GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Total dezamagit de experienta avuta la asa zis-a gradina zoo din com. Chiajna, despre care am scris, a doua zi, mi-am luat familia si ne-am dus la batrana gradina zoologica a Bucurestiului. Nu mai fusesem acolo de multi ani si impresiile mele sunt in comparatie cu ce stiam de atunci. Un bilet costa 13 lei/adulti si 6,5 lei/copii.
E drept ca in ultimii s-a schimbat cate ceva in bine. Sunt mai putine animale, dar cele care au ramas au parte de custi mai mari si mai spatioase. Conducerea gradinii zoologie cu siguranta a fost obligata sa asigure o anumita suprafata de locuit animalele, conform unor standarde europene, si din acest motiv au renuntat la animalele foarte mari (elefani si girafe) pentru care nu puteau mari spatiile.
Aspectul custilor este mai " natural", in sensul ca nu mai sunt niste simple custi din bare de fier sau plasa, ci sunt o combinatie de trunchiuri de copac cu geamuri de sticla din loc in loc. Mi-am amintit de umilele custi ale leilor si ale ursului de acum 15-17 ani care nu aveau mai mult de 30mp, si am fost multumit sa vad de cata libertate de miscare se pot bucura acum in cei apoximativ 250mp. Voliere mari sunt si pentru vulturi; nu cat sa zboare, dar macar se isi poata intinde aripile in voie. Chiar si acvariile serpilor au fost modificate; daca inainte aveau 2mc. Acum au cel putin de patru ori mai mult.
Cimpanzeii, poate cele mai indragite animale de catre copii, au pe langa vechia cusca inca una mare la care pot ajunge trecand printr-un tunel din plasa suspendat deasupra unei alei.
O alta imbunatatire aduse acestei gradini o reprezinta locurile de odihna sau de stat pur si simplu " printre animale". Aleile au fost modificate, si pe ele sunt banci la umbra copacilor batrani care si pe o zi calduroasa de vara, fac suficienta umbra incat sa nu simti nevoia sa fugi repede acasa.
Toate cismele de apa functionau si am vazut suficient de multe, cat nici un vizitator sa nu sufere de sete. Nici cu toaletele publice nu sunt probleme; sunt multe si de tipul celor automate. Peste tot este curat si doar un usor miros neplacut orasenilor se simte pe unele alei.
Desigur nu se poate compara aceasta gradina zoo care se intinde pe mai putin de 6 ha. cu altele de zeci de ori mai mari si mai frumoase din marile metropole europene, unde fiecarei specii ii este alocat si amenajat un spatiu care seamana mult cu cel natural de unde provine. Dar atat cat s-a putut, s-a imbunatatit. Din pacate in loc sa fie extinsa suprafata gradinii, au aparut gard in gard cu ea, cateva blocuri noi, a caror locatari, din luxul apartamentelor se bucura de mirosul animalelor.
Scopul acestui rw este sa asigur in primul rand parintii, ca vizitarea gradinii poate fi una din alegerile lor pentru o zi de weekend. La cat de incantati erau toti copiii pe care i-am vazut in parc, cu siguranta ca pentru ei era o zi de vara reusita.
Nu ma pot abtine sa nu va invit sa vedeti in ultima fotografie atasata, o trecere de pietoni inteligent marcata pe asfalt; cea pe care trebuie traversata strada spre parcarea din apropiere.
Trimis de gentleman30 in 29.08.13 14:11:01
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gentleman30); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dupa mine nu ar trebui sa existe gradini zoo sau animale dresate si carate prin circuri ambulante, exista tari in lume si chiar in America de Sud, unde majoritatea sunt tari de "lumea 3-a" care nu au asa ceva, interzicandu-le prin lege. Bravos lor! O fi un progres pentru bietii ursi sa aibe la dispozitie 250 mp, cand habitatul lor este de zeci si sute de mii de hectare? Oricum cine a vizitat gradini zoo din alte tari europene isi da lesne seama cat de departe, departe suntem. Apropos "acvariul" serpilor se numeste terariu. Gradina Zoo Bucuresti administrata de Primaria Municipiului Bucuresti a fost, este si deocamdata ramane un bun prilej de a mai sifona ceva bani publici!
