ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Valea Hartibaciului - alta tara, alta lume...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acest titlu da impresia poate... ca nu le am pe toate (mai exact toate rotitele din creier), dar chiar astea au fost impresiile mele cand am facut o excursie intr-o zi de sfarsit de februarie pe Valea Hartibaciului-ca am intrat intr-o alta tara, alta lume. De vina poate fi... prima zi mai calduroasa dupa o iarna lunga si intalinirea cu natura intr-un cadru deosebit, sau neexplorarea suficient zona in trecut, rezultatul: surpriza placuta in prezent, si... o zona nu prea mediatizata, umblata si fara prea multe articole pe AFA. Asa ca este randul meu sa prezint cam ce se poate vedea pe traseul Sibiu-Agnita de 60 km plus cateva drumuri secundare scurte la stanga sau la dreapta de sosea.

Asa cum am povestit la introducere ca natura pare deosebita in aceasta zona chiar si acum in februarie dupa o iarna mai grea ca in alti ani ce spuneti atunci de o excursie in luna mai sau intr-o luna de vara? Sau toamna cu toate culorile posibile?

Concluzie: Vizitatorul Sibiului, posesor de vehicul motorizat cu denumirea de autoturism trebuie sa efectueze excursia pe Valea Hartibaciului. Rezultat: nu o sa-i para rau, iar costurile vor fi minime.

Podisul Hartibaciului cu relieful lui dealuros face parte din Depresiunea Transilvaniei. Valea Hartibaciului in care curge raul cu acelasi nume cu lungimea de 88 km, afluent al Cibinului (rau care izvoraste in muntii Cindrel strabate Sibiul si este afluent al Oltului) este o zona specifica etno-culturala si exact despre aceasta zona + asezarile + obiectivele de vazut, voi povesti aici.

Start excursie: Din Piata Unirii (sa zicem din dreptul hotelului Ibis) folosim prima iesire din giratoriul dinspre directia Brasov si intram pe str Constantin Noica, Revolutiei, Stefan cel Mare, la inca 3 sensuri giratorii pe aceasta strada folosim a doua iesire (adica mergem inainte) dupa care la trecerea peste un viaduct de cale ferata folosim prima iesire dupa care vom ajunge la intersectia cu A1 si continuam drumul pe DJ106. Pentru cei care vin de pe A1 este mai simplu, pe indicatorul de iesire de pe autostrada specifica clar directia Agnita. Drumul incepe cu vreo doua serpentine pana ajungem pe Dealul Daii, acolo ne putem opri pentru o pauza foto si pentru a savura panorama Sibiului de sus.

Dupa ce continuma drumul observam la dreapta de drum un cartier rezidential cu numele de Daia Noua, toate casele constructie noua se afla in panta si toate cu vedere spre Muntii Fagaras (ce mi-ar place sa stau aici) Dupa o distanta scurta ajungem la intersectia cu Daia si viram la stanga (pentru un ocol de ca 2km pe DC106S pentru a cobora in satul Daia unde vom gasi primul obiectiv turistic biserica fortificata.

Biserica fortificata evanghelica-luterana din Daia

Toate fortificatiile din Sibiu sau imprejurimi au ceva in comun: data fabricatiei, secolul 13, inca neexpirate din punct de vedere turistic... asa ca si cetatea Daia s- a construit in aceeasi perioada. Bineinteles ca cetatea asa cum o vedem astazi este opera a mai multor secole de reinnoiri, chiar si turnul clopotnita s-a construit in secolul 17. Turnul se ridica independent de corpul bisericii face parte din incinta de fortificatii fiind mai mult un turn de aparare. Atat cladirea principala cat si turnul este protejat cu contraforturi construite in decusul anilor. Recomand vizita duminica intotdeauna este cineva prin preajma care sa deschida sa preia taxa si sa explice cate ceva despre istoria locului, in zile de lucru este mai greu, este incuiat si nu se vede nici macar un numar de telefon la care se poate suna (se practica la toate fortificatiile din Transilvania ghidul fiind si om gospodar nu are timp sa stea toata ziua sa astepte turistii mai ales in zi de lucru)

