GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Târgul de Crăciun - București 2022
În lunile de toamnă, apoi din ce în ce mai insistent în decembrie, agențiile de turism de la noi se întrec în oferte care mai de care mai "apetisante" privind călătoriile ocazionate de târgurile de Crăciun din țară sau din capitalele europene. Am fost și eu tentată să încerc o astfel de călătorie cu atât mai mult cu cât n-am vizitat niciodată un târg de Crăciun în capitalele vestice. Dar, nu. Și în acest an am trăit bucuria apropierii sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun din București. N-am mai fost de mult la o astfel de manifestare. Îmi amintesc Târgul oficial de Crăciun al Bucureștiului - Bucharest Christmas Market 2015 organizat în Piața Universității, în jurul statuilor lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu. Alte vremuri, alte visuri, alți ocârmuitori și alte organizări.
Vreo doi ani după aceea, am vizitat Târgul de Crăciun al Bucureștiului amenajat într-o altă locație - în Piața Constituției, în fața Palatului Parlamentului, acolo unde îl găsim și în acest an. Perioada de desfășurare a Târgului de Crăciun - București 2022 este 20 noiembrie - 26 decembrie. La acest eveniment, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, intrarea este liberă, zilnic, Luni - Vineri între orele 12.00-23.00, iar Sâmbătă și Duminică între orele 10.00-23.00.
Cel mai simplu de ajuns acolo este cu metroul. Din cauza traficului intens și mai ales din cauza faptului că nu veți găsi un loc de parcare în zonă, nu recomand să veniți la târg cu mașina personală. Eu am ajuns acolo cu metroul, stația Piața Unirii, după care a urmat - pe Bulevardul Unirii - o plimbare pietonală pe o distanță de aprox. 800 m.
Roata panoramică este prima care atrage privirile. O vezi de departe. De îndată ce treci de poartă, remarci și coada impresionantă de la roată. De altfel, cozi sunt peste tot, la casa de bilete, la carusel, la căsuțele cu vin fiert sau la cele cu bunătăți... Numai la patinoar nu era coadă. Atunci când am fost noi acolo, duminică după-amiază, patinoarul era în relache. Era prea cald și chiar se anunța ploaie. Un afiș vizibil, postat lângă Regulamentul de acces la patinoar, informa că "Nu se patinează pe timp de ploaie".
La Târgul de Crăciun - București 2022, lume multă, ca la bâlci. Cu mic, cu mare, și mai tineri și mai vârstnici, oamenii se plimbau, priveau și se minunau de prețuri. Din când în când, prin vacarmul general, mai răzbătea până la noi câte un fragment de cântec de Crăciun, de import, firește. Colindele noastre românești le păstrăm pentru mai târziu. Poate chiar pentru seara de ajun, atunci când sună mai frumos.
Printre atracţiile ediţiei din acest an, pe lângă Căsuţa lui Moş Crăciun, patinoar, carusel şi roata panoramică, ar trebui să amintim bradul împodobit sărbătorește. Bradul - visul unei seri frumoase de iarnă - copiilor, în special, le poate părea feeric. Pentru mine care am copilărit la poale de munte, știind de mică ce înseamnă un brad falnic, bradul de la Târgul de Crăciun - București 2022 este doar un schelet metalic îmbrăcat în verdeață artificială. Este un brad modest, eclipsat de roata imensă montată în apropiere. Este un brad de târg și doar atât. Copiii îl găsesc frumos pentru că este înalt și este colorat.
În partea dinspre Palatul Parlamentului se află o scenă. Era pustie atunci când am fost noi acolo. Deși se anunțase că "Târgul de Crăciun marchează sărbătorile de iarnă din acest an cu un program variat de spectacole şi concerte tematice în weekend-urile şi sărbătorile legale din perioada 20 noiembrie - 26 decembrie 2022" (mai exact în perioadele: 30 noiembrie - 4 decembrie, 6 decembrie, 9-11 decembrie, 16-18 decembrie şi 23-26 decembrie 2022), noi nu am avut parte de nici un divertisment în acea după-amiază de duminică, atunci când am fost acolo. Mă așteptam nu neapărat la programe susținute de trupe și de artiști cu renume sau de mari ansambluri folclorice, dar măcar de niște grupuri de copii colindători.
Dacă la capitolul "Program de divertisment" stăm așa și așa, la capitolul "Comerț" stăm foarte bine. Zona îngrădită are pe partea dinspre Piața Unirii vreo 70 de căsuțe de lemn înghesuite una în cealaltă, frumoase, ornamentate sărbătorește. Expozanți din toate colțurile țării încearcă să ne surprindă cu o gamă nespus de variată de produse începând cu tot felul de ornamente și cadouri specifice sărbătorilor de iarnă - jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiţionale - și sfârșind cu produse alimentare și chiar cu preparate culinare tradiționale.
