GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asa cum am scris in cele doua articole anterioare, baza de plecare spre Bethlehem, este statia de autobuz din Ierusalimul de est, cea arabeasca, aflata in partea opusa Portii Damascului. Autobuzele circula zilnic intre orele 7.00 si 21.00, inclusiv in zilele de shabat. Pretul biletului pe un sens este de 8 nis aproximativ 8 ron.
Punctul finala al traseului, se afla la 700 metri de check point-zid ce marcheaza granita teritoriala a Israelului cu Palestina, pt zona West Bank. Formalitatile de trecere sunt relativ usoare, vizez aici turistii, find necesar doar pasaportul, studiat in interiorul autobuzului, pret de o secunda, de catre ofiterul israelit.
Revin la punctul final de calatorie cu autobuzul, punct ce se afla la o distanta aproximativa de 800 metri de Manger Square, punct central in Bethlehem (toate drumurile duc la Roma!!). Distanta dintre statia de autobuz si Manger Square, poate fi strabatuta la pas, timp de 10 minute, ocazie cu care va veti familiarza cu piata (numita shuk) orientala, plina de ce vrei si mai ales ce nu vrei!
Aflati in Manger Square, este necesar sa intoarceti doar capul, pt ca la 20 metri se afla Biserica Nativitatii. Iesind din ea, la nici 150 metri veti afla Grota Laptelui. Urmand drumul principal si tablita ce indica Beit Jala (suburbie a Bethlemului, alaturi de Beit Shaour), dupa un drum la pas de 20 de minute veti afla, Biserica Campului Pastorilor, cel de al treilea obiectiv principal al unui pelerinaj ortodox in Palestina!
Pe parcursul ultimului drum mentionat, va recomand sa faceti cumparaturile, in general obiecte de cult (cruciulite, mir, lumanari, etc.), preturile find si de zeci de ori mai mici decat in Israel, sau la alte "magazine speciale", condusi cu "bunavointa" de ghizi sau conducatorii de grup.
In ceea ce priveste mancarea, preturile din restaurante, sunt mari (mai mici insa decat in Israel, pe acelasi segment de locatii), so... evitati le! Stradal, in jurul Pietii Centrale, aveti bufeturi unde un falafel (shaorma vegetala cu humus si sosuri in legume), costa doar... 6 nis (6 ron) ! Bineinteles ca veti gasi si alte feluri de mancare, la acelasi pret decent.
Multi pelerini vor dori sa se inchine si la locuri aflate in afara Bethlehem ului: Manastirea Sf Sava aflata in desert la doar 17 km distanta, sau la Manastirea Sf Teodosie, aflata la doar 3 km distanta de prima! In aproximativ doua ore veti putea vizita cele doua lacasuri de inchinare. Cum? Va veti intoarce in Manger Square, unde in partea opusa la 100 metri se afla asa zisa autogara locala. Aici ca de altfel in intreaga Palestina, mijlocul de transport folosit, este sherutul:un microbuz de 8 locuri, care dupa o usoara negociere (absolut indispensabila in Tara Sfanta), va va transporta spre cele doua obiective, asteptandu va si conducandu va, din nou in autogara, pt un pret de de 25-30 nis-25-30 ron/persoana.
Observatie: in Bethlehem puteti schimba la casele de schimb si ron, la un curs aproximativ de 1:1 (ma refer la shekel).
Pentru drumul de intoarcere in Ierusalim, urmariti logic, calea cu acelasi autobuz.
Pont: din Bethlehem puteti calatori la Ierihon, pe un drum scurt, fara ocolul impus de agentile de turism israelite, care obligate de politica administrativa de ocupare teritoriala, vor strabate din Ierusalim aproximativ 300 km (cu drum de intoarcere), la un pret de minim 100$/persoana, excursie organizata!!! Cum?
Din autogara din Bethlehem cu locatie descrisa mai sus, veti lua un sherut, cu un cost de 12 nis (12 ron) pe sens, pana in Ierihon, unde veti putea vizita Biserica dudului lui Zaheu, Schitul Romanesc, si pt inca 25 ron, locul originala de botez al Mantuitorului la raul Iordan si Manastirea Sf Gherasim.
Ca un bonus, calatoria la Ierihon avand un parcurs de 1 ora, puteti face o oprire in Bethania, loc de popas iubit de Mantuitor (casa Martei si a Mariei), unde se afla si Mormantul lui Lazar!
Toate aceste obiective se pot vizita doar intr-o singura zi, fara a fi un program obositor!
Trimis de pelerin12345 in 08.12.15 10:00:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pelerin12345); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun, interesant, util review!
Mutat în rubrica "La pas prin Betleem, IERUSALIM" (nou-creată pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Bethleem, locul sfant al nasterii lui Iisus — scris în 27.08.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Betleem - leagănul lui Dumnezeu — scris în 28.12.19 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Israel la început de februarie - Bethlehem — scris în 17.02.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Bethlehem - oraş palestinian, loc de pelerinaj creştin — scris în 11.11.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 La pas prin ... Bethlehem! — scris în 09.12.15 de pelerin12345 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Biserica Nașterii Domnului din Betleem – locul de unde Mântuitorul a pornit cronometrul erei noastre — scris în 11.12.14 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2010 Bethlehem - Biserica Nasterii Domnului — scris în 17.12.10 de popescu.borsa* din BORSA-MARAMURES - RECOMANDĂ