GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nuanțe de toamnă târzie la Grădina Botanică din București
În acest articol vreau să vă vorbesc despre vizita noastră la Grădina Botanică din București. Am mers acolo către finalul anului trecut, mai precis în a doua parte a lunii noiembrie. Nu a fost o vizită planificată cu mult timp înainte, ci am avut de rezolvat dimineață o problemă de ordin medical la Spitalul Universitar și apoi ne-am gândit să nu plecăm acasă fără să vizităm câte ceva prin apropiere. Ziua era mohorâtă, dar asta nu era un motiv să renunțăm la planul nostru, atâta timp cât nu ploua lucrurile erau în regulă.
Știam că undeva prin apropiere se află Grădina Botanică, obiectiv pe care nu îl mai vizitasem anterior. Grație telefonului care știe să cam facă orice în zilele noastre, am aflat că avem de parcurs pe jos vreo 15 minute până acolo.
Amplasare – Am ajuns repejor pe șoseaua Cotroceni la numărul 32, aceasta fiind adresa exactă a obiectivului. Câteva bannere colorate erau expuse pe gard și ne invitau să vizităm această grădină botanică, iar pe o plachetă comemorativă am citit că ”În dimineața zilei de 13 septembrie 1848 peste 40000 de bucureșteni și țărani din împrejurimi au opus aici, în cartierul Cotrocenilor, o eroică rezistență împotriva oștilor otomane, care încercau să pătrundă în oraș pentru a înăbuși Revoluția.”
La casa de bilete sunt afișate în geam mai multe categorii de prețuri, în funcție de ceea ce dorești să vizitezi. De exemplu, pentru vizitarea spațiilor exterioare tarifele erau de 5 lei (un bilet întreg) și 2 lei (biletul redus); beneficiază de reducere elevii, studenții și pensionarii. Dacă dorești să vizitezi și serele de expoziție, atunci vei mai plăti 3 lei (bilet întreg) sau 1 leu (biletul redus). Iar pentru ca vizita să fie completă, nu trebuie omis nici Muzeul Botanic, pentru vizitarea căruia se mai achită 2 lei (bilet întreg) și 1 leu (bilet redus).
Programul de vizitare este diferit în funcție de anotimp, dar și de ceea ce dorești să vizitezi:
-Spațiile exterioare sunt deschise în perioada 16 martie – 15 octombrie între orele 08.00 și 20.00, iar în perioada 16 octombrie – 15 martie între orele 09.00 – 17.00.
-Sera de expoziție se poate vizita marți, joi și vineri, între orele 10.00 - 15.00, dar și sâmbătă sau duminică în intervalul orar 09.00 – 13.00; luni și miercuri este închis.
-Muzeul Botanic funcționează după următorul program: marți, miercuri, joi, vineri între orele 10.00 – 15.00; sâmbătă, duminică 09.00 - 13.00, iar luni este închis.
Mai trebuie adăugat faptul că la casa de bilete era afișată și informația conform căreia ”Grădina Botanică nu se vizitează pe timp nefavorabil (ploaie, viscol, furtună)!”
Puțină istorie...
Începuturile Grădinii Botanice din București datează din anul 1860, atunci când Carol Davila a întemeiat un astfel de loc lângă Facultatea de Medicină. În anul 1884, botanistul român Dimitrie Brândză și arhitectul peisagist belgian Louis Fuchs au mutat Grădina Botanică pe actualul amplasament. Obiectivul a fost inaugurat în anul 1891 și ulterior a suferit diferite stricăciuni în timpul celor două conflagrații mondiale din secolul al XX-lea. Denumirea actuală ”Grădina Botanică Dimitrie Brândză a Universității din București” a fost atribuită obiectivului începând cu anul 1994.
Vizitarea spațiilor exterioare
După câțiva pași făcuți pe aleea principală, am ajuns în dreptul unui panou informativ unde este afișată o hartă de mari dimensiuni a acestei grădini botanice (întinsă pe 17,5 hectare). Am aflat că spațiile exterioare sunt compartimentate în mai multe sectoare, în funcție de modul în care sunt grupate speciile de plante. Dintre acele sectoare, le-aș putea aminti pe cel Decorativ, Plante Mediteraneene, Grădina Italiană, Flora Dobrogei, Cascada, Rosarium sau Lacul.