@GYL:
Scopul gradinilor zoologice nu este de a chinui animalele ci de a da prilejul multor oameni, in special copiilor sa vada animale vii. Animale care nu traiesc nici in apropierea oraselor in care traiesc ei si nici in tarile lor. Gradinile sunt create cu scop de educare. Sunt o multime de copii nascuti la oras, la bloc, care nu au rude la tara si nu au vazut in viata lor o vaca sau o oaie vie; sunt copii pe care daca ii intrebi de unde vine laptele, iti raspund ca de la magazin.
Cati oameni ar putea sa calatoreasca in lumea larga sa vada un leu, un elefant, o girafa, o maimuta, un urs sau un crocodil si multe altele?
Eu nici nu imi doresc sa dau nas in nas cu un urs sau cu un lup care traiesc liberi in padurile noastre. Dar faptul ca i-am vazut la zoo, mi-a fost de mare ajutor ca sa imi fac o impresie reala despre aspectul lor.
Eu cred ca tarile lumii a 3-a nu isi permit, sau nu le intereseaza sa aiba astfel de locuri in care copii lor sa ia lectii pe viu despre animale. In schimb in astfel de tari aficane, occidentalii au pus pe picioare rezervatii naturale in care i-au invatat si pe localnici cum sa protejeze specii rare, pe cale de disparitie, ca o reparare a greselilor facute de vanatoarea excesiva (generata la randul ei de cererea de piei exotice sau de fildes in tarile din prima linie).
@Diaura: Da, educatia asta bat-o vina! In epoca tehnologiei tre" sa vedem animalele in custi ca altfel nu se poate, nu? Asa ne educam? asa invatam? asa "ne dam seama de aspectul lor"?
Poate ai vizitat expozitia dinozaurilor, unde machetele robotizate erau ca si reale imitand miscari, sunete, copiind gabarit, colorit, mediu, etc. Sa nu mai zic de proiectii 3-4-5-6-7 D!!! Internet cu "goagal", filme si filmulete, canale tv dedicate, s. a. m. d.
Oare chiar tre" sa mergem la zoo sa vedem o vaca? (ne uitam in jur si vedem cirezi intregi).
In incheiere citez din rapoarte si documente oficiale " Gradinile zoologice din Romania reprezinta un pericol pentru vizitatori si pentru animalele pe care le gazduiesc, releva o ampla cercetare realizata de o organizatie nonguvernamentala internationala in randul a 20 de tari din UE si prezentata in Parlamentul European. In plus, subliniaza autorii cercetarii, 'multe dintre custi nu sunt igienice si pot reprezenta un risc pentru sanatatea si bunastarea animalelor'. "In medie, patru din cinci custi nu ofera animalelor oportunitatea de a-si dezvolta comportamentul sau activitatea prin intermediul a diverse obiecte, in principal jucarii sau dispozitive de hranit", releva raportul.
Da, unele tari nu-si permit "sifonarea" banilor publici! Sa auzim de desfiintare!
Mutat în rubrica "Grădina Zoo [Băneasa], BUCUREȘTI" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 În București, la Grădina Zoologică — scris în 27.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 La zoo București, în vremuri pandemice — scris în 22.11.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Să mergem la Zoo! — scris în 07.09.18 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Vizita unui ardelean la ZOO Băneasa — scris în 08.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2016 Oameni si animale. Atunci si acum — scris în 29.05.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Zoo Băneasa – privind ochii triști ai animalelor — scris în 09.06.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 ZOO Bucuresti — scris în 30.08.12 de csaszar78 din SANGEORGIU DE MURES - RECOMANDĂ