GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targul de Craciun - Bucuresti
Bucharest Cristmas Market - “targ” modest pentru o capitala europeana
Aho, aho, copii si frati, stati putin si ascultati, sau mai bine daca doriti cititi cateva impresii modeste despre targul de Craciun organizat de Primaria Capitalei Romaniei.
Pe cel de la Sibiu, spre rusinea mea nu am reusit sa-l vizitez insa pe cele cu traditie din marile orase europene le-am vazut. Ei, dar veti spune ca orice comparatie schioapata. Sigur aveti dreptate. Dar pentru ca intotdeauna exista un dar, mi-as fi dorit sa vizitez targul organizat la Bucuresti fara a avea senzatia aceea de “incropire” pe care mi-a transmis-o.
Dupa zilele frumoase ale Craciunului, in seara de duminica 28 decembrie mi-am zis ca trebuie sa ajung sa vad si eu orasul impodobit de sarbatoare si bineinteles targul amenajat special pentru aceasta.
Durata targului este generoasa, deschiderea pe 29 noiembrie – pana la sfarsitul lunii decembrie.
AMPLASARE: la Piata Universitatii, in arealul in care se afla cele 4 statui binecunoscute ale lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Gheorghe Lazar, Heliade Radulescu, vis-à-vis de cladirile “istorice” ale Universitatii Bucuresti, sediul BCR si alte cladiri frumoase din zona. Numai cladirea BCR este luminata, celelalte nu in mod special. Sigur zona este foarte bine “ornata”, beculete si alte minunatii insa poate spatiul nu-mi pare chiar foarte generos, usor incomod datorita circulatiei, aglomeratiei mijloacelor de transport dar si au autovehiculelor care tranziteaza punctul central al orasului, fara o minima intimidate.
Nu stiu, poate gresesc dar sunt si alte “noduri” ale orasului ca de pilda parcul din Piata Unirii sau alte zone ultracentrale, la fantanile din zona Unirii, la intrarea pe Kiseleff dinspre Calea Victoriei, in zona muzeului Antipa sau chiar a cladirii guvernului care ar putea gazdui cu brio din toate punctele de vedere acest targ. In fine, cum sigur nu voi fi niciodata factor decizional, ci numai o simpla “cetateana” a urbei ramane sa-mi “conserv” propriile ganduri de amplasament.
INTRARI: 3 la numar, una dinspre str. Doamnei, una amplasata in lateralul Palatului Sutu si o alta amplasata chiar in statia de troleibuze de la Universitate. Locuri de parcare in imediata apropiere in parcarea subterana. (care din pacate nu este semnalizata corespunzator, accesul fiind destul de incomod).
INFO – in mijlocul piatetei se afla un chiosc info in care un personaj imbracat in elf iti va inmana o carticica mica cu indrumarea in cazul in care vrei sa faci o donatie pentru SOS Satele Romaniei- “Ne putem implica si putem fi Mos Craciun pentru Copiii SOS Satele Copiilor Romania simtind bucuria unica de a darui”.
BRADUL nu este foarte mare, cred ca Bucurstiul merita unul mai falnic, doar paduri avem in tara, dar poate nu mai avem brazi…... dar este frumos si mai ales foarte bine impodobit, cu mult bun gust, cu globuri si clopotei de dimensiuni mari, fara culori violente ci discrete.
CASUTE nu le-am numarat insa sunt multe, distribuite pe lateralele piatetei. In coltul dinspre muzeul municipiului Bucuresti/Palatul Sutu, de altfel foarte frumos luminat si garnisit cu panouri cu recomandari de vizitare pentru diferite zone ale tarii se afla chioscurile cu vanzare de mancare specifica sarbatorilor de iarna. Nu lipsesc sarmalele din Maramures/Botiza, kurtoskalacs, zacusa, cartofi prajiti spiralati serviti pe frigaruie, miere si alte bunatati neaose, vin, tuica, palinca, diverse alte dulciuri, turta dulce, acadele, etc. Sunt amplasate aici cateva mese si butoaie la care cei care doresc pot face un popas pentru a se infrupta din bunatatile alese. Ca preturi, un pahar de vin fiert – 5 lei, un kurtoskalacs – 10 lei, o portie de cartofi 5 lei. Mai exista chioscuri cu diferite produse autentic romanesti, placinte, mere coapte, castane coapte tot aici dar si izolate pe celelalte laturi ale piatetei.