În ciuda faptului că ne mai despărțea doar vreo săptămână de primele zile calendaristice de iarnă, în sectorul Decorativ mai multe tufe de floricele se încăpățânau încă să reziste temperaturilor din ce în ce mai scăzute. Unele erau protejate cu huse de celofan, iar altele ne-au încântat pe de-a-ntregul privirile, invitându-ne parcă să le admirăm și să le fotografiem în mai multe locuri. Arbuști de diferite forme și dimensiuni, dar și copaci falnici sau unele plante exotice, toate acestea ne-au dat ocazia să ne plimbăm pe alei pentru circa o oră și jumătate, fără să simțim frigul și fără să ne plictisim. Chiar dacă frunzele căzute formau un consistent covor tomnatic, în jur mai erau suficiente ”insulițe” verzi, dar și cu nuanțe de galben sau roșiatic... un adevărat pastel al toamnei!
Un lucru ce nu poate trece neobservat atunci când vizitezi un asemenea obiectiv este munca depusă de către cei care întrețin aceste spații. Fiecare plantă, arbust sau copac poartă câte o plăcuță de identificare, așa că poți reține oricând denumirea unei forme vegetale care ți-a plăcut. Mai trebuie amintit că în această grădină botanică sunt amplasate niște busturi. Primul pe care l-am întâlnit este cel al profesorului Dimitrie Brândză – ”întemeietorul Institutului și Grădinei Botanice”; un alt bust pe care l-am reținut este acela al doctorului Dimitrie Grecescu, ”botanist, profesor și medic”.
Tot în ceea ce privește spațiile exterioare ale grădinii, nouă ne-a plăcut să ne plimbăm peste tot, însă cel mai mult am zăbovit în zona lacului. Există amenajată acolo o insuliță japoneză – am reținut că se numește Camira – de unde am putut admira minute în șir cârdurile de rățuște care înotau pe lac în toate direcțiile. La un moment dat, am plecat de pe insulița japoneză și ne-am îndreptat către podul care traversează lacul pentru că un grup de copii sosiți în urma noastră începuse să hrănească rațele de pe pod. A fost o ocazie foarte bună să fotografiem din apropiere rățuștele grupate, iar cel mic s-a bucurat să poată admira toate acele ”vaporașe vii”, după cum le-a numit el!
Următoarea zonă spre care ne-am îndreptat au fost Serele. Pentru că am avut noroc să ajungem acolo într-o zi de marți, am găsit aceste spații deschise pentru vizitatori (știam acest lucru din momentul în care am cumpărat biletele de intrare)...
Vizitarea Serei de expoziție
Nu am băgat de seamă să fie niște indicatoare explicite către zona serelor, însă observasem acele spații mai devreme, în timp ce ne-am plimbat pe aleile exterioare. La intrare am dat peste câteva panouri informative unde am lecturat mai multe date despre complexul de sere din Grădina Botanică. Am aflat că există sera de producție, sera veche și sera de expoziție. Sera veche (prima seră realizată) a fost construită în perioada 1889 – 1891 după modelul serelor din Liege (Belgia) și este inclusă în Patrimoniul Național.
Prin palivionul serelor am realizat practic un mic circuit, de la dreapta spre stânga. Pentru început, am pătruns într-o zonă asemănătoare cu un colț de pădure tropicală, unde palmieri impozanți și alte specii exotice își înalță coroanele până la tavanul de sticlă. Am trecut apoi prin camera orhideelor, prin spațiul amenajat pentru ferigile tropicale și prin încăperea unde cresc plantele mediteraneene. În acest ultim compartiment există mai mulți portocali, iar fructele lor se aflau în diferite stadii de dezvoltare; o portocală chiar părea numai bună de mâncat! :)
Am trecut apoi către compartimentul plantelor suculente, pe la cactuși și apoi ne-am îndreptat încet spre ieșire. Referitor la această compartimentare a spațiilor din sere, trebuie spus că există uși interioare pentru a se menține temperaturi diferite în toate acele încăperi, în funcție de tipul de plante găzduite.
A fost o experiență interesantă să explorăm aceste sere, probabil că atunci când vom vizita din nou Grădina Botanică din București vom alege să intrăm încă o dată în sere! Numai că trebuie să ajungem acolo într-o zi în care serele se pot vizita!
