GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica evanghelică fortificată - Hosman
Într-unul din weekendurile lunii aprilie ne-am hotărât să vizităm valea Hârtibaciului. Hârtibaciul izvorăşte în apropierea Făgăraşului şi se varsă în Cibin, în apropierea Sibiului. Are o lungime de 88 kilometri. Am pornit spre Sibiu, apoi de pe autostrada A1 (centura Sibiului) am pornit pe drumul judeţean DJ 106, ieşirea spre Agnita.
Prima localitate în care am oprit se numeşte Hosman. Principalul obiectiv turistic din localitate este Biserica evanghelică fortificată. Drumul prin sat, până la biserică, este destul de prost cu multe gropi. Am parcat maşina pe marginea drumului, apoi am urcat câteva trepte spre poarta fortificaţiei admirând grosimea zidurilor. Am ajuns la porta fortificaţiei, noi am intrat pe o poartă mică în curtea interioară, dar odinioară în curte se intra trecând poarta turnului. Turnul este ridicat pe trei nivele, iar ca să pătrunzi înăuntru trebuia să treci grătarul metalic care închidea intrarea în incintă.
Am trecut poarta şi ne-am îndreptat spre poarta bisericii. Portalul bisericii este constrută în stil romanic, având pe arcade capete de oameni şi un înscris care nu se mai vede prea bine. Colonetele portalului din Hosman au la bază capete de pisici, deasupra portalului, pe partea de vest, aflându-se un basorelief care-i înfăţişează pe Iisus Hristos şi Sfântul Ioan Botezătorul, în scena Botezului Domnului. Capitelurile portalului au fost decorate cu lilieci, himere şi capete de oameni. Principala tematică a acestor decoraţiuni este reprezentarea primejdiilor sufleteşti şi modul în care sufletul poate fi mântuit. În partea stângă a portalului sunt reprezentaţi un grup de diavoli care chinuiesc un tânăr, ei fiind urmaţi de apostolul Petru, care are în mână cheile raiului. După Petru urmează doi necunoscuţi, care poartă în mâini un sul desfăcut. În dreapta portalului se află un pitic cu scufie şi o coadă de peşte. Urmează apostolul Marcu, reprezentat aşezat pe un leu, flancat de doi diaconi, care ţin în mână o cădelniţă şi o carte.
Aici am plătit taxa de intrare, 5 lei de persoană. Se vizitează, bisercia, turnul bisericii, curtea şi un mic muzeu. Doamna de la bilete care este şi ghid, ne-a povestit puţin din istoria lăcaşului, dar şi faptul că aici se ţin slujbe regulat vara, când se întors sași în sat şi chiar concerte de orgă.
Istoria fortificaţiei începe în jurul anului 1270 când se ridică o Biserica romanică, având trei nave, o absidă, cea a altarului, şi o clopotniţă care a fost supraînălţată în timpul fortificării bisericii, până la cinci niveluri. Biserica avea odinioară scări interioare la zidurile din partea de sud şi de nord, care duceau la tribuna clopotniţei, aflată la nivelul al doilea. Fortificaţia a fost construită împrejurul bisericii, sub forma a două incinte de ziduri circulare, părţi din ea fiind vizibile pînă astăzi. Navele laterale ale bisericii au fost demolate în anul 1794.
Fortificația bisericii evanghelice din Hosman este constituită din două incinte de ziduri circulare care înconjoară lăcașul de cult. Zidurile incintei au o înlțime de 7 - 8 metri din care 3 metri sunt din piatră, restul fiind renovate cu cărămidă și piatră. Incinta a doua are prevăzute două turnuri. Cel din sud - vest fiind pentagonal, astăzi având rol de pavilion al casei parohiale. Cel din sud - est este deteriorat, din el păstrându-se azi doar nivelurile inferioare.
Interiorul bisericii în zilele nostre este vugrăvit în portocaliu, în unele locuri pe tavan se observă urme de umezeală. Tavanul este construit în stil gotic cu arcade. Altarul îl înfăâișază pe Isus răstignit. Langă altar se află cristelnița, iar pe un perete amvonul. Orga se află la etaj, este funcțională. Pe un panou sunt trecute numele eroilor locali care au murit în Primul Război Mondial.
Am ieșit în curtea bisericii apoi am urcat în turnul cu ceas. Accesul se face pe scări din piatră și lemn. Partea cu scările din piatră este mai strâmtă. Se trece pe lângă cele două clopote vechi, apoi se ajunge la ultimul nivel al turnului, de aici priveliștea este încântătoare, se vede întregul sat, cimitirul sașilor, zidurile fortificației.
După ce ne-am săturat de admirat priveliștea am coborât în curte, de unde am pornit spre micul muzeu al fortificației. Acesta se află într-o clădire cu două încăperi în care sunt expuse obiecte și șcene din viața sașilor de odinioară.
După vizita la biserica fortificată am pornit spre un alt obiectiv turistic din satul Hosman, Moara veche. Din păcate se află în renovare și nu am potut intra în interior. Complexul Moara Veche cuprinde, alături de moară, şi o brutărie, o fierărie, o „şură culturală” şi un magazin cu produse locale. Moara, fabricată în anii 1920 are un circuit simplu pentru măcinat porumb şi un circuit complet pentru măcinat grâu. Brutăria este una tradiţională cu cuptor de coacere a pâinii pe lemne. Căruţele trase de cai au rămas un mijloc comun de transport la Hosman, caii sunt şi astăzi potcoviţi la fierăria de la Moara Veche.
Deoarece la Hosman au loc diverse manifestări culturale, în curtea Morii Vechi a fost amenajată o „şură culturală”
Aici se produc produse tradiționale marca “Din Hârtibaciu, cu drag”. Cum v-am spus nu ne-am putut bucura de aceste produse, dar poate o să revenim în zonă și atunci moara va fi deschisă.
Toate cele bune!
Trimis de zlatna in 18.07.18 08:36:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Mulțumim pentru prezentarea acestei biserici fortificate aflată într-un vechi sat săsesc, menționat de Nicolaus Olahus în rândul celor 7 cetăți sau scaune săsești din Transilvania.
Observ că au terminat lucrările de restaurare, au introdus taxă de vizitare și au înființat micuțul muzeu. În 2012 am vizitat și eu cetatea din Hosman (vezi impresii), pe atunci executându-se reparații la biserica fortificată. Nu am găsit decât turnul deschis și am putut urca pentru a admira împrejurimile. Acum am văzut și interiorul prin intermediul fotografiilor postate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Glasul roților de tren pe Valea Hârtibaciului — scris în 26.08.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Vizită în Cașolț - Kastenholz de altădată — scris în 15.11.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Daia și Roșia - sau Thalheim und Rotberg în alte cuvinte — scris în 09.11.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2018 O vizită în satul Nou — scris în 07.11.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Valea Hartibaciului - alta tara, alta lume... — scris în 03.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