Mi-au placut casutele care comercializau produse romanesti autentice precum ceramica pictata, jucarii din lemn, icoane pe sticle sau pictate, panzeturi brodate, costume si masti traditionale, ii frumoase, articole din lemn cioplit, articole de pielarie, tricotaje. La articolele de imbracaminte ai de unde alege diferite caciuli de blana sau tricotate, manusi cu modele vesele si colorate, rochii tricotate. Cateva casute comercializeaza globuri ornamentale, coronite de Craciun, vasc si alte obiecte specifice acestei sarbatori.
CARUSELUL copilariei mele se afla si el in centrul piatetei, in apropierea bradului. Nu este mare, dar frecventat de copiii mai mici.
MUZICA SI SPECTACOLE
Din difuzoare razbate muzica, de toate genurile, in general din topul international, fara a fi tematica. Poate daca tot este un targ al sarbatorilor de iarna ar fi fost mai nimerit niscaiva colinde, muzica de sezon cantata de interpreti romani etc.
In seara in care am fost am ascultat un concert al unei formatii numite Provincialii din Bacau. Galagios concertul, 3-4 suflatori, toba masiva, o vioara ratacita, solist nu foarte in voce, relativ sonor, oricum tot spectacolul antrenant. S-au inchegat 2-3 hore in fata scenei.
S-au straduit nu zic ba. De gustibus……
CURATENIE: foarte multe pubele pentru gunoi amplasate parca ostentativ in jurul statuilor, in apropierea butoaielor la care oamenii se aseaza pentru a bea un pahar de vin sau a manca cate ceva. Sigur, sunt foarte utile si chiar am remarcat ca in general este curatenie in tot spatiul targului dar poate ar fi putut fi amplasate ceva mai discret pentru a nu da senzatia ca trebuie sa se faca hora sau sa se danseze chiar in jurul lor.
SUPRAVEGHERE SI SIGURANTA – Am vazut si simtit ca exista echipaje de oameni de ordine si de politie care supravegheaza piateta cu grija. Din acest punct de vedere apreciez ordinea chiar si organizarea.
Cu siguranta este loc si de mai bine. Acum fara mari pretentii oamenii s-au bucurat de acest targ dupa cate am observant. Este o experienta care se imbunatateste an de an. Poate in anii care urmeaza sarbatorile de iarna se vor avea parte de o organizare mai rafinata, intr-o atmosfera mai putin de “balci” si mai mult de calitate si eleganta pe care capitala tarii o merita.
La multi ani si calatorii frumoase tuturor membrilor saitului!
Ps.
Il rog pe web daca poate introduce din albumul “Colindam in Bucovina” – aho, aho cu flori domnesti. multumesc
Trimis de amero in 29.12.14 15:34:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@amero -
”Il rog pe web daca poate introduce din albumul “Colindam in Bucovina” – aho, aho cu flori domnesti. multumesc
.
Pentru a putea adăuga melodia trebuie să ne dai link-ul de pe youtube sau să ne spui măcar cine cântă, pentru a o putea găsi.
@webmasterX - ok -you tube in cadrul emisiunii din 31 dec. 2010 preluata de pe etno, sau orice colind va este la indemana, multumesc
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
==
Nu e chiar cea solicitata, dar nu a gasit Mosu alta.
Daca nu e bine rog indica alt link / melodie.
La multi ani! Anul nou sa iti aduca ceea ce-ti doresti!!!
