GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Voi fi scurt si cuprinzator, fara inflorituri. Acum o ora m-am intors de la Zoo Tg. Mures, oras care se pare ca are atat “mare”, numita pe-aici complexul “Weeek-end” cat si munte, numit Platoul Cornesti. Ieri am fost la mare si m-am balacit, astazi insa, am escaladat, muntele K2, numit si "ucigasul", pentru a-mi umple plamanii cu oxigen si pentru a simti parfumul floriilor de vara timpurie. Drumul spre K2, incepe in spatele Spitalului Judetean, loc de unde se deschid, prin padure, cateva "carari-galerii", destul de intunecoase, care se unesc la un moment dat, spre varf. Alegeti una la intamplare. Pana la K2, aveti de urcat 30 de minute. O sa va iasa sufletul si o sa transpirati abundent! Sa nu ziceti ca nu v-am zis! . Poate de accea K2 este supranumit si “ucigasul”. Dra, ce este in definitiv acest K2? ... El nu este altceva decat o fosta schela topometrica de metal, dezafectata. Ea se afla la altitudinea nu de 8000 si ceva de metri, precum adevaratul “killer” din Chomolugma, ci la modesta altitiudine de 330 de metri. De la K2, mai aveti de mers vreo10 minute pe un platou orizontal, veti trece succesiv pe langa doua cratere mari, circulare, ale unor meteoriti mici (dar care au venit cu viteza mare) cazuti in anii trecuti, si apoi peste doua poduri de lemn construite de cercetasi si... iata-va ajunsi la intratrarea in Gradina Zoologica din Tg. Mures…Puteti bine-nteles sa ajungeti acolo, din centrul orasului, cu masina in 1-2 minute, aveti placute indicatoare peste tot, dar e pacat sa nu savurati un drum printr-o intunecata galerie aproape "amazoniaza", aflata foarte aproape de un oras...
Intrarea la Zoo costa 5 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii.
Am platit 5 lei, chiar daca eu, atunci cand ma vad in acel loc plin cu animale si cu amintirile mele din copilarie, ma simt din nou ca un pusti de 5-6 ani.
Intreaga gradina zoologica, e-un circuit, in care vei vizita, rand pe rand…cusca maimultelor, pavilionul papagalilor, cel al reptilelor si acvariul, apoi semetele acvile, blandele caprioare, magarii, lupii, ursii, porcii mistreti, tigrii, leii, cangurii, camilele si alte cateva animale mai mici.
Animalele care domina, ca numar, in gradina zoologica, sunt, ca si in viata de zi cu zi, papagalii si magarii.
Cu multi ani in urma, eu si cu baietii mei, aproape in fiecare week-end eram clientii fideli ai acestei gradini. Cel mai mult ne placeau maimutele. In week-endurile in care nu treceam pe-acolo, cred ca verisoarele noastre ceva mai indepartate, se-ntrebau, "oare unde-or fii neamurile noastre care ne aduc mereu bucati de paine si mere, in ciuda interdictiei de la intrare? ". Cand ne vedeau insa din nou, sareau in sus de bucurie. Dar marea iubire dintre OM si MAIMUTA, n-a durat prea mult. Intr-o zi, in care, baiatul meu cel mic, a intins printre gratii o bucatade corn, . sefa de clan, a sarit si i l-a smuls cu brutalitate, apucandu-l apoi de par si tragandu-i o smocaiala zdravana. In alta zi si baiatul cel mare a fost muscat de deget, de strut, in aceleasi circumstante.
Din acel moment, baietii mei au inceput sa prefere mai degraba plimbarile prin complexul de agrement “Week-end” sau sa rasfoiasca reviste cu benzi desenate sau albume cu animale.
Gradina Zoologica e-un loc frumos pentru ca este inconjurata din toate partile de paduri intinse.