Vizitarea Muzeului Botanic
Pentru că muzeul era și el deschis în acea zi, bineînțeles că nu am ratat posibilitatea de a-i trece pragul! Muzeul se află aproape de intrarea în Grădina Botanică, așa că este mai ușor de observat, spre deosebire de sere.
Acest muzeu este găzduit de o clădire realizată în stil brâncovenesc, iar spațiile de vizitare se află la etaj. Am urcat treptele în pridvor și am trecut pe lângă o placă de marmură ce arată vizitatorilor faptul că ”Dimitrie Brândză (1846 - 1895) a fost primul profesor de botanică al Universității din București și, totodată, întemeietorul Institutului și Grădinei Botanice”.
În holul muzeului am fost întâmpinați de o doamnă muzeograf, cu care am discutat câteva clipe. Aceasta ne-a indicat apoi direcția de vizitare. Trecând prin mai bine de douăzeci de încăperi, ne-am dat seama că acest muzeu reprezintă locul unde sunt găzduite laolaltă colecții de plante, animale, cărți de specialitate, semințe sau chiar tablouri. Într-o vitrină din hol sunt prezentate numeroase diplome sau alte distincții primite de Grădina Botanică din București de-a lungul anilor. În birou sunt expuse portretele directorilor Grădinii Botanice de-a lungul vremii.
În ceea ce privește exponatele, o să detaliez un pic referitor la ce am reținut și ceea ce ne-a plăcut mai mult. Am văzut tulpini de bambus gigantice; mistreț, lup, vulpe, căprioară sau capre negre împăiate; o piele de anaconda având dimensiuni împresionante (era precizat faptul că acel șarpe a fost împușcat în Brazilia din zepelin de un fost ambasador al Franței în România). Ne-au mai plăcut micile diorame care înfățișau, pe rând, biotopul de câmpie cu rozătoare sau biotopul acvatic. Colecția de ciuperci, o nucă de cocos de mari dimensiuni, o sticlă de băutură alcoolică cu aromă de șarpe (în sticla respectivă chiar se află un șarpe!), colecția de plante fosile, semințele dar și sutele de plante presate nu pot fi nici ele uitate prea ușor! Într-una din ultimele încăperi am dat chiar peste un crocodil, de care celui mic îi era cam teamă să se apropie! :)
Concluzii – Ne-a făcut plăcere să vizităm Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză”, motiv pentru care recomandăm acest obiectiv! Am petrecut acolo în total vreo două ore și jumătate, bucurându-ne de culorile toamnei care încă mai erau destul de vizibile în multe locuri din grădină. Dacă vom mai reveni acolo?! Noi așa sperăm și poate că vizita următoare va avea loc într-o primăvară, atunci când simfonia culorilor va fi, cu siguranță, îmbătătoare!
Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 07.02.17 22:03:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.43682200 N, 26.06637100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@webmaster26: Poziționarea obiectivului pe hartă este corectă.
@Crazy_Mouse: Alegerea voastra de a vizita Gradina Botanica a fost una mai mult decat inspirata. Desi il am la indemana nu ma pot lauda ca l-am vizitat de foarte multe ori, insa de fiecare data parca il descopar din nou, si mi-am propus in toamna trecuta sa-l vizitez din nou si am tot amanat, acum insa mi-ai facut pofta si in primavara sper sa ajung din nou sa il vizitez.
Primele si cele mai pregnante amintiri despre acest loc le am din perioada liceului (si cum sunt mai mult de 30 de ani de atunci amintirile sunt doar farame) si poate nu atat parcul in sine sau serele ci mai ales muzeul, deoarece am avut parte de ghid in vizitarea acestui loc si de povesti frumoase spuse de oameni carora le era draga meseria. Ceea ce am retinut atunci pentru ca m-a uimit a fost multitudinea de tablouri cu plante si se pare ca aveam muzeul cu cele mai multe astfel de tablouri si atunci ni s-a spus ca erau opera unei pictorite venita aici cu tatal ei care se ocupa de lucrarile de la Muzeul Antipa, iar ea realiza picturi pentru Muzeul Gradinii Botanice.
Tot atunci am aflat ca pentru tablourile care reprezentau cactusi folosise pensule cu un singur fir de par.
Cand esti in practica de obicei vezi mai mult si am fost si in zone inchise accesului public si asa imi dau seama cum poate cineva sa faca pasiune pentru aceasta activitate.
