ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Amfiteatrul roșu din Apuseni și Pietrele Negre

TIPĂREȘTE URM de aici

După două zile ploioase starea vremii se îmbunătățește și hotărâm să abordăm un traseu ceva mai serios și mai lung. Planul de vacanță includea și asemenea incursiuni montane, relieful carstic al Apusenilor fiind foarte ofertant. Cercetând hărțile și materialele informative am decis să abordăm în cadrul aceleași drumeții două obiective: Groapa Ruginoasa și Pietrele Negre.

Despre ce e vorba? Groapa Ruginoasa este cel mai mare și spectaculos fenomen de eroziune naturală din România. Rezervația naturală se află poziționată pe muntele Bătrâna la peste 1300 m altitudine, în cadrul Parcului Național Apuseni, în apropierea stațiunii Vârtop. Din punct de vedere geologic este vorba despre o ravenă, o vale de eroziune săpată de un torent, de ape de șiroire. [bPietrele Negre reprezintă o creastă calcaroasă în Munții Bihorului, în apropiere de vârful Țăpu (1475,5 m). Dacă în cazul Gropii Ruginoasa vorbim despre un „amfiteatru” de pământ roșu, la Pietrele Negre vedem un „amfiteatru” de piatră.

Traseul nu a fost extraordinar de greu, a avut vreo două pasaje mai grele, dar ne-au plăcut mult peisajele. Fiind vorba de orășeni neantrenați și un copil de 8 ani vă închipuiți că nu ne-am încadrat deloc în timpii afișați pe indicatoare și nici nu am încercat acest lucru. Ne-am bucurat de natură, de afine, de aer curat și peisaje fabuloase. Cred că am parcurs circa 8-9 km în 6 ore și o diferență de nivel de aproximativ 350 m.

Abia pe la ora 11.00 am parcat autoturismul într-o alveolă de pe DN 75 la vreo 600 m distanță de ieșirea din stațiunea Vârtop, există un panou indicator mare pe partea stângă a șoselei. Din marginea pădurii începe traseul marcat cu bandă galbenă, circa 50 minute pe indicator. Este una din porțiunile solicitante ale excursiei, 900 m în urcare, 150 m diferență de altitudine – câteva pasaje mai abrupte printre pietre colțuroase și traversări peste mulți brazi căzuți la pământ. Există trepte și balustrade, dar destul de deteriorate, utile sunt bețele de treking. Într-o oră ieși din pădure într-o poiană și te îndrepți spre locul unde mai multe persoane staționează aparent fără motiv. Natura nu îți dezvăluie încă surpriza!

Abia când ajungi la doar câțiva metri depărtare de marginea hăului descoperi imensa vale care se deschide în inima muntelui. Exclamații de uimire izbucnesc în jur, nu ai cum să nu admiri măreția și puterea Naturii. Ploaia și intemperiile au săpat o vale de eroziune adâncă de 100 m și cu un diametru de peste 600 m, straturile de cuartite (roci silicoase) oferind nuanțele de culoare roșie. Poposim destul de mult timp pe marginea „gropii”, simțind adierea vântului și privind cu nesaț în zare. Încercăm să surprindem în fotografii coloritul văii și a pereților brăzdați de șanțuri.

La marginea pădurii întâlnim indicatorul către Pietrele Negre, marcajul traseului e crucea roșie, timpul afișat: între o oră și o oră și 50 de minute. Dacă până la Groapa Ruginoasa am întâlnit multe persoane care urcau/coborau spre Pietrele Negre am mers singuri, nici țipenie de om. Urcăm pieptiș prin pădure până într-o poiană plină cu tufe mărunte de afine. Ne delectăm cu desertul ursului brun, trăgând permanent cu ochiul spre pădure. Poteca pătrunde din nou pe o curbă de nivel pe la umbra pădurii, o porțiune plină de brazi prăbușiți peste care trebuia să pășești. Furtunile au făcut prăpăd în acel areal, mulți arbori căzuți purtau pe ei marcaje turistice.

Din nou ieșim într-o frumoasă poiană, cred că îi spune Poiana Țăpu, loc de unde vedem localitățile din Depresiunea Beiușului. Mai coborâm puțin până lângă o construcție de piatră, formată dintr-o încăpere cu vatră de foc, acum abandonată (nu are ferestre și ușă). Marcajul ne ghidează, fie pe copaci, fie pe pietre; coborâm câte puțin, iar urcăm – un adevărat carusel montan. Întâlnim un cioban care își căuta măgarii, i-am zărit 30 de minute mai târziu pe o pajiște.