@amero - Cred ca ne-am intersectat prin targ, si noi tot aseara am ajuns acolo. Si, la fel, n-am fost atat de incantati facand comparatie cu targul de la Sibiu, numai. De acolo mergeam intr-o vizita si am crezut ca putem sa gasim ceva, dar n-a fost chip. De la Sibiu am plecat cu o multime de nimicuri simbolice, pentru toata lumea. In plus suntem amatori de castane pe care le mancam la Istanbul sau Edirne, unde ajungem neaparat anual. Stim ca ele se desfac imediat dar aseara ne-am chinuit o gramada sa mancam unele, nu s-au dezlipit dupa coaja, nicicum. Am vazut ca si tehnica era diferita, se coceau intr-un ceaun cu capac!!! Nu e ceva care conteaza, dar parca nimic nu ne-a convenit. Sau poate eram intr-o pasa proasta pentru ca mi-a fost extrem de frig.
@Aurici - nu am vrut sa fiu prea carcotasa, de aceea am spus ca este un "targ" modest atat prin amplasare cat si prin prezentare. Sigur de gustibus... insa daca ai termeni de comparatie cel putin mie nu mi s-a parut spectaculos poate editiile viitoare vor evolua calitativ. In privinta castanelor, cele mai bune au fost cele de la Viena, nu am fost atenta la tehnica de coacere la targul de aseara pentru ca incepuse sa viscoleasca si se facuse si foarte frig. Bucurestiul merita mai mult. multumesc ptr. ecou
Desi bucuresteni iata ca inca nu am ajuns la acest targ. Ba ca sunt copiii raciti, ba ca stam la cald precum pisica pe soba...
Acum avem un motiv in plus sa NU regretam ca nu am fost.
Un review util.
La multi ani!
Dan
@Dan&Ema - multumesc ptr. vizita si la multi ani intregii familii
@amero - Fiind unicul târg din București, în comparație cu alte capitale europene, populația se înghesuie și la propriu și la figurat să viziteze acest loc. Unele chestii sunt scumpe într-adevăr, dar o plimbare de 30-45 minute și un pahar de vin fiert poate merită, în lipsă de altceva. Poate că ninsoarea a mai adăugat un „strop” de frumusețe.
@tata123 - da aveti dreptate si am citit cu atentie la randul meu articolul dvs. Nu-mi pare rau ca am vizitat targul, trebuia sa-mi fac o parere, atmosfera era placuta, oamenii chiar se bucurau de atmosfera. Asa dupa cum am mai spus speram sa evolueze de la an la an. Va doresc la multi ani si calatorii frumoase
Ce coincidență! Parcă ne-am fi dat cu toții întâlnire duminică seara la „statui”. Că parcă nu-mi vine să-i spun târg.
Față de cele spuse, pot să mai adaug că am fost șocat de câteva prețuri (65 lei/kg de șorici, 70 lei/kg de jumări).
În plus, am nimerit o perioadă fără oameni de ordine, astfel că am remarcat câțiva nefericiți ce urmăreau foarte atent ce se aruncă în tomberoane, sau ce rămâne în paharele părăsite pe butoaiele - mese.
Pentru că la început s-a făcut reclamă la două târguri de Crăciun în București, după aceea m-am dus și în Cișmigiu. Dacă traseul ar fi fost în sens invers, probabil că impresia despre târgul de la Universitate ar fi fost mai bună.
Dar să rămânem optimiști și să privim cu încredere în viitor. Deci La mulți ani! tuturor, un an nou excelent, excursii minunate și povestiri de excepție despre ele.
@msnd - multumesc ptr. vizita, da erau preturi descurajante, m-am uitat la o ie, pretul m-a naucit si aveti dreptate, zona de intalnire "la statui" sau cu optimism, la balci... poate la anu'l... si La multi ani!
Pt conformitate: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 O artistă remarcabilă: Cecilia Cuțescu-Storck — scris în 24.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