ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Borsa-Maramures
    ÎNSCRIS: 24.09.10
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    FEB-2010
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 de 14 ani COPII -- v: 1 de 20 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Bethlehem - Biserica Nasterii Domnului

    Ilustrație video-muzicală
    Stefan Hrusca - Ce-ati vazut pastori

    TIPĂREȘTE

    Cea mai veche şi originală biserică din Ţara Sfântă se află în partea de răsărit a oraşului Betleem, la 8 km de Ierusalim. Este bazilica Naşterii Domnului sau Biserica Nativităţii. Complexul ce o înconjoară, acoperind aproximativ 12 000 metri pătraţi, include în afară de bazilica propriu-zisa, o mânăstire ortodoxă, una catolică şi una armeană.

    Istoria ei începe în secolul al II-Iea, când Sfântul Iustin Martirul a identificat întâia oara grota ce se afla sub ea drept peştera sfântă, locul naşterii lui Iisus. Prima biserică se va ridica aici, în anii 326 de către sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare.

    În anul 531, împăratul Iustinian cel Mare o modifică dându-i forma care s-a păstrat până azi. În timpul invaziei perşilor din anul 614, lăcaşul a fost lăsat intact de prădători, care au fost de-a dreptul impresionaţi să vadă reprezentaţi in scena Naşterii Domnului pe magii de la răsărit îmbrăcaţi în haine persane.

    Intrarea pe uşa, foarte joasă, numită sugestiv "Uşa Umilinţei", are propriile ei legende. O tradiţie spune că a fost făcută aşa, în mod ironic, de către musulmani, în timpul dominaţiei lor pentru a le aminti creştinilor că ei sunt acolo doar oaspeţi, şi că trebuie să se încline în faţa adevăraţilor stăpâni.

    O altă părere e că înălţimea uşii a fost fixata aşa de către creştini, pentru a împiedica pe necredincioşi să intre înăuntru călare sau pentru o mai bună apărare în cazul unui atac al musulmanilor.

    Naosul bazilicii este împărţit în cinci nave longitudinale separate de patru rânduri de coloane corintice, câte 11 în fiecare rând. Pe ele sunt pictaţi apostolii Domnului, cu numele scrise în latină şi greaca. Pe jos în unele zone ale pardoselii, mai pot fi văzute chiar părţi din vechile mozaicuri bizantine originale, ce au fost scoase la iveală de săpăturile arheologice.

    Lăcaşul are trei altare: unul central şi două mai mici aflate în absidele laterale. Din aceste abside se coboară în Peştera Naşterii Domnului, propriu-zis o mică grotă naturală, situată chiar sub altarul central.

    În partea de răsărit a ei, localizat printr-o stea de argint fixată în marmură, se află locul unde a fost ieslea. Privirea spre ea este atrasă de o inscripţie în latina: "Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est" (Aici a născut Fecioara Maria pe Iisus Hristos). Cincisprezece candele ard permanent în jurul ei.

    La fel ca biserica Sfântului Mormânt, şi aici, părţi din bazilica Nativităţii se afla sub controlul diferitelor confesiuni creştine. Peştera Naşterii Domnului se află sub jurisdicţia ortodocşilor.

    Într-un interviu recent, actualul patriarh latin de Răsărit, Michel Sabbah, descria biserica Nativităţii drept "un loc de refugiu pentru oricine". El adăuga că se referă atât la israelieni cât şi la palestinieni, sub a căror autoritate se află Betleemul începând din decembrie 1995.

    Şi intr-adevăr, cuvintele sale sunt cele mai potrivite pentru a descrie caracterul unic al acestui lăcaş binecuvântat, locul sfânt de refugiu în care Fecioara Maria a născut pe Domnul nostru Iisus Hristos.

    Sursa: Bărăganul Ortodox

    Am făcut această vizită în Ţara Sfântă, în luna februarie a acestui an, împreună cu copii mei, un fin de-al meu şi mai mulţi prieteni, uni dintre noi cu gândul la iertarea păcatelor. În ziua în care am mers la Biserica Naşterii Domnului a trebuit să aşteptăm câteva ore pentru că ne-am suprapus programul cu cel al unei delegaţii de oficiali italieni, veniţi şi ei probabil, tot ca să se roage întru iertarea păcatelor.

    Nu uitaţi să ţineţi uşa deschisă colindătorilor care bat din poartă în poartă, în seara de Crăciun, la fel ca Fecioara Maria în vremurile sfinte, în căutarea unui adăpost. Prin asta o să vă deosebiţi de cei necredincioşi.

    Vă doresc tuturor Sărbători Fericite.