Langa aceasta gradina a animalelor captive, de care nu stii daca trebuie sa te bucuri sau sa ti se faca mila, se gaseste si oraselul copiilor, un loc simpatic, ridicat si intretinut de primarie, unde copiii vor dori sa mearga mereu si parintii lor vor si obligati sa-si goleasca buzunarele intotdeauna.
Vara, in complexul “Platoul Cornesti”, functioneaza si un trenulet al copiilor. Si cei mari au cateva trasee de jogging sau carari marcate pentru plimbari prin natura.
Daca in vale, complexul “Week-end” te atrage prin apa, soare si miscare, sus in deal, Platoul Cornesti, o face prin gradina zoologica, printr-un frumos parc de distractii destinat in special copiilor si prin mult aer curat...
Dorgo
Trimis de dorgo in 22.05.11 17:12:04
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@web... te rog, daca se poate "The bear necessity's din The Jungle Book - cu videoclip din film sau daca nu, "Fata verde" de Phoenix"... mersi!
Eeee, @dorgo, se vede ca nu ai copii mici! Fetele mele (in special cea mica) in permanenta spune: "Vreau la Platou! " E locul ei preferat. E un loc de joaca pentru copii de la O la 13 ani iar unele din amenajri s-ar putea sa fie chiar si pentru copii mai mari: urcarea pe sfoara pana la tub, inele, etc.
Dalele sunt cauciucate.
In capat sunt mese si banci de lemn, gratare de gradina iar doritorii pot sta la un gratar. Ceva mai departe este si pista de skateboard.
Traversand micul iaz inconjurat de flori si animale ajungem la Casa cu povesti. De fapt, sunt trei: Casa Piticilor, Casa Printesei si Cavalerului si Casa Bunicii. In cele trei casute sunt cateva exponate din povesti, iar prichindeii pot sta pe banci si sa asculte povesti. De obicei sunt pe Cd. Anul trecut era trecut si un orar, iar intre anumite ore povestile erau citite de actori. Anul acesta nu am vazut orarul insa am gasit deschis. La sfarsit de saptamana sunt sanse mai mari sa fie deschise casutele, in cursul saptamanii au program mai scurt.
In continuare, s- a amenajat partial inca un spatiu, sunt casute de lemn, animale (din gips?), aleile trasate, dar nu sunt amenajate decat partial.
In fiecare an de 1 Mai porneste si trenuletul Thomas, care face o plimbare prin padure, 3 lei o tura.
Pentru cei mari sunt cateva piste de alergari prin padure, iar sotul meu mi-a spus ca sunt si piste pentru ciclisti.
La cateva tarabe se vand diverse: bauturi, cartofi ptajiti, gratare, kurtos, etc.
In apropierea "garii' trenuletului Thomas este un punct de belvedere, panorama e foarte frumoasa.
Saptamana trecuta s-a tinut aici Festivalul Luminii. Cativa cercetasi au pregatit multe, multe lumanari pe care le-au asezat in cutiute de-a lungul drumului, prin padure, peste tot erau numai cutii, puse la 20-30 cm distanta una de alta, pe care le-au legat apoi cu sfoara una de alta iar la lasarea intunericului au aprins lumanarile. Noi nu am asteptat pana atunci, am plecat mai repede, dar cred ca a fost frumos.
@biancuta... mersi de completari, vin si eu cu cateva, aseara eram obosit dupa urcusul de 160 metri de la cota 330 (altitudinea orasului nostru si pana la cota 489 m, altitudinea gradinii zoologice)... Gradina Zoologica este situata la 489 m altitudine, deasupra nivelului marii si la 197 metri deasupra orasului Tg. Mures... gradina se deschide la ora 10 dimineata, noi am ajunsla 9,30, am asteptat...