Cornatel

Dupa vizita la cetatea din Daia, ne intoarcem la intersectie si continuma drumul spre Cornatel satul aflat la 14 km de Sibiu. Obiectivul turistic aici este de fapt o afacere privata se numeste Ferma Scoala Cornatel si este o atractie atat pentru turisti cat si pentru copii. Ca si exemplu o sa dau vizita noastra cu ocazia organizarii incheierii anului scolar al baiatului meu aici. In afara de serbare care a fost organizata de catre invatatoare in aer liber din fata pensiunii (se ofera si cazare) am achitat pentru copil 35 ron Programul Aventura (2,5 h) care contine vizita ghidata la animalele fermei, tiroliana, perna de sarituri, sura haiducilor (100% confectionat din lemn), plimbare cu tractorasul, carturi (dar nu erau cu pedale ci electrice) Masa copilului am platit extra. Dar acolo sint mai multe de facut, inclusiv cazare (130 ron) dar cel mai bine daca consultati siteul unitatii aici:fermascoalacornatel.ro

Biserica fortificata din Hosman

Dupa inca cativa km ajungem la o alta intersectie, cu prima la dreapta (DC45) ajungem in satul Hosman. Trecem peste un pod si peisajul de pe drumul plin de gropi devine dintr-odata animat, de fapt foarte animat datorita populatiei roma care se pare sa fie majoritar aici. Ne apropiem tot mai mult de cetatea care se vede foarte bine si din sosea si dintr-data ne aflam sub zidurile ei. Cai de acces pietonale inclusiv scari se gasesc mai multe pe aici. Modalitatea de intrare este la fel ori duminica si gasim deschis ori zi de lucru si sunam la numarul afisat, intr-un tarziu va ajunge cineva. Fortificatia din secolul 13 este una deosebita avand doua incinte, adica doua ziduri de aparare. Ca si in Daia si aici arhitectura este cea romanica, biserica avand 3 nave inca de la inceput. Sfatul meu: mergeti in weekend si sigur va fi cineva acolo, se poate urca si in turn. Taxa este modica de 7 ron. Filmulet aerial aici

Biserica Sf Vasile din Fofeldea

Alta intersectie, alta localitate, Fofeldea se afla la cativa km de sosea se vireaza la dreapta (DC44). Biserica sf Vasile ridicata in 1808 este una istorica, construita in stil gotic cu forma de o nava+turn clopotnita.

Biserica Cuvioasa Paraschiva din Tichindeal

Dupa vizitare Fofeldea ne intoarcem in sosea si dupa foarte putini km virma la stanga (DC40) la o alta intersectie, directia Tichindeal. Acolo gasim biserica construita in 1791 una simpla cu o singura nava+turn clopotnita si un zid de doar 2m inaltime din jur.

Biserica evanghelica fortificata din Nochrich

Comuna Nochrich este atestata documentar din 1349. Citind datele geologice despre acasta localitate am aflat ceva foarte interesant, sub asezare exista zacaminte de sare, probabil nu destula cat sa se deschida o mina. Biserica romanica a fost construita in trei nave, initial nu existau zidurile de aparare, acestea s-au ridicat ulterior in secolul 15. Patru bastioane se mai pot vedea astazi din fosta incinta de aparare, si bineinteles zidurile de aparare. Chiar langa cetate intre 2 turnuri de aparare este amenajat un mic parc cu loc de joaca pentru copii. Dupa Nochrich urmeaza Altana