Printre ierburi înalte deslușim direcția, pădurea ne cuprinde din nou – începe ascensiunea pe creasta Pietrele Negre. Rădăcini și roci calcaroase ne îngreunează urcușul, după care ieșim la lumină într-o ascensiune destul de periculoasă pentru noi, valea abruptă fiind chiar în dreapta. Noroc că e vorba de doar vreo 30-40 m în care ne cățărăm căutând sprijin în bețe și alte chestii naturale. Ajunși pe creastă rămânem din nou muți de uimire: o priveliște minunată se deschide în fața ochilor – cred că ne aflăm pe vârful Culmea Munceilor (1280 m), loc de unde începe creasta de calcar a Pietrelor Negre. În depărtare observăm vârful Bihorul, cel mai înalt pisc din zonă (1849 m). Înaintăm circa 100 m pe creastă și descoperim noi puncte de belvedere, amfiteatrul de piatră ne uimește prin spectaculozitate, șoseaua șerpuiește la zeci de metri sub noi.

Ne refacem forțele și întrucât traseul pe creastă continuă pe o distanță considerabilă, dar ne îndepărtează tot mai mult de punctul unde se afla automobilul iar copilul era obosit (de altfel și noi), am hotărât să ne întoarcem. Am coborât cei câțiva zeci de metri mai abrupți cu grijă (întotdeauna coborârile mi s-au părut mai de speriat) și am revenit în 15-20 minute la o intersecție de trasee, urmând un drum forestier foarte bun: Calea Fusului (marcaj triunghi albastru). După ce am mers aproximativ un kilometru, timp în care am adunat și un sac cu deșeuri de plastic lăsate la un loc de picnic, am ieșit în DN 75. De aici am avut de mers pe marginea șoselei până la autoturism „doar” vreo doi kilometri și jumătate.

În principiu e un traseu ușor, cu câteva porțiuni mai grele pentru cei neantrenați, dar cu priveliști care nu se pot descrie în cuvinte. Poate fotografiile mai redau parțial din frumusețea peisajelor din Apuseni. Vă recomand să nu ocoliți aceste trasee, să vă echipați corespunzător, să luați cu voi o sticlă cu apă și aparatul foto.

Respectați Muntele!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.08.19 22:40:54
Validat / Publicat: 27.08.19 23:33:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂRTOP [AB / BH].

VIZUALIZĂRI: 1588 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Printre ierburi spre Pietrele Negre.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

gettyy
[28.08.19 07:00:08]
»

Wooow, ce mă bucur că ai fost acolo! Uite ăsta e un obiectiv pe care eu l-am ratat...

Venind de la Pestera Ursilor, am oprit si noi acolo, la marginea drumului, unde am văzut indicatorul. Ne-am echipat, ne-am luat beţele, am început să urcăm un pic... dar sotul meu când a văzut cum arată drumul... a renunțat! Oooof, durerea de genunchi....

Îmi pare tare bine că, uite, acum am avut ocazia să citesc despre Groapa Ruginoasa... dar, să-ți spun drept, de Pietrele Negre nu ştiam... chiar nu era pe lista mea!

Frumos traseu ați făcut!!!

Mă bucur că băiatul a avut parte de o experiență aşa de frumoasă în Apuseni!

Vacanțe frumoase si multe!

webmaster
[28.08.19 08:07:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008
[28.08.19 13:25:19]
»

@tata123: FELICITĂRI pentru drumetie, articol si fotografiile minunate!

Numai bine!

Dan-Oradea
[28.08.19 14:11:20]
»

Excelenta prezentare a acestui obiectiv turistic, si eu l-am vizitat de cateva ori in ultimii 30 de ani si de fiecare data ma uimeste.

Pentru cei care vor sa viziteze Groapa Ruginoasa si renunta cand vad portiunea abrupta, sa stiti ca exista si un alt traseu, mai lung dar mai usor, se merge pe langa hotel Cristalin si se tine poteca spre stanga (stiu ca in Google Maps apare traseul), din pacate nu am mai fost pe acolo de foarte mult timp si nu stiu daca traseul este marcat.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.08.19 14:32:20]
»

@gettyy: Am vut pe lista de obiective Groapa Ruginoasă și am reușit să o vedem. Într-adevăr prima parte a traseului e mai „colțuroasă” și te solicită fizic destul de mult. La baza traseului erau câțiva vânzători de dulceață și siropuri.

P. S. „Băiețelul” e de fapt o fetiță

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.08.19 14:42:37]
»

@Dana2008: Mulțumesc pentru aprecieri. Peisajul te îndeamnă în fiecare clipă să îl surprinzi în format digital, dar nu reușești pe deplin întotdeauna. Coechipierul a avut un aparat profesional, trepied, filtre și a făcut fotografii mult mai elaborate.

@Dan-Oradea: Imaginea hăului ruginiu e surprinzătoare, te face să te simți într-un fel pe „acoperișul lumii”. Am observat în fotografii mai vechi și mai noi că eroziunea continuă, diametrul ravenei crește permanent.

Într-adevăr există un traseu ceva mai lejer, un fel de drum forestier, marcaj: cruce roșie. E traseul care pornește din Șaua Vârtop, atinge Groapa Ruginoasa și merge la Pietrele Negre - acest marcaj l-am urmat noi de la Ruginoasa spre creasta Pietrelor Negre.

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan-Oradea, gettyy, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂGroapa Ruginoasa - un loc inedit:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067097902297974 sec
    ecranul dvs: 1 x 1