M-am plimbat prin fața tuturor căsuțelor încercând să văd toate produsele care se comercializează acolo, dar sunt sigură că multe au scăpat vederii mele. În materie de decorațiuni, am fost impresionată de globurile handmade pictate, de felicitările pe pânză și de originalii magneți, de asemenea, pictați. Ceramica artistic decorată, precum și ornamentele sculptate în lemn s-au bucurat de toate aprecierile mele. Icoane pe lemn sau pe sticlă, țesături și broderii, ii și vestimentație populară artizanală, măști tradiționale de sărbători, jucării din material textil sau din lemn, articole de pielărie și tricotaje viu colorate, iată generoasa ofertă a Târgului de Crăciun din acest an!
Dacă după cumpărături (sau doar priviri curioase aruncate pe la tarabe) și diverse activităţi distractive vi se face foame, vă puteți răsfăţa cu delicatesele specifice iernii din zona food-truck-urilor.
În legătură cu gastronomia ar fi poate mai multe de spus, dar nu cred că sunt eu persoana potrivită pentru asta. Venisem de acasă, servisem prânzul și în plus, sora mea mă avertizase că în nu știu care târg de Crăciun, din nu știu care oraș, se descoperiseră niște nereguli culinare și că ar fi mai bine să mă abțin de la a consuma ceva de acolo. M-am abținut fără nici o greutate, dar pot spune totuși că preparatele calde erau la mare căutare. Cârnații cu muștar, sarmalele cu mămăliguță și varza călită cu cârnați puteau fi servite împreună cu vin fiert sau alte băuturi la niște mese amplasate sub un acoperiș boltit, împodobit și el cu ghirlande verzi. Tot felul de plăcinte și deserturi, cozonaci, o mare varietate de turtă dulce, clătite, porumb fiert, kurtoskalacs, sunt alte bunătăți oferite vizitatorilor. Acestea puteau fi consumate din mers, privind la celelalte tarabe sau puteau fi luate acasă, la pachet.
Prețuri? Toate mi s-au părut cam mari, dar... așa-i la târg!
Sarmale cu mămăliguță și ardei - 25 lei/porția, afumături (cârnați, ciolan), grătare (piept de pui, ceafă de porc) - 12 lei/100 g, cartofi prăjiți - 7 lei/100 g, salate sau murături - 6 lei/100 g, chifle - 2 lei/buc. Clătitele mi s-au părut prea scumpe - 20 și 25 lei în funcție de sortiment. De asemenea, turta dulce - 15 și 25 lei/buc. sau prăjiturile - 75 și 95 lei/kg.
Nu m-am interesat cât se plătește la carusel, la roata panoramică și la patinoar, dar sunt sigură că doritorii nu așteaptă aceste informații de la mine. Dacă sunt interesați de aceste distracții, se vor descurca la fața locului.
În final, aș vrea să spun că Târgul de Crăciun - București 2022 pe mine nu m-a încântat prea mult. Poate că am îmbătrânit mai mult, poate că mă las mai greu cuprinsă de magia Crăciunului... În orice caz, la acest eveniment nu am simțit apropierea Crăciunului - marea sărbătoare a nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Nimic din ritualurile tradiționale românești de Crăciun, ceva care să ne amintească tuturor sau să spună celor care încă nu știu că Mântuitorul nostru s-a născut în iesle... Să nu uităm că suntem în perioadă de post. Peste tot sfârâie cărnurile pe grătare și în tingiri imense, peste tot sunt cozonaci, plăcinte cu brânză (la cele țărănești, cu dovleac, cu mere sau cu cartofi strâmbăm din nas și trecem mai departe).
Târgul de Crăciun - București 2022 este un târg la fel ca toate târgurile unde se vinde și se cumpără necontenit câte ceva. Îl mai condimentăm cu o roată, cu un carusel, cu un pahar de vin fiert și o gustare "la botul calului" și, gata, îi putem zice bâlci!
Pentru că se cuvine să întâmpinăm sărbătorile și să încheiem anul cu o bună stare de spirit, vreau să transmit pe această cale tuturor AFA-iștilor (membri activi sau mai puțin activi), urări de bine, sănătate, bucurii și călătorii frumoase oriunde și oricând!
Prezentul articol, ultimul din acest an, nu este un îndemn pentru a merge la Târgul de Crăciun din București. Este doar prilejul de a vă ura - tuturor celor care ajungeți cu lectura până aici - sărbători fericite alături de cei dragi și un nou an cât se poate de bun, mai bun decât toți cei de până acum!
Trimis de iulianic in 12.12.22 15:05:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: ˝Prezentul articol, ultimul din acest an, nu este un îndemn pentru a merge la Târgul de Crăciun din București. ˝
Nu ai dreptate. Veni, vidi, vici, în papuci. Vezi că s-a mai deschis un târg la Operă, după prezentare mai select. Poate mă duci şi acolo
@iulianic: Mulțumesc pentru urări! Sărbători cu liniște vă doresc și eu și un nou an cu multă sănătate și emoții pozitive!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 O artistă remarcabilă: Cecilia Cuțescu-Storck — scris în 24.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