Biserica evanghelica fortificata din Altana

De si Altana s-a infiintat in secolul 13, biserica asa cum o vedem astazi a fost construita in secolul 16. Totusi a existat o biserica romanica fara turn si inaintea de aceasta data (toate bisericile s-au construit in stil arhitectural romanic pe atunci) iar cladirea noua s-a construit peste aceste ruine. Astazi stilul arhitectural este cel romanic amestecat cu cel gotic si baroc. Zidurile si turnurile de aparare facand parte din fortificatie s-au construit in secolul 15. Se pot vedea inca patru turnuri de aparare plus zidul de aparare in forma circulara in partea sudica fiind dubla. Din sosea este indicator catre cetate, se vireaza stanga si se urca pana la baza cetatii, se poate parca oriunde, nu este ceva amenajat. Accesul turistilor se face pe niste scari acoperite ca un fel de tunel. In zile de lucru este incuiat, numar telefon este afisat, poate vine cineva. Mai greu iarna, turisti putini, se asteapta mult pana vine cineva dar musai sa vina, doar este o obligatie chiar si din motivul ca multe renovari s-au facut din fonduri europene. Din acest motiv recomand vizitele in weekend in special duminica, este mai usor pentru turist si il scuteste de timpul de asteptare pina vine acel cineva (ghid, paznic, casier, gospodar, toate la un loc) In Altana se mai gaseste Muzeul Inter-etnic al Vaii Hartibaciului, un loc interesant mai ales ca prin exponatele sale se prezinta viata intercomunitara a satului (legaturi si influente interetnice dintre romani, sasi si romi). Pana sa ajungem la Agnita vom traversa Ighisu Vechi

Ighisu Vechi

Aici gasim Biserica Sfintii Arhangheli si Parcela Eroilor Romani din cele doua razboaie mondiale (memorial amplasat in cimitirul satului) Ighisu vechi face parte din comuna Barghis, ultima localitate traversata inainte de Agnita.

Barghis si bisericile sale

In comuna Barghis se gasesc doua lacase de cult, prima o observam imediat de pe sosea, se numeste Biserica Sf Gheorghe, a fost construita in secolul 17, initial a fost de confesiune luterana pe urma s-a trecut la ortodoxie. Biserica reformata din localitate este mai veche, a fost construita in secolul 15, si se gaseste chiar la sosea. Interesant este (dar nu este prima oara cand aud de asa ceva) ca s-a folosit atat de catre reformti cat si de evanghelici. In prezent nemaifiind sasi in comuna a ramas definitiv biserica reformata.

Agnita

Am ajuns la capat de linie in excursia noastra (si aici nu ma refer la calea ferata ingusta care a functionat, am fost si eu in trecutul indepartat cu mocanita) Orasul Agnita a fost infiintat tot in secolul 13, dar s-a dezvoltat foarte mult datorita breslelor (un fel de zona industriala folosind cuvintele din prezent) Asa ca pe vremea acea a functionat breasla cizmarilor, breasla croitorilor, breasla tabacarilor, breasla dogarilor, breasla olarilor. Mai tarziu pe vremea lui Ceausescu s-au construit fabrici care insa au disparut dupa revolutie. Conform recensamant 2011 din cei 8700 locuitori 89 % sint romani si ortodocsi, restul alta etnie, sasii au plecat de mult dar au lasat ceva frumos in urma si anume biserica fortificata.

Biserica fortificata evanghelica Agnita

S-a construit odata cu Agnita (sau asezarea s-a construit dupa) in secolul 13. Aflandu-se in permanenta dezvoltare la inceput nu arata asa. Pana la urma a ajuns sa aiba o fortificatie tripla, adica 3 ziduri de aparare, 4 turnuri de aparare fiecare apartinand unei bresle (pantofari, fierari, dogari si croitori) ceea ce a insemnat ca membrii acelei bresle intretineau turnul si il aparau cu ocazia unei invazii. Buna organizare. Biserica evanghelica aflata in interior este o cladire cu trei nave si un turn clopotnita. Intrarea este libera daca gasim persoana care a lasat numarul de telefon dar donatiile sint bineinteles... binevenite. Alte obiective turistice de vizitat in Agnita (dar la care nu am fost) sint Catedrala ortodoxa (Sf Constantin si Elena), Muzeul Valea Hartibaciului (etnografie, arheologie, stiinta si tehnica), Biserica Sf Nicolae (inceputul secolului 18) la care se poate vizita o colectie de obiecte bisericesti, Biserica Catolica din 1867 aflata chiar la sosea (acesta am vizitat-o) Sa nu uitam nici de cladirile istorice care se vad in stanga si dreapta soselei din centru.