Platoul Cornesti este situat la cea mai inalta altitudine a orasului Targu Mures. De pe acest platou, poti avea o panorama excelenta asupra vaii Muresului si a urbei in general, (nu strica sa ai la tine un binoclu sau o pereche de ochi de soim) poti observa chiar si norul de fum de amoniac ce pluteste uneori deaspura combinatului chimic Azomures si insula din mijlocul raului Mures, fosta "Insula a Partidului, astazi in paragina)... principalul punct de atractie de aici il constituie gradina Zoologica, compartimentata in cinci sectoare: primate, animale tropicala, marile carnivore, pasari si ierbivore. E a doua gradina din tara, ca intindere si ca varietate a speciilor. E imprejmuita de o intinsa padure de fag, stejar si carpen si se mai numeste si padurea Mare. Iubitorii de natura si drumetii pot urma sau escalada pe-ici numeroase trasee marcate, mai lungi sau mai scurte, exista un tablou cu traseele si o legenda in acest sens, chiar la intrarea in complex... n-ai nevoie decat de un rucsac si picioare bune...
Gradina dateaza din anul 1960 si a fost mereu un punct de atractie pentru localnici si pentru turistii iubitori ai naturii. Fostul primar al municipiului, obisnuia ca la 1 Mai, cand se deshidea oficial "Platoul Cornesti" si Complexul "Week-end", la fel ca-n vremurile comuniste (cand exista aici, la Platou, si un teatru de vara, astazi distrus), sa ofere intregii populatii un mega-gulas ardelenesc... se facea coada la gulas, inca de la primele ore ale dimineatii...
In 1960, existau in gradina numai 10 animale, donatii ale Asociatia Vanatorilor si ale IFET Mures, si anume, 2 ursi bruni carpatini, 3 lupi, 2 porci mistreti, o caprioara si 2 fazani. Suprafata gradinii zoo era mult redusa, (600-700 m2), apoi, dupa 5 ani, ea s-a extins la 20 hecatare. Intre anii 1965-1967 s-a construit “Casa Leilor”, cu un pavilion de iarna, interior, si o incinta exterioara, de vara. Din 1970, singulul nostru leu, a imbatranit, s-a devalorizat si a fost inlocuit cu Euro... Apar si si primele alei betonate pentru vizitatori. In 1983 ia nastere “Pavilionul Exotic”, destinat papagalilor, acvariilor si terariile reptilelor, amplasate intr-o ambianta de plante exotice ce imita, pastrand proportiile, pavilionul central al gradinii botanice din Cluj.
In 1986 apar “Barlogul Ursilor” si al "Tigrilor" si spatii pentru mamiferele mici si pasari. In perioada 1983-1989 apare “Pavilionul Maimutelor", dotat cu o resedinta de iarna si una de vara. In “Pavilionul Primatelor”, apare si un amfiteatru cu 100 de peste de locuri cu scop didactic. Anual, pe data de 4 octombrie, se aniverseaza aici, “Ziua Internationala a Animalelor” la care participa mai ales primatele cele mai inteligente ale urbei. Gradina Zoologica din Tg. Mures, a oferit de-a lungul anilor adapost si ingrijire animalelor ranite din tara noastra.
Voi atasa inca o serie de imagini (PO 28-44), cu... craterul meteoritului din Padurea Mare, aspecte din gradina Zoologica si de la Parcul Copiilor din Tg. Mures.
Va steptam la Zoo!
Uite asa cu ajutorul unor iubitori de frumos mai vedem/aflam si noi de cate un colt de rai din tara asta.
Drumul nu ma poarta intr-a colo dar niciodata sa nu zici niciodata.
Mutat în rubrica "Grădina zoologică din Târgu Mureş, TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Zoo Târgu Mureș, o experiență faină — scris în 12.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Nr. 1 in Romania — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 La ZoO Târgu-Mureș, un loc frumos, plin cu animale simpatice — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Foarte trist — scris în 24.05.21 de CLAUDIA ELA din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă
- Aug.2020 Cea mai frumoasa gradina zoologica din Romania — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Elefanți, girafă, zebre și alte animale la Zoo Târgu Mureș — scris în 09.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Zoo Targu Mures — scris în 25.05.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