Ceea ce se vede in fata are in spate pasiunea multor oameni fata de care ar trebui sa aratam respect.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Crazy_Mouse: Îi dau dreptate lui @mishu. Noi care avem la îndemână această Grădină s-ar putea să nu îi dăm întotdeauna atenția cuvenită.
Eu am fost întotdeauna aproape - facultatea era la 5 minute, de aceea făcusem din Grădina Botanică locul de învățat pentru examene. După aceea, deși am revenit incredibil de rar (comparativ cu faptul că locuiesc în zonă), am folosit-o mai mult ca ambient pentru activități plăcute decât să o descopăr, propriu-zis.
P. S. Știe cineva cum se numesc florile albe din P28 ?
@mishu: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Este un articol pe care am încercat de vreo două săptămâni să îl termin și să îl postez pe AFA, însă timpul (bată-l vină) nu a fost prietenul meu în această perioadă!
Sunt de acord cu tine, așa procedăm și noi cu locurile frumoase din zona noastră, preferăm să amânăm astfel de vizite găsind mereu fel de fel de scuze.
Revenind la Grădina și la Muzeul Botanic, munca oamenilor din spatele acestor obiective se vede și noi am apreciat acest lucru. Sperăm să revenim acolo primăvara, atunci când trandafirii din sectorul Rosarium (dar și celelalte plante) vor arăta superb!
@diacrys: Într-un oraș atât de mare și de aglomerat, Grădina Botanică pare un loc bun pentru studiu. Și nouă ne-ar fi plăcut să lenevim pe o bancă de pe marginea vreunei alei lăturalnice, însă ”căldura” din acea zi de noiembrie ne-a îndemnat să nu facem asta!
Dacă vom reuși să revenim acolo primăvara sau vara, probabil că vom petrece mai mult timp în acest loc frumos!
Mulțumesc pentru ecou! Din păcate, eu nu știu cum se numesc florile din P28 și nici nu am fotografiat plăcuța lor de identificare...
@diacrys: Ar trebui sa fie vorba de Spathiphyllum en.wikipedia.org/wiki/Spathiphyllum, nu-i stiu o denumire mai normala, am si eu acasa aceasta planta si este o planta care absoarbe umiditatea din casa. Sper ca nu m-am inselat, dar din poza asta pare.
Imi place foarte mult deoarece infloreste foarte des si nu este o planta pretentioasa.
citeste si aici un alt articol privind 5 plante care absorb umiditatea adelaparvu.com/2014/05/20 ... cesiva-din-casa
@mishu: Mulțumesc - și eu am una acasă, și nu știam cum se numește. Nu știam că absoarbe umiditatea, însă într-adevăr e o floare foarte plăcută și rezistentă. Spun asta mai ales pentru că nu prea am timp să îmi îngrijesc florile...
@Crazy_Mouse:
Un articol frumos care mi-a amintit ca nu am calcat de ceva timp acele locuri minunate. Si mi-am amintit ca am vazut-o prima data in liceu cu ocazia unei olimpiade iar lectiile pe care le-au tinut cei de acolo pentru noi au fost deosebite si haioase in acelasi timp.
Cand ai un alt drum prin capitala, incearca sa vezi si palatul Cotroceni, merita.
@Crazy_Mouse: Un articol bun despre Grădina Botanică bucureșteană, un loc care are farmecul său aproape în orice lună a anului. Tariful modic de acces, liniștea din parc și frumusețea plantelor atrag anual mii de vizitatori.
Profesorul Alexandru Borza spunea în 1938 într-o conferință radio: Cum am putea defini scopul și rostul grădinilor botanice în zilele noastre? Ele trebuie să fie un adevărat muzeu de plante vii, pus în serviciul cercetărilor științifice, al învățământului botanic de toate gradele, al răspândirii culturii și al gustului pentru flori în păturile largi ale poporului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Gradina Botanica - Frumoasa si Bestia - Gradina de lumini — scris în 27.10.24 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Simfonia lalelelor în Grădina Botanică — scris în 25.04.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Între purgatoriu și Paradis — scris în 10.11.23 de NOK din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 În Rosarium, la Grădina Botanică 'Dimitrie Brândză' - București — scris în 02.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Grădina Botanică 'Dimitrie Brândză' - București — scris în 13.05.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Un loc minunat! — scris în 12.05.22 de Florentina1963 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Parada rozelor la Grădina Botanică din București — scris în 01.06.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