Calea Ferata Ingusta Sibiu-Agnita

Din cazua reliefului s-a ales calea ferata ingusta (ecartament de 76 cm standard pe acea vreme austro-ungara. In 1898 linia a fost gata. ulterior dupa anii 70 am folosit si eu acest serviciu CFR. Imi aduc aminte de bancile de lemn, caile de acces super-inguste intre banci. Pacat ca nu s-a reusit pana acum repunerea in functiune macar in scopuri turistice. Dar urmeaza, linia am vazut-o in cateva locuri, se afla in stare buna. Pe anumite portiuni se organizeaza deja excursii cu o locomotiva cu aburi. Asa ca in 2016 au avut loc 3 evenimente (de fiecare data trenuletul este inchiriat si adus din alta parte a tarii pe camion) pe ruta Cornatel-Hosman. Un filmulet aici

Mai e mult pana voi putea merge cand am chef si in ce zi am chef.

Excursia descrisa mai sus se poate efectua in jumatate de zi cu tot cu vizitele aferente. Daca se doreste si programul de la ferma scoala Cornatel plus luata masa intr-una din localitati, se poate sacrifica o intreaga zi, sau de ce nu un weekend cu tot cu cazare.

Rog WM sa ataseze, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=5ELk35afvaE


[fb]
---
Trimis de AZE in 03.03.17 23:55:50
Validat / Publicat: 04.03.17 00:39:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].

VIZUALIZĂRI: 8323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica evanghelica fortificata Daia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.03.17 00:22:43]
»

Excelent -- mutat în rubrica "La pas pe Valea Hartibaciului, AGNITA" (nou-creată pe sait) (consider c-a sosit momentul să creăm această nouă secțiune - AGNITA)

-

Am rugămintea să ne ajuți să relocăm în noua secțiune AGNITA alte recomandări pe care le mai știi potrivite a fi încadrate aici (în ac. „areal” georgrafic)

AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 00:33:01]
»

@webmaster: Nu am gasit nici o impresie din localitatile enumerate de mine doar un singur articol despre un restaurant din Agnita (se afla in rubrica Unde mancam in zona Sambata )

webmasterX
[04.03.17 00:42:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[04.03.17 01:51:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Articol selectat, deasemenea, ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului! )

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

elviramvio
[04.03.17 07:48:55]
»

@AZE:

Mi-am propus de multi ani sa ajung in zona dar mereu a intervenit cate ceva si am pierdut. Este o zona interesanta asa ca majoritatea celor in care au locuit sasii care, asa cum spui in articol, au lasat lucruri frumoase si trainice in urma lor.

Michi
[04.03.17 08:34:49]
»

N-am auzit în viaţa mea de valea Hartibaciului, cu excepţia localităţilor Agnita şi Daia pe care însă nu le-am vizitat. Satele şi bisericile despre care ai scris au denumiri necunoscute pentru mine, probabil sunt ştiute de userii care locuiesc în apropiere. Deci, mai sunt pete albe în România pe care orice adevărat turist ar trebui să le cunoască.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabrielaG
[04.03.17 11:56:40]
»

Si am onoarea votului cu numarul 20 pentru un articol de interes turistic crescut! Felicitari!

Paty
[04.03.17 15:48:24]
»

Mulţumesc frumos pentru articol. E o zonă pe care ne-am propus de vreo doi ani s-o vizităm, tocmai datorită mocăniţei. N-am apucat încă, în principal din cauza programului neregulat al acesteia, care nu s-a împăcat nicicum cu programul nostru până acum. Dar avem de gând să ajungem pe acolo anul acesta, iar detaliile din acest articol ne sunt de mare folos. O întrebare aş mai avea: ştiţi dacă în Cornăţel există mai multe variante de cazare? Fiind, din câte înţeleg, punctul cel mai apropiat de staţia de plecare a mocăniţei, ne-ar tenta mai mult o cazare acolo decât la Sibiu.

