu ne convine ne dă afară şi închide muzeul, o parte din turişti au ieşit şi nu au mai vrut să plătească intrarea, copiii din grup întrebau de ce se ceartă.

Doamne câtă ură şi cum poţi fi jignit în câteva minute! Ne-am simţit foarte prost, am încercat să ne calmăm, eram doar în concediu şi nu aveam nimic de împărţit/ sau poate un teritoriu drag sufletului nostru?

Intrarea la muzeu costă 2 lei pentru adulţi şi un leu pentru copii.

M-a durut sufletul pentru ceea ce auzisem şi ne-am îndreptat spre mofetă. Intrarea la mofetă costă 3 lei -15 minute -pentru cei care rezistă-e foarte cald şi miroase a dioxid de carbon dar picioarele s-au simţit foarte bine acolo. Şi la mofetă era un domn care nu vorbea bine româneşte dar ne-a explicat şi nu ne-a jignit.

Am continuat să mergem spre izvorul străvechi, priveliştea este foarte frumoasă. Am ajuns la grota de gheaţă este foarte frig şi întuneric dar drumul este accesibil şi se merge puţin - te poţi sprijini de o bară de lemn care te conduce până la grotă.

Am luat apă de la mai multe izvoare, am degustat, ne-am strâmbat, ne-am amuzat şi am încercat să glumim după incidentul de la muzeu. Am văzut că toţi oamenii care veneau la izvoare aveau sticle, unele mai mari, altele mai mici.

Staţiunea este în renovare, se construieşte o nouă bază de tratament, se lucra la drum şi se puneau dale pe alei. Intrarea la toaletă costa 1 leu, un cafe frappe 7 lei, berea 5 lei.

O staţiune frumoasă cu mulţi brazi şi o apă care este regină...

Chiar dacă unii ne consideră străini în ţara noastră, noi ne-am simţit români în România!


[fb]
---
Trimis de STEFAN I in 30.08.11 19:50:30
Validat / Publicat: 30.08.11 20:39:43
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4868 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
NOTĂ: Operatorul acestei destinații (proprietarul, administratorul etc) a scris un răspuns / drept la replică referitor la aceste impresii
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (STEFAN I); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Muzeul apei minerale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11450 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[30.08.11 22:43:24]
»

Probabil ghidul respectiv o să zboare, mai devreme sau mai tîrziu. Aici e vorba de bani și în general investitorii de acolo fac impresia că vor să-i cîștige. Dacă superi turiștii se cheamă că nu e bine și se pierd bani. Asta am văzut-o deseori în Harghita și Covasna, în sensul că pe nimeni nu pare să intereseze în raport cu turiștii cine a fost mai întîi - oul sau găina.

roxxie
[31.08.11 18:01:45]
»

Ma bucur nespus sa aud ca se reabiliteaza ceva in statiunea Borsec, pt ca are un potential imens si e pacat sa fie lasata in paragina. mai exact, ce este aceasta mofeta si pt ce se foloseste?

Qvadratvus
[01.09.11 08:08:44]
»

Mofeta este o emanatie de gaz printr-o fisura a scoartei terestre. In speta gazul respectiv este un amestec in care componenta principala o constituie dioxidul de carbon, iar cea secundara este reprezentata in proportii variabile de alte gaze cum ar fi dioxidul de sulf, gaze rare, vapori de amoniac…. etc. Amestecul de gaze este mai greu decit aerul astfel ca are tendinta de a se stratifica in partea inferioara a unei cavitati sau gauri. In locurile de iesire a acestor gaze la suprafata se sapa un fel de amfiteatre inchise astfel incit in partea lor inferioara sa se acumuleze gazul respectiv. Amfiterele au bancute si balustrade si coborind treptat poti face un fel de “bai” controlate in gaz.

Efectul general al acestor “bai” este unul benefic asupra circulatiei asupra vaselor de singe asupra functiei intelectuala renala si sexuala, cu predilectie la anume genuri de boli, in principal din grupul afectiunilor cardiovasculare. Nu se coboara dincolo de jumatatea inferioara corpului in acumularea de gaz pentru a evita accidentele si nu se sta mai mult de o perioada determinate (in general 20 minute). Ca oricare tratament nu se face aiurea ci la indicatie medicala stricta, cu atit mai mult cu cit pot aparea accidente (asfixii, intoxicatii) Exista citeva metode de a verifica nivelul pina la care te-ai “scufundat” in amestecul de dioxid de carbon cu alte gaze, cea mai simpla dintre ele fiind aceea a utilizarii unei flacari (e. g. chibrit aprins), care la atingerea intrfetei intre aer si acumulare se stinge.

Mofeta descrisa mai sus este prototipul mofetei numita si "uscata". Pentru Romania, prototipul de mofeta uscata se gaseste in regiunea Covasna.

Un alt tip este mofeta "umeda" recte atunci cind in drumul lor gazele intilnesc straturi acvifere si antreneaza apa. Asemenea mofete se gasesc de exemplu la Balvanyos sau la Olanesti (un continut ceva mai ridicat de compusi ai sulfului), precum si in alte parti ale Romaniei.

Pentru informatii suplimentare poti face click aici.

florianzy
[01.09.11 08:44:11]
»

Mulţumesc pentru info despre mofetă!

florianzy
[01.09.11 08:51:04]
»

Noi am intrat la mofetă de curiozitate- pentru circulaţie-te descalţi şi te aşezi pe o bancă- este cald şi miroase a dioxid de carbon. Picioarele noaste ne-au mulţumit pentru că le-am dus la mofetă. Trebuie recomandare din partea medicului, nu toţi oamenii suportă mofetele, sunt panouri care indică ce afecţiuni se pot trata, interdicţii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[01.09.11 22:43:15]
»

In conditii normale de temperatura si presiune dioxidul de carbon este incolor si inodor. Mirosul pe care l-ai simtit, probabil este de la alti compusi din amestecul de gaze.