    [fb]
    ---
    Trimis de popescu.borsa* in 17.12.10 15:56:34
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6218 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Bethlehem - Biserica Naşterii Domnului - Pe platoul din faţa Bisericii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8004 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    georgiana
    [17.12.10 16:04:04]
    »

    O sa tin cont de sfatul tau din ultima fraza! Reviewul tau este pus pe site exact in perioada cea mai potrivita a sarbatorii de Craciun. Astept cu nerabdare si pozele tale.

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [17.12.10 17:28:13]
    »

    @webmaster, roagă-l pe Hruscă să ne colinde

    http://www.trilulilu.ro/Laurentziu75/ede6e33543823b

    webmaster13
    [17.12.10 17:37:19]
    »

    iata melodia solicitata!

    luciaoradea
    [17.12.10 18:32:59]
    »

    Felicitari pt review! Interesanta povestea "Usii Umilintei"! Oare care o fi adevarul?

    ilincutei c*
    [17.12.10 19:37:02]
    »

    Felicitari! interesant review! Te felicit pentru ca ai asteptat momentul potrivit pentru a pune review-ul pe site!!!

    Cred ca a fost o experienta uimitoare!

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [18.12.10 10:59:45]
    »

    Am adăugat câteva poze de la ,,Biserica Păstorilor’’ construită de călugării ortodocşi greci, imediat lângă peştera subterană unde se adăposteau pastori şi în care, acum se află un paraclis închinat Maicii Domnului.

    Câmpul Păstorilor din Betleem este unul dintre locurile biblice puse în legătura cu Naşterea Domnului, este locul unde înnoptau păstorii, în noaptea în care s-a născut Pruncul Iisus Hristos,

    "Si iată îngerul Domnului a statut lângă ei şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor, şi ei s-au înfricoşat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Şi acesta va fi semnul: Veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle. Şi deodată s-a văzut, împreuna cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!

    Iar după ce îngerii au plecat de la ei, la cer, păstorii vorbeau unii către alţii: Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut. Şi, grăbindu-se, au venit şi au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Prunc, culcat în iesle. Şi văzându-L, au vestit cuvântul grăit lor despre acest Copil.

    Si toţi câţi auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori. Iar Maria păstra toate aceste cuvinte, punându-le in inima sa. Şi s-au întors pastorii, slăvind şi lăudând pe Dumnezeu, pentru toate câte auziseră şi văzuseră precum li se spusese. " (Luca 2,8-20)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
    sandu.53
    [18.12.10 16:14:31]
    »

    un review perfect pentru acesta perioada! am admirat si fotografiile! felicitari!

    pepsi70ro
    [19.12.10 13:47:41]
    »

    Desi impresiile personale sunt covarsitor mai "subtiri" (doar ultimele doua paragrafe) decat sursa inspiratiei, am admirat fotografiile care mi-au placut foarte mult.

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [19.12.10 18:19:14]
    »

    @pepsi70ro

    Mai multe aş spune dar Ghiţă-i pe masă

    Durerea din.... suflet să scriu nu mă lasă.

    @all

    Vă mulţumesc tuturor.

    Crăciun Fericit!

    webmaster10
    [19.12.10 18:42:29]
    »

    Ponderea informatiilor din sursa citata de catre autor este mult prea mare fata de impresiile personale pe care le consider destul de vagi pentru a beneficia de punctajul standard acordat de site.

    Voturile vor mai compensa acest mic dezavantaj.

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [19.12.10 20:11:50]
    »

    @webmaster10

    Punctele standard sau de oricare ar fi nu reprezinta nimic pentru mine. Nu am scris pentru a beneficia de premii. Nu vreau sa particip la concurs.

    Sarbatori fericite!

    ninaa
    [21.12.10 18:55:31]
    »

    Era sa ratez rw pe motiv de deplasare la tara sa-l taiem pe Ghita. Eu nu am ajuns la Betlehem fiindca e in teritoriile arabe si se intampla sa se mai descarce cate o mitraliera asa ca nu am riscat. Felicaitari ca ai avut curaj!

    balasa violeta
    [29.12.10 12:39:08]
    »

    Interesant! Pozele minunate! Am sa tin cont de sfatul dumneavoastra, de a tine usa deschisa colindatorilor.

    "Sarbatori fericite! La multi ani! "

    webmasterX
    [08.12.15 10:29:33]
    »

    Mutat în rubrica "La pas prin Bethleem, IERUSALIM" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    balasa violeta, georgiana, ilincutei c*, luciaoradea, ninaa, popescu.borsa*, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Betleem:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050202131271362 sec
    ecranul dvs: 1 x 1