În tot cazul, mi se pare important de menţionat că la mocăniţă lucrează nişte voluntari inimoşi - Asociaţia Prietenii Mocăniţei (puteţi vedea, pentru detalii, pagina de FB cu acelaşi nume) - care se ocupă din 2008 încoace de restaurarea şi întreţinerea căii ferate şi care au planuri mari pentru viitor, din câte se pare.

Povestea acelei linii este, de fapt, povestea tuturor liniilor forestiere ieşite din uz. Considerate nerentabile şi, în consecinţă, abandonate de autorităţi, ele ajung aproape întotdeauna pe mâna vandalilor şi hoţilor de fier vechi. Singura lor şansă este combinaţia fericită între entuziasmul pasionaţilor şi cel al turiştilor (care nu le salvează, din păcate, de pagubele mai mici sau mai mari cauzate în continuare de vandali şi de hoţii de fier vechi). Sunt câteva linii de mocăniţă care au renăscut în România prin entuziasmul pasionaţilor - voluntari sau nu neapărat. Pentru că le urmăresc activitatea de ceva vreme, am convingerea că şi aici sunt mari şanse să iasă ceva frumos în viitorul apropiat.

Călătorii frumoase tuturor!

ANILU
[04.03.17 17:10:23]
»

@AZE: Anul trecut în luna mai ne-am plimbat și noi pe Valea Hirtibaciului, plecând de la Sibiu spre Mediaș. Intenția a fost să ne plimbăm cu mocanita de la Cornatel. Nu am reușit, nici măcar nu am vazut-o. Acolo în Cornatel la capăt de linie era un panou cu câteva informații dar nu am reușit să găsim pe cineva pentru mai multe informații. Am urmărit și calea ferată în speranța că o vom vedea.

În Hosman am văzut o nuntă a locuitorilor de etnie romă, drumul era blocat și a trebuit să așteptăm până a trecut tot alaiul, toți erau îmbrăcați în costume specifice locului.

Nu am ajuns la Agnita, de la Barghis am făcut stânga spre Mosna și de aici la Mediaș.

La momentul când ne-am plimbat pe acele drumuri salcâmii erau înfloriți iar pe marginea drumului erau maci înfloriți.

Felicitări pentru articol.

Toate cele bune.

Paty
[04.03.17 18:18:14]
»

@ANILU: Tocmai asta e şi problema noastră cu mocăniţa. Anul trecut ar fi trebuit să aibă o cursă pe 12 iunie. Îmi amintesc data exact, pentru că era ziua soţului şi ar fi picat de minune. I-am contactat pe Facebook să mă interesez cu vreo lună înainte şi mi-au spus că ei aşa ar vrea, să organizeze acea cursă, numai că depind de prea mulţi factori şi nu se ştie sigur dacă se va concretiza planul. Până la urmă au avut cursa respectivă, dar cu drezina, nu cu locomotiva cu abur. Locomotivă ei nu au deocamdată - costă prea mult achiziţia şi întreţinerea ei. Când programează cursele aduc locomotiva din altă parte (probabil din Covasna sau Hunedoara). Altminteri, cu drezina au curse mai dese, dar parcă nu mai e acelaşi farmec...

Ideea este că au curse rare şi, cel puţin deocamdată, nu au program fix. De fapt, sunt puţine mocăniţe în ţară care au program cât de cât constant vara (Vişeu, Moldoviţa, Sovata). Altele (Brad, Comandău) circulă numai de zilele oraşelor şi, eventual, la sărbătorile mari.

Cât despre mocăniţa de la Cornăţel, bunăvoinţă sunt convinsă că există, numai că este foarte greu cu logistica, din păcate.

ANILU
[04.03.17 18:54:02]
»

@Paty: Și noi aveam aceste informații la momentul excursiei noastre pe valea Hirtibaciului. Când am ajuns în Cornatel, acolo unde este punctul de plecare, a ieșit un nene din curtea de vis-a-vis și ne-a spus că tocmai a plecat (realitatea este că nici nu ne-am înțeles cu nenea, nu vorbea prea bine românește). Noi ne-am continuat drumul în speranța că vom vedea mocanita. Ne-am oprit pe un drum lateral unde am văzut că acolo se oprea și calea ferata.