Tocmai pentru ca este insesizabil in mod direct, poate provoca intoxicatii letale intr-un mod cu totul neevident. Inhalat in concentratii mari poate duce la pierderea constientei in citeva minute. In concentratii mai mici da greata cefalee (dureri de cap) vertij (ameteli) tulburari de vedere si dificutate in respiratie.

In mofete, mai sus de interfata dintre patura de gaz mofetarian si atmosfera se afla in concentratii doar usor crescute fata de aerul obisnuit, ceea ce are un efect benefic de stimulare a respiratiei.

Ca reguli generale

- in mofete se intra si se iese incet, evitind miscarile inutile care pot antrena gazul mofetarian deasupra nivelului de siguranta.

- aplecarea sub nivelul de siguranta este periculoasa si deci interzisa

- in general mofetele sunt astfel concepute constructiv incit gazul sa se poata evacua, deci daca scapati obiecte la baza amfiteatrului, inainte de a le lua este recomandabil sa asteptati evacuarea

- durata de sedere incepe cu perioade mai scurte, treptat ele pot deveni mai lungi

- de principiu, daca apar senzatii neplacute este bine sa parasiti mofeta

- imbracamintea se recomanda sa fie lejera

- nu se intra in mofeta sub influenta alcoolului sau a drogurilor

- nu se intra in mofeta agitat sau imediat dupa efort fizic (e.g. un sprint montan sau atletic), se asteapta regularizarea respiratiei si ulterior se face accesul

- nu se intra concomitent peste nr. de persoane recomandat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
florianzy
[02.09.11 10:06:09]
»

Eu sunt de parere ca trebuie sa faci mofete sau sa bei apa de la izvoarele din statiune doar la recomandarea medicului.

Nu cred ca este indicat sa bei apa de la izvoare crezand ca iti fac bine, au fost persoane care au baut apa cu nemiluita din aceste ape si nu le-au facut bine, deaorece nu au stiut cat sa bea si la afectiunile care le aveau le-au facut mai mult rau.

Acelasi lucru este valabil si in cazul mofetelor, corect ar fi sa iti ceara recomandarea de la medic cand platesti sa intri la mofeta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mik Jozsef
[21.11.12 13:34:46]
»

@STEFAN I: Stimate Dl. Stefan! Ca primar al Borsecului imi cer scuze pentru incident si in numele colegului moracanos din imaginea le la muzeu (merci pt imagine!): dansul este un poet local excelent - si o curiozitate in localitate. Ne pare rau, ca V-a jignit.

Va rog sa reveniti la Borsec: din 27 octombrie a. c. avem si baie cu apa minerala calda, +sauna (+ domnisoara studenta simpatica la receptie) - si, desigur, Va recompensam cu o intrare libera.

Va rog sa ma sunati, cand ajungeti: 0723/XXX.XXX ori mik***@yahoo.com.

V multumesc tuturor, care ati postat pentru Borsec!

N-avem parte de incidente, dimpotriva: youtu.be/riv4XjECbyg "ungurii sint de treaba si apa minerala e super si e free... ".

Deci: scuze, multumiri, si Va asteptam pe toti la Borsec!

Mik József, primar


NB Mik Jozsef este (sau a fost) reprezentant al unității
RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Adnotat ca DREPT REPLICA la review CRT
Mik Jozsef
[21.11.12 13:38:13]
»

Felicitari pt site!


NB Mik Jozsef este (sau a fost) reprezentant al unității
Admin
[21.11.12 13:48:05]
»

@Mik Jozsef: Bun venit pe AmFostAcolo, d-le primar.

Decent, elegant şi de calitate "dreptul dvs la replică" (va fi adnotat ca atare).

Rog reţineţi însă: Regulamentul AmFostAcolo (şi legile în vigoare, dealtfel) interzice ( / interzic) publicarea oricăror date personale (email, telefon etc) - datele de contact de mai sus au fost editate.

Aceste date se pot transmite însă fără probleme prin "mesaje personale" - le puteţi trimite astfel atât autorului articolului de mai sus (click pe "numele lui", apoi pe "TRIMITE MESAJ PERS"), cât şi oricărei alte persoane care vi le - eventual - solicită.

Mik Jozsef
[21.11.12 14:23:43]
»

Merci! Scuze, am avut timp de reactie numai - dar am sa studiez in weekend toate informatiile si regulile. Sanatate si numai bine! mj


NB Mik Jozsef este (sau a fost) reprezentant al unității
webmaster
[21.11.12 15:52:56]
»

@AK-AR de RUMÂN: Am șters ecoul tău - era potențial 'inflamabil' și cam off-topic. Dacă vrei să discuți problemele respective, folosește te rog mesajele private. Mulțumim,

STEFAN IAUTOR REVIEW
[21.11.12 20:58:54]
»

Domnule primar,

Nu este nevoie sa va cereti scuze, gestul dvs este foarte frumos, dar nu sunteti de vina pentru ce au gandit altii.

Va doresc succes in campanie!

STEFAN IAUTOR REVIEW
[21.11.12 21:03:18]
»

@Mik Jozsef:

Sunt femeie!

ak-ar de rumÂn †
[21.11.12 21:24:25]
»

@STEFAN I:

Și eu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ak-ar de rumÂn, florianzy, Mik Jozsef, Qvadratvus, roxxie, STEFAN I
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borsec și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058797121047974 sec
    ecranul dvs: 1 x 1