Poate vor reuși să ducă la bun sfârșit acest proiect și noi să avem șansa să ne plimbăm cu mocanita.

Toate cele bune.

AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 22:21:31]
»

@webmaster: Multumesc

AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 22:23:56]
»

@elviramvio: Trebuie ceva timp pentru a vizita zona, cel mai bine este o excursie combinata vizita Sibiu+marginime deoarece si zona agnita face parte din Marginimea Sibiului

AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 22:26:31]
»

@Michi: Aveti dreptate, multe zone din Romania sint necunoscute publicului, inclusiv mie, dar din fericire in fiecare an mai descoperim cate o pata alba din Romania noastra (cel putin din punct de vedere turistic)

AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 22:29:05]
»

@GabrielaG: multumesc

AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 22:35:58]
»

@Paty: Ma bucur sa aud despre interesul manifestat fata de punerea in circulatie a mocanitei. Sincer si eu astept si nu stiu de ce dureaza asa mult, de asemenea faptul ca pentru cele 2 sau 3 evenimente anuale sa aduci mocanita cu camion din alta parte a tarii nu am inteles-o niciodata. De ce nu putem avea mocanita noastra? In urma cu vreo 30 de ani pentru mine mocanita a fost ceva obisnuit, cotidian, banal chiar daca nu circulam zilnic (erau in schimb altii din imrejurimi care faceau naveta zilnic cu mocanita si am cunoscut destui) dar vedeam calea ferata ingusta paralela cu calea ferata normala inclusiv numeroasele garnituri care circulau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[04.03.17 22:40:40]
»

@ANILU: Asa cum am descris in ecoul anterior mocanita se aduce din alta parte a tarii asa ca avem nevoie de informatia in care weekend de vara va porni mocanita pe valea Hartibaciului. Daca este suficient mediatizat evenimentul avem sanse sa circulam cu mocanita. Eu cel putin mi-as dori sa-i arat baiatului aceasta cale ferata ingusta si incerc sa fiu pe faza inaintea urmatorului eveniment.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Paty
[05.03.17 00:12:28]
»

@AZE:

Sincer si eu astept si nu stiu de ce dureaza asa mult, de asemenea faptul ca pentru cele 2 sau 3 evenimente anuale sa aduci mocanita cu camion din alta parte a tarii nu am inteles-o niciodata. De ce nu putem avea mocanita noastra?

O să încerc un răspuns. Nu pretind că este cel mai avizat, dar este ceea ce bănuiesc eu că se întâmplă. În ultimii cinci ani, am făcut turul mocăniţelor din ţară şi cam astea sunt concluziile pe care le-am tras.

1. În cazul particular al Cornăţelului durează mult pentru că e vorba despre munca de weekend a unor voluntari. Deşi de la distanţă lucrurile par simple, în realitate nu este deloc aşa - sunt multe mărunţişuri de rezolvat: refacerea liniei - pe porţiuni mari, presupun, ţinând cont că din 2001 când a fost închisă şi până în 2008 când a început proiectul de voluntariat probabil s-a furat/deteriorat mult, repararea liniei (chiar în fiecare an, pentru că peste iarnă - prin bunăvoinţa hoţilor - dispar tot felul de piese), curăţarea liniei (de buruieni, gunoaie etc.), repararea macazurilor, repararea şi întreţinerea vagoanelor şi câte şi mai câte.

2. O locomotivă cu abur este foarte scumpă - mă refer la întreţinerea ei. Sunt utilaje foarte vechi (autorităţile au preferat să caseze o mare parte din ele, ca să nu-şi mai bată capul inutil), mecanismul lor de funcţionare (cazan sub presiune) este foarte periculos în lipsa unei întreţineri adecvate. E nevoie de oameni care să se priceapă la aşa ceva. Este şi motivul pentru care nu numai mocăniţele sunt transportate dintr-un loc în altul, ci şi oamenii care le manevrează. Pentru un proiect întreţinut prin voluntariat, vă daţi seama că e greu, dacă nu imposibil să aibă astfel de oameni. Mai ales dacă scoate profit doar în weekend-uri, câteva luni pe an (deşi profit cred că e mult spus).

3. Oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta, e greu ca o mocăniţă să se întreţină exclusiv din turism. Nu întîmplător, mocăniţa cea mai rentabilă în momentul de faţă este cea de la Vişeu. Unde, cu toate că s-a dezvoltat o întreagă afacere turistică pe marginea acestui concept, bănuiala mea este că tot transportul de lemn este baza. În trecut, mocăniţele aveau în primul rând o utilitate practică - transport industrial, transport de navetişti etc. Acolo unde a dispărut utilitatea practică, a dispărut şi interesul autorităţilor pentru finanţarea mocăniţelor, mai ales după ce au înţeles că bătaia de cap este mai mare decât profitul.

Revin cu întrebarea de mai sus, dacă nu e cu supărare: ştiţi dacă mai există şi alte opţiuni de cazare în Cornăţel? Mulţumesc.

AZEAUTOR REVIEW
[05.03.17 19:46:14]
»

@Paty: Nu este cazare in Cornatel in afara de ferma scoala. Nici nu am vazut indicatoare care sa ararte prezenta altor locatii de cazare. nu am gasit nici cu intermediul calculatorului.

Dar si Cornatel este mic, daca cazarea la ferma scoala nu va convine, nici o problema, ramane Sibiul sint doar 12 km pana aici.

Paty
[05.03.17 20:18:10]
»

@AZE: Mulțumesc frumos!

tata123 🔱
[07.03.17 11:54:14]
»

@AZE: Felicitări pentru acest MiniGhid AFA, indicații utile celor care vor să cunoască o altă zonă minunată din Transilvania. O parte din traseu, porțiunea Cornățel-Hosman-Bârghiș, l-am parcurs și eu în drum spre Biertan (vezi impresii). Peisajul e magnific, șoseaua meandrată printre dealuri domoale era de calitate bună, priveliștea din turnul bisericii fortificate din Hosman era încântătoare.

În 2008 Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” a derulat un proiect de cercetare în 10 sate de pe Valea Hârtibaciului. Citez din cartea rezultată în urma investigațiilor: Mai putem vorbi despre o „civilizație săsească”, acum după 20 de ani de la emigrarea acestora? Credem că nu. Suntem în fața unei demonstrații elocvente în care o nouă cultură și civilizație popualră, modernă, de influență urbană, tinde să devină expresia unui proces al interferențelor etnice, al multiculturalității de tip european, în care cu greu mai poți descifra ce este tradițional săsesc, ce este românesc sau chiar european. Mai degrabă putem vorbi despre o „identitate transilvană”, în care ruralul se împletește cu urbanul, proces mediat de populația germană, care secole la rând a jucat rolul unor puternici și valoroși vectori ai valorilor europene. Și totuși, cu toate influențele urbane, în cele zece localități cercetate, tradiția este încă vie, se păstrează și se transmite de la o generație la alta. Sătenii nu au renunțat să macine grâul la moară, să coacă pâine și hencleș în cuptor, să țeasă la război în iernile geroase, să meargă la biserică, să cultive cereale și legume, să crească animale și să participe la obiceiurile din sat, fie că sunt sași, români sau rromi.

cristianam
[10.03.17 14:07:21]
»

@Paty: In Cornatel exista doar Ferma, dar te poti caza la Sibiu. Distanta se parcurge in 20-30 minute. Fiica mea a mers 2 ani la rand in taberele organizate de cei de la Scoala si a strabatut pe bicileta si calare imprejurimile.

Paty
[10.03.17 15:52:42]
»

@cristianam: Mulţumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, cristianam, elviramvio, GabrielaG, Michi, Paty, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Hârtibaciului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079806089401245 sec
    ecranul dvs: 1 x